Anitha Schulman

”Mozzarellagate”

Men hörrni nu måste vi väl reda ut det här med Mozzarellan en gång för alla.

Om 5 miljoner Kenyaner äter osten så är ju det ca 11% av landets befolkning. Jämfört med Sverige där säkert lite mer än hälften äter mozzarella. Jag har varit här nu i en vecka och jag måste säga att jag bildat mig en liten uppfattningen av landet. Har ingen vetskap om den är korrekt men i alla fall aningen mer nyanserad än när jag kom.
Om man nu skulle jämföra med Sverige så finns det precis som hos oss överklass, medelklass och underklass. Här är underklassen betydligt mer utbredd än i Sverige såklart och BETYDLIGT fattigare också. Det är hemskt att bevittna.
Men jag har också träffat vita kenyaner från flera generationer tillbaka så väl som svarta och mixade både från medelklassen och överklassen. (Ja jag har även träffat människor som bor i skjul.) Precis som någon skrev som var från Sudan att det finns både pizzerior och asiatisk mat mm.

Visst är Kenya ett U-land i sin rätta bemärkelse. Men vad säger att fattigdomen i exempelvis Thailand är värre än här? Fattigdom, förtryck och korruption är fruktansvärt oavsett var det utövas.
Det har båda länderna mycket av. Jag säger inte att något land är bättre än det andra. Men jag kan bli frustrerad över det faktum att vi tror att saker är så mycket bättre i Thailand då det blivit ett svenskt semesterparadis. Då är det liksom ”okejat”. Klart landets ekonomi drivits upp av turistnäringen. Men det kan ”smälla” där lika fort som här. Om man nu ska utgå från det perspektivet. Eller lika sällan om man säger så.

Men bilden av Afrika som kontinent är bara mil på mil av flyktingförläggningar och inbördeskrig. Det finns mer än så. Det finns olika länder precis som i Europa vissa är rikare eller fattigare än andra. Vissa är varmare och kallare. Statsskick ser olika ut. Det finns helt enkelt nyanser som i vilket land som helst och precis som jag skrev är det bra att zooma ut och förstå likheterna så väl som olikheterna. Jag tycker att det är nästintill förenklade fördomar att påstå det onyanserade.

Som att en hund i ett U-land nödvändigtvis inte behöver vara en herrelös byracka som driver längs resorter i jakt på mat. Utan faktiskt bara en tamhund med herre och hus precis som i Sverige.

Den svenska moralpaniken i vad som är rätt och fel. Står mig verkligen upp i halsen.
Vet ni vilken svensk skola som är bäst enligt Skolverkets rapporter? Jo den Svenska skolan i Nairobi.

20130127-092742.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. maria

  Jag har följt din blogg ganska länge nu, inte varje dag men titt som tätt. Jag förundras över dessa människor som kommenterar här och vilken negativ energi vissa för med sig. Finns de på riktigt eller har de som hobby att kritisera allt du gör? Vi lever väldigt olika liv och det är ju det som gör det roligt med bloggar. Jag kan sitta hemma och ta en paus ifrån studierna, dricka lite kaffe och se vad andra har för sig. Jag sitter inte och blir förbannad över mozzarella eller dylikt, utan tycker att det är fina bilder som du visar upp på bloggen. De som kritiserar precis allt, är det sådana personer som aldrig vågar säga vad de tycker i verkligheten eller är de bara genuint negativa? Bara undrar…

 2. Fia

  För att vara på säkra sidan och inte kränka någon kanske vi borde vara lite försiktiga här i Sverige med och inte äta så mycket ost? Finns ju människor här med som inte har råd med det.

  Alternativt kan man ju ta en funderare kring när man ska skriva en elaksinnad kommentar på någons blogg om man inte istället skulle klicka sig vidare bort från bloggen och in på någon välgörenhetsorganisations sida istället, och kanske…. skänka en slant.

  För att vara på den säkra sidan om någon skulle råka misstolka ironin i första stycket så ska jag skänka en slant till välgörande ändamål med.

 3. Hanna

  Haha, vad vill du ha sagt med att svenska skolan i Nairobi är bäst? Att överklassens barn har en fördel gentemot genomsnittet är nog det enda man kan dra som slutsats av det. Kenya har inget med de diplomatungarna att göra…

 4. biggan

  Jösses. Svenska skolan i Nairobi drivs av Sverige, följer svensk skolplan osv och har enbart svenska, behöriga lärare som rest ner för att jobba – ja, förutom en lärare i swahili. Så jämför inte den så som du gör.
  Kenya, oh yes, de olika stammarna i hyddor, skjul, läger och kåkstäder käkar mozzarella? Herregud, de är glada om de får ihop till ugali-gröt.
  Inte lätt vara turist och tro sig lära känna landet.

  1. anithaschulman

   Har jag påstått att Svenska skolan undervisar kenyanska barn? Nej jag tycker dock att det enastående att den mest mångkulturella, skola med bäst lärare och högsta utbildningsnivå i den svenska skolan finns i Nairobi och JA de äter nog mozzarella. 🙂

 5. hanna

  Anitha, jag skulle vara lite mer försiktig med hittepå-statistik och trångsynta politiska uttalanden om jag var du. Iaf om du är intresserad av en annan arbetsgivare än dig själv någon gång framöver.

  1. anithaschulman

   Åhh nej! Mina blivande arbetsgivare vill npg gå till botten med det här hur många procent av Kenyas befolkning som köper Mozzarella. Finner de att jag har fel på några procent hit och dit då kommer jag nog inte få jobbet. Tack för varningen. Den är antecknad.

 6. Sofie

  jag var tre veckor i Kenya över jul och nyår. En del på turistresort och i Nairobi, men mestadels inne i landet, utanför turistområden.

