Anitha Schulman

Skönhet

20140623-085013.jpg

Hittade den här gamla bilden på Johnny Depp från 1987 och det ser ju ut som att han fixat näsan innan han slog i genom i 21 Jump Street  och Cry Baby. Såklart har han det! Hur dum är jag. Så fort män är snygga i Hollywood är det liksom vedertaget att de är naturliga skönheter under tiden kvinnor granskas under lupp så fort de är vackra och media letar efter vad de potentiellt gjort för ”jobb”. Intressant.

Jag menar i Hollywood fixar sig ju män lika mycket som kvinnor. Sean Connory hade ju toupé i Bond redan på 60-talet. I Persien etc. är näsjobb lika vanligt och socialt accepterat som att gå till frissan och likadant i större amerikanska kuststäder.

Jag älskar att Zlatan fixade näsan förra sommaren efter den blev knäckt och sned i unga år. Varför skulle man inte få justera något till något bättre om man vill? Att ta hand om livslånga komplex när man är vuxen är ju knappast jagsvagt utan snarare en styrka. Fan vad kul att unna sig det. Den som påstår att man inte skulle må bättre ljuger. Sen att samhällets normer gör att vi känner oss finare kan man väl alltid diskutera men inte riktigt  bromsa, då det ser ut så här idag. Jag menar gränsen för vad som anses okej och inte flyttas ju hela tiden. Men är det så farligt egentligen?

Vad säger egentligen att det är någon skillnad på att plocka ögonbrynen, bleka tänderna, färga håret, fixa näsan eller träna upp en ny kropp. Allt är ju förändringar från ”det naturliga” jaget. Så länge man inte gör det i unga år för att bli ett annat jag för att självbilden är svag eller att man vantrivs i sig själv. För mig är det en helt annan sak.

Jag tycker inte längre att det är en könsfråga då män också fixar sig. Jag skulle aldrig få för mig att förbättra mig för en man. Men för mig själv. Mina barn är levererade och nu vill jag påbörja en renovering som varit på hold i flera år. Har nästan längtat. Först ut är celluliter. En gång för alla ska de bort. Sen ska jag träna som sjutton men om magen fortfarande är degig vill jag nog undersöka vad man kan göra åt den. Min näsa har blivit broskskadad två gånger i unga år av idrott. Skulle gärna vilja fixa den. Bara brosket inte mer.

Vad går gränser för er när det kommer till skönhet och har ni själv gjort någonting. Vad har ni generellt för inställning. Berätta. Man får vara anonym.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Camilla

  Håller helt och hållet med!!!
  Själv är jag än så länge rätt ung och har ej fött barn än. Skulle jag dock exempelvis får stora påsar under ögonen ser jag ingen anledning till att gå runt med dessa bara för att. Har jag möjligheten, kommer jag att ta den. Punkt. Sedan får resten säga vad de vill.
  Hoppas att man kan få följa dig på din resa 🙂
  Kramar

 2. Jenny

  Håller med andra som har skrivit att man inte bör fokusera för mycket på utseendet. Dels för att det faktiskt finns viktigare och mer intressanta saker och dels för att vi flyttar fram gränsen för vi ska acceptera och vara nöjda med om vi ändrar för mycket. Trots detta sminkar jag mig, tar bort hår på kroppen, färgar eller tonar håret men jag hoppas innerligt att jag aldrig skulle göra kirurgiska ingrepp. Kan tycka att det är ok om någon har en kroppsdel med väldigt avvikande utseende men som sagt det gäller att inte flytta fram gränserna för vad som är normalt. Har förklarat för min nyfikna fyraåring som vill vara som mamma att man egentligen inte behöver sminka sig för man är fin som man är. När hon nu säger det till mig tillbaka känner jag mer och mer hur sant det är. Har börjat sminka mig mindre därför. Spar tid dessutom. Vore det inte bäst om vi kunde öppna upp för att tycka om oss som vi är skapta? Egentligen?

 3. Mia

  Hej Anita, en kanske för privat fråga men jättetacksam om du har lust att svara…Var har Calle fixat sina tänder? Jättefint! Har en son på 24 som har jättekomplex för sin mun men vi har inte lyckats hitta någon bra tandläkare för att fixa till det både snabbt och snyggt! Förstör verkligen mycket och som du säger inte bara tjejer som lider…
  Mia

 4. Maj

  Hehe, ja man får göra som man vill. Men vad kan se har nog inte Zlatan gjort nåt med näsan. Fortfarande snygg och sned vad jag kan se!

