Anitha Schulman

Sippar ni?

Jag sippar. Jag erkänner. Jag tar mig ett knappt, halvt glas med rött vin till helgen. Jag tycker att det är gott och skulle jag äta fem dl. fil eller yoghurt skulle det vara ”lika skadligt” för mitt foster. Dvs microskopiskt, skadligt. Det är nog värre att andas avgaser eller äta en rosa stek på semestern.

De här rekommendationerna gällande alkohol är ju unika per land. I flera länder påstås det ju att till och med ett glas rödvin i veckan är bra för mamman då det är ett massa antioxidanter i  det samt järn. Jag tycker självklart man inte ska överdriva det här och tillåta sig något för att det är okej. Men jag förutsätter att de flesta av oss är vuxna och kan ta sunda beslut. Dessutom har jag inget större alkoholsug överhuvudtaget men kan tycka att lite rödvin till det trökigt genomstekta köttet kan vara gott. Ska man se det ur ett tisdperspektiv så ska vi ju vara glada att vi överlevde 70-talet.

Hur gör ni i frågan?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kristina

    Det räcker väl att läsa detta för att ta ett beslut om att sippa eller ej:

    ”Om man är gravid och dricker går alkoholen dels direkt till fostret via moderkakan, dels ut i fostervattnet som fostret dricker av. Eftersom fostrets lever är outvecklad och har svårt att bryta ner alkohol, påverkas fostret mer och under längre tid än man själv.”

    Seriöst, hur kan ditt behov av alkohol gå före ditt barns behov av att få en sund utveckling? Jag tycker det rimmar med alkoholproblem. Kanske inte idag ett stort problem för dig men om gränser överskrids likt denna, tror jag att du befinner dig i en riskzon för framtiden. Å andra sidan kanske du hinner ta ditt förnuft till fånga.

  2. Sara

    Jag var väldigt noga med att följa rekommendationerna om vad som bör undvikas dom.gravid, övernojig som jag är ^^ Idag är min son 19 mån och jag dricker fortfarande inte en droppe eftersom jag ammar 🙂

  3. my

    Men vet du, du har fått det lite om bakfoten. Det är inte jämförbart med att ge 5 dl fil. Om du dricker vin och ammar, så dricker barnet mjölk med samma alkoholhalt som du har i blodet. Alltså som om den drack ditt blod. När du har bebisen i magen så ger du barnet samma alkoholmängd som dig själv eftersom alkoholmolekylen passerar fritt över moderkakan. Din alkoholhalt i blodet=bebisens alkoholhalt i blodet. Kanske okej för dig men det lät inte som att du var helt på det klara med hur det ligger till här. Skulle du ge bebisen ett halvt glas vin i veckan när det är fött? Kanske ingen katastrof men är det okej?

  4. Jessica

    Detta känsliga ämne – alkohol och graviditet. När jag väntade min dotter bodde jag fortfarande i Sverige och drack ett halvt glas då och då. Ibland
    , måste jag erkänna, var det bara för att provocera. Denna skräckpropaganda och nolltolerans som råder… Det är klart man inte ska dricka som vanligt under graviditeten. Det är klart man inte ska bli berusad, men att dricka ett glas vin då ch då finns det inga bevis på att det skulle vara skadligt. Nu bor jag på kontinenten och här rekommenderas man inte heller att dricka men om man gör det då och då så är det ingen som säger ngt. Framför allt så SKITER folk i vad man själv väljer att göra, till skillnad från hemma där man får moralpredikningar vart man än vänder sig. Ok, fostrets lever kan inte bränna alkoholen lila snabbt. Men vad betyder det då? Alltid exakt samma argument, som inte förklarar konsekvenserna. Bahh…

  5. Gabriella

    Men det är ju som att ge sin nyfödda bebis ett 1/2 glas vin, är det också okej? I nappflaska då förstås..

  6. Maria

    Ja jag skulle ju ta mig en funderare på varför jag inte kan låta bli alkoholhaltiga drycker i nio månader?! För att göra det absolut bästa för mitt ofödda barn. Tänk att ha det där dåliga samvetet och tänka varför drack jag OM det nu skulle vara nåt med barnet när det har fötts. Förstår inte detta sippande på vin i tid och otid. Tänk på barnet i första hand.

  7. Sophie

    Hej!

    Min farmor (90 år idag!) drack under alla sina fyra graviditeter de kvällar då hon inte kunde ligga vaken för att barnen sparkade så. Ett halvt-ett glas vin på en halvtimme någon gång då och då sen somnade båda gott. Alla fyra är friska individer med akademiska utbildningar. Bondmor som hon var säger med ett leende att hon är övertygad om att barnen mådde bättre om hon fick sova.

