Anitha Schulman

Husdjur

Jaha då var det på tapeten här hemma att skaffa husdjur. Funderar på att skaffa en Burmakatt, luktar inte, bra på att vara inne, sociala som satan. Nackdel, kattlåda. Finns det fler?

Eller vad har ni för erfarenhet med småbarn. Är en hund bättre?

I så fall en Petit Brabrancon

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anne

    Har redan skrivit en kommentar om mina burmor, men glömde ett råd jag vill ge. Vänta några år. Bebisar och djur kan vara lite väl kaos. Dessutom är det nyttigt att få längta lite efter djur, då är barnen mer benägna att ta hand om dem. Och det viktigaste: man måste vilja lika mycket själv som barnen. En innekatt kan bli 20-25 år gammal, man är tillsammans för en låååång tid.

  2. Eva

    Oavsett vilket så tänk på att både katt och hund lever många år och man binder sig för lång tid. Det är en levande varelse man ska ta hand om. Vi skaffade katt. En Helig Birma och det är fantastiskt. Renlig, lugn och lagom sällskaplig. När barnen blir för intensiva går hon bara undan och lägger sig där de inte når henne. När vi reser bort klarar hon sig utmärkt med att någon kommer en stund varje dag och fyller på mat/vatten och gosar en stund med henne.

  3. Helena

    Har idag två kastrerade bondkattpojkar. När min dotter föddes för 4 år sen hade vi endast en katt. Han hamnade i skymundan och jag tror inte att han tyckte livet var så roligt då. På grund av allergi i en familj tog vi emot en katt till. Bästa vi någonsin gjort. Katterna trivs ihop och de funkar bra ihop med dottern. Mitt råd är om ni ska skaffa husdjur, skaffa katt och skaffa två stycken. Tilläggas ska att jag bor i villa med fri tillgång till att vara ute för katterna. Det kan bli problem i en lägenhet om katten inte blir tillräckligt aktiverad. Se till att läsa på ordentligt innan så du inte får en superaktiv katt. Jag tycker att barn och husdjur hör ihop och har man möjlighet så tycker jag definitivt att man ska ha djur. Hade tänkt mig för både en och två gånger när det gäller hund. Hur kul är det att gå ut och rasta den om du haft en vaken natt eller om det är skitväder? Lycka till!

  4. Anna

    Hej!

    Vi har två kastrerade burmes pojkar. Helt seriöst kan jag inte tänka mig ett liv utan dom! De är världens mysigaste och roligaste katter. Har aldrig haft något problem med dem. De är superbra med barn och väldigt enkla att ta hand om. Ska man köpa en burmes bör man dock köpa två. De är otroligt sociala och tycker inte om att vara ensamma. Jag tror det är därför vi aldrig har haft något problem med dem, för de är så glada och leker med varandra, sover tillsammans osv. Köp och njut av kelbollarna!

    1. Anne

      Har också två kastrerade Burma-killar, bröder. De är så, snälla, man får göra vad man vill med dem, det tycker bara det är roligt att bli burna omkring. De är innekatter, vi bor i stan, men älskar att ligga på nätad balkong och att gå ut i koppel på gården (dock bara på sommaren, burmor är frusna katter. Vilket gör att de alltid vill sova i sängen under täcket, nära, nära.

      Men säger som du Anna, ska man ha burmor så ska de vara två, då är de lättskötta. Fast de vill gärna att man är med och leker då och då. Men mer kärleksfulla underbara katter får man leta efter. Och de är inga soffkuddar! De vill vara med hela tiden. Det var det mina barn föll för.

      Dock är det alltid jobb med djur, men precis som med barn får man mer tillbaka än man ger. Jag har haft både hund och katt, men det här är första gången jag har raskatt som nästan bara är inne.

