Anitha Schulman

Träna och föris?!

Oj inte visste jag att man inte får träna efter man lämnat in barnen på förskolan?! Jag är ju egen företagare och har liksom inte fasta 9-17.00 arbetstider. Dem pågår ju dygnet runt och hur jag disponerar min tid är ju upp till mig. Oftast jobbar jag betydligt mer än 40 h i veckan inklusive helger.

Om jag väljer att äta lunch eller jobba in den ena dagen det är upp till mig. Om jag väljer att träna på morgonen eller eftermiddagen är väl också upp till mig? Jag trodde friskvård var en del av arbetsvården nu för tiden. Hur ska förskolan kunna bestämma hur jag fördelar min tid? Jag kan förstå att det kunde knorras ifall jag var ledig och lämnade in på förskolan för att ”roa mig”. Men fan, samtidigt så har man ju rätt till 15 timmars avlastning i veckan även om jag inte skulle jobba. Jag betalar ju för tjänsten. Vad jag gör då ska väl dem skita i. Vi kanske pratar om effektiva två-tre timmar träning i veckan för min del när Penny är på föris.

Är det att roa sig att äta lunch med en vän eller vad går gränsen och hur ”mäts” den?

Jag bara undrar när tränar ni och var är era barn då?! Med på gymmet eller hemma med pappan? Hur funkar det för ensamstående? Jätteintressant ämne faktiskt. Jag kanske är Stockholmsförblindad men jag har en känsla av att jag inte är en ensam småbarnsmamma på gymmet 08.30 på vardagmorgonen och mitt gym har ingen barnpassningsservice. Så då undrar jag var de barnen är?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Jag jobbar på en kommunal förskola, där får du inte gå och träna eller handla innan eller efter hämtning. Vi tar hand om ditt barn de timmar du är på ditt arbete. Jag kan förstå att man som förälder måste ha egen tid men såhär ser ju reglerna ut och då får vi hålla oss till dem. Vet någon hur det fungerar på privatägda förskolor?

    I Sverige betalar vi ju en väldigt liten avgift, eftersom det mesta är inbakat i skatten. Det kostar ju betydligt mer att ha ett barn på förskolan än vad man betalar. Om alla gick och tränade, handlade,fikade osv skulle Vi ju få betala mer som man gör i tex Norge. Där får du göra vad du vill, lämna barnen om du ärmledig om du så vill. Vi som jobbar får ju betalt av kommunerna och de lägger ju upp våra arbetstider baserade på era barns timmar.

    Kanske behövs lite fler alternativ så alla föräldrar kan bli nöjda 🙂

    Förskolan är inte i första hand en avlastning för föräldrarna. I första hand kommer självklart barnen!

  2. Åsa

    Ja, jag håller fullständigt med Marie som skrev; ”Träning är en del av det ”livspussel”” som alla pratar om, det är upp till föräldrarna att få ihop och inte skattebetalarna och staten”. Anitha fattar ju inte att barnomsorgen är rejält subventionerad dessutom.
    Bortskämda lattemammor.

  3. Karin

    Jag skulle vara tacksam om ni inte tränar eller gör andra fritidsaktiviteter när ni har barnen på förskolan. På så sätt så får mina barn det lugnare på förskolan och får mer tid med pedagogerna. Jag arbetar själv deltid trots dålig ekonomi för att mina barn ska få rimliga ”arbetsdagar”…

  4. Ida

    Alla verkar tro att förskolor är paradiset på jorden för barn, jag har hört från flera förskolelärare hur stimmigt och stressigt det är i verkligheten. Jag skulle inte vilja ha mitt kommande barn mer på dagis än vad som är nödvändigt, precis som jag inte heller låter min hund vara på dagis om jag är hemma /ledig eller liknande.

    1. Sara

      Eller så kanske det finns förskolor där det inte är stimmigt och stressigt, där barnen faktiskt trivs…

  5. Lisa

    Undrar hur ni ställer er till dagis och skiftarbete. Om jag jobbar 15-21 fyra dagar i veckan, är det då ok att lämna kl 10.00 och sedan träna eller blir fröknarna arga då med?

    1. Ulle

      Handlar väl inte om att fröknarna blir arga !!!! Nej i vår kommun är det inte okej du börjar ju arbeta kl 15:00. När träffar du dina barn om du lämnar dem klocka 10? en liten stund på morgonen?

    2. Kristina

      När jag börjar kl 13 så vill förskolan att jag lämnar vid 9, så att mina tjejer kommer vid samlingen, kommer in i gemenskapen, kan följa med på utflykter och vara delaktiga i de gemensamma aktiviteterna, jag lämnade senare först men det funkade inte bra varken för mina tjejer som hade svårt att komma in i leken, eller för förskolans aktiviteter! Sen är det pappa som hämtar vid 16 och jag kommer hem vid 20, alla har inte kontorstider och det här funkar för våran familj, jag tycker att det här skuldbeläggandet är hemskt! Sluta med det och de som tycker att förskolan är så hemsk kanske ska se sig om efter en ny!