    Ingen inom vetenskapen tror nog att ett halvt glas två gånger i veckan skadar, men det är lättare att ha nolltolerans eftersom ett halvt glas gärna bli flera glas. Om man bara vet med sig att man kan sluta med sippar så sippa på!

  8. Anna

    Nej! Jag drack inte under graviditeterna (fött 2 barn) och inte heller under de månader jag ammade.
    Skaffar man barn så kan man oxå ”offra” detta anser jag.
    Barn under graviditeten kan inte förbränna alkohol i levern och det är inte nyttigt under amning heller.
    Världen må bestå av avgaser osv som man inte kan slippa, men just detta anser jag att man som mamma får ta ansvar för. Enkelt!

  9. Tina

    Tanken på att det kanske ändå påverkar negativt finns ju där och förtar stämningen lite… Drar man det ett steg längre och tänker att man skulle hälla ett halvt glas vin i en nappflaska och ge sin bebis så känns det inte ok. Å andra sidan så skulle jag inte heller hälla kaffe i nappflaskan eller mixa nån kryddstark maträtt och mata bebben med, men både kaffe och stark mat slinker ju ner när man är gravid! iallfall för mig.

  10. Sanna

    Är det bara mina smaklökar sol totalt ändrat åsikt om vin under graviditeten?
    Om mina vänner testar ett nytt vin eller glögg så har jag tagit en klunk för att känna smaken men allt jag känner är stark alkoholsmak även på viner med lägre halt.
    Min tunga gillar absolut inte alkohol just nu..

  11. Jenny

    Jag gör som du. Tar mig kanske ett halvt glas vin till helgen, till maten. Eller sippar lite på min mans. Men jag säger det inte till nån. Man ser ju bara här hur mkt bassning man får. Min svägerska är läkare och hon gjorde samma sak vid sina graviditeter.

  12. Karin

    Är gravid nu i v 29,har mått så j dåligt men nu när jag är bättre..så är jag så j sugen på en cider..vet inte riktigt varför..eftersom jag är en rödvinstjej.Får ta en klunk i helgen för att stilla suget där..Men tror jag stannar på 1-2 klunkar..Stora..Kram

    1. Ellen

      Testa Xide utan alkohol som finns på systemet – sjukt god! Rätt skeptisk till systemets övriga alkoholfria sortiment (då tar jag hellre några småklunkar av makens glas) men just den här tycker jag är riktigt bra!

  13. K

    Jag tycker att Frun skriver så klokt. Det är ju så svårt att veta vilken bebis man får. Jag håller med om inställningen, dock anser jag det vara absurt att jämställa direktinjicering i sitt barns blod med att dricka lite vin. Det är också larvigt att som om man stod inför rätt måste ge sken av jättelite, typ ingenting, max ett halvt glas vin. Den som vill dricka vin gör det, öl gör det, mjölk gör det och alla som vill vara fanatiska kan vara det avseende fiskar, ostar, kaffe osv. Jag håller även med mamman som skrev kommentaren om att tvåan t o m var smartare. Identiskt som för mig där både tvåan och trean är både starkare och smartare på alla plan. Även i Italien råds den blivande modern att dricka ett glas vin emellanåt, inte bara för att det är gott utan också pga den skadliga stressen som kvinnan kan uppleva dämpas och mildras något av t ex lite vin. Jag tycker att alla vuxna bör fatta sina egna beslut samt respekteras för det.

  14. Frun

    Min tanke i ämnet är den, att så länge allt avlöper utan komplikationer är ju allt frid och fröjd. Har en son som är född med hjärtfel och ställer mig ofta frågan vad det var som gick fel och om det var mitt fel. Hade jag druckit alkohol under graviditeten hade jag nog aldrig förlåtit mig själv, tänk om det var det som orsakade felet!

  15. Anne

    Nej, jag skulle absolut inte dricka alkohol som gravid. Vi vet så lite om vad som krävs för att störa hjärnans utveckling och alkohol är faktiskt ett nervgift. Så nej, tack!

  16. Anna

    Nej! Ok att gravida är vuxna människor men vad är det som säger att de är förnuftiga? Helt onödigt och dumt att skriva ett sådant här blogginlägg som riskerar att få mindre förnuftiga gravida att dricka med gott samvete. Jag får bilden av att du skriver det här för att få bekräftelse på att ditt drickande är ok. Och vad vet jag, det kanske är ett helt ok drickande som du har kontroll över. Men är du osäker så prata med dina vänner för att få höra att det inte är fel som du gör, riskera inte att du når ut till fel personer som redan befinner sig i riskbruk.

