Anitha Schulman

Fair fur?

Bild 2013-11-25 kl. 13.43

Alltså jag brukade gnälla tidigare över att jag hade det kallt på jobbet. INGET kan ens jämföras med detta. Vi har dörren öppen och jobbar i ca sju grader Celsius så det gäller att klä sig därefter. Om man inte rör sig konstant i täckplagg så blir de ganska kallsvettiga så det enda som funkar är faktiskt päls. Jag är så delad i den här pälsfrågan.

I London köpte jag en vintagepäls och det fick jag en del skit för på Instagram. Nej det är ingen vacker industri. Men är det ok att köpa vintage eller inte? Det bidrar ju till att inga nya djur behöver sätta livet till. Dessutom så är det ju ganska mycket mer miljövänligt än att köpa syntentjackor som nyproduceras i massupplagor. Argumenten mot är ju såklart att pälsindustrin är vidrig och att vi inte längre ”behöver” päls. Det finns liksom inga vettiga argument FÖR det egentligen. Men vilken strid ska man ta? Härom veckan köpte jag ett sexpack tumvantar för 29 kr till Penny och det finns något äckel i det. Om jag kan handla för tjugonio kronor. Hur mycket tjänar personen som har sytt dem?

Samt läder. Vet vi VERKLIGEN hur den industrin ser ut. Har den kommit bra undan då fokus legat på pälsindustrin? Används verkligen allt av djuret? Är en lyxig väska med reptilskinns detaljer mer okej än en vintagepäls? Eller en kaninpäls? Var drar vi gränsen och hur dras den. Det är som att välja i mataffären mellan närodlat, ekologiskt, klimatsmart, Fair Traid eller Gröna Nyckelhålet. Vilken strid ska man ta?

Jag kanske är töntig nu men är jäkligt svårt att vara PK jämt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Damla

    Hej Anitha! Om du vill förstå dig på oss som inte använder päls vädjar jag dig till en dokumentär som heter Earthlings. Jag blev vegan efter att ha sett den. Den upplyser verkligen. OBS Se den INTE med barn! Den är väldigt hård.

    MVH Damla

  2. Helena

    Herregud jag låter ju verkligen tokig när jag läser det jag har skrivit, svårt det där med att kommentera på bloggar. 10 fingrar till gud, jag är en mycket mer sympatisk människa i verkligheten. Har bara kommenterat på din blogg tidigare och jag tror båda gångerna har varit om att rekomendera Ottolenghi till dig de två gångerna du har bett om tips till London. Hahaha

  3. Helena

    ”Two wrongs don’t make a right”. Visst är det ett enormt problem att arbetarna i Asien utnyttjas, men vad har det med päls att göra? Det är ju ett helt annat inlägg, och funkar i detta bara som ett sätt att rättfärdiga en päls, som du sa inte har andra vettiga argument.

    Som du sa är det svårt att vara PK jämt, men att bära päls är ett medvetet beslut om att inte vara PK alls i det sammanhanget. Fingervantar oxh dylikt behöver man, och det är svårt att veta eller ta reda på hur dem som har sytt vantarna behandlas då allt mörkas, men päls behöver man inte utan man väljer det för att det är snyggt och man vet att djur har slaktats med elstavar i stjärten efter ett helvetsliv i bur. Så enkelt tycker jag att det är.

    Vill inte skriva en novell, och jag blir så himla uppjagad med så jag stoppar här. Hoppas jag inte uppfattas som en sån där arg toka. Jag gillar bara inte päls.

  4. jessica Lyon

    Viktigt inlägg Anita!
    Och här i denna bloggen (se länken nedan!) är fokus på Odling -Kretslopp och Mångfald dvs när det kommer till det man stoppar i sig, dvs om att Odla sin mat. Om allt resursslöseri och hur man kan slippa tillsatser och all besprutning!

    http://lyon-jessica.blogspot.se/

    Varmt välkommen till den bloggen med!
    Ha en fin dag!
    /Jessica Lyon

  5. Jennifer

    Bra inlägg! Verkligen en fråga som tål att diskuteras. Vad jag hört ang päls så är ju äkta päls en fruktansvärd industri och fusk päls är inte nån miljövänlig industri så, djur vän eller miljö vän? Jag anser att om man nu vill ha päls så är ju då vintage det bästa alternativet. Men då kan man ju ge sig in på diskutionen ang dunjackorna som produceras efter att dunet ryckts av levande fåglar plus att dom har äkta päls på luvan. Så jag bär i så fall hellre vintage päls än dunjackan i så fall för där håller inte argumentet ”vi behöver inte päls” riktigt hela vägen anser jag. Men så har vi ju fåfängan också rent ytligt har jag hellre dunjacka än päls. Och som du tar upp så tror jag också att läder industrin borde ifråga sättas, men och andra sidan så är jag ryttare och har läder på både mig och hästen varje dag vilket jag inte kommer att sluta med pga att inget material slår lädrets hållbarhet. Så det är ju en hel jungel och jag tror inte vi kan välja rätt strid att ta för då kan vi ju som sagt i fråga sätta pennys vantar för 29 kr också, var drar vi gränsen liksom? Jag vet inte.

Comments are closed.