    3. Kristina

      Och till Ulle, som skriver när träffar du dina barn då? Tänk ett varv till, senare börjar barnen skolan då ska de vara där vid 8.15 men jag kommer fortfarande inte hem för ens kl20, jag har inte möjligheten att enbart arbeta dag och det är jag inte ensam om, men det är så det är, för jag antar att du vill ha hjälp på sjukhuset även kvällstid? Eller kunna handla efter jobbet? Vem ska hjälpa dina äldre anhöriga i säng? Köra ambulansen? Släcka branden? mm, tänk lite längre än näsan räcker! Jag vill inte bli anklagad för att vara en dålig mor för att jag har valt ett arbete i samhällets tjänst!

    4. Lisa

      På dotterns förskola får man inte lämna efter nio. Hur tycker du man ska lösa det? Spännande också det som Kristina skriver. Jag funderar också på vem som ska ta emot dig och dina barn på akuten när inte jag och mina kollegor är där. Hela den här debatten är ju sjuk. Jag förstår att Sverige fortfarande är så dåligt på jämställdhet så som kvinnor trycker ned varandra.

  6. Angelika

    Jag är 20 årig ensamstående så jag har fått skippa träning, när han r på dagis pluggar jag juridik och får Aldrog tid över.

  7. Isabela

    Jag har haft barn på förskola både privat och kommunalt i Stockholms innerstad. Jag har aldrig hört någon prata om detta eller visste ens att det fanns regler om hur vi disponerar vår tid. Om man väljer att träna på morgonen efter lämning så jobbar man troligtvis in den tiden vid lunch el på kvällen, ingen borde bry sig så länge barnet inte är på förskolan för länge (vilket är individuellt). Jag känner hemmafruar som har sina barn på dagis, stöter på föräldrar som handlar mat vid förskolan innan hämtning el som just varit hos frisören. Tror inte någon av dem vet att det är ”olagligt”.

  8. Linda

    Ett nyfiken fråga från en blivande förälder: gäller den här regeln för båda föräldrarna då eller? Var tar mammans resp. pappans ansvar slut och vid? Om mamman lämnar och pappan hämtar – har man då ”förskoletid” halva dagen var..?
    Bara en undran.

    1. Tove

      Hej 🙂
      Enligt de regler som min kommun har (Linköpingskommun) så är det föräldrarnas gemensamma behov av barnomsorg som avgör barnets tid i förskolan… Den som börjar ”sist” på morgonen lämnar och den som slutar ”tidigast” hämtar på så vis har vårt barn omsorg under tiden som vi föräldrarna har behov.
      Min arbetstid 07.00- 14.00
      Min mans arbetstid 09.00-18.00
      Min man börjar senare än mig så han lämnar vår dotter 08.30 och jag slutar tidigare än han så jag hämtar14.30. Vårt behov av barnomsorg för att kunna förvärvsarbeta just den dagen är från 08.30-14.30…

  9. K

    Jag har aldrig kommenterat något. Men, efter att läst lite i kommentarerna så ville jag bara berätta att jag är otroligt glad att min mamma alltid har bevarat sina intressen, alltid varit en egen person och faktiskt gjort saker för att hon ska må bra för det ger mig en enormt bra förebild! Hon är min mamma men också en egen individ som lärt mig att ta tillvara på de saker som får mig att må bra. Alltså, jag är ung och barnlös, men jag hoppas att mina framtida barn kommer se att jag är en egen person och själva lära sig vara egna person. Just saying.
    Ville bara dela med mig lite, tyckte att kommentatorsfältet saknade en kommentar från någon som har haft en mamma som lämnat sin dotter på dagis och haft intressen och jobbat och hämtat och fixat och alltid varit där. Fan nu fick jag lite prestationsångest, jag vill också orka träna och bli allt det min mamma visat mig när jag väl får barn.

  10. Fyrabarnsmorsa

    Jag tränar 2-3 kvällar i veckan och då är min man hemma med barnen. Tidigare var jag ensamstående med två småbarn och då tränade jag hemma i vardagsrummet till en dvd när de sov samt ibland när min mamma kom och satt barnvakt. I övrigt håller jag med den som skrev att det här inte är en fråga som det är meningsfullt att diskutera i termer av olika åsikter – varje förskola, varje kommun har ett regelverk. Sedan kan man naturligtvis tycka att reglerna är fel och ifrågasätta dem (och kanske t.om. välja att bryta mot dem) men det är trots allt regler som beslutats av våra folkvalda politiker.

