Anitha Schulman

Förskolepedofilen

 

Jag är så känslig för att läsa om hemskheter mot barn just nu.

Jag blev så brutalt illa berörd av den här Dagispedofilen det är så svårt att kunna förlåta eller rättfärdiga sådana saker även om det är en sjukdomsdiagnos. Nej jag är inte stor nog för det det kan jag konstatera.

Kan inte ens för mitt inre visualisera mitt eget ursinne om något sådant skulle hända mina egna barn och kan bara tänka mig den bedövade chocken som Högsby måste leva i. Hur tar man sig vidare som samhälle när så många är drabbade med anhöriga, vänner och allt. Vad händer med barnen i framtiden? Är det en förlorad generation? Ja tankarna mal.

Har läst på massor om den här typen av övergrepp och dels finns det ju flera faktorer som väger in. Alltså förskole och skolmiljöer samt idrottssammanhang är ju rena ”festivalen” för den här typen av diagnos. Där det finns oinskränkt tillgång på just barn i alla dess former. Likt huliganer som kanske primärt är ute efter fighten men sekundärt fotbollen kan de maskera sin blodtörst med ett lags färger. Likadant funkar det väl här.

Problemet är ju;

1: Inga register samkörs vad jag förstått det som. Så du kan alltså ha en prick i X kommunen men det syns inte ifall du söker jobb i Y kommunen. (Rätta mig om jag har fel).

2. Oftast är det unga män som är ostraffade och precis börjat exploatera sin sexualitet så de kanske inte förekommer i några brottsregister. Vilket man måste ha med ett oöppnat utdrag ifrån när man söker anställning.

3. Ingår de i någon slags AMS vikariepool så skickas man ju bara ut på olika uppdrag där det behövs. Om en i personalen blir sjuk är ju läget akut och inga polisrapporter eller referenser från tidigare arbetsplatser hinner tas.

Systemet är helt enkelt för bräckligt. Det är klart det inte händer så ofta, vad man vet?! Men när det sker är skadan enorm.

I det här fallet är ju caset klockrent inga konstigheter. Men ibland kan jag ändå fundera på vad som är värst för ett barn. Utredningen eller brottet? Självklart tycker jag att ALLT ska anmälas men jag kan ändå fundera på vad som är jobbigast.

När jag i åttaårsåldern hade vi hade en handbollstränare som gjorde ett ”handjobb” framför oss barn. Självklart tyckte vi att han var svinäcklig och berättade för våra föräldrar som pratade med honom och slutligen så blev han ju avstängd såklart. Kanske var det lättare då det var ”kollektiv upplevelse” och det var ingen enskild av oss som blev drabbad.

För mig är det här i minnet klassificerad som en stolle som var en ”äcklig gubbe” men det har inte lämnat några djupare sår eller spår i mig än fluktaren vid badplatsen eller blottaren vid idrottsplatsen. Ett minne av uppenbar avart och en liten gnutta obehag absolut, men inte värre än så.

Men jag tänker att vad hade hänt om någon dragit igång en utredning och vi hade blivit förhörda, fått vittna och stämningen hade blivit tyst och allvarlig. Folk hade gråtit kanske av stress men också av avsky man byggt upp för situationen. Media kanske hade rapporterat. Allt hade blivit ”större”. Hade det blivit ett djupare trauma då?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. EbbaS

    Alla som jobbar med barn på något sätt måste först uppvisa utdrag ur belastningsregistret oavsett om man känner personen. Det skall kopieras och arkiveras på förskolan och originalet återlämnas till den anställda. Detta hindrar ju såklart inte att en ostraffad begår ett brott men man undviker iaf att tidigare straffade kommer in i verksamheter med barn igen. Jag jobbar själv som vikarie och läser till förskollärare och kan inte begripa hur de kunde ske, att han kunde förgripa sig på så många barn utan att ordinarie personal märkte det. Som pedagog ”patrullerar” man ständigt runt i alla rum för att ha koll på barnen så det är mig obegripligt och gör mig vansinnig att höra att de inte upptäckte det första gången det inträffade!!!!

  2. Lina

    Har också läst att förövaren har haft en konstig uppväxt och troligen själv blivit utnyttjad. Det är kanske en förklaring men ingen ursäkt. Det blir en ond cirkel, de som blir utnyttjade är mer benägna att göra samma mot någon annan. Därför är det så viktigt att samhället tar itu med detta problem på allvar. När man ser intervjuer med experter och ansvariga inom tex kommunen får jag känslan av att de står handfallna och menar att ”detta är tyvärr sånt som händer med jämna mellanrum” ”vi ska se över våra rutiner” och annat dravel. Det är oacceptabelt! På tal om belastningsregistret, nu var det ju en praktikant det handlade om och jag är inte så säker på att det krävs ett sådant intyg för praktikanter. Det var ju förskolechefen själv som tog in honom och var bekant med honom sen innan genom nåt teatersällskap. Har mycket svårt att tänka mig att hon gjorde nån bakgrundscheck på honom. Nä, de som bestämmer får nog se till att lösa detta problem och det är illa kvickt.

