Anitha Schulman

Ställ lite frågor om 5:2!

IMG_7441

Hej på er!

Tänkte jag skulle berätta lite om boken och varför det funkar så bra.

För mig är 5:2 en livstilsförändring. Har man en gång börjat så kan man liksom inte sluta. Det tänket har man med sig vilket man vill eller inte. Nycken till allt är ju kalorikoll. När man vet hur mycket kalorier saker innehåller börjar man värdera mat. Är det värt en portion till eller en hamburgare till? Om jag väntar ett par minuter, så kommer mättnaden och då kommer jag inte vara sugen ändå.

Om man är sugen på att testa 5:2 kan man ju mjukstarta med att kanske äta en mindre portion mat. Eller testa bara rent av att lämna mat på tallriken. Sluta att äta när första mättnadskänslan kommer.

Alternativt så kan man trappa ner. Ladda ner kaloriappen Lifesum (finns även online). Ränka ut allt du äter på en dag. Var ärlig mot dig. Äter du över eller under rekommenderat kaloriinslag för dig? Ta reda på vad 500 kcal är för DIG.

Börja med att äta 1000 kcal första dagen, sen 900 andra, 800 tredje osv. Tills du kommer till femhundra kalorier. Då blir det inte lika chockartat. Det som är det fina med 5:2 är att det inte är en svår diet som tvingar dig att äta egen mat när familjen äter pasta eller att du behöver följa någon slags mattabell. Jo iof. första veckan. Men inte mer än så. Den är inte socialt hämmande. Har du en aktivitet som inte är förenlig med din valda tvådag byt dag den veckan. Du kan äta allt, bara mindre av det du redan äter. Du behöver inte heller undvika någon mat eller säga till barnen att du är på diet för hemma kan du äta samma sak som familjen bara lite mindre. Exempelvis är Tacos en jättebra 5:2 middag. Undvik brödet och majsen så kan du äta en normalportion motsvarande ca 260 kcal. Ät ett ägg och drick kaffe till frukost ca 50 kcal. Ät lunch runt klockan ett. En keso med melon eller en grönsakssmothie, ca 150 kcal, däremellan ät en passionsfrukt på förmiddagen och en på eftermiddagen, energigivande och lågkalorifrukt. (20 kcal per passionsfrukt).

Visst kommer det vara jobbigt första två veckorna under tvådagarna, men tappa inte sugen när du väl är på andra sidan blir du lätt i sinnet, tappar i vikt och MÅR BRA, pigg är jag framför allt. Orkar mycket mer och har nu inte varit sjuk sen i november faktiskt. Kanske har en viss del med graviditeten att göra men jag upplever immunförsvaret starkare. Under hela 2013 ar jag sjuk två gånger och ingen kräksjuka eller liknande fick jag. Håret är bättre hyn är fräschare. Jag jojobantar inte längre. Bara bra helt enkelt.

Boken är uppdelad i tre delar. Min egen biografiska viktresa upp och ner. Del två om 5:2 samt några adepter som fått testa dieten med olika mål och förutsättningar. Del tre så intervjuar jag en mathistorier, näringsforskare, hälsodoktor, psykolog och präst. För att ta reda på hur vårt matmönster sett ut historiskt, vad som är sant och falst när det kommer till näringslära, varför vi behöver tänka på vad vi äter och vad kroppen tål. Att psykisk ohälsa och fysisk går hand i hand. Vad fasta betytt i religionen. ”Däremellan kommer fasta”.

Jag ville ta ett helhetsgrepp. Den ska vara personlig, underhållande, utbildande och praktisk.

Testa och fråga mer om ni vill. HÄR kan ni köpa boken. Finns även som E-bok!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Amanda

    Jag är sugen på att testa 5:2 men har svårt att få ihop mina dagar. Jag jobbar som guide och flyttar till ett nytt land var 6:e månad ibland var 3:e. Jag har alltid osammanhängande lediga dagar, kan jobba 9 dagar i rad vara ledig en dag sen jobba 2 till och nästa lediga, mina dagar är oftast 12 timmars pass.
    Jag har väldigt sällan ett bra kök att utgå ifrån och får ofta äta på hotellets buffé. Jag har även problem att hitta ”bra” lågkalori varor så som fincrisp. Har du några bra tips hur jag ska ta mig själv i kragen? 🙂

  2. iA

    Men snälla är inte aggresiv, bara trött på allt ”dietsnack”. När ska vi få en normal hållning till mat igen? Som sagt titta på serien ovan! Förklarar mycket!