  11. Nat

    Och för oss som inte har flex på jobbet? Utan jobbar 8-17 med en timmes obetalt lunch? Ska jag bara hänga där i en timme och tycka synd om mig själv och förskolan som får ha mina barn en timme då jag är ”ledig”, eller ska jag göra något vettigt av den tiden?

    Jag går gärna till företagets gym på min lunchrast, uträttar ärenden som tandläkaren eller kanske frisören som också finns i samma byggnad som mitt företag. Jag har INTE möjlighet att jobba in lunchen och gå hem klockan 16.00. Vill jag gå hem tidigare någon dag, då får jag ta ledigt. Och på det stora hela, hur klokt är det att jobba åtta timmar utan paus och lunch.

    Men jag kanske ska börja med ett klockan tolv åka direkt till förskolan, ta barnet ut förskolan på deras lunch 12.10, lämna tillbaka denna klockan 12.50 och sedan åka tillbaka till jobbet. Ja det ska jag nog börja göra.

    Vissa av er är ju inte riktigt kloka. Det kommer alltid finnas folk som utnyttjar systemet, och det är inte helt rätt. Men så finns vi som ”måste” ha en timme ledigt, inte kan jobba den tiden för att sedan flexa, och vi då väljer att utnyttja denna lediga tid på bästa sätt och för mig är detta att träna/springa ärenden. Förlåt att jag är en jättedålig mamma, och människa som tar Sverige och förskola förgivet.

    1. Maria

      Men snälla du, det finns ingen pedagog i världen som anser att du ska hämta ut ditt barn i 40 minuter istället för att äta lunch. Och det är ju inte det diskussionen handlar om heller.

    2. Nat

      Maria: Det tror jag naturligtvis inte att pedagogerna tycker. Utan det var riktat till de mammorna som tycker att man inte ska fa ha nagra egna nojen da man har barnen pa forskolan.

      Fast for mig kanske det sitter I fran nar jag sjalv jobbade med barn (Montessori 3-6 ar) I UK (fodd och uppvuxen dar men flyttade till Sverige for 7 ar sen da min make ar svensk) for dar betalar man dyra pengar for nursery, och har du ”ratt” att gora lite vad man vill under tiden barnen ar pa forskola. Helt annorlunda mot Sverige dock! Foredrar det svenska systemet, och har verkligen inget att klaga pa dar!

  12. charlotte

    Jag prioriterar att umgås med mina barn, det är därför jag skaffade dem. Jag jobbar heltid och vill ha så mkt tid så möjligt med dem. En dag kommer de inte vilja umgås med mig längre…
    Tycker det är sorgligt att de flesta inte delar denna känsla…

    1. Helena

      Det är klart man vill vara med sina barn men de behöver även vara med andra vuxna, leka med andra barn! Om man vill vara mer med barnen så kan man ju kanske börja jobba deltid om man klarar sig på de pengarna.

    2. Sara

      Men varför tror du att de flesta inte delar denna känsla? Folk som har flexibla arbeten kan visst jobba hemma, hämta sina barn klockan 3 och ändå hinna träna på dagtid, eftersom de kan jobba ikapp när barnen somnat. Alla behöver inte ha det som du…

  13. Lise

    Hjelpes!
    Flytt til Norge, sier jeg! Her betaler vi 2500 for full barnehage/førskoleplass, men INGEN har noe med hva vi foreldre gjør mens barnet er på førskolen.
    Hva slags land bor dere i? Nord-Korea?

    1. Sandra

      Haha! Vi bor i fantastiska Sverige där avgiften beror på föräldrarnas inkomst. Jag är låginkomsttagare och betalar ca 200 kr/månader för mina två barn. För dom pengarna får dom en utmärkt pedagogisk verksamhet, frukost, mellanmål, lunch, teaterföreställningar, biobesök, idrott, sjunga i kör osv.

    2. Lise

      Og jeg syntes dere i Sverige var SÅ heldige som betalte så lite, helt til jeg forstod hvordan det fungerer… Jeg betaler gladelig 2500/mnd for tilbudet vi har 😉
      Bare det at førskolen skal vite arbeidstiden min, om jeg har handlet eller trent mens barnet er i barnehage, og at barnet ikke får full plass om jeg er foreldreledig med barn nr 2 (eller 3, eller 4, osv).

    3. my

      Fantastiska sverige.. med 6 ettåringar per pedagog på många förskolor. 18-20 småbarn på en avdelning. Det blir nog inte så ”utmärkt pedagogisk verksamhet”. Faktiskt. Din bild av svensk förskola med dess verksamhet verkar vara uppe i det blå..

    4. Sara

      Svar till my: När vi tittade på förskola åt vår dotter (och vi letade bland säkert 10-20) så var det ingen som hade 6 barn per lärare eller 18-20 barn per avdelning. Den förskolan vi valde har 3 barn per lärare, och 6 barn i varje grupp, och detta var inget ovanligt. .Så jag tror att det är din bild av svensk förskola som är uppe i det blå.