  17. Gäst

    Under 2010 har sju listeriafall hos gravida kvinnor rapporterats till SMI. Det är det högsta antalet sedan 1992 och är särskilt angeläget att utreda. Denna rapport innehåller en beskrivning av Listeria generellt i Sverige samt specifikt hos gravida kvinnor och nyfödda barn. En detaljerad beskrivning av årets gravida listeriafall ges även. Syftet är att lyfta diskussionen och sprida informationen till berörda instanser för att förebygga framtida fall.

    http://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationer/Listeria-bland-gravida-kvinnor-i-Sverige/

  18. Felicia

    Nu är jag gravid med mitt första barn, men jag skulle aldrig i livet dricka en endaste liten droppe under min graviditet. Vi fick se en film på första besöket hos barnmorskan och den talade ju faktiskt om att de inte visste exakt hur mycket/hur lite alkohol som kan skada barnet. Men hur lite/hur mycket man än dricker så har man ändå gett barnet dess första möte med alkohol och det vill man väl undvika??!

  19. Malin

    Hej

    Gravid i vecka 24 med mitt 3 barn. . Jag bor
    I London och går till ett privat sjukhus. Min doktor som
    Är eng ganska framstående professor inom obstetrik
    Sa till mig att jag kan utan dåligt samvete dricka
    Ett glas vin om dagen. Det gör jag inte men om jag går
    Ut och äter middag på resturang etc så tar jag ett glas
    Jag har heller inte dåligt samvete över det.

    När det kommer till mat så äter jag allt, men tänker
    På att köpa färska organiska råvaror.

  20. sofia

    Med första bebisen skötte jag mig oklanderligt. Drack inte kaffe på den tiden och tog inte en mun alkohol samt åt inget man inte fick. Med andra bebisen fick jag en sån enorm craving efter kaffe så jag BÖRJADE dricka kaffe med henne i magen. Tog en mun rödvin när jag kände för det från min mans glas och drack ett halvt glas champagne på en fest. Blev bjuden på sallad med parmaskinka och glömde att det var förbjudet. Orkade inte ha ångest efteråt. Åt det jag kände för då ingen någonsin får listeria i Sverige. När hände det sist, en person på 70-talet typ? My god. Resultatet blev i alla fall att mina båda tjejer är hur fina och vackra som helst, men i ärlighetens namn är tvåan lite smartare än ettan. Så ja. Slappna av.

  21. Sofia

    Som några andra nämnt så är det vid amning det är okej. Vid en graviditet får barnet alkoholen direkt in i blodet. Jag förstår faktiskt inte ens varför man tar den risken? Drick alkoholfritt om du är så sugen på smaken! I 9 månader borde man kunna klara sig och prioritera sitt barns hälsa. Som sagt, skulle du injicera alkohol (oavsett mängd) direkt in i blodet på ditt nyfödda barn? Jag tror (hoppas!) inte det, men det du gör nu är exakt samma sak.

  22. Anna Sandin

    Det är ju som många skrivit här tidigare helt klart att den alkoholhalt man får i sig som gravid går direkt över till fostret eftersom ni delar blodomlopp genom moderkakan och där stannar ju inte alkoholen. Skillnad med amning dock där bara en liten bråkdel passerar ut i mjölken (många som verkar få det där om bakfoten). Sen om det är FARLIGT att dricka ett glas vin som gravid är väl tveksamt. Det är ju inte livsfarligt för ett litet barn att dricka ett halvt glas vin, men det kanske inte är direkt lämpligt heller.

  23. Fiffi

    Man gör som man själv känner för, själv är jag inte det minsta sugen.
    Det är ju väldigt olika restriktioner beroende på vilket land vi lever i.

  24. Marie

    Jag skulle inte dricka de första tre mån, men jag tog visst en kall öl när sommaren var het. Jag jobbar inom sjukvården och hade diskussionen med många läkare. Man dricker ju inte för att bli full. Ett halvt glas vin är helt ok.

  25. Lilla myran

    Nej, jag drack ingenting. Ärligt talat gör det omt i hjärtat när jag läser om andra som dricker. All alkohol man dricker passerar placentan och går rakt över till fostret. Även om en person som brukar dricka vin inte känner något av ett halvt glas är jag ganska säker på att ett litet foster blir påverkat av den promillehalten i blodet. Jag som ovan drickare blir t.o.m. Påverkad av ett halvt glas. Få personer skullr ge sin nyfödda bebis vin att dricka, och detta är ju faktiskt värre. Förmodligen skulle bebisen överleva och inte visa tecken på skador även om den fick lite vin varje helg, men skulle det kännas bra? Amning är en helt annan sak, där kan man börja jämföra mängderna med fil.

  26. Jo

    Ingen alkohol under grav (sagda skäl:små, små outvecklade organ, känns bara…inte bra), men nåt halvt glas ibland under anmning har det blivit (också sagda skäl – försvinnande lite går över i mjölken).

