Anitha Schulman

Om ingreppet

Jag visste att när jag skrev inlägget skulle jag närmast öppna upp för ett socialt experiment. Hur mycket fel kan man hitta om man letar?

Jag kanske faktiskt inte har gjort någonting…

Eftersom bara en har haft rätt så säger ju precis vad det är att det inte syns. Att det bara är till för mig. (Jag har fyllt microdosen fillers i min överläpp). Den hade sjunkit ihop och tappat sin naturliga spänst efter år av feströkning.

Men intressant -för att återgå till ämnet.  Ändå är det mer upprörande än att jag skulle exempelvis rakat av mig håret eller färga det knallrött vilken är en betydligt radikalare förvandling än något som inte syns för någon annan än för mig. Som jag sa för 10 år sedan använde jag laser för att få bort oönskad hårväxt det ses knappt som något ovanligt eller radikalt idag. Men att jag erkänner att jag gjort ett ingrepp som bara en av ca trettio personer här och på Instagram såg, och det är omoraliskt. Intressant, tycker jag. Att vetskapen om att jag använt en kosmetisk produkt på insidan av min kropp är mer omoraliskt än på utsidan. För det är ju det debatten handlar om.

Hela grejen med ”bra” skönhetsingrepp är att dom inte ska synas. Man ska inte gå runt och se ut som någon annan. Man ska inte förställa sig.

Det här skrev Louise Östermalm  Men jag ska försöka svara, utifrån mitt perspektiv. Då Louise Östermalm  ser det på ett annat sätt.

Du är för rolig du. Att du är öppen med dina skönhetsingrepp är alltså lika med att du ”förstår kontexten”? Och att ingen annan ser resultatet än du betyder att du bara gör det för din egen skull och inte (citat din egen prinsess-text) ”det inte går överstyr och blir ett självförverkligande. Att enbart yttre regler och normer kan göra henne lycklig”.
Och du tror inte din fixering vid utseende präglar ditt barn mer än eventuella Barbiefilmer. Jag menar OM man verkligen vill hjälpa sitt barn att tycka om sig själv oavsett hur man ser ut så finns det ju sätt att påverka det lite. Hur samhället ser ut är ju svårare att påverka. Men vad barnet ser hemma (och vilka filmer man väljer att visa) går ju faktiskt att påverka. Du skriver själv ”Självklart kommer hon upptäcka det själv också men jag kan åtminstone vara vaksam på ”intrycksreferenserna”. På vilket sätt hjälper du henne med intrycksreferenserna genom att göra diverse skönhetsingrepp själv menar du? Och på vilket sätt är Barbie värre?
Du vill verka så medveten och klarsynt. Men det framstår faktiskt som att du är precis mostsatsen, om du ursäktar.Du verkar definitivt vara kvar i Prinsessfasen.

Hej Louise, Om mitt barn aldrig ser eller får veta att jag gjort en förändring med mitt utseende hur kan det då påverka henne? Att hon förstår att jag inte förändrar mitt utseende i brist på kärlek eller självkänsla. Att jag gör det för att JAG vill inte för att förställa mig och bli något annat. För att passa in i någon mall. Utan vara precis som jag är. Att jag i grunden är nöjd med mig själv och vill upprätthålla det lite längre än kanske naturen låtit mig. Vad är det för skillnad på att hårdbanta eller muskelbygga om sin kropp? Det är ju en fysisk förändring jämfört med något som knappt ingen kan se, ifall jag inte själv belyser det. Det tycker snarare är att vara i en ”prinsessfas”.

stars_plastic_surgery_43 stars_plastic_surgery_12 stars_plastic_surgery_05 stars_plastic_surgery_45 stars_plastic_surgery_46 stars_plastic_surgery_03 rihanna-nose-job 2052

Är Beyonce mfl. svagare personer eller inte ”lämnat prinsessfasen” för att de förbättrat sitt yttre kosmetiskt kirurgiskt?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. xeqtr

    Aldrig riktigt förstått snacket om ”gör det bara för mig själv”. Om personen som säger det var ensam människa på jorden så tror jag knappast att denne hade lagt en stor summa pengar på att förstora läpparna ”bara för min skull” så att de kunde gå runt där helt själva och njuta av sina nya läppar, det är bara när ANDRA människor kommer in i bilden som operationen kan ge dom någon tillfredsställelse, ja det är klart dom gör det för sig själva, för att DOM ska må bra av att andra finner dom attraktiva, det är knappast så att någon inbillar sig att ni gör det för att andra ska tillfredsställas, vi fattar att ni gör det för att tillfredsställa er själva så förstår inte riktigt grejen med detta uttalande xD

  2. AnithaA

    Varför ta med foton och jämföra dem som barn och vuxna. Själv har jag inte opererat något men ser definitivt annorlunda ut som 15-åring jämfört med vuxen.

  3. Alex

    LOOOOL på rihannabilden och indikationen att hon skulle ha gjort brösten. som fanatiskt fan och ”rihannas-bröst-besatt” kan jag ju säga att dom är fullständigt o-opererade. den som är lika intresserad som jag kan med glädje kolla #tittietuesday på insta… puss 🙂

  4. madde

    Äh, skit i vad vi tycker. Jag tycker det är helt galet och att det sänder ut konstiga vibbar till ev. döttrar och söner. Men du gör som du vill och tycker säker att jag gör konstiga val. Så, gör som du vill!

  5. Lena

    Det blev jättesnyggt! Varför skulle man inte få göra ”ingrep” om man vill, det är bara en själv som bestämmer, ingen annan. Att de ens orkar skriva in sina moralkakor är otroligt ! Jag ska fylla min min nu i veckan, jag är 51 år gammal och har gjort det senaste 5 åren, även Botox i argrynkan. Skäms inte ett dugg för det. Känner mig fräschare och ser fräschare ut oxå.