  3. Kattis

    Läs på fb om denna kille, om hälften är sant har han minst sagt haft en traumatisk barndom. Han är nog själv ett offer, sorgligt……Många dysfunktionella familjer som bosätter sig ute på landet, drar sig undan samhället och socialtjänsten brister i tillsyn. Den här killen hade ju uppenbara problem men omgivningen blundar.

  4. Lisen

    Jag undrar,jag har inte hört någon prata om det , men hur kunde detta hända utan att någon annan personal märkt något? Det är ju så många barn!

  5. Evelina

    Det är fruktansvärt det som hänt i Ruda i Högsby kommun. En praktikant får ALDRIG lämnas ensam, här har rektor och personal brustit vilket lett till detta fruktansvärda. Men det är sant, det är inte svårt att komma in som vikarie inom förskola/skola heller och då kanske man får större frihet. Även att man tycker att rektor och personal bör ha uppsikt på denna typ av personal! ALLTID!

  6. Inger

    ALLA som skall arbeta med barn måste lämna in ett registerutdrag från belastningsregistret där det syns att man inte har begått något ”brott” mot barn. Gäller inte bara vikarier, där det fungerar som det ska, ska alla lämna in ett nytt registerutdrag varje år. Att Du kan få en prick hos kommunen existerar överhuvudtaget inte. Alltså det här är uppgifter från Polisen som Du personligen måste begära in och som Du sedan visar Din ev/existerande arbetsgivare. Gäller alla, från mattanter till vaktmästare. Du behöver inte ha ett ”prickfritt” belastningsregister, arbetsgivaren frågar endast om uppgifter gällande barn. Idag är det här ett mycket vanligt system hos allehanda arbetsgivare, allt från Posten till kommuner. Finns inget i någon lag som ger en arbetsgivare rätt till detta, då Du själv måste begära in uppgifterna från Polisen, men är idag allmänt accepterat. Öh, AMS vikariepool? Vad är det? Verkar som det var längesedan Du var i anställningssvängen. Men kan lugna Dig med att INGEN kommer i närheten av att arbeta med barn utan att detta registerutdrag är OK. Sen håller jag med Dig, o vem gör inte det, att det är för jävligt med pedofiler. Man fattar verkligen inte o jag personligen orka/vill inte ens försöka förstå.

  7. Emma-Lou

    Det är tyvärr jättelätt att komma in i barnomsorgen fastän de kräver utdrag ur polisregistret. Man kan helt enkelt bara skita i att lämna in det. Sorgligt men sant. Det följs inte ens upp… Jag talar absolut inte för alla kommuner, men har jobbat inom barnomsorgen och på flera olika förskolor.

    1. Inger

      Tycker absolut Du ska anmäla detta! Ta kontakt med socialförvaltningen i den kommun det gäller. Så här får det INTE gå till o trodde verkligen inte att det kunde göra det. Du hittar mejladress till den kommun det gäller på webben, bara att anmäla. Du kan vara anonym om Du vill det.

    2. Anna

      I så fall måste du ha arbetat i en extremt slapp kommun el kanske en provat förskola som fuskat med reglerna. Jag har fått bekräftat från min förskola (kommunal i Sthlm ) att ALLA som jobbar där, även vikarier & städare, måste länna in brottsregisterutdrag. Vet inte vad Anitha menar med prick i kommunen men det finns inget sådant utan vad krävs är utdrag ur brottsregistret och det är polisen som utfärdar sådana .

      Alla som vikarierar inom Skolförvaltningens verksamheter måste kunna visa upp ett giltigt intyg från belastningsregistret enligt skollagen (2010:800).
      När någon blivit erbjuden ett jobb inom förskola, skola, barnomsorg, eller praktikplats om man studerar på lärarhögskola, som måste MAN visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.

      1. anithaschulman78

        Jo absolut. Men vad spelar allt det där för roll om man är obestraffad? Jag vill verkligen veta.

  8. S

    För att få arbeta som vikarie på dagis genom en pool så behöver man ett prickfritt polisutdrag. Men jag är enig med dig. Det är ett skört system.

Comments are closed.