Anitha Schulman

Sverige-undret

Ibland är vi nästan överdrivet patriotiska i Sverige. Som i fotboll till exempel. Det är ju en otroligt fin inställning att vi aldrig ger upp hoppet om vårt landslag och ber till allsmäktige Zlatan varje gång. Visst absolut för en gångs skull har vi gjort ifrån oss lite bättre än på länge. Men jämförelsevis med Frankrike t.ex. så har vi inte i närheten så många superproffs. Per capita har vi absolut många bra spelare som spelar i diverse ligor, jämfört med andra länder men inte som några super-toppnamn.

Ärligt talat vad tror vi? Att vi har ett lag bra nog att slåss med Spanien, Tyskland eller Argentina i ett världcups sammanhang? Visst gör vi bra ifrån oss i träningsmatcher och kval. Men när det verkligen gäller då finns inte nerverna där. Sånt kräver lika mycket rutin som jävlar anamma.

Sen Det Svenska Filmundret, det är superkul att Sverige är uppmärksammat utomlands och att vi kan pigbacka på den Skandinaviska vågen. Men det är snarare ett danskunder än ett svenskunder och våra stjärnor är i princip tre halvstora jämfört med de danska stjärnorna. Det är klart att det är stort för oss för när det som rapporteras hem från internationella medier där våra svenska hjältar medverkar.

Men så gör man i Spanien om Javier Bardem och Penelope Cruz också. Precis som med Ziyi Zhang i Kina. De sistnämnda tre är aningen mer etablerade än exempelvis Alexander Skarsgård. Han är hippare, men han är inte DÄR än. Jag tror det är lite lätt att bli hemmablind ibland. Men svensk film utomlands är fortfarande Ingmar Bergman och Greta Garbo. Svensk fotboll är Zlatan. Punkt slut. Jag älskar att vi tror på vår storhet, men för den delen ska vi inte förutsätta att varenda amerikan vet vem Naomi Rapace eller Stieg Larsson är eller har koll på svensk damfotboll. Där vi faktiskt är bland de bästa i världen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Marie Smith

    Jag bor varken i New York eller i California, utan i en delstat mitt i USA, och här är faktiskt amerikanerna insatta i både Stieg Larsoon, Naomi och Zlatan. Tro det eller ej men inte alla i USA är idioter som inte kan något om världen. Du kan inte skriva och generalisera ett land där du inte bor själv eller vet något om. Bättre att inte säga något istället.

  2. Asa

    ”som har ambitioner utanför Martin Beck”…… Vad är det för fel pa Beckfilmerna? Jag tror att de säljer (och har salt) väldigt bra till utlandet.
    Ibland kan nog ovationerna till Sverige ga överstyr, men faktum ÄR att Sverige trots att det är ett litet land med fa invanare ofta gör bra ifran sig pa den internationella parketten. Det säger jag som utlandssvensk!

  3. anithaschulman

    Hej Emma, det är ju inte konstigt att du som är svensk i USA har öronen uppe för vad som händer med våra svenska stjärnor där borta. Alla i LA och NY vet förmodligen vilka Naomi och Alexander är vid det här laget. Men åker du till Miami t.ex eller Oklahoma så är det säkert ”the girl from Prometheus” om de ens vet det. De kan säkerligen inte säga om hon är dansk eller svensk. Europé. Men skulle du peka på en bild på Ingrid Bergman och be någon säga vem det är. Så kan de nog både säga namn och land. Naomi är duktig men det är en bit dit. Zlatan kanske är stor även i USA, men fotboll är ju knappas den största sporten. Inlägget har ingenting om att jag inte är göra att jag inte gillar att det går bra för Sverige utomlands. Men ibland kan man ju tro att vi äger världen med tanke på hemrapporteringen. Dessutom pumpas det in pengar i Sverigeexporten men på hemmaplan finns det knappt ett jobb åt skådisar som har ambitioner utanför Martin Beck.

  4. Emma

    Du är lustig du! Jag bor i USA och precis alla vet vilka Stellan, Noomi, Robyn, Alex etc. är, likadant som De känner till Zlatan och en massa andra fotbollsspelare så jag vet inte var du fått detta inlägg ifrån… Vi svenskar är stora i LA iaf och jag är stolt över vad vi åstadkommer här, kända eller inte så är vi jäkligt duktiga!

  5. Marcus

    Dåligt exempel att Sverige inte har ngn chans mot Tyskland. Vi spelade ju nyss VM-kval mot dem med 4-4. Inte dåligt! Sen tror ju ingen att vi kan vinna VM för det. Vad har du fått det ifrån?

    För övrigt förstod jag inte riktigt det inlägg eller vad du
    menar med det. Ska vi inte glädjas åt de som lyckas som skådespelare utomlands utan muttra att alla andra är bättre?

  6. Sofie

    Jag känner inte någon som tror att Sverige kan vinna VM så förstår inte riktigt vem/vilka du syftar på. Sen var Frankrike ett dåligt exempel eftersom de inte direkt briljerat på senare år..

  7. Tess

    Håller fullständigt med dig om svensk fotboll inte kan bäras av en spelare. Där har man den största negativa faktorn med lagsport, man måste ha världsspelare på absolut varenda position för att vinna VM. Skådespel däremot är mera individuellt, en film kan ha en tunn story men bäras upp utav berörande rollprestationer. Har aldrig riktigt fattat Greta Garbos storhet, den som är den riktigt stora svenska filmstjärnan enligt mig är Ingrid Bergman- vunnit tre oscars och medverkat i en av de största filmerna någonsin; Casablanca. Noomi är på god väg, om man har sätt prometheus så förstår man varför…..

  8. Yaca

    @Ylva: Menar du pa allvar? Da är du precis sa där hemmablind som Anitha skriver om. Jag tycker det är bra att ni svenskar aldrig ger upp hoppet när det gäller fotboll men kom igen, som det ser ut just nu sa blir det aldrig nat stjärnlag – med eller utan Zlatan.

  9. Helena

    Tycker att det är konstigt att kommentarer försvinner här hos Anitha. Min kommentar var varken kränkande eller elak, bara min egen åsikt. Men andras åsikter verkar inte Anitha klara av att höra. Bara sin egen.

  10. Sara

    Vad jag menade var att jag ofta löser denna blogg och alltid blir påverkad. Håller sällan med Anitha men läser gärna ändå, blir provocerad, tycker annorlunda m.m. För mig är det lite intressant att läsa någon som är så fundamentalt olik mig själv. Därför blir jag förbluffad över det extremt ointressanta inlägget. För mig är det ungefär som att säga ”Filmen Avatar har fint budskap” eller ”vad tråkigt att det regnade hela sommaren” helt ointressant och ganska olikt de vanliga inläggen…

  11. Tovsi

    Vilken fin blogg och underbart söt liten flicka du har! 🙂
    Följ gärna min blogg och mitt liv som ung blivande mamma i väntan på vår lille bebi som kan titta ut närsomhelst! 🙂

  12. AliBaba

    Marielle: ha ha, ja visst, men har man en blogg så är det fritt fram att kommentera och ingen trollar här så gott jag kan se. Sen tror jag faktiskt att Anitha försöker skriva detta inlägg utifrån lite djupare tankar så vad är din poäng?

  13. Sara

    Inte på något näsan-i-vädret-sätt, men jag undrar på största allvar vad du vill säga med detta inlägg? Det är förbluffande…ointressant.

  14. Ylva

    För att vara ett så litet land befolkningsmässigt så har vi rätt bra framgångar både i fotboll och i idrotten i övrigt.

Comments are closed.