Anitha Schulman

Ronny & Ragge främlingsfientliga våldtäktsmän

Jag växte upp med karaktärerna Ronny & Ragge. Det här var svensk underhållning på 90-talet. Det här var det roligaste som gick på SVT på bästa sändningstid. Otroligt men sant. Man bänkade sig. Utav någon outgrundlig anledning har Penny hittat Ronny & RaggeYoutube. Hon älskar ju bilar, kan ha med det att göra. Så nu har jag fått ”den stora äran” att se om på avsnitten. Jag är chockad. Det jag minns att jag tänkte om serien om jag summerar det är att R&R är de roliga balla killarna även om de är töntiga. Bernst Gunnar (eller vad han heter). Den polerade killen i Mercedesen är deras rival men också minns jag honom som tönten. Man gillade att R&R skulle ”besegra”honom på något dumslugt sätt i varje episod.

Om ni kollar på klippet nedan (första avsnittet) 19 minuter in håller Ragge på att begå ett våldtäktsförsök och tjejen som utsätts blir ”räddad” av Bernst Gunnar. Detta är tydligen public service underhållning?!

[youtubeplay id=”cwSQWHumK34″ size=”medium”]

På ett annat klipp (som jag inte hittar nu hjälp mig gärna) vill inte raggarna köpa korv från invandraren utan den snygga svenska tjejen.

Det är trots allt märkligt att Peter Settman som idag är en av våra folkkäraste programledare idag inte tar mer avstånd av de värderingar som R&R basunerar ut. Då han är upphovsmannen. Även om det enligt honom är tydlig komik och att raggarna är korkade. Så har den komiken trots allt fått jävligt många killar på skolgårdar att legitimt skrika nedsättande sexistiska ord till kvinnor pök aka-knull etc. Parodierat och banaliserat våldtäkter och spätt på vardagsrasismen. Mycket märkligt. Vad tycker ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Moralfjant - ung & uppkäftig genushäxa

    VIDRIGT! Så jävla vidrigt.

    Och folk verkar ha svårt att fatta att såna här satirer bara spär på att så är det är verkligheten, lite ”its funny because its true”. Men inse att såna här grejen får våldtäkt att framstå som nåt lite komiskt och harmlöst, och att det är direkt skadligt.

  2. Ankan

    Helt galet! Uppväxt med detta på tv och man reagerade faktiskt inte då, men att titta på den scenen nu ger en ont i magen… Intressant att titta på idag ändå – undrar hur mycket andra värderingar man är matad med undermedvetet som man inte reflekterade över som barn/tonåring?!

  3. Maria

    Usch vilken obehaglig scen. Visst att man ska kunna skämta om det mesta, men jag kan verkligen inte förstå hur det anses vara kul med en pågående våldtäckt. Och ja, det är längesen, men man måste väl ändå kunna lyfta frågan?

  4. MalinS

    Bra inlägg Anitha! Jag tittade på klippet nu och håller verkligen med dig. Är visseligen en tidig 90-talist, så har inte vuxit upp med R&R men blev ändå chockad när jag såg våldtäktsscenen. Läste igenom kommentarerna och många verkar tycka att du förstorar upp saker och ”förstår du inte att det är humor”. Jag måste bara säga att det tankesättet är så jäkla förstörande! Nej, det är INTE humor med våldtäkter. Det är INTE humor med sexuella trakasserier. Folk förklarar hela tiden bort nedvärderande kommentarer till kvinnor (tex lilla gumman) med att det är humor och det är inte okej alls tycker jag.
    Dessutom, Alex har väl inget med detta att göra? Helt sjukt att folk frösöker få Anitha att stå till svars för vad han gör :S Och att folk börjar ifrågasätta hennes föräldraskap. Vissa har verkligen för mycket fritid.

  5. Jennifer

    Oj Anitha, du kan verkligen inte göra någonting rätt! Vad du än tar upp här så verkar de flesta vara snabba på att hitta fel och märka ord, märkligt. Jag förstår mig verkligen inte på vissa människor.
    Jag tycker att det här var ett jättebra inlägg, det är helt rätt att du ifrågasätter. Jag har faktiskt själv tänkt på det här. När byhåla gick på TV så var jag nio år (1993 om det var då?) och jag kände faktiskt redan då att det var fel att skratta åt vissa saker. Just den här scenen som du pratar om såg jag redan då som konstig, för tjejen säger ju nej och då är det ju fel, men varför skrattar alla?
    Det spelar ingen roll att det var DÅ, konstigt resonemang tycker jag.
    Den som glömmer bort historien är dömd att återuppleva den.

    Det finns dem som gillar dig också, glöm inte det! 😉

  6. linda

    Jag minns ett radioprogram som Alex hade där din man ringde in och sa att han skulle gå ner till en idrottsplats och titta på tjejer som hoppade längdhopp för att deras byxor var så tajta och han kunde se deras fittor. Sexistiskt?

    1. Dalle

      Vad har Anitas makes bror med saken att göra? Eller du kanske har lust att stå till svars för allt som din ev man och hans släktingar säger/har sagt genom åren? Och om ngn i ens ingifta släkt har sagt ngt sexistiskt ngn gång – är man då själv bannlyst från att själv uttala sig kritiskt?