  14. Helena

    Jag är arbetssökande och har barnpassning 15 h/veckan. Det hjälper mig att kunna hitta ett jobb. MEN, att passa på att göra andra saker också kan ju inte ses som fel. Mina barn leker med andra barn och har roligt och jag betalar för detta. Fel?

  15. Emma

    Bara en liten parentes i debatten då jag ser att många tar upp en arbetssökandes barns rätt till förskola. För att vara berättigad till a-kassa MÅSTE ens barn ha en förskoleplats!

  16. Londonmamman

    Det är väl inte så stor grej egentligen men för att få lite perpektiv på lyxproblem som detta ändå är: vi bor i london och här kostar en dagisplats motsvarande 13000 kr i månaden om barnet går heltid. Staten subventionerar alltså inget. Så de flesta som har barn på dagis behöver arbeta alla timmar de kan för att ha råd. Men låter skönt att kunna gå och träna med gratis barnpassning 🙂

  17. B

    Lite Stockholmsförblindad, va? Träna på arbetstid och ha barnen på föris är ju liksom ingen mänsklig rättighet som en del tycks tro. Som anställd har man i en del företag 1 timmes träning på arbetstid PER VECKA och/eller friskvårdssubvention på ex. gymkort. Men den träningen sköts ju utanför arbetstid. Träna på kvällen, när den andra föräldern är hemma, tidigt lördagmorgon, gå promenader med vagn, kör lite hantlar hemma i vardagsrummet finns många sätt. Du har ju outat dig själv som moderat en gång, och gissningsvis älskar du låga skatter. Skattetrycket och avgifterna lär ju inte minska ifall alla skulle använda förskolorna som barnpassning när de behöver fixa naglarna.

    1. Jessica E

      På de företag; både privata och statliga, som jag har jobbat på så ingår friskvårdstimmen i arbetstiden…Det är liksom det som är poängen med friskvården som förmån dvs att man får träna på arbetstid…men det är kanske bara här i Sthlm 😉

  18. Helén Åkerman

    ÄNLIGEN NÅN SOM TAR UPP DETTA!!!
    Tycker oxå förskolan ska skita i vad vi gör med vår tid!!! Vi betalar för en tjänst!! Att endel utnyttjar detta ska inte drabba ALLA!!!

  19. Esmeralda

    Så här blir det när man envisas med att vika ut sina förehavanden på alla upptänkliga forum. Smussla och lev på som vanligt så flyter det på bäst;-). Du får din träning och pedagogerna känner sig uppskattade, ditt barn mår prima och skattebetalarna vet nada!!!!

  20. Annika

    Lunch-träning är det som gäller här, alt kvällstid. Avlastning är det ej tänkt som, utan vi lämnar våra barn på fsk för att kunna arbeta.
    Förresten är det 30 Tim/veckan du har rätt till i Stockholm om du är arbetslös eller f-ledig.

  21. ak

    Många i tråden tycks tro att detta handlar om vad man tycker och tror. Så är ju inte fallet. I alla kommuner är det reglerat hur man får och inte får använda förskoletiden. Mitt bästa tips till Anitha är att fråga på den aktuella förskolan vad som gäller. Kanske det är tillåtet att ha barnet på förskolan och uträtta personliga ärenden? Det är inte så vanligt men det förekommer! I övrigt kan jag upplysa om att vi inte ”betalar för tjänsten” utan förskolan betalas till allra största delen med skattemedel, så den tid som utnyttjas står vi alltså alla för gemensamt. Vet man det, blir det desto tydligare att vi också gemensamt, genom vår stats demokratiska ordning, beslutar om vad pengarna ska räcka till.

  22. Irene

    jag jobbar på ett stort företag och har ett 9 – 17 jobb. Mitt företag har gym på jobbet, dit går jag antingen på morgonen eller på lunchen, det ingår i den friskvårdsplan som mitt företag erbjuder.
    Tycker inte det är någon skillnad mot hur Anitha gör.

  23. Nea

    Alltså jag förstår inte varför detta är en så stor grej. Är inte förälder själv men varför spelar det så stor roll vad en förälder gör när dens barn är på förskola? Måste man jobba under den tiden ens barn är på förskola? Tänk om man är arbetslös, ska inte ens barn få gå på förskola överhuvudtaget? Tror inte att föräldrar kämpar för att få lämna bort sina barn. Dessutom är väl det bra med förskola så barnet kan träffa sina kompisar och få vara i en stimulerande miljö, oavsett vad föräldern gör under förskoletiden.