  5. fffff

    Man ska väl inte skaffa en hund, oavsett ras, bara för att barnen/ familjen känner för ett djur ”just nu”. En hund skaffar man väl om man i grunden är en riktig hundälskare och vill ha ett ”hundliv”. Jag har ingen egen hund fast är hundvakt regelbundet. Och jag som tidigare alltid trott att jag ska skaffa hund någon gång, har hoppat av den tanken. Detta passar mig utmärkt! Gällande katter så är de underbara djur och de klarar sig mer själva. Jag förstår dock inte varför man kan låta en katt vara innekatt, när det är naturligast för dom att kunna gå och in som dom vill. Hur kul kan ddet vara att vara inne hela dagarna?

    Jag tycker att man kan avvakta med djur och besöka stall, zoobutiker, 4H-gårdar tills barnen är större och man vet att de verkligen har ett intresse för djuret i fråga. Skaffa inget djur bara för att! Sedan är väl det bästa att vara djurvakt åt vänner och bekantas djur innan man skaffar ett eget djur.

  6. Greta

    Hejsan!
    Allt handlar ju om hur mycket tid ni har, Skaffa hund om ni kan ta hand om den, personligen så tycker jag inte att man ska ha hund då båda heltidsarbetar, vad gäller med barn så är det inga problem bara du orkar klä på båda varje prommis :)) Har vuxit upp med både hund och katt i lägenhet i stan så det är inget problem, mamma hade dagbarn. Själv har jag katt vilket funkar utmärkt med barnen, Har en sibirier som inte fäller och den är i lägenhet och ute på landet inga problem, den låg med barnen när de var små och väckte mig när de var ledsna, lådan har aldrig varit något problem, hade den i badkaret och har så fortfarnade. Välj det ni gillar och som passar just er familj

  7. Linnea

    Katter är riktigt trevliga djur. Lagom stora, kräver inte lika mycket jobb som en hund, luktar godare… Sedan finns det jättesnygga, lite högre kattlådor som dels har en snygg design och man kan välja bland många färger. Och dels gör den så att katten inte skvätter sand på golvet då den har ett litet nät på ena sidan som katten måste hoppa upp på innan den ska ner på golvet. Vet inte namnet dock på denna kattlåda, men den är nog inte svår att hitta på nätet.

  8. Nättan

    Burman är fantastiskt. Framförallt med barn. Vi har en 6 åring dotter och vår burma får stå ut med en hel del vill jag lova. Världens snällaste och tålmodigaste. Men, finns alltid ett men, dom behöver aktiveras. Så fort våran Frans (1 år) är missnöjd med oss så välts och puttas det ner saker, gärna i glas och gärna mitt i natten. Så aktiveras behövs dom men något sötare o snällare får man leta efter.

  9. Hund och kattägare

    Jag tycker inte det är sjysst för katten att vara innekatt så jag röstar för hund. En hund är underbar att växa upp med och utgör en mer aktiv del av familjelivet än en katt.

  10. Elin

    Jag tycker det finns en massa fördelar med att barn växer upp med djur, de lär sig ta hänsyn, ansvar och stor portion empati OM man har djur på rätt sätt och av rätt anledning. Jag tycker det är jätte viktigt att man inte köper ett djur åt sitt barn utan att de vuxna i familjen vill ha ett och ser ett mervärde i det för ansvaret faller i slutändan på de vuxna. Det Lena skriver ovan tycker jag är en sådan situation man vill undvika, där hunden är till för att vara snäll och foglig och lägsta prioritering, jag tror då dessvärre barn får helt fel syn på djur och liv. Hunden ska ha sin plats i familjen, må bra och få sina behov tillgodosedda, har man inte tid till det då har man inte tid till hund. Det är ju inte så att hunden har bett om att få flytta hem till en utan ett val man själv gör och då får man också leva upp till det. Vi har tre hundar, en katt och hör å häpna får, trots att vi bor i Stockholmsområdet och har lyckats kombinera det jätte fint med barn men det kräver mycket arbete men det är kul!

  11. burma

    Hej! Vi har en burma och en bengal. Tycker nog bengalen funkat bäst med barnen men jag tror inte det hade fungerat om vi bott i lägenhet då båda raserna har ett stort behov av att bli aktiverad. I början innan vi hade barn bodde vi i lägenhet och burman blev då aggressiv pga understimulans. Vi fick helt enkelt åka ut till en skog med den nästan dagligen så han fick springa av sig.
    Så tänk efter ordentligt först, det är supermysigt med katter men inte kul när dom jamar hela nätterna och bajsar i sängen i protest. Kram!

