Anitha Schulman

Nu kommer natten

Klockan 04.13 togs den här bilden.

Trotset försvann och Penny blev en ljuvlig liten varelse. Men sen började hon vakna klockan fem varje morgon. Som ”tur var”, för mig ville hon bara gå upp med Calle så jag kan alltid sno en halvtimmes snooze extra innan hon bullrar in i sovrummet. Den här veckan är typ vår ”värsta vecka”. Vi har grejer inplanerade varje kväll. Min lansering igår, Alex premiär ikväll, imorgon har nära vännerna öppning av sin butik och på lördag är det nära vännens 40-årsfest. Så här brukar det ju inte se ut oftast kan man prioritera och ställa in vissa saker och nej så ofta sammanfaller inte ALLT. Men alla de här grejerna är oinställsbara.

Hur som helst så har Penny från och med i söndags börjat vakna klockan 00.00 och vill gå upp. Första kvällen ägnade vi en timme åt att få henne att somna om under tiden hon gallskrek under protester och var bergsäker på att det var morgon och hon skulle titta på Madicken. När hon väl somnat så somnade inte jag om. När jag väl gjorde det två timmar senare så var hon pigg som en lärka fyra på morgonen. Det var bara att kapitulera och stiga upp. Efter några ynkliga timmars sömn. Vi har dessutom lagt oss nio de kvällar vi inte varit på galej för att maximera sömntiden som kompensation för de tidiga morgnarna.

Samma sak i förrgår natt och inatt igen. Alltså vi håller på att gå sönder här hemma. Det här är ingenting mot babytiden känns det som.Då hade man ju trots allt det där hormonet som höll en i balans. Nu är vi totalt obalanserade. Tar ut ilskor på varandra och henne. Hörde mig själv skrika i ett sömndrucket tillstånd ”Håll käften, håll käften, håll käften” klockan fyra i morse efter att ha fått en kvarts djupsömn och väckts utav protestgallskrik.

Jag tror inte det är nattskräck. Men växtvärk och nu till min fråga. Vad kan man göra för det här går inte så länge till?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Signe

    De här perioderna som barn kan ha senkväll/nattetid och/eller att vakna aptidigt är sååå jobbiga. Och det har kommit flera tips här nedan på hur man kan hantera situationen. Mitt inlägg blir bara att det är just perioder, kortare eller längre, men allt med små barn kommer och håller i sig i perioder. Det är inget direkt tröstande i det men när ni tycker att ni inte orkar mer så är det helt plötsligt över. Och det är så skönt! Så, håll ut.

  2. Sara

    Ja, fy fan. Det är det värsta. 🙁

    Här kommer mina bästa tips:

    1. Ingen barnvakt på minst en vecka. Bara föräldratid (och förskola, förstås).

    2. Bara småbarnstv. typ drömmarns trädgård och Molly Mus och sånt. Astrid Lindgren är för större barn. Många tvååringar får mardrömmar av för mkt TV för äldre.

    3. iPad-paus. Samma där. Har dom en känslig period kan det bli svårt att hantera intrycken.

    4. Minst två timmars fysisk aktivitet om dan. Alltså att hon HÅLLER IGÅNG. Två timmar. Minst. Bada, springa, klättra, osv.

    5. Låt henne sova där hon vill. Vill hon sova mellan er – fine! Låt henne somna där! I soffan? OK!

    Jag vet att det här låter som värsta prettotipsen, men det är enligt min erfarenhet det som funkar bäst på en känslig tvååring.

    (Erkänner nu att jag också skrikit mitt i natten. Inget jag är stolt över. Men jag var på väg att gå under.)

  3. Sara

    En grej är ju att plocka bort sovstunden helt på dagarna. Mina föräldrar körde aldrig med sovstunder på dagarna. Somnade man så väcktes man pronto om man var äldre än en bebis. Det skulle sovas på nätterna och vara vaken på dagarna. Se till att aktivera henne också. Ni har ju ingen tomt och bor rätt tokigt till för att ha barn men ni kan ju vara ute och leka några timmar när ni kommer hem i alla fall. Efter maten.
    Massera växktvärk funkar också. Att droga ungarna är ingen bra idé.

    1. Calle Schulman

      Bor vi ”rätt tokigt” till för att ha barn? Haha. Vet att du inte menar illa. Men man kan inte SÄGA så! Det är alldeles för dumt. Att låta barn växa upp på landet är en otjänst. Färre aktivitetsmöjligheter. Mer droger och alkohol. I städer för barn blomma ut till vilka de är. På landet ska man helst vara som alla andra om man inte vill hamna utanför.