  Jag skulle säga att ett nyanserat omdömde om Kenya är att i de områden som finns utanför turistområden är att det präglas av just fattigdom. Det du ser när du åker handlar mycket om alltifrån kåkstäder till enkla, enkla byar. Det finns inte en hälso- och sjukvård utbyggd eller tillgänglig för stora delar av Kenyas befolkning utan man får förlita sig mycket på alternativ medicin/örter os v från allt i från tandvärk til AIDS. Som ett exempel har exempelvis många , inklusive barn extremt dåliga tänder med tandavfall från tidig ålder. Jag tror aldrig jag sett så mycket barn med tydliga tecken på näringsbrist (och jag har rest en del) I kåkstaden Khibera, en av de stora i världen, bor ca 1, 5 miljoner, en stor del av dessa gatubarn. Jag minns inte hur många procent beräknades vara HIV smittade men har för mig att det var runt 30%. Man tjänade i snitt per dag ungefär vad som stod i statisk och det var rätt enkelt att räkna ut att EN enklare rätt på ett finare hotell för oss, kostade mer än vad genomsnittsgagslönen för en Kenyan är. Exempelvis.

  När det gällar mozzarella fanns mozzarella på samtliga resorts och på de fina hotellen i Nairobi (med västerländsk meny) . Utanför dessa såg jag aldrig ngn rök av mozzarella.
  För mig är Kenya ett fattigt land, därmed inte sagt att det präglas av elände och olycka.

  Det är inget fel att åka till fattiga länder. Ofta bygger de ju den BNP de har runt just turism. Men det känns lite trist att göra uttalande som inte är underbyggda med fakta och dessutom inte bygger på helhetsbild av landet.

  1. anithaschulman

   Vad menar du? Jag vågar mig påstå att 11% av befolkningen av ett land med 42 miljoner invånare äter mozzarella. Att lika mycket ost förmodligen exporteras hit som till Sverige. Har jag sagt något annat?

 7. Bia

  Men oj vad det ska visas statistik och bevissatser!? Jag förstår precis vad du menar Anitha, jag personligen vill inte åka till Thailand och semestra bland barnsexköpare vilket tydligen är ok för de flesta svenska barnfamiljer vilket jag tycker är helt jävla sjukt!!! Så helt rätt i att vi alla ser till att få lite perspektiv och inse att om vi åker utanför Europa kommer vi på något sätt oftast att semestra i någon annans helvete men det är ju bara att konstatera att vi inte kommer sluta resa för det utan istället använda oss av detta för att få upp ögonen för förtryck/orättvisor/fattigdom och hjälpas åt att motarbeta dessa!!

 8. Asa

  BNPSverige:56.946 US Dollar, Kenia: 845 US Dollar….Jag vet inte VAR i Kenia ni semestrar, men troligtvis inte i det ”riktiga” Kenia. Det är inget fel i det; turismen gör att landet kan överleva, men det är väldigt synd att man kan tro att man vet hur det är iett land efter en vecka pa nagon avskärmad resort. Ja, det finns olika ”klasser” även i Kenia, men faktum est att Kenia tillhör världen fattigaste länder. De FLESTA i Kenia vet inte om de har mat för dagen, och denna mat bestar INTE av mozzarella. Vatten är liv, men även här maste man ga manga kilometer för att fa rent dito, var dag.
  OM ni har tid kvar; kör in i landet och se de kenianska människorna som lever i ett landpräglat av fattigdom. Men, människor som trots allt kan glädjas at sma saker. DÄR har du den afrikanska glädjen, den som fangar en om man nagon gang varit där.

 9. Kristina

  Inser att det måste vara otroligt påfrestande att vara en offentlig person som väljer att dela någon promille av sitt liv i skrift. Det nya sättet att vuxenmobbas har fått fäste, med bekvämligheten anynomiteten ger bakom skärmen. Känner gång på gång att jag kan sitta i min stuga och få vara mig själv utan strid eller mobbning. Som jag beundrar dig och många andra som orkar respekterar jag dem som ger upp att vara frikostiga med sin person.
  Kram, ha en fortsatt härlig semester.

  1. anithaschulman

   Tack! En dålig svensk egenskap är att alla vet bäst. Vi är förslavade under statistik och bevisningsbörda. Jag trodde jag var en besserwizzer men jag har mött mina överkvinnor. 🙂 Läs Jonas Crambys krönika om att staten Texas är farligare på Södermalm i Stockholm än i Texas självt.

 10. Anna

  Vad har moralpanik med saken att göra? Jag bryr mig inte om VAR man semestrar. USA är ju kul turistland, dödsstraffet gör ju knappast att folk INTE åker dit.
  Min enda invändning var din egen hittepå- statistik, att 5 miljoner kenyaner äter mozarella. Men visst – du kan ha rätt. Fattigdomen i Kenya kan inte jämföras med Thailand. Ca 8 % av Thailands befolkning lever under fattigdomsgränsen. 8 % av 70 milj pers (Thailand) är viss skillnad mot 45 % av en befolkning på 42 milj (Kenya). Medelivslängden är drygt 15 år längre i Thailand (74 år) än Kenya (57 år), det är också ett mått på ett lands välstånd.
  Världsbanken rankar Thailand som ett ”upper middle income” land, Kenya som ett ”low income”.

  Finns massor av bra statistik
  om man vill veta fakta på tex:
  http://data.worldbank.org/country/kenya

  I Kenya är BNP

  1. Anna

   Att svenska skolan i Kenya är bra har väl knappast med Kenya att göra?!
   Skolan drivs av svenska skattemedel, och det är svenska barn som går där. Kanske äter dom en del mozarella dock… 🙂

   (Undrar dock vad du bygger ditt påstående på. Bäst på vad?! När!? )

Comments are closed.