 5. André

  Det där att man skulle göra en förbättring p.g.a av andra och deras ev.åsikter är ju lite bullshit när man ofta hör det.. oftast är det ju mest för att man vill vara fin i andras ögon!

 6. Therese

  Jag tror att man gör operationer för att se bra ut enligt samhällets normer. Hur gör man dem för sig själv…

  Jag har väl inget emot plastikoperationer egentligen men samtidigt känner jag att man borde vara nöjd med sig själv. Jag är nöjd, inte alls perfekt enligt hur man ”ska” se ut…. Men vem bryr sig. Jag skulle tusen gånger hellre lägga pengar på en resa än på en operation!

 7. Jennifer

  Roligt och intressant inlägg! Jag rå gillar att du är så öppen och nytänkande bland alla moral tanter! Jag är snart 22 sommrar och har gjort det mest ”vanliga” fixen som att färga hår, bryn och fransar, gjort fransförlängning och gele naglar, har navelpiercing och jag älskar att dra på mig klackskorna så fort jag får tillfälle för att öka mina 155.5 cm lite. Jag är lite för lat för att träna men och andra sidan är jag varken överviktig eller underviktig heller. Just nu vill jag ha en trappmaskin för att fixa en rundare och fastare rumpa och egentligen skulle jag också vilja ha sillisar för att JAG inte är bekväm med b-kupa utan vill ha stor c. Däremot är jag lite skeptisk till att operera in eller spruta in gifter i kroppen, jag är för nojig över biverkningar och konsekvenser senare i livet. Skulle också vilja ha en tattuering för att jag tycker att det är fint. Allt detta vill jag göra för att vara mitt fräschaste, snyggaste JAG. Inte för att likna barbie eller viktoria silvstedt. Min mamma är anti allt sånt här ”onaturligt” som piercing, tattuering, skönhetsoperationer hon har aldrig ens färgat håret. Min mamma är jätte vacker som hon är, hon är varken överviktig eller underviktig. Däremot har hon ammat två barn och levt så hon har inte den snyggaste rumpan eller största tuttarna. Jag vill inte ha min mammas rumpa när jag blir 40 och det är inte för att jag växt upp i en ytlig familj. Bara för att JAG vill vara mitt finaste JAG. Kalla mig gärna ytlig i så fall men jag tror att människor (speciellt tjejer) jämfört sig med varandra i alla tider och jag vill känna mig så pass fin att jag känner mig bekväm bland andra människor. Min yta gör att jag känner mig ännu mer självsäker. Jag tror att dom som säger att dom är nöjd ochbstolta över sina celluliter, rynkor, övervikt, undervikt, mustache eller vad det än kan vara ljuger. Jag tror att dom inte orkar/vågar göra något åt det. Jag tror att vi alla vill se bra ut end of story. Självklart är det samma sak för killar speciellt nu när det blir mer socialt accepterat att fixa även för dom. Speciellt för någon som är offentlig, oavsett kön. Så nu har ni fått en 20 nånting syn på saken 🙂

 8. Fridis

  Ja fattar inte varför människor reagerar så mkt på skönhetsoperationer?! Asså herregud?! Om ja tycker att ja har för korta ögonfransar.. Klart ja gör dom längre?! Va faan är de för skillnad mot att göra näsan mindre eller brösten större?? Hahahaha de är skrattretande hur en del är funtade!! Shit vi lever på 2000-talet!! Herregud lägg ner!! Låt var o en göra som dom vill!! Va är erat problem?! Ska ja klaga på att du valt ett jobb som du vill ha, som ja tycker är dåligt?! Väx upp o inse att vi inte lever på 1800-talet längre 😉 puuuuuss på er alla negativa människor 😉

 9. Cassi Bohlin

  Tycker att det är väldigt intressant med människor som säger att de gör saker ”för sig själv”. Förklara gärna mening med att gå omkring med smink, osköna kläder, D-kupa och ett trimmat sexpack om man är en ensamvarg?

  Att fixa brösten, använda smärtande korsett för att få ordning på hullet etc… är det också något man gör för sig själv? Vem har satt bilden i hjärnan på västerlänningarna att det inte är ok att ha lite fett på mage & lår, att rynkor inte är fina och att du måste sminka över den där klämda finnen, spruckna hyn eller få till de där pandaögonen för att vara välkommen in i samhället?