  12. solveig

    Jag har stor erfarenhet av både katt och hund. Småbarn och djur kräver mycket av föräldrarna då barnen inte är snälla (omedvetet) mot djuren.
    Mitt råd är att vänta med husdjur tills minstingen är i 5-årsåldern.

  13. Kristina

    Katt! Hund kanske blir en mer trogen vän och följeslagare än katt som är mer självständiga, men katter som är avlade för att vara inomhus är ju sååå mkt enklare att ha, speciellt de som inte hårar ;)Har haft både hund och katt och med två barn är valet enkelt.. Katt!

  14. Tove

    Vi har haft hund i fem år och har tre barn. Jag tycker inte alls att det är så jobbigt som en del gör gällande här. Eftersom det är så mycket ”liv i luckan” med barn och kompisar upplever jag inte att hunden behöver så mycket extra stimulans mer än promenader (tre om dagen). Eftersom vi är lite allergiska valde vi en pudel och det har fungerat perfekt. Snäll, lättlärd, fäller inte och är lätt att både bära om man behöver och för barnen att gå ut med.

  15. jessica

    skaffa ett djur som har reddas fran djurensvenner ,hund eller katt uppskattar och forstar de blivit reddade de mest trogna foljeslagarna.

  16. Towe

    Herregud vad folk är negativ till hund!
    Ni vet väl själv vad som passar er bäst? Oftast är det som sagt hunden som tycker det är lite småjobbigt med barn och inte tvärtom!

    Jag har själv en liten hund som inte kräver mycket alls sågning är så liten! Hon kräver kärlek! Min bebis på två månader älskar hon mer än något annat!
    Katter ör inte så roliga och sociala djur! Så om jag var er skulle jag vänta tills jag verkligen hade bestämt mig!
    Fiskar är inget att ga, haha!!

  17. L

    Jag har hund, det är ett heltidsjobb! Och då har inte jag några barn.

    Nackdelar:

    – I början måste hunden ut 1 gång/h när man försöker få den rumsren. Tänk dig att klä på och ta med Penny plus bebisen en gång i timmen.
    – Valpar kissar och bajsar inne tills de är rumsrena vid ca 6 månaders ålder.
    – Valptänder kliar innan de tappar dem, därför bits de.
    – Även om du väljer en hund som inte behöver så mycket motion så behöver hunden mental träning för att du inte ska få en deppig hund/odåga.
    – Hunden måste ut ca var fjärde timme i vuxen ålder, är det något ni kan tillgodose?
    – Det är inte schysst att låta hundar vara ensam för länge. Kommer ni i 15 år framöver ha sådana jobb där ni kan ge hunden det den behöver?
    – Man kan inte resa bort om man inte har hundvakt.
    – Du har alltid en tid du måste passa, du måste hem till hunden.

    Kan du ärligt säga att en hund skulle ha ett liv där dennes behov tillgodoses hemma hos er? Man kan inte skaffa hund för sina barns skull.

    Vill du göra dessa uppoffringar?

    Katt låter bättre.

  18. Therese

    Ska ni köpa katt, köp en ragdoll. De liknar Burma. Vi är inne på vår fjärde. De är helt fantastiska med barn! Särskilt om barn redan finns när katten kommer. De är gosiga, tillgivna, sociala och tåliga.Man säger att om man tvekar mellan hund och katt så ska man köpa en ragdoll, de är som både och. Hanar är lättast.

  19. Linda

    Hej hej!
    Jag har haft katt i hela mitt liv. Bara bra erfarenheter av det. Har bott i hus och givetvis underlättar det på alla sätt, t ex med kattlådan.
    Nu bor jag i lägenhet och har katt, 14 årig Majsan. Hon har lekt av sig och bara är just nu. Mitt barnbarn är inte snäll mot henne men hon är tålig och accepterar men är inte glad. När de är små och livliga kan de vara jobbiga och hoppa upp i fönster bland blommor och så. Men min Majsan har aldrig gjort det. Hon har klöst på en fåtölj men det är också det enda så jag låter det vara så. Katt klarar sig själv på många sätt och i två dagar har jag lämnat henne själv men absolut inte mer.
    En hund kräver uppmärksamhet och skötsel och motion på ett annat sätt. Hundar är väldigt söta och så men som sagt, det tål att tänka igenom innan man skaffar.