  27. Malin

    Kan man inte vara utan ett halvt glas med vin under sin graviditet
    så har man problem!
    Jag gillar oxå vin,men har lätt kunnat skippa det under
    mina graviditeter/amningar.

    1. em i london

      hahahaha
      sjukaste jag hört. hur inskränkt och dömmande kan man få lov och bli.
      min svärmor drack ett halv glas guinness om dagen när hon väntade min fästman pga av järnbrist och det var läkaren som rekommenderade att hon skulle det. tro det eller ej men min kille turned out to be a bloody good architect

  28. Emelie

    Intressant det någon skrev om England och att det ses som ’värre’ att dricka kaffe än vin. Själv är jag tydligen typiskt svensk. Jag dricker kaffe, men inte alkohol. 🙂

    Men jag undrar om du eller någon annan kan förklara för mig det där med att det är samma sak att äta yoghurt som att dricka vin. Jag har sett folk skriva det förr, men aldrig förstått hur de menar. OBS! Ej menat att låta otrevligt, jag är bara lite trög 🙂

  29. Ellen

    Det händer att jag dricker ett halvt glas till helgen. Tror att avgaserna jag får i mig på väg till/från jobbet och vardagsstressen är värre för bebisen. Jag utgår från mitt sunda förnuft, det brukar räcka ganska långt 🙂

  30. Louise

    Däremot är alla här livrädda för kaffe oxh tycker att det är jättefarligt för gravida, och det hinkar ju svenskar i sig. När Kate Middleton var gravid och drack en latte blev det ramaskri tills det visade sig att den var koffeinfri… Att hon drack vin på ett bröllop var det ingen som kommenterade. Så det är olika saker som anses skadliga i olika länder.

    1. em i london

      bor också i england och håller helt och hållet med dig.
      men det är ju så himla olika från land till land. jag menar i england och frankrike har vi ju alkoholen i vardagen. vi tar en pint eller ett glas vin på puben och sen nöjer vi oss med det och går hem. det funkar ju inte riktigt så ”hemma” i sverige. vi har ju en helt annan alkohol kultur.

  31. Louise

    Bor i England och här är rekommendationerna max 1-2 glas vin i veckan som gravid. Alla jag känner (de flesta av mina vänner är högutbildade och övre medelklass kvinnor) har druckit lite vin som gravida, och jag med.

  32. Monica

    Kör nolltolerans på alkohol, och försöker så gott det går att hålla mig undan allt som gravida inte ”ska” stoppa i sig. Men ja, det är faktiskt rätt tråkigt till tider så jag dömer ingen som unnar sig något ”förbjudet” då och då.

  33. Lisa L

    Är rätt nojig med vad jag stoppar i mig överlag och vet att om det skulle va minsta fel på barnet skulle en del av mig alltid klandra mig själv. Så därför avstår jag helt.

  34. alla gör som dom vill:-)

    Väldigt enkelt! Vill jag dricka väljer jag alkoholfritt! Dumt att chansa känner jag, men alla gör som dom vill men jag kan inte förstå varför alkohol är så viktigt! Jag har varit konstant gravid eller ammande sen 2010 och väntar mitt 3:e barn nu som jag också kommer amma om det går och jag har klarat mig bra på alkoholfritt vin, öl och cider:-) däremot tycker jag ditt argument om att överleva 70talet är dumt, mycket har hänt sen dess!:-)

  35. Anna

    Det där har du fått om bakfoten. Om du dricker vin och ammar är det så liten del av alkoholen som går ut i bröstmjölken och sedan över till barnet att det är att jämföra med att ge barnet fil eller yoghurt.
    Om du är gravid går samma alkoholmängd som du har i blodet över till barnet. Huruvida ett halvt glas alkohol är skadligt för barnet eller ej är svårt att svarar på. Dock förbränner barnets lever inte alkohol lika bra som din och barnet har därför alkohol i sin kropp längre än du har. Alla hens organ inkl. hjärnan är under utveckling och kan potentiellt ta skada av gifter. Skulle du bjuda ditt nyfödda barn på ett halvt glas vin?

  36. Leila

    Jag tycker det där är svårt. Ett halv glas då och kanske inte är farligt, rent kemiskt.. Men däremot har jag alltid varit lättpåverkad, dvs ett halv glas kan få mig att känna mig full. Som vi alla vet är ju placebo effekter lika verkliga som andra, dvs påverkan på bebisens outvecklade organ blir lika stor som min upplevda känsla av fylla.. Så jag skippar. Det ger mig ångest att utsätta mini för det.. Känner iofs inget särskilt sug efter alkohol just nu ändå.

  37. K

    Jag tog någon munfull ur min mans glas under graviditeten. Åt allt som jag var sugen på även blåmögel och salami i viss mängd. Känner att det är no biggie.

Comments are closed.