  Om det är så, som jag förstår dig, att det inte är samhället och andras kritiska blickar och vårt, under åratal, utsugna låga självförtroende som ligger bakom detta så låter det oerhört tidskrävande, onödigt, opraktiskt och rent ut sagt korkat att lägga ner all denna tid på vår utsida samt övertyga sig själv att man gör detta ”för sig själv”

  Jag är övertygad om att Zlatan fixade näsan p.g.a. alla påhopp han fått i sina dagar och i mina ögon är detta inte starkt, det är att vika sig för den allmänna opinionen om vad som är skönhet, hur man ska se ut och vad som är okej. Om hans ungar får samma näsa, vad växer de upp med för syn på sig själva? Varför är inte degig mage och celluliter vackra? En lite krokig näsa eller några ärr? Är inte de ett bevis på att DU faktiskt har LEVT i ditt liv…?

  Varför inte vara ett föredöme för vår framtida befolkning? Att visa världen och våra barn att människan inte ÄR perfekt, att det faktiskt inte är normalt att se ut som en Barbie eller som en utav alla plastiga 18- åringar en lördagskväll på Stureplan.

  Att man är älskad oavsett och mår BRA med sig själv även om man har sina fläckar!

  Lev nu och lev DITT liv, inte inom någon annans ramar!!

 10. burgschki

  Gällande redan snygga kändisar som opererar sig tycker jag det är så trist. beyonce liksom, hon var ju redan snygg. men så blev hon picture perfect med den nya näsan osv. Jag undrar vad detta kommer ifrån? Att en nagelfarar sitt eget utseende när en ser tusen bilder på sig själv i alla slags situationer? Eller de kommentarer man får? För tycker personligen att de flesta kändisar får liksom ett slags generic utseende när de opererats sig. Kändisutseendet.

  Även om jag tycker att alla ska få göra som dom vill med sitt utseende (är övertygad feminist o tycker att ingen har att göra med min hårväxt eller träning eller vad som helst och att hacka på kvinnor som opererar sig är en vidrig form av dubbelbestraffning och skuldbeläggning) känner jag själv att jag inte vill förändra mitt utseende genom kirurgiska ingrepp. Jag har en stor näsa, snett leende osv osv men om jag skulle fixa detta skulle det kännas som om jag inte accepterat mig själv som den jag är. Samtidigt, jag är ju nöjd med mitt utseende. Den som tycker hen är jätteful ska väl få göra det hen vill för att kunna tycka om sitt eget utseende. Och alla former av självoptimering är ju kul, hur mycket slav man än är skönhetsindustrin.

  Det som känns mest angeläget är väl att förebygga och fixa det som kommit med ett ansträngande liv, när ögonpåsar påminner om ångestfyllda sömnlösa nätter eller bekymmersrynkor efter en påfrestande jobbig tid. Sånt man bara blir ledsen av att se.

  Fast allra helst vill jag bli en sån där kvinna som åldras som ett moget rött vitt och sitter sådär sval med klädsamma eleganta rynkor och ett leende som är lika vackert vid 25 som vid 85.

 11. L

  Efter snabb och stor viktnedgång så vill jag göra en helrenovering då hela jag är ett hängande löst skinn. Förut så var det fettet som höll opp det hele. Anywhom… I höst påbörjas striden med läkare för att jag ska få ett ja till något jag faktiskt har rätt till. Jag finner det vara rätt orättvist att det ska behöva handla om vilken läkare man går till i första hand. Det handlar enbart om att jag ska må bra, och mitt livet skulle bli så mycket enklare på väldigt många plan.
  Hah, en liten rant på den! 😉

 12. Lisa

  Hej! Intressant det du skriver om att vi missar mäns skönhetsfixar. Har inte tänkt på det förut, men tror säkert att du har rätt.
  Personligen försöker jag att tänka så lite på mitt eget och andras utseende som möjligt. Eftersom gränserna som sagt flyttas fram hela tiden tror jag att det är bra med en ”motståndsrörelse” som hävdar att yta är oviktigt. Vill gärna pränta in detta i min egen skalle innan jag får barn, för att så långt det är möjligt undvika att överföra mina egna utseendenojjor på dem.
  Även om jag tror att vi tänker olika om många saker tycker jag jättemycket om dig, internetledes. Du verkar skarp o orädd o det är härligt. Ha det bra o keep up the good work 🙂

Comments are closed.