  3. iA

    Ursäkta men om Du tänker efter, är vi så j-a efterblivna att vi, i princip, måste svälta oss 2 av veckans 7 dagar? Håll med om att det är helt åt h-e. Läs på liiiiiite mer, tack! Finns massor med orsaker till dagens hemska övervikt hos i-länderna, glykossirap är en av dem, pengar o tillgång andra (matindustrin, reklam. lobbyister mm mm). Med all kunskap vi har idag borde vi veta bättre! Mat är en källa till glädje o dessutom helt nödvändigt. Ät, lagom, o njut!!!!!!!!!!!!!

    1. anithaschulman78

      Komiskt att du är så aggressiv. Förstår inte riktigt varför. Och nej det är inte svält. Nej den här kosthållningen hade aldrig framkommit om den inte gav resultat. Det finns väldigt avancerad forskning som bevisar att det funkar till skillnad från detox och juicefastor etc. Som bara hjälper temporärt och dränerar kroppen på vätska men inget annat.
      Tror de allra flesta äter normalt men stoppar i sig väldigt mycket ”skit”.
      Men om du är nöjd och det funkar för dig så är väl det bra. De som vill följa en diet/metod får väl det. Då är alla glada. Eller kanske alla utom du. Den här typen av argument stötte jag på när jag började prata om den 2012 sen har jag liksom inte stött på din grad av fördomar och okunskap. Men nån gång ska man tydligen göra det igen…

  4. iA

    Kanske just därför jag hänvisar till ovanståede programserie, men just det, den hänvisar ju inte till någon form av diet! Kör Du Din diet, vi andra kan ju ta till oss av de senaste råden, helt gratis! Å så mycket enklare. Inga konstigheter alls, bara sunt förnuft, som vanligt!

  5. Ia

    Usch, hatar, hatar allt vad dieter heter. Följ gärna serien om fetma på Kunskapskanalen. Där lär vi oss. Vem fan behöver ännu en ”diet”? Ät lagom av allt, inte för mycket socker o fett, hur svårt kan det va? Sorry men för fan ska vi behöva svälta oss 2 av veckans dagar? Sjukt i så fall, helt jävla sjukt! Sorry men detta är inte klokt någonstans. Vi lever i en upplysningstidtid, inte medeltid! Vi vet så väl vad vi behöver bara att ta till sig eller bry sig!

    1. anithaschulman78

      Antar att det är därför mer än 68% av alla amerikaner klassificeras som överviktiga enligt BMI. Svenska skolbarn är fetare än någonsin och på 30 år har diabetes 2 (som är fetmarelaterad diabetes) gått från 30 miljoner till 300 miljoner. Så visst är vi upplysta allt. I statistik om att vi håller på att äta oss till döds.

      1. Sonja

        Fel information! Svenska skolbarn är INTE fetare än någonsin. Barnfetman har minskat, inte ökat de senaste åren.

  6. AK

    Hej! Jag har kört 5.2 under våren men haft uppehåll under sommaren. Jag gillar 5.2 metoden o den funkar för mig! Är nyfiken på hur du gjorde när du var gravid? Vi planerar bäbis nr 2 och hoppas klart på bli gravid under hösten. Sen får du gärna tipsa om måltider under 5.2 dagarna – jag behöver äta tre ggr per dag så det gäller att fördela kalorierna väl!
    Tack för en bra blogg! Ska beställa din bok nu inför hösten.
    Hälsningar
    AK

  7. Susanne

    Hej här kommer 2 frågor 🙂 jag har förutom de 2 faste dagarna även dragit ner på kcal resterande dagar. På olika ställen har jag läst olika svar om hur många kcal man bör äta på ätdagarna för att kroppen inte ska ställa in sig på svält, har du koll hur lite man bör äta?
    som kvinna ska du äta 500kcal men det kan väl inte stämma för nån som är 155cm kan väl inte ha samma mängd mat som någon som är 180cm?
    Tacksam om du kan reda ut mina frågetecken 🙂

  8. luxe bandage dress wholesale

    Hervé Léger is master of bodycon black
    dresses, but here at Team LBD, we’re head over
    heels for our exclusive range of black body-con dresses which
    are great for showing of your shoulders and midriff.
    Belts look best with bodycon dress that have a single color for breaking the monotony
    of the same. Effectively, I’ve discovered a way to get gorgeous wedding gowns
    and even designer wedding gowns for a fraction of the original price.

  9. Emma

    Jag tycker du är lite sent ute med den här boken. Folk vill inte hålla på och räkna kalorier längre. Det känns väldigt gammalt och tråkigt. Folk vill vara lyckliga och det blir man inte av 5:2. Sorry. Ät härlig och god mat för att sedan göra av med den energi genom träning istället. Njut och uppskatta din kropp för vad den kan göra. Du är vacker.

Comments are closed.