Anitha Schulman

Att bli känslomässigt kidnappad

Man går glatt trallande fram i livet och helt plötsligt kommer det där samtalet om det där jobbet man inte sökt eller ens någonsin tänkt på. Men är svinkul och superbra betalt. En sorts headhunting. Helt plötsligt kastar din vardag upp och ner och du börjar fantisera om en framtid med det nya jobbet beräkningarna. Du går på en intervju – kanske två. Du mailar och samtalar. Sen blir det tyst. Saker dras ut på tiden. Du hör ingenting. Från att du inte ens tänkt tanken på det där jobbet för du visste inte ens att det fanns om mindre – att du var påtänkt. Så upptar det hela din vakna tid. Sen ringer de och säger att de tackar för visat intresse men gått vidare med en annan kandidat. Luften går ur luftslottet som blåstes upp och du känner olycka över att bli bortvald. Det känns som de kidnappat dina känslor för att bara slänga bort dem. Lekt med dig ett litet slag.

Precis som i kärlek. Den där dejten som påstår att han knappt kan andas utan ditt syre i hans lungor som påstår sig vara besatt av dig. Men bara lovar tomma löften, om sen och snart men ständigt är frånvarande. Han säger att han ska lämnar henne, men gör det aldrig. Väntan blir längre och längre.  När det väl är slut mellan han och tjejen är du inte högst på listan. Han har fått dig från att vara gudinna till att bli ett mähä. Hopplös och desperat. Du får helt enkelt se på hur han bjuder en annan upp till dans och ge dig föraktfulla blickar fyllda av något slags medlidande. Stackars hopplösa lilla du. Trots att det är han som fått dig dit. Du var fri och stark innan. Nu är du bara en spillra.

Det är så lätt att ta kontrollen över någon annans liv. Det är faktiskt bara att ta den. Spelar du dina kort rätt så kan du snabbt bli oumbärlig rätt fort. Skolat eller bara som en regelrätt psykopat. Jag vittnade i en rättegång en gång och när den svarande partens advokat började förhöret var jag rädd. Dennes uppgift var ju att göra mina upplevelser av det som skett icke trovärdiga inför juryn. Det kändes som en boxningsmatch och jag blev duktigt uppiskad. Stammade, snavade och svamlade. Sen kom jag på när jag låg nere för räkning varför har denne lyckats ta makten över mig och situationen? Jo för att jag jag bjöd in till det.

Det var ju faktiskt JAG som kunde vända på steken och ta kontrollen över situationen. Jag gjorde det och jag växte och blev större och starkare. Advokatens frågor blev alt mer urvattnade och desperata. Tillslut klev domaren in och avbröt advokaten. Förhöret avslutades. Jag kände doften av triumf. Jag gjorde det!

Äg situationen och förekom istället för att förekommas. Det är inte alltid så uppenbart och lätt som i en domstol och så tydliga linjer i sanden. Men gör alltid det som inte förväntas. Ring och tacka nej till jobbet. Du hade ju inte bett om det. Var den som bryter dig ur en förgörande relation när det minst förväntas av dig. Vänd och vinn med stoltheten i behåll.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Comments are closed.