Anitha Schulman

Amning och Alkohol

Fortfarande är detta ämne en vattendelare. Livsmedelsverket godkänner upp till 4 glas i veckan. Det är ungefär lika mycket alkohol i 5 dl yoghurt som i ett rödvinsglas dvs. som når bebisen via bröstmjölken. Sen har man väl ett omdöme att inte amma samtidigt man dricker. Det tror jag ingen gör?! Oftast dricker man väl ett glas vin på kvällen och då kan man ju prioritera att planera sin afton och lägga barnet, alternativt ge ersättning så man verkligen är på säkra sidan. Varför är det ingen som ifrågasätter pappor som dricker? De får vara hur fulla som helst men om en mamma tar ett glas vin då reagerar man.

De är väl lika mycket förälder som mamman när bebisen lämnat kroppen? Detta är ett ”mammastigmata” och kvinnor och män älskar att döma andra kvinnor i den här frågan. Reglerna är olika per olika länder och jag antar att Livsmedelsverket inte är ute efter att skada våra barn. Inte föräldrar heller, men den variabeln är svårare att kontrollera än forskningsstudier. Alla är olika och jag slåss inte för rätten att få ta ett glas vin efter jag ammat men jag tycker att jag kan vara värd det efter nästa 10 månaders graviditet och det gör inte mig till en sämre mamma för det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Hanna

  Har inte kollat på klippet men jag instämmer med den första kommentaren. Tycker personligen att man kan avstå från alkohol i samband med amning. Själklart kan man som mamma också dricka alkohol, det hsndlar inte om det! Jag har faktiskt dessutom sett mammor som ammar SAMTIDIGT som de dricker en eller ett par glas vin. Detta med att vara ”värd” några glas är en annan fråga… Varför ska man belöna sig med alkohol?

  Min tanke- drick om ni vill men inte i samband med amning. Drick om ni vill men tänk efter… hur många glas gör dig mindre uppmärksam på saker i din omgivning?

 2. Lisen

  Helt rätt Anitha. Vi som födde barn före 2000-talet är helt förda bakom ljuset. Eller så tänkte vi helt enkelt inte till. Men då var det absolut inte rätt att dricka ett glas vin om man ammade. Jag kommer ihåg att jag pumpade ur och planerade innan jag skulle ta ETT glas vin. Vilket ljug! Men tur att det kommit nya rön och att nya generationer får ny information. Men nu får man instället inte äta vad man vill när man är gravid. Det brydde vi oss inte om då! Det känns att som nu är också barnen sjukare. Vinterkräksjuka fanns inte som ord ens. Allergier verkar vanligare och folk vabbar mer. Eller så är det inte mer än förut det bara känns så.

 3. Ida

  Instämmer helt med dig Anitha!!! Va fan är det frågan om, klart man kan ta ett glas vin då och då under bebistiden. SJÄLVKLART! Har man inga alkoholproblem (vilket de flesta FAKTISKT inte har) är det inget hinder. Denna fråga är ännu en kvinnofälla som det snackas och döms kvinnor emellan. Få män skulle säga något till en kvinna om detta! Tycker man om mat och dryck så är ett glas vin till maten en förhöjning av upplevelsen, även för MAMMOR!!
  Är fullt medveten om att det existerar alkoholproblem i barnfamiljer, jobbar med socialt arbete MEN det är faktiskt en helt annan fråga! Det handlar INTE om ett glas vin då och då, punkt!

 4. blablabla

  22 minuter med andras prat och åsikter – jösses! Varför ska man lyssna på det?
  Snackar hellre själv eller med mina kompisar. Eller tänker tyst.
  Nätet svämmar över av alla dessa snackare – lyssnar folk (som inte är deras kompisar) verkligen? Det är ju helt ointressant sva bortkastad tid.

 5. m

  Skillnaden mellan män och kvinnor efter födseln är ju att mamman ammar så det går ju inte riktigt att jämföra med om pappan dricker för det påverkar ju inte barnet. Då menar jag inte att han ska supa sig full men ett glas eller två. Jag har bara så svårt att förstå att man tycker det är värt att dricka alkohol då det enligt nuvarande forskning inte är bevisat om det påverkar barnet, även om det är en liten mängd. Kan man inte avstå alkohol under den här tiden kanske man har ett större problem? Jag tycker iallafall att mitt barns välmående går före min egen längtan efter att dricka ett glas vin men det är bara vad jag tycker.

Comments are closed.