Anitha Schulman

Moment 22

Alltså det är väldigt ironiskt att precis alla arbetsgivare säger samma sak idag. ”Det är inte lätt att hitta arbetsvilliga duktiga tjugoåringar”. Samtidigt så är det svårt att få jobb. Ett Moment 22. Vi är ju en nystartad butik och inte råd just nu att anställa än men en praktiken kan på sikt leda till det. Jag har ju varit i kontakt med Arbetsförmedlingen så många gånger då vi sökt praktikant till butiken som kan få ersättning från Arbetsförmedlingen ungefär motsvarande som A-kassa, dock inte exakt lika mycket. Detta baseras självklart på hur länge man varit arbetslös ålder och erfarenhet. Dessa kriterier sköter AF inte vi.

Vi har ju främst letat efter praktikant till Rami. Hittills har vi haft tolv på intervju. Det är inte några helt inhumana krav. Utan jobba 30-40 timmar i veckan, ibland helg men aldrig mer än 40 timmar och aldrig utan handledare såklart. Men ingen har hittills nappat, i de flesta fall vill folk ha tre dagar ledigt för jobbsök men de allra flesta tycker att det är mer fördelaktigt att få mer betalt via A-kasseersättning. Varför praktisera då,  liksom det talar ju mot sig själv. Såklart! Sen finns det även andra interna problem på Arbetsförmedlingen. Som en slags ”byråkratiskt krokben”. De har ju olika ”labelings” på olika bidrag och även om ersättningen är densamma så klassificeras den hierarkiskt. Som exempelvis har en person fått ett så kallat ”extrajobb” med hjälp av AF då klassificeras det med högre status än arbetsplatspraktik även om ersättningen är densamma. Så en person med ett sk.”extrajobb” får alltså göra både och för AF som en potentiell lösning, bidraget är ju detsamma. Men däremot får personen inte prioritera arbetsplatspraktik före ”extrajobb” då det rent hierarkiskt klingar lägre.

Som en tjej som skulle börjat praktisera, allt var klart. Hon hade fått godkänt av AF och sin arbetsplats där hon extrajobbade att även prktisera här. Men arbetsplatsen var en förskola och hon får aldrig tacka nej till erbjudet pass till förmån för detta, då det klassificerades högre internt. Vilket återigen skapar ett Moment 22. Så självklart kan man inte ha en praktikant som man aldrig vet om denna dyker upp. Då hon oftast vet samma morgon om inte kvällen innan ifall hon behövs eller inte på sitt sk. extrajobb.

Vi funderar nu allvarligt talat på att hitta någon senior som kanske pensionerades för ett år eller två år sen och vill ha ett meningsfull syssla att gå till på dagen, för hittills har vi inte hittat någon som kan under trettio. Så weird.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Moi

  Praktisk erfarenhet är väl underbart att kunna få. Som arbetsgivare tycker jag det är ett jätteviktigt och ett socialt ansvar man tar genom att erbjuda arbetslösa praktik. Sysselsättning ger resultat. Dock så ställer jag mig frågande till ditt resonemang gällande att extrajobb (”riktigt och betalt jobb) påverkar er butik till den grad att ni inte kan ha praktikant?!? Er verksamhet ska ju inte vara beroende av en praktikant. Eller? Hursom helst så har jg själv med praktik och extrajobb skaffat mig en drömtjänst idag. Där AF hjälpt mig utomordentligt bra. Vill man ha jobb löser det sig, gäller att inte bara ge upp!