  7. Katarina

    Nu är inte ”Ronny och Ragge” min typ av humor, men herregud! Snacka om att göra en höna av en fjäder. Karaktärerna var ironiskt menade och serien var en satir. Jag är uppväxt i en riktig bonnhåla med blåsta småstadsraggare och de utmärkte sig för sin sexism och rasism. Varför i hela världen ska Peter Settman be om ursäkt för en ironiskt menad fiktiv karaktär? Helt galet pk.

    Om det är någon företeelse som verkligen är värd att lägga tid på och analysera så är det varför den typen av verkliga människor tänker och agerar som de gör.

  8. Emelie

    Men vilken j-a skit! Kommer inte ihåg att det var så där, kommer ihåg Ronny & Ragge som nåt roligt! Att det ansågs humor att våldta någon är ju sanslöst och vidrigt!

  9. Sara

    Jag tycker det är lite skrattretande att vissa som kommenterar tar så illa upp över Anithas svar på kommentarerna. Jag menar när man lämnar en kommentar som kritiserar hennes föräldraskap och inte håller en så trevlig ton till att börja med så får man kanske ta att Anitha ger ett svar på det. Det var ni själva som satte tonen. F.ö tycker jag det var ett bra inlägg, vad spelar det för roll att programmet inte är ”aktuellt”? Det finns fortfarande kvar genom youtube och dvd:erna säljs fortfarande så vitt jag vet. R&R var ju det som var skitkul när den kom enligt många och jag tror att den hade blivit mer kritiserad om den kommit idag. Förstår inte varför Anithas föräldraskap ska dras in för, men ja det är ju alltid lättare att kritisera andra..
    Ursäkta uppsatsen, men blev irriterad.

  10. excessive

    BRA. Bara för att det är ”gammalt” program så finns det ju fortfarande. Året är nu 2013 och vi lär oss och går vidare. Ska helst raderas men vi kan använda detta till att lära barnen idag genom att inte visa och att bojkotta sådant skit som R o R. Och ja jag kan tycka att man kan fråga Peter S om hur han tänker idag?

    1. Maria

      Peter Settman har ju hjälpt Alex med sin show, ska du kritisera honom just NU?!?
      Och din man Calle använder ju ordet hora en hel del, iaf förut. Är det läge att sluta med det kanske ?!

    2. anithaschulman

      Men Maria, nu måste vi väl skilja på äpplen och päron här. Det är väl två helt olika saker att vara en bra ”hantverkare” och ta avstånd från en karaktär som porträtterar våldtäktsförsök som något roligt man gör med tjejer?
      Jag ifrågasätter varför han inte ifrågasatts därför att. Sen är han ju jättebra på sitt jobb. Vet inte ens om du kollat på scenen, men det resonemang du för är väldigt skevt och tunt.

      Att Calle ”kallat tjejer för hora” är han varit en illustering av att tjejer i tevespelet GTA oftast är prostituerade. Det var ju snarare för att visa hur bisarrt det var att spelmakarna konstruerat ett spel, där man kan ha sex med en prostituerad, döda henne och ta hennes pengar. Inte så härligt och en jävligt vidrig kvinnosyn. Oftast kallas väl prostituerade i folkmun för hora? Därav sa han det. Sad but true.

      Synd att du missade den poängen bara.

      Om han sagt hora i andra sammanhang än uppenbar komik vet jag inte men det får du fråga honom om. Hur som helst är det inget han legitimerar som en kul grej ”man gör”. Typ som våldtäktsförsök.

    3. Maria

      Aha… där hade vi det! Settman är alltså inblandad i Alex show och det skaver tydligen. Tyckte det verkade långsökt att avkräva Settman ansvar för Ronny o Ragge nu helt apropå, men nu fattar jag agendan. 🙂

      1. anithaschulman

        Men guuud så tröttsamt att vi skulle agera allierat i allt vi Schulmans gör. Som att du bräckt någon kod hahahha. Blanda inte in Alex i det här. Jag har som sagt ingenting mot Peter heller utan kollade på klippet och funderade på varför han inte tagit avstånd. Thats it!!! Gaaah.

    4. Maria

      Säljer porslinet dåligt samtidigt som Alex show (med hjäp av Settman) går bra? Något skaver heeelt tydligt och det hade ju varit FÖR uppenbart att rikta avundsjukan direkt mot Alex…. 🙂 🙂

      1. anithaschulman

        Men nu får du väl ge dig?! Dum spaning och dum jämförelse. Dumt helt enkelt. Släpp datorn nu och gå ut i det vackra vårvädret. Drog inte ens parallellen att någon skulle komma på tanken att dra den parallellen när jag skrev inlägget.

    5. Maria

      Ja men då får vi väl se då om Settman går ut och tar sitt ansvar och förtydligar att han ”inte är en främlingsfientlig våldtäktsman” menar jag… Hahahahaha.

    6. Maria

      Haha. Tog du bort min kommentar att du själv verkar ha lite att göra eftersom du kommenterar lika mycket själv??!!