    1. Nea

      Och ett tillägg: Om förskolan är så mycket mer än barnpassning, är det inte viktigt att barnet får vara där oavsett om dens förälder jobbar eller inte? Om man jämför med grundskola som man måste gå så struntar väl lärarna i vad barnens föräldrar gör när deras barn är i skolan. Kan absolut förstå frustration gällandes personalbrist i förskolan, men det ska väl inte åtgärdas med att ha så få barn i förskolan som möjligt utan snarare att se till att kommunerna prioriterar förskolan mer.

  24. Marie

    Allvarligt? Diskussionen känns så låg. Det känns som om många kämpar för deras rätt att få lämna bort sitt barn, i ren trots och ren egoism.
    Jobbar själv på förskola och vet att barnen trivs men att de allra helst utan minsta tvekan vill vara hemma med deras föräldrar. Dessvärre spelar deras önskan ingen roll för många föräldrar verkar idag så fast beslutna om att prioritera och förverkliga sig själva. Och på tal om att alla föräldrar har rätt till avlastning av sitt eget barn orkar jag inte ens
    kommentera…
    Träning är en del av det ”livspussel”” som alla pratar om, det är upp till föräldrarna att få ihop och inte skattebetalarna och staten.

    1. Frida

      Tror nog skattebetalarna har större bekymmer än tränande mammor.

      Är det ok att träna på lunchen då? Eller ska man hoppa lunchen och gå tidigare till föris?
      Ska man hämta från föris och sen lämna in 40 min på gymets barnpassning? Eller är det också fel eftersom vi tydligen ”i ren trots och egoism vill lämna bort våra barn.” Ja. Diskusstionen ÄR låg. Speciellt när du Marie påstår att vi kämpar för att lämna bort våra barn. Vad vet DU om det?

    2. Sissela

      Håller också med Marie. Kan avslöja att vi inte precis älskar dom föräldrar som beter sig så på förskolan där jag jobbar. Antar att dom inte kunde bry sig mindre om det, så länge dom får sin tjusiga egentid…..

    3. J

      Om jag uträttar ett ärende på lunchen borde jag då istället jobba in den halvtimmen och hämta tidigare…?? Ska jag ha dåligt samvete för att jag äter lunch för det är ju egentid och inte arbetstid…

    4. josefin

      Bra skrivet Marie. Barnomsorg är verkligen ingen tjänst utan en fantastisk förmån vi har. Tror många föräldrar skulle resonera annorlunda om de betalade vad verkligen kostar för den här ”tjänsten”.

  25. Frida

    Blir så trött på alla föräldrar som anser sig ”duktiga” när dom prioriterar bort saker för barnens skull, tex träningen. För att vi ska vara bra föräldrar så måste vi unna oss själva saker. Vi slutar inte vara oss själva för att vi får barn.
    Jag tränar 2-3 ggr veckan, träffar vänner, går ut och äter med min sambo etc. Vi gör det för att VI också ska må bra. Hur skulle det kunna skada barnen?
    KLART DU SKA TRÄNA ANITHA! Gör det när det passar ert schema bäst, sen får man väl hålla det hemligt om det svider i ögonen på folk.
    Jag ska iallafall vara en stark morsa!

    1. Sandra

      Ja, det klart man ska få träna om man vill. MEN INTE NÄR BARNEN ÄR PÅ FÖRIS! Det handlar inte om att vara duktig. Det handlar om att respektera dels de överbelastade pedagogera, dels de stressade barnen.

    2. Moa

      Men man kan ju inte förutsätta att barnen är stressade? Många barn trivs bra och har det jättebra på förskolan.. Och vadå respektera pedagogerna? Om mitt barn ändå får och kan vara där till ex 17. Vad gör det om jag tränar och hämtar redan kl 15?

    3. Sarah

      Självklart ska man träna! Det vinner man själv och barnen på. MEN att anse sig ha rätt till ”avlastning” 15 timmar/vecka för att t ex träna anser jag är att fel!!! När man får barn är det ett åtagande och det anser jag trots att jag är född, uppvuxen och boende i Stockholms innerstad (ang Stockholmifierad)!

  26. Sofie

    Tycker det är en väldigt intressant diskussion, tycker inte att Anitha nedvärderar förskolan eller pedagogerna. Jag tycker samhället har en förlegad syn på hur vardagen ser ut för många utav oss, många egenföretagare, mordera arbetssituationer där man ständigt är uppkopplad med mobil eller dator hemma på kvällar, nätter och helger. So what om man går och tränar, tar en latte med en väninna eller handlar mat. De flesta jobbar ändå sina 40-50 h i veckan även om det inte är under de traditionella 8-17 arbetspasset. Inget av detta gör att någon ser ner på pedagogerna och dess kunskap/erfarenhet. När jag får barn kommer jag med glädje sätta mina barn i förskolan och disponera den tiden till att jobba, träna, handla, ta en latte för att sedan kunna ge barnen all min uppmärksamhet. Så hoppas att vi inom några år har en mer modern syn på förhållandet arbete och lämna barn på förskolan.

