Anitha Schulman

Macken mingel

Det här låter förmodligen jättemärkligt för människor födda på 90-talet eller större mellanssvenska städer bor. När jag var liten i min lilla byhåla kunde det vara ett ”event” att åka till macken. Tro det eller ej. På söndagarna ”klädde man upp sig” för att åka till macken och tanka bilen. Eller ännu bättre tvätta bilen! Hela byn gjorde det på söndagkvällarna så det var liksom lite av ett mingel vid bensinpumparna. Även folk på cyklar anslöt.

Kom på det här, härom kvällen och blev mycket full i skratt. Man kan ju tro att det är påhittat, men så var det faktiskt. Jag tror det är därför teveserien Macken gick så ohyggligt bra påSVT.Alla på den svenska landsbyggden har en stark koppling till mackar och mek.

Jag tror att det var en stor del av den svenska folksjälen som gick förlorad efter ”mackreformationen”. Mekanikerna var ju lite navet i byn. Precis som att kassörskorna på Konsum  visste allt skvaller så kunde mekarna fungera som tysta terapeuter. (De fångar det ju ganska bra i teveserien Macken). Däcksparkarna hade en adress att gå till de oroliga kunde älta. Nu för tiden är det ju macken bara ett utfodringställe med lysrörsbelysning och snorisar i kassan.

Känner ni igen det här? Vore kul om ni minns och bjussar på lite mackminnen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cissi

    Macken i vår by hette och heter fortfarande Makken. Det var och är fortfarande samlingspunkten för youngsters. Vi cyklade, gick, åkte moppe (eller tolkade med cykel efter någon fräsig kille på moped) och hängde vid makken. Ibland hade man pengar och kunde köpa något. Oftast inte men eftersom man oftast visste att killen man spanade på skulle vara på makken så piffade man till sig och gick dit. Bästa stunden var om man kom dit och ens span satt på bänken utanför med sina kompisar.
    Hahaha! Vilka minnen. 🙂

  2. Ann

    Haha ha, vilka minnen det dök upp nu! Det stämmer ju verkligen. Jag är också uppvuxen på landet (Småland) och vi hade en Fina mack där vi brukade hänga.

    Grattis till Stella grejen förresten!

Comments are closed.