    Kram, tack för bra blogg

    1. Eva

      Vem skrev moralkakor? Det var väl högst normala frågor och argument som ställdes av bl a Louise? Dessutom bad Anitha läsarna att tycka till.

  6. jenny

    Huvudet på spiken Astral. Mer upprörande? Ingen som blev upprörd annat än någon som uppmärksammade inlägget innan och gjorde en relevant ifrågasättande koppling.

  7. Lisen

    Håller också med Astral. Vad ville du med ditt inlägg? Berätta om ett ingrepp du gjort som inte synt? Jaha?! Du fick nån respons som du inte gillade , och?! Det var ju ingen kritik från nån. Fattar nada.

  8. helene

    hej anitha. jag förstår precis va du menar. jag har inga egentliga åsikter om skönhetsingrepp, varken för eller emot. har nig typ samma åsikt som du, att det ”ska” se naturligt ut. alla som på nåt sätt ”piffar till sig” innan de går utanför (smink, hår) försöker ”försköna” sig inför alla de kommer möta under dagen (inklusive jag skjälv). så jag ser inte va skillnaden är att du (eller vem som helst) har gjort nåt mer permanent med nu tex dina läppar, än fixat till det med kanske ett plumpande läppglans på morgonen. eller färgat ögonbrynen iställer för stt fylla i dom varje morgon. samma lika enligt mig…. visst, vi lever i en fri värld, men de enda som i min mening har ”rätt” att kritisera dig, är de som aldrig fixar till sig innan de går ut & är helt ”naturliga”. och om vissa har svårt att förstå sig på dig, eller va du skriver, kanske de inte borde läsa dig blog… just sayin’
    tack för bra blogg, läsning och för att du delar med dig, även om dessa uppenbarligen ”kontroversiella” ämnen! du är en topppingla all around x

  9. Tove

    Jag ser ingen skillnad på någon av personerna förutom Beyoncé och Rihanna… Bara att det har gått massa år mellan bilderna och att de har skaffat sig en bättre make up artist

    1. Anitha Schulman

      Som jag skrev i första inlägget var det här precis efter sommaren. Jag har alltså inte ”sprutat in” något när jag varit gravid. Vilket man för den delen inte får.

  10. Astral

    Ditt förra inlägg väckte inte något hav av avsky och avståndstagande dom du vill få det att låta här. Du fick 14 svar av vilka de allra flesta inte alls hade någon värdering av själva ingreppet utan endast en gissning och dessutom var det också en hel del som tyckte att det blev snyggt och art det var bra gjort. Så var drar du slutsatsen att de flesta tycker att det är omoraliskt? Jag fattar inte. Det känns dom att du har förväntat dig en viss respons och bygger vidare på det trots att den responsen uteblev. Det är bara att inse att de allra flesta bryr sig inte så mycket om om du gör ingrepp eller inte, oavsett om det syns eller inte. Det är helt up till var och en.

  11. Sara

    Jag kan ärligt säga att jag inte förstår ditt resonemang, så jag håller mig ifrån att bemöta det. Men självklart påverkas barn av vuxnas utseendefixering. Och nu menar jag allt från att sminka sig, raka benen, banta, göra skönhetsoperationer etc. Barn förstår mer än man tror och allt jag just nämnde signalerar till barnen att utseende är viktigt, kanske något av det viktigaste eftersom de flesta av oss sällan ens lämnar hemmet utan en smärre procedur framför spegeln.

    Det finns ideal i samhället som dikterar hur vi bör se ut, förlängd (evig?) ungdom är ett av dessa ideal som du nu verkar hylla som ”bra”. Att motivera ingrepp med att man vara vill se ut som sig själv, innefattar ju att man inte är sig själv om man åldras. Den där ospänstiga överläppen är precis lika mycket du som den spänstiga du hade när du var 20. Jag dömer inte folk som gör ingrepp, men att inte inse att man gör det för att leva upp till ett ideal är att ljuga för sig själv.

  12. Maria

    På dom där bilderna före och efter måste jag säga att en har betydligt snyggare byst före, efter liknar dom mer förstorade pingpong-bollar.

  13. Kikki

    Jag tycker Louise har rätt. Och fö att det inte är första gången Anitha krånglar in sig i begreppen – jag är iaf ofta förvirrad i hur Anitha tänker i olika frågor. Men det kanske bara är jag det.

  14. louise Östermalm

    Jag förstår ingenting av ditt resonemnang. ”Ett bra skönhetsingrepp” ska inte synas. Varför då göra det? ”Man ska inte förställa sig”…eh? va? Man ska bara förbättra lite så andra tror man är så naturligt snygg, eller vad? Har du hängt med i debatten om retuchering och hur den påverkar unga? Där är ju problemet att det inte tydligt framgår vad som är fixat utan unga kvinnor tror att det GÅR att se ut sådär. Jag har själv inga direkta synpunkter på skönhetsingrepp. Det finns vissa saker jag skulle ha svårt att åtgärda inför mina döttrar, men andra saker som jag itne vet om jag kanske kommer vilja göra. Jag kan dock inte se skillnaden i att berätta och inte berätta för dom. ATt det skulle påverka dom mindre om jag inte berättade att jag har fixat till vissa saker. Jag berättar ju att jag tränar för att hålla mig i form och att jag färgar bort gråa hår. Enligt ditt resonemang skulle man inte berätta det heller då. Jag tycker ditt resonemang haltar betydligt. Du har gjort ett skönhetsingrepp för att se bättre ut. Inget konstigt i det. Men nog är det en mall du vill passa in i?! Varför annars förändra naturens gång? Och det där med prinsessfasen, var ju ett begrepp som du själv använde.

Comments are closed.