Anitha Schulman

Astrid Lindgrens skruvade barn

Nu när man verkligen får nöta sig igenom, Pippi, Madicken, Emil, Ronja mfl. ur Astrid Lindgrens arsenal så undrar man ju egentligen vad sjutton man lärt sig om människor utifrån hennes karaktärers perspektiv. Sickna trasiga barn de borde vara. Ta Ronja till exempel som lever med en minst sagt narcissistiskt svin till pappa. Som hela tiden ger henne nya halmstrån av frihet att greppa efter som sen rycks undan. Parallellt med att hantera pappans känslovallningar ska hon parera en suicidal Birk som ”inte har något att leva för” ifall ”Söstra Mi” väljer pappan framför honom. En minst sagt Freudiansk förälskelse och Ronja måste snarare se till männens välbefinnande än sitt eget. Hon kan bara bli glad om de är lyckliga och hon kavlar sig pepparkakstunn för att få det att lyckas.

Pippi, är ju kul och frigjord måste jag säga men visst är det uppenbart att det finns en och annan diagnos under dem flätorna. Hon sätter ju Tommys & Annika i en konstig situation att välja hennes äventyr istället för föräldrarnas trygghet. Annika är ju den som minst kan hantera konflikten i huvudet och tar ut all frustration över sin mamma och blir ganska mörk i sinnet då och då.

Emil utsätts för kontinuerlig misshandel av sin far och flyr till Snickarboa. Karlsson På Taket är ju århudradets bully!

Men värst av dem alla är Nilsson i Madicken. Denna självömkande alkoholist förklädd till charmör. Han är genomusel! När Madicken hoppar med paraplyet från taket så basunerar han ut att ”Junibackens jungfru är död” innan han ens påbörjad ABC. Sen är han på röken hela dagarna och låter sin son och fru slita som djur för att försörja sin dekadenta levnadsstil. När någon av dem blivit sjuk rusar han som en osalig ande till lilla Madicken och berättar att han minsann ska ta livet av sig ifall någon stryker med. Han flyttar genast fokus från deras sjukdom till sig och skrämmer en liten flicka till livet så hon ber till Gud i en vecka FÖR HANS SKULL. För inte skulle han få för sig att rädda situationen. Han lägger sig genast plattare än platt. Ja det är roligt att se dessa karaktärer med vuxna ögon. Jag undrar om jag blivit färgad av dem som barn? Valde 70-talisterna usla män till partner med dessa referenser i hjärtat?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Klockrent om Ronja tycker jag! Inte om Emil dock, det framgår ju tydligt i böckerna att Anton Svensson älskar sin son över allt på jorden, och han kommer ju aldrig längre än att jaga honom hack i häl till snickerboa.

  2. Louise Pettersson

    usch, orka analysera o bryta sönder barnböcker till små molekyler. tiderna va annorlunda o jag tror det är så att vi nu för tiden är så sketnödiga att vi inte kan se de för vad de är. härligt roliga böcker med sanningar från verkligheten.

  3. Fyrabarnsmorsa

    Det är därför Astrid Lindgrens böcker är stor litteratur. De handlar om människor som är komplexa, trasiga, tokiga, inte så snälla alla gånger, busiga, etc. och relationer som är knepiga precis så som det är i livet så att man har något att relatera till. Finns inget tråkigare än präktig, tillrättalags gulligull-litteratur för barn.

  4. Malin

    Hm. Läser Emil & Ronja 1000ggr/dag nu för tiden. Å ena sisan tycker jag nog att de är skönt ”egna”. Inte så jäkla skitnödiga och politiskt korrekta. Å andra sidan känns vissa saker rätt dysfunktionella… Men jag gillar Astrids sagor och hennes karaktärer så i vår familj läser vi on dem alla.4

    1. M

      prioritetsordning vid första hjälpen:

      A = Airway and cervical control. Skapa fri luftväg och stabilisera halsryggen. Inget får sitta i vägen för att patienten ska kunna andas.
      B = Breathing. Andning. SE, LYSSNA, KÄNN och bedöm om den skadade andas och om andningen är tillräcklig.
      C = Circulation and bleeding. Finns någon yttre blödning? Kan inre blödning misstänkas? Hur är pulsen?
      D = Disability. Kontroll av medvetandegrad, känsel och rörelseförmåga.
      E = Expose and protect from the environment. Exponera och skydda mot omgivningen. Helkroppsundersökning för att hitta andra skador. Skydda mot nedkylning.

  5. maria

    Lyssna på ”balladen om konsekvenser” av Lars Winnerbäck 😉 Där har du sanningen om Astrid Lindgrens figurer 😉

  6. Maria

    Äsch den spaningen är ju gammal….cirkulerade på Facebook för något/några år sedan.
    Lägg dessutom till att dagens skola borde rymma ”alla Pippi s som finns därute i vårt avlånga land”
    Fint tanke om en ny spaning men denna var gammal 🙁

  7. Linsen

    Hahahaha! Otroligt roligt skrivet! Och nej, jag tror inte att man är särskilt påverkad av Astrids figurer. Tror att det är farligare med Twilight 😉

    1. Linn

      Åh, lätt att Twilight känns farligare. Kvinnosynen känns riktigt rutten i filmerna (har inte läst böckerna) och hur han snygg-vampyren har koll på sin tjej är ju obehagligt!

    2. Malin

      Haha klockrent! Älskar Twiglight fast jag är för gammal för sånt men jag blir helt tokig på Edwards överbeskyddande tjafs över Bella. Specielt när de är på nån bergstopp i snö och står utanför ett tält och han säger ”let’s get you inside”. Som om hon inte skulle kunna ta beslutet att gå in i tältet själv när hon känner för det?!?

Comments are closed.