  27. Moa

    Jag tycker att det är ok att träna medans barnet är på förskolan. Vi som jobbar skift och kan träna en timme effektivit innan vi hämtar barnet/barnen är bara bra. En välmående och frisk förälder är något som kommer glädja barnet i framtiden. Och nej jag skulle aldrig lägga träningen på hyllan bara för att jag har fått ett barn. Och nej det gör inte mig till en sämre mamma för det.

  28. Madeleine

    Mycket intressant ämne! Själv är jag både ensamstående och egenföretagande som ibland måste jobba både kvällar och helger. Eftersom det inte finns någon barnomsorg på helger och kvällar får jag ofta hyra in privat barnvakt och ibland har jag helt lediga dagar då jag kan sova, träna, titta på tv när min dotter är på skolan/fritis eller ibland hänta redan kl 13 när skolan är slut. I min bransch kan jag inte styra tiderna så det passar 8-17 normen. Bör staten betala min kvälls/helg omsorg då med utbildad fritidspersonal?

    1. Tanja

      Det finns ju dygnet-runt-förskolor i storstäderna. Och det är ju bl a till för just ensamstående som inte jobabr klassiska arbetstider. Dock tror jag att detta är vanligare för exempelvis sjuksköterskor etc. som är schemalagda. Vet inte hur det funkar för egenföretagare.

  29. Lärare i förskolan

    Dagens förskola är i första hand inte till för att föräldrarna ska få avlastning och definitivt inte för att föräldrar ska kunna träna. Du kanske skulle strukturerar dina arbetstider bättre så att du arbetar under tiden Er dotter har möjlighet att vara på förskolan. För att svara på din fråga så tränar jag på kvällstid, då är barnen hemma med min man. Jag tränar två kvällar i veckan och tidigt på lördag morgon.

    1. Ulle

      Jenny, Har man inte den möjligheten får man anlita en barnvakt eller träna hemma det går ju också bra!

  30. Jennie

    Anitha du bör nog uppdatera din kunskap om vad förskola är. Dessutom skulle jag aldrig låta mitt barn vara där mer än den tid som är absolut nödvändig alltså under arbetstid. Pusslet med att träna är väl ngt du får lösa med din man för jag antar att han kan ta hand om ert barn.

  31. Cath

    Förstår inte slutsatsen om att träna när barnet är förskola innebär att man ser ner på förskolan och dess pedagoger.
    Jag tycker förskolan är enormt viktig och tycker pedagogerna gör ett fantastiskt jobb (inte alla tyvärr). Men varför spelar det någon roll vad jag gör när barnen är där? Att träna skulle innebära en förlegad syn? Mina barn går i skolan nu. Helt gratis. Vad kan jag göra med gott samvete när de är i skolan utan att jag skulle se ned på pedagogerna? Märkligt.

    1. Esmeralda

      Äntligen någon som kom åt kärnan i det hela! På vilket sätt nedvärderar man per automatik förskolan och dess pedagoger genom att, Gud förbjude, utföra något som inte har en absolut koppling till ens yrkesutövning. Vi förstår alla att system kan utnyttjas. Såsom system alltid utnyttjas.

  32. ulle

    Även om du är egen företagare får du ju lämna barnen när du arbetar, thats it!!! Förskolan är ingen barnvakt och 15 timmar har man rätt till när man INTE arbetar (är föräldraledig eller arbetslös). Det finns inte personalresurser på förskolorna att alla barn ska vara där varje dag mellan 7-17.

  33. Sara

    Föräldrar har inte rätt till femton timmars avlastning. Barn har rätt till femton timmars förskola.
    Angående att du betalar för en tjänst så är det du enligt maxtaxa betalar inte är i närheten av att täcka
    förskolans kostnader.

    Till din fråga; Jag har tre barn och arbetar som förskollärare. Min träning består av promenader, ofta med barnen. Övrig träning har jag prioriterat bort till förmån för barnen.

    1. Frida

      Att prioritera bort sig själv – dvs träningen, låter varken hälsosamt för dig eller barnen. Varför måste mammor alltid välja bort sig själva för att göra barnen glada?
      Jag mår bra av att hålla mig i form. Dessutom mår min dotter bra av att ha en hälosam och pigg mamma. Promenader ingår i vardagsmotionen.

    2. J

      Hehe hon skriver ju att hennes träning består av promenader? .. Jag anser också att promenader är träning! Man väljer väl den form som passar än bäst!? Eller det är bara träning om man kör ZUMBA el crossfit å utan att barnen är i närheten 🙂

  34. Petra

    hoppas pennys pedagoger inte läser det här,för som du uttrycker dig,låter det som du har en väldigt låg syn på förskolan.Det är ju faktiskt så att man har rätt att ha barnen på förskolan den tid man arbetar och inte för att göra andra saker.Det får man lösa privat,det är inte förskolans uppdrag.