 2. Jennie

  Hade gärna ställt upp! Är en utbildad florist som älskar blommor! Tyvärr har har ett heltids jobb men behöver ni hjälp under helger är set bara att höra av er! Jobbar gärna gratis i utbyte mot insperation 🙂

 3. Lovisa

  Det enda jag tänker är att det borde vara så himla enkelt för er att hitta praktikanter. Så många som säkert drömmer om att göra det ni gör i framtiden, men hellre tar något som ger bättre betalt. Hela den här mentaliteten att man i min ålder (19) inte vil jobba med 1. Något man tycker är tråkigt, 2. Något där man inte får ”tillräckligt” betalt är så otroligt tröttsam. Jag tror att det är tack vare dig (och Calle!), när ni har skrivit om det här innan, som fått mig att förstå att man MÅSTE offra sig lite för att komma någonstans. Jag det det som en självklarhet att jag kommer behöva jobba gratis för att komma dit jag vill! Så tack för det!
  En annan sak jag inte håller med om med ovanstående kommentarer är att det skulle se ”dåligt” ut på cv:et att ha haft praktikplatser och jobbat gratis. Jag tänker att det måste se bättre ut att man har jobbat gratis med något man älskar, då märker väl din framtida arbetsgivare att man verkligen är villig att göra jobbet? Jag förstår såklart att alla inte har möjligheten att jobba gratis och inte få in några pengar under längre tid, men det jag menar är att man inte kan förvänta sig att komma högst upp utan att ha ansträngt sig först.

 4. Patrik

  Att arbeta 40 timmar i veckan för under 10000 kronor i månaden kan knappast räknas som humana arbetsvillkor. Detta är dessutom maxbeloppet för arbetspraktik och gäller endast de som är berättigade till A-kassa. För de mest utsatta grupperna i samhället (nyanlända invandrare t.ex.) är ersättningen betydligt lägre. Arbetspraktik framställs som en åtgärd för att hjälpa dem som står längst ifrån arbetsmarknaden att komma närmare ett riktigt jobb. I själva verket fungerar det som ett arbetsgivarbidrag och ett sätt att bättra på sysselsättningsstatistiken.

  Jag förstår inte hur man som arbetsgivare kan förvänta sig att staten ska gå in och skaffa fram gratis arbetskraft åt en. Hur man sedan kan klaga på att man inte får några ”napp”, att man inte hittar någon som vill ställa upp och jobba under sådana slavliknande villkor är ännu mer obegripligt.

  Om ni inte anser er ha råd att anställa tycker jag inte att ni borde skaffa praktikant heller. Det är inte meningen att en nyanländ invandrare eller en pensionär ska behöva slita för 50 kronor i timmen bara för att ni ska kunna öppna butik. Och vilka garantier finns det att praktiken verkligen leder till någon anställning i framtiden?

  1. Anitha Schulman

   Du kanske inte direkt ”sliter ihjäl dig” i en blomsterbutik. Men du kanske får utvecklas som människa och göra något meningsfullt och på sikt bli anställd. Men det är såklart slavdriveri. Bättre att gå på A-kassa och aldrig slussas ut i arbetslivet. S Å K L A R T dumt av mig.

 5. Anna

  Jag kan absolut hålla med dig om att det är ett tokigt system och att många tackar nej till erfarenhet. Dock tycker jag att själva grundfelet är att samhället betalar för praktikplatser åt företag. Om inte ett företag bär sig för att ha anställda så borde samhället inte gå in och betala för detta – inte ens under uppstarten. Om dessa praktikplatser togs bort tror jag att företag skulle börja anställa istället.

 6. Asa

  Maste göra ett tillägg till mitt nagot negativa inlägg ovan. Er affär ser fantastisk ut, där har ni verkligen träffat rätt! En eloge till er!

 7. Asa

  Jag kan första ditt resonemang angaende systemet som AF har. Där är ju nagot fel, det är klart. Vad jag däremot inte tycker är klart är hur man kan starta upp en verksamhet och inte tycka sig ha rad att betala 10.000 kronor/manad i lön! Om man är tva och haller pa att ”starta upp”, da är väl alternativen antingen att jobba bada tva var dag (som de flesta egenföretagare) ELLER kunna betala en anställd ELLER strunta i det hela fran början. Att bygga upp en verksamhet pa att ha eller inte ha en praktikant, det känns nog väldigt konstigt. Den här tjejen som ibland behövde jobba pa förskola skulle väl trots allt inte vara tokig. Ni behöver ju troligtvis inte alltid vara tre; och kan alltid vara där tva om hon behöver hoppa in pa sitt andra ”jobb”.

