Anitha Schulman

Äldre mammor och större barn. Forts. på förra inlägget.

Ojoj vad förra inlägget upprörde. Sa jag någonstans att det var fel att föda vaginalt? Nej verkligen inte. Alla får förlösa sina barn precis som dem vill.

Men vi kan väl knappast blunda för det faktum att mammor och barn väger betydligt mer än för exempelvis trettio år sedan. Då vägde bara 2,8% av alla ofödda barn 4,5 kg. Idag är den siffran BETYDLIGT högre. Dessutom är vi äldre mammor idag än för 30 år sen, vilket också kan resultera i att vi har högre blodtryck mm. Alltså komplicera graviditet och förlossning.

Självklart är det en större påfrestning på kroppen att våra barn väger allt mer. Fler förlossningar slutar i akuta kejsarsnitt för att barnen är för stora och förlossningarna blir för svåra. Hade inte kejsarsnitt genomförts hade förmodligen varken mammor eller barns tillstånd varit så stabilt. Om ni örkar kolla upp statistik så ser ni att riskerna med kejsarsnitten sjunker hela tiden och planerade snitt har en extremt liten risk. Sverige är ju i toppskiktet för världens bästa mödravård så att förlösa vaginalt ifall alla är krya är risken mikroskopisk. Men med det sagt.

Om barnen är större påverkar det i allra högsta grad underlivet. För underliven är lika stora som för 30 år sen. En jobbig ekvation. De som som trots allt lyckas få ut tungviktarna vaginalt KAN ha en ganska jobbig rehabilitering framför sig. (Det betyder inte att alla har det.) Det är därför jag tycker att eftervården borde vara mer självklar när man står inför de här statistiska faktumen.
Alla har rätt till ett värdigt underliv.

That’s it!

Jag har verkligen lycka hitta ett extremt känsligt ämne här. Vill ni missförstå mig med flit?

Säger jag att vaginal förlossning är fel? Nej. Säger jag att snitt är fel? Nej. Det enda jag säger är att kvinnor som förlöst sina barn och har fått problem. Alltså långt ifrån alla. Utan de som fått problem med urinläckage, skador i mellangården, svanskotan etc. De borde få hjälp lättare. Jag vet många som våndas av att deras underliv inte fungerar som förr. Det är en relations och socialt hämmande skam som är onödig att behöva bära.

Jag vet massa komplikationer med snitt också, herregud jag var i princip sängliggande i smärtor i sju dagar och kunde knappt bära Penny. Jag lägger inte in några som helst värderingar i det här vad man väljer, har möjlighet att göra. Jag kommer definitivt vilja föda om jag får den möjligheten. Det enda jag försökte kommunicera är att förlossningar idag generellt är tuffare idag än för trettio år sen då barnen är större i omfång. Man kan ju knappast tvinga alla att bli mammor vid 23 år då kroppen är som starkast. Utan snarare anpassa eftervården för de som är i behov av den enklare.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tess

    Finns bara två kommentarer på detta: 1. Låt kvinnan själv bestämma. Det är väl kvinnan själv som känner sin kropp bäst eller? Så hade det nog varit om det var männen som födde barn… 2. Varför läser ni bloggen om ni verkar bli så provocerade och anser att den innehåller så många faktafel? Slösa er tid och energi på annat…

  2. Astrid

    Ar lite chockad over den STORM detta inlagg verkar skapat… Shit pommes vad kansligt att skriva om det har. Lojligt att mamas hetsar upp sig sa mycket, haller ni ilsk-piggar inte med eller? Har inte alla kvinnor ratt till ett helt och vardigt underliv?

  3. Bibbi

    Min konklusion, när jag åhör och läser om ämnet ( som ju verkar vara oändligt- hur orkar ni?) vaginal förlossning- kejsarsnitt, är att kejsarsnittarna och mjölkersättarna alltigenom uppfattar sig som ” sämre”, som ”ifrågasatta” och som ” påhoppade”. Vilket ju är olyckligt! Varför skulle någon behöva känna så, som en sämre mor för att bröstmjölken inte kommer, amningen inte fungerar eller att förlossningsrädslan är så stor att en vaginal förlossning är otänkbar. Därtill medicinska orsaker, som kan göra att det ena eller det andra inte fungerar. Att sätta sig över, och tycka att man är ” bättre” för att man ammat eller fött vaginalt, är lika korkat som att dra paralleller mellan barnafödande och cancer ( ingen nämnd, ingen glömd ;-). Så vad kan slutsatsen bli här ? Jo, att det kvittar! Ingen är bättre- ingen är sämre! När det kommer till den rent medicinska delen, där tyckandet och tänkandet tar slut, och där det subjektiva får ge plats för det objektiva, kan den mesta forskningen, förlossningsvården och erfarenheten konstatera att det mest naturliga sättet, för mor och barn, är en vaginal förlossning, för två miljoner år sedan, för femtio år sedan, igår, idag och förmodligen om trehundra år framåt . Bröstmjölken kommer att vara och har alltid varit den mest näringsrika källan för ett nyfött barn. Och om det inte fungerar, med vare sig det ena eller det andra? Är moderna sämre då? Kommer barnet att ta skada då? Givetvis INTE! Det blir alldeles bra det också! Utmärkt faktiskt. Problemet uppkommer när man VÄNDER och vrider på fakta till sin egen fördel. Kejsarsnittet ska inte vara första hands valet! Ersättning ska inte vara första hands valet! Nu en parallell-som jag antar att den som VILL förstå kan förstå- ponera att du får en skada som gör att du inte kan svälja, du behöver alltså en sond för att livnära dig. Därigenom kan du få enteral nutrition. Vackert så, du har inget val, det kommer att gå bra. Är du sämre? Nej, varför skulle du vara det? Du kunde väl inte hjälpa att du blev sjuk eller? Dock tyder all forskning på att det allra bästa sättet att livnära sig på är att tugga, svälja och låta matsmältningen ha sin gång genom naturlig föda. Så om Jesper ( utan sväljsvårigheter) blir tillfrågad- hej du Jesper, vill du äta själv eller ska vi sätta ner en sond på dej och ge dig sondnäring, och Jesper svarar; jomen, sätt ner en sond ni. Vad säger det er? Att Jesper är en sämre människa? Eller att Jesper gör ett lite märkligt första hands val?

  4. fyrabarnsmorsa

    Fast du skrev ju faktiskt i det förra inlägget att det var konstigt att vi i västvärlden fortfarande föder vaginalt, som på medeltiden. Då är det väl inte så konstigt om dina läsare tolkar det som om du tycker att det skulle vara något fel på att föda vaginalt. Nu skriver du att det enda du ville kommunicera var att kvinnor