  11. Dixie

    Det är sjukt vad dom hittar när dom klickar sig vidare! Klart hon inte fattar vad hon tittar på än. Min unge, också besatt av ”Bilah! Bilah!” (Bilar), strax under 2år sitter och tittar på filmer (tecknat och inte) från alla möjliga länder. Fattar inte ett skit av vad dom säger men när dom är så små skiter dom ju i vad som sägs 🙂 Du är i gott sällskap var nog det jag ville få fram 😀
    Helt galet det här du tar upp med R&R! Knappast något man öht reflekterade över då. Undrar om det påverkat en ändå? Det är ju direkt osmakliga grejer liksom. Att ingen stoppade det. Då kanske hela genusdebatten varit flera år längre fram i sin kamp 🙂

    1. anithaschulman

      Tack, skönt att kommunicara med någon som förstår inte och vill vinna bästa-mamma-tävlingen puss!

    2. Karin

      Bra skrivet!
      Min lille son (som nu är 6) satt också och kollade på youtube när han var liten och ibland kom man in på klipp som inte var lämpade för honom..:)

      Bra och intressant inlägg av Amitha också.

  12. anithaschulman

    Jävvlar vad mycket duktiga föräldrar det var här inne som visar hög moral och bryr sig om aktuell kvinnokampen och barnlämplighet. BRA! Jag vet inte om någon av er har en tvååring, men de är ganska flitiga på det här med paddor nu för tiden. Tror det började med Byggare Bob och någon bilhistoria och snabbt hade ”rekommenderatfeeden” fyllts av R&R. Jag lät henne titta lite eftersom det handlade om bilar. Hon har än inte hunnit förstå eller intresserat sig för sambandet med strukturella problem i samhället utan säger mest just ”bilar, bilar bilar” när hon tittar. Så mycket annat är det inte. Ena sekunden är man genusmotarbetare för man sätter på sin flicka klänning andra är man dum i huvudet som visar henne ”vuxenklipp” på bilar.
    Undrar vad som är mest utvecklande mellan Gladiatorerna och det? Inte vet jag. Dessutom känner jag att det är ett högst aktuellt problem. Flertalet av de män som är vuxna idag hade R&R som förebilder och tyckte att de var roliga och balla. Har det präglat deras syn på kvinnor kan man undra?
    Men jävlar vad duktiga ni är hur som helst. Applåder och homager. Bravo!

    1. anithaschulman

      När jag läser dina kommentarer, vilket är VÄLDIGT många tänker jag what a sad sad person. Naaw ta hand om dig.

    2. Karro

      ”Flertalet av de män som är vuxna idag hade R&R som förebilder” Va? Bara för att man kan garva åt ironi och satir betyder det väl knappast att man vill vara som dem?

  13. Annie

    Tycker det är mer intressant att diskutera din lämplighet som föräldrar. Är det ett program för en tre-åring?
    Ps. Astrid Lingren skrev om negerkungar – kanske läge att bränna alla hennes böcker?

  14. Nettan

    Jag tycker Dom var skitroliga . . Och min unge med. I 10 minuter iallafall. Man kanske maste ha bott I en byhala pa 80, 90-talet for att uppskatta den har humorn? Det fanns ju folk som var sadar, Lelle utanfor ”macken” I Sjobo 1988 – I sin gamla Volvo och slitna jeans. Sen tycker jag energin I skadespelet ar first class, och det ar ju en parodi pa bonder och hur vi tankte pa den tiden, innan de upplysande internet kom ? Shit alla dansband lol

  15. Lotta

    Peter Settman är ju verkligen en nolla med hybris, inte rolig nånstans och verkligen inte en bra programledare. Klippet med Ronny & Ragge är verkligen motbjudande. Varför låter du Penny titta på sånt?

  16. C

    Måste säga att för mig åtminstone känns det mer relevant att fokusera på saker som sker idag där det finns en möjlighet att påverka!

  17. Ingela

    Ursäkta, ingen kritik utan en reflektion…
    För mig är det mer märkligt att du låter ett så litet barn sitta och titta på sådana klipp…
    Behöver du barnvakt eller aktivitetsideér???
    Vad sägs om Doktor Snggles eller Barbapappa
    eller lite barnsånger och ramsor… Eller en Nanny

  18. Emelie

    Håller med dig helt! Mycket bra inlägg. Jag har faktiskt också tänkt på det du nämner om Peter Settman. Jag tycker han är en duktig programledare, men jag undrar om han kan ’stå’ för R&R idag.

  19. Karro

    Ja, men låt oss skapa debatt runt ett 20 år gammalt satirprogram och tvinga Peter Settman att ta ANSVAR.
    Vi kan väl diskutera Internationella Kvinnodagen och aktuella frågor istället.

    1. Estetica

      Helt rätt Karro..!
      Fokus bör ligga på den importerade kvinnosynen..!
      Den som föraktar och förnedrar svenska kvinnor..IDAG..!

  20. Jeni

    Bra inlägg! Håller verkligen med dig, tycker och har alltid tyckt att det är ett fruktansvärt program på så många olika plan.

Comments are closed.