 8. Eli

  Men det är väl ganska självklart att ett ”riktigt” jobb (även om det bara är ett extrajobb) klassas högre än en praktikplats?

  Tänk dig själv att du får ett CV i handen från en arbetssökande. Vad ser bäst ut på det CV:t enligt dig, en rad praktikplatser eller en rad extrajobb?

  Personligen har jag praktiserat på flera ställen, men det är också för att:
  1. Jag har pluggat reklam/kommunikation i flera år, vilket inte är ett helt enkelt område att få jobb inom.
  2. Då blir det självklart att ta en dåligt avlönad praktikplats på en reklambyrå istället för ett jobb i butik, för i detta läge ser det bättre ut att ha praktiserat inom branschen än att ha extrajobbat på förskola.

  Det du erbjuder är ju praktik i en butik, och butiksjobb är det ju inte jättesvårt att få jämfört med att få jobb inom ett specifikt område som man själv, och 80% av alla andra födda under samma årtionde som du, pluggat.

  Tycker att resonemanget är lite sniket. Du behöver få in en tredje person, men kan inte anställa för att du inte har råd. Så långt är jag med. Men att istället leta efter en praktikant som ska göra lika många arbetstimmar som en anställd hade gjort, men till halva lönen, bara för att ni inte har fått igång ruljangsen ordentligt? Skulle du själv praktisera 40 timmar i veckan för 10 000 kr/månaden istället för att ta ett extrajobb som kan ge lika mycket pengar men där arbetsinsatsen är mindre och det ser bättre ut på CV:t?

  En lösning skulle kanske kunna vara att ni som har butiken avstod från några tusenlappar var varje månad för att pytsa in i en ny persons lön, eller helt enkelt acceptera att det inte är jättelätt att driva eget med allt vad det innebär och ge det den tid och mankraft som behövs för att få ett lönsamt ställe som går runt och där man så småningom kan anställa en till person.

  1. Anitha Schulman

   Alltså i ditt fall är det ju klockrent att du tar en praktik på en reklambyrå då det är inom din ambitions och utbildningsområde. Men då får ju inte tacka nej till extrajobb. För det kalssifieras högre. Även om det är i en butik, då det klingar högre rent hierarkiskt i ett internt system. Dvs om det var en bidragsberättigad praktik.
   Där är ju problematiken. Den här tjejen som vi ville jobba hos oss, vars ambition var att bli florist så är ju såklart en blomsteraffär den perfekta praktikplatsen för henne. Men hon hade redan tackat ja till ”extrajobb” på en förskola, för samma ersättning som arbetsplatspraktik och därför kunde hon inte heller tacka nej till de akutinkallade tjänsterna för då skulle det ses som ”arbetsvägran” och hon skulle bli helt utan ersättning. Vilket är knäppt då det här låg mer i linje med hennes ambition. Men hon hade tvingats säga ja till extrajobb då hon varit arbetslös mer än tre månader. Moment 22.
   Jo visst kan vi avvara en spänn eller två men inte komma upp ens i närheten av 10 000 kr i månaden som en praktikant kan få av AF. Det är ju lite bakvänt resonemang tycker jag som arbetsgivare att du för. Vi håller på att bygga upp en verksamhet och ju fler vi är ju snabbare kan vi bygga, ju färre vi är ju längre tid tar det. Då vi själva inte än kan plocka ut lön då tycker du det är rimligt att anställa en. Istället för att kunna få stöd och samtidigt hjälpa. För att på sikt snabbare faktiskt kunna anställa.
   Jag skiter som arbetsgivare i fullständigt om det står praktik eller extrajobb på CV:t för mig är graden av sysselsättning viktigare än ett gapande hål på sex månder som det står jobbsök i.

Comments are closed.