      Som sagt – jag ser det som en svårutrotad myt att barn skulle ha det bättre på landet.

    2. Sara

      Att ge Alvedon är inte att ”droga ungarna”. Det har hänt flera gånger att min nu fyraårige son vaknat och gråtskrikit av smärta i benen. Han har då fått stolpiller Alvedon samt mjuk massage på benen och somnat igen efter max tjugo minuter. Taskigt att inte ge sitt barn lindring om det finns.

    3. Sara

      Så hus med tomt finns bara på landet? Är Lidingö, Danderyd, Sollentuna mfl landet?
      Jag personligen skulle inte vilja att mitt barn växte upp bland de värsta avgaserna och lät mitt barn bli ett i statistiken av alla dem som fått lungproblem av dem. Vad droger beträffar köper man sådana i stan och inte ute på landet bland kossorna.
      Jag flyttade från innerstan så fort jag blev gravid för att jag ville att mitt barn ska ha en tomt att leka på och slippa allt stoj och stök som innerstan erbjuder. Jag får åka längre till jobbet. Men det är det värt.

    4. Frida

      Haller med Calle har. Finns mycket statistik som visar att barn som vaxer upp i stader mar battre som vuxna. Generellt satt studerar man mer och har battre jobb med battre betalt. Plus att man maste ”ratta sig i leden” och inte sticka ut. Sedan finns det sjalvklart droger bade i stan och pa landet. Jag ar sjalv uppvaxt lite utanfor Sthlm och dar sop man skallen av sig fran 13 ars alder. Som sagt, det ar en myt att det skulle vara battre for barn att vaxa upp pa landet.

  4. Helena

    När mina barn har haft växtvärk har Alvedon funkat. Smärta är smärta och både barn och vuxna behöver sova.

  5. elin

    Hon kanske känner av att du har jobbat mycket och är stressad? Ha en data och tevefri period och lek ute i parken. Då borde hon bli trött? Lycka till!

  6. Jennie

    Försök att turas om på natten, först tar den ena passet till typ två, och den andre får iaf några timmars sömn. Sen byter man. Jättejobbigt när det blir så där, försök få korta stunder av vila under dagen. Om det är växtvärk så kan ni ju prova att massera den del som värker. Hoppas ni får sova snart igen.

  7. Lotta

    Kan det vara så att hon blir orolig när ni inte är hos henne när hon ska somna på kvällen? Att hon ”tar igen” tid med er?

  8. Angelica

    Du ger Alvedon, du ger heller ingen ”effekt” åt gallskrikeriet och inom 30 min har hon somnat om. Fri från växtvärk och massa dumt trams med att kliva opp mitt i natten!

  9. Ingela

    Jag skulle plocka bort all aktivering framför TV/dator och inte ge cvika. Kansle är det för många intryck som hon inte klarar av att bearbeta. Mycket utevistelse, rita och bläddra i böcker…

  10. Mallan

    Hej Anitha, Exakt detta var jag med om med min son för en månad sedan. Jag var ganska knäckt! När detta pågått i tre nätter åkte vi på en weekendresa , ett badhotell i Danmark. Vi badade hela dagen, på kvällen somnade min gosse kl 19 och sov till 8 dagen därpå. Vi kunde i efterhand se att de nätter han var vaken och inte ville somna om , var en period när hans syskon var sjukt och han själv inte fått ha någon kompis eller varit på dagis. Vi tror att han var understimulerad helt enkelt. Prova att ”köra skiten” ur Penny på en lekplats – utomhus på dagen. Det är mitt tips. /M

  11. ellie

    Det låter inge vidare alls! Hoppas det löser sig. Men om hon vilar på dagarna så kanske det är dags att korta ner vilostunden?

    Vi fick säga ifrån på dagis att han inte längre fick vila länge. Vi bestämde max 40 minuter. Kort efter det sa vi ifrån helt. För när han sov närmare en timme på dagen kunde man få hålla på med nattningen i flera timmar.

  12. Sophie

    Hur lange sover hon pa dagarna? Kan det vara sa att hon inte behover sova lika lange pa dagarna? Var son har varit inne i exakt samma monster, vaknade 1 pa natten och gallskrek INTE SOVA!!! INTE SOVA!!! Man blir galen. Drog ner dagssomnen och det blev battre. Han ar 2 och 8 manader och sover 45 min – 1 timme varje dag.

Comments are closed.