    1. Emelie

      För förskolan. Ditt barn är på förskolan den tid det tar dig att åka till och från jobbet/studier. Det är som sagt inte barnpassning vi håller på med i förskolan.

    2. Chris

      Klart det är barnpassning och det är kul för barnen att träffa sina kompisar samtidigt som man får barnpassning som förälder för jobb och vardagspussel som träning och handla mat etc. Att kalla förskolan för pedagogisk verksamhet är ett skämt. Barnen tas om hand på ett fint sätt, de känner sig förhoppningsvist trygga med personalen och det leks, tacksamt och bra, men det är ingen skola och ska inte vara som en heller tycker jag. För övrigt håller jag med Anitha.

    3. Sofie

      Det vore ganska konstigt om man som förskollärare går en universitetsutbildning på 3.5 år för att enbart ”passa” barn. Vi inom verksamheten främjar barns lärande och har faktiskt, tro det eller ej, en läroplan full med uppdrag som vi ska följa. Inte sitter vi från 6-18 och endast tittar på när barnen leker, ger dem mat , byter blöjor och sedan skickar hem dem. Vi gör allt i vår makt för att hjälpa barnen i deras utveckling och främja deras kunskaper inför förskolklass och vidare utbildning. Vi tar upp ämnen som kemi, fysik, biologi, matematik, språkinlärning mm. Alltså innebär förskolan mer än bara barnpassning. Helt otroligt att man som förälder har den uppfattningen. Här är en länk till vår läroplan, läs gärna igenom: http://www.skolverket.se/om-skolverket/publicerat/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D1067

  35. Josefine

    Om jag väljer att träna på morgonen eller eftermiddagen är väl också upp till mig? Jag trodde friskvård var en del av arbetsvården nu för tiden. Hur ”ska förskolan kunna bestämma hur jag förlägger min tid? Jag kan förstå att det kunde knorras ifall jag var ledig och lämnade in på förskolan för att ”roa mig”. Men fan, samtidigt så har man ju rätt till 15 timmars avlastning i veckan. ”

    Arbetsvård och avlastnig? fattar nada, please explain.

  36. Emelie

    Tror grundproblemet här är synen på vad förskola är. Förskolan har en egen läroplan, lyder under skollagen och har högutbildade lärare. Att då prata om denna pedagogiska verksamhet som barnpassning är både okunskap och ren dumhet. Dagis och fröknar är för mig som jobbar inom förskolan otroligt förlegade ord. Att tro att det vi sysslar med är avlastning för att föräldrar ska kunna gymma och hänga med vänninor är att förminska både oss som högutbildad men också vad ditt barn faktiskt gör på förskolan. Vi är nr 1 i utbildningssystemet och jag skulle önska lite mer respekt för vår kunskap och yrkesproffesion än vad vi i nyläget får. Så kanske dags att börja fungera hur ni behandlar era barns pedagoger och vilken syn ni Har på ert barns livslånga lärande.
    /Emelie, Pedagog (lärare för förskola, förskoleklass, åk 1 & 2) och tvåbarnsmor.

    1. Tanja

      Kan bara hålla med om allt ovanstående Emelie! Till din fråga Anitha. Jag tränar på min lunchrast de dagar jag har möjlighet och sedan äter jag min lunch framför datorn. Innan jag hade barn tränade jag efter arbetstid.

    2. Chris

      Lärare, ha! ha! ha! Föredrar en snäll fröken och ett dagis än en lärare som ska ta hand om mitt barn i alla lägen.

    3. Tanja

      Chris, förstår du hur okunnig och intellektuell du låter? Är det bättre att ha någon som ”vaktar” ditt barn än att det är någon som faktiskt lär ditt barn saker? Det är ju inte direkt 8ans multiplikationstabell de arbetar med på förskolan. Snarare färdigheter som är anpassat för den ålder/utvecklingsfas barnen befinner sig i.

    4. Petronella

      Varför tror du att det ena utesluter det andra? Jag har väldigt stor respekt för förskolelärare (även om jag tycker om ordet dagistant). Det krävs en by för att uppfostra ett barn och jag är tacksam över den kunskap som finns.
      …och så tränar jag lite på det.

    5. Jenny

      Tanja, på vilket sätt skiljer sig att träna på lunchen när barnet är på dagis mot att träna på morgonen när barnet är på dagis? Om man tar ut inarbetad flextid för att hinna gå och träna på ett pass som går under tiden som barnet är på dagis – hur kan det vara fel? Hur kan det vara något skattebetalarna (vilket vi arbetande föräldrar också är) drabbas av? Tror för övrigt de allra flesta föräldrarna hyser den största respekt för förskolepersonalen som gör ett fantastiskt jobb (ja dvs de som gör det) oavsett om de handlar eller tränar på väg från jobbet. Själv
      märker jag hur mkt mitt barn lär sig och hur mkt hon trivs på sitt dagis. Jag är personalen evigt tacksam.