  20. Lena

    Vi har hund och jag har två barn, född 2011 och 2013 (4,5 mån). Vi bor i villa och har en ’enkel’ hund. När hon var valp däremot var hon rena mardrömmen. Föreställ dig en galen 1-1,5 åring dygnet runt. Så var hon i ungefär tre år(nu 5år). Nu är hon lugn och vet att hon har lägst prio. Vi har dock aldrig nå mat på golvet efter middagen, det fixar hon! Mitt råd är att vänta till den lille i magen har passerat sin första trotsålder. Barn är inte heller så snäll med djur alltid, så man får ju då en extra grej att passa. Våran hund har fått vara med om det mesta, bli riden, barn har ramlat platt över henne, hamrad i huvudet är bara några exempel. Som tur är så är hon världens snällaste. Men det är viktigt att barn lär sig gränser med djur och respekterar dom, men det kommer med tiden 😉

  21. Teres

    Vi har två barn födda 2011 och 2013 och två katter. Vi älskar att resa och vi har svärföräldrarna som passar katterna när vi är iväg. Barnen lär sig att ta ansvar och visa omtanke. Jag tycker att det är superbra att barn får växa upp med djur. Jag växte själv upp med både hund och katt och fick tidigt lära mig att ta ansvar och hunden var en av mina bästa vänner.
    Sålänge ni vet vad det innebär så kör på!

  22. alla gör som dom vill:-)

    Vi skaffade valp när vi väntade andra barnet och puuh!! Mitt tålamod räckte till barnen men inte till en väldigt krävande valp alla gånger…. Nu är hunden 2 år och snäll som bara den! Barnen älskar hunden och hunden finns alltid vid deras sida! Nackdelar finns det gott om men också fördelar! Men de bästa är nog att ni alltid kommer ha någon som glatt städar upp allt kladd på golvet sen barnen ätit!! Väldigt skönt;-)

  23. Pernilla

    Jag har två barn, födda 2011 och 2013. Säger inte att det blir så för alla, men det var totalt kaos när andra barnet kom, mycket större omställning att gå från ett till två barn än från noll till ett.
    Husdjur kräver ganska mycket tid och engagemang, så OM ni bestämmer er för att skaffa något husdjur överhuvudtaget så skulle jag vänta tills efter bebisen anlänt.

  24. K

    Jag rekommenderar inga djur alls. Har haft både katt och hund. En hund kräver mer omvårdnad än ett barn, det tar mer tid och kraft från er sida. Givetvis kan ni lämna på hunddagis och ha ”dog-walker” men det känns ju lite fel att köpa en hund som man inte kan ta hand om. En katt är inget djur jag rekommenderar till en barnfamilj, inte som ni bor i innerstaden då den aldrig får gå ut. Då trivs inte kissen så bra. Jag vet, ni är massor därute som har både hund och katt och det funkar superfantastiskt. Min åsikt är att avråda.

  25. svalan

    Hunden ska ut ett antal promenader per dag från den vaknar på morgonen tills den ska sova för natten. Ska du bylsa på två barn varje gång eller ska de vara ensamma hemma (den andar föräldern är väl inte alltid hemma). Hunden kan först som vuxen vara ensam hemma längre stunder, dock aldrig mer än 5 timmar.
    En liten hund med så små barn kan bli farligt åtminstone för hunden. En barbacom har ömtåliga ögon, små barn petar gärna i dem och drar i pälsen.
    Katt då? Hur gör ni när ni ska resa bort? Inte så lätt att hitta någon som vill passa. Och tömma kattlåda.
    Jag föreslår fiskar! På allvar.

Comments are closed.