    6. Emma

      Chris, har du barn på förskolan? Har du läst läroplanen för förskolan och satt dig in i deras uppdrag? Skulle bli så otroligt jävla ledsen om jag var ”fröken” till ditt barn, hade 3,5 års högskolestudier bakom mig och förmodligen ett studielån samt en fårhållandevis låg lön och fick höra detta av dig. Ganska föraktfullt tycker jag.

  37. Petronella

    Jag tänker kommentera BARA FÖR ATT!!
    Jag har både ridit, tränat, sovit och fikat med kompisar medan ungen är på dagis. Sug på den.

  38. Sarah

    15 timmars avlastning i veckan? AVLASTNING? Inte visste jag att kommunen/samhället/skattebetalare är skyldiga att avlasta föräldrar för att t ex träna. Avlastning ser jag som något föräldrar med handikappade/fysiskt- eller psykiskt sjuka har rätt till. Absolut inga andra. Förskolan är en pedagogisk verksamhet där barn får sina behov uppfyllda medan deras föräldrar arbetar.

    Och i fråga om träning, allt är en prioriteringsfråga. Mitt val är att springa/cykla (15 min) till jobbet och sedan träna hemma, antingen tillsammans med barnen eller när de lagt sig. Vill umgås med de så mycket det går. Och absolut inte lämna in dem för avlastning!

    1. Karin Svensson

      Det här är så intressant att om jag vore politiker så skulle jag ha det i mitt partiprogram. Jag själv hade mått mycket bättre om jag hade haft möjlighet attträna medans jag hade barnen på dagis. För mig har det varit svårt att komma iväg träning när jag inte har några föräldrar eller andra som kan ställa upp som barnvakt. Istället är jag överviktig och mår dåligt över hur jag ser ut. Självklart vill jag umgås med mina barn men att få en eller två timmar helt själv och kanske träna eller ta en promenad. gör en nog bara till en bättre mamma. Naturligtvis bedriver förskolan ped verksamhet men jag tror att det skulle underlätta för många och framför allt mammor om barnen kunde få kvar en timme ibland så hon kan få en liten egentid. Det passar väl upperligt att barnet är kvar i den miljö där hon/han känner sig hemma. En politikerfråga till kanske Reinfeldt som vill att vi ska arbeta tills vi är 75?? /Karin

    2. Sarah

      Hej igen!
      Jag vill inte förminska någons problem med ohälsa relaterat till att man inte kan träna träna. MEN jag vidmakthåller att förskolans uppdrag är att bedriva pedagogisk verksamhet den tid barnets föräldrar arbetar. Avlastning för att få egentid (vilket jag anser är ett lyxfenomen när man får barn) ska inte förskolan stå
      för, utan det får man bekosta och arrangera utanför förskolans verksamhet. Varför inte ta en power walk/springa med vagnen eller låta barnet cykla bredvid? Brukar barn
      tycka om! Dessutom får alla frisk luft!

    3. Jenny

      Men jag förstår inte? Förskolepedagogiken har väl då alla barn rätt till? Eller ska ett barn fråntas den rättigheten för att någon väljer att lämna sitt barn på förskolan kl 8, träna kl 9 och börja jobba kl 10? Förklara för mig? Vem är det som bestämmer? Alla ni som jobbar som pedagoger, gör ni det för att ni gillar ert jobb och älskar att se barn utvecklas tillsammans med andra barn eller gör ni det för att ni måste? Hur pallar ni ert jobb om ni hela tiden irriterar er på de som har möjlighet att gå till jobbet lite senare på morgonen? Vi som kan gå senare till jobbet går också i nio fall av tio hem senare från jobbet. Är vi sämre människor? Är det enda rätta att jobba mellan 7-15 så att man kan hämta barnen? Ska vi som jobbar längre och senare dagar, reser mycket i jobbet inte ska barn? Snälla någon, svara på detta.

    4. Sandra

      @Jenny
      Snälla, sätt dig in i ämnet innan du dumförklarar andra. Man väljer föris utifrån sina ARBETSTIDER. Det finns alltså förskolor som har öppet så att de med udda arbetstider ska kunna utnyttja barnomsorgen. Förskolan har inte öppet för att föräldrarna ska träna, måla om, gå till frissan eller shoppa.

      Angående om personalen älskar sina jobb eller inte… Jag tror många skulle tycka bättre om sina jobb om de inte var så belastade. Jag vet många unga pedagoger som älskar sina jobb med som gått in i väggen redan första arbetsåret efter examen pga stora barngrupper, för tung arbetsbörda och för lite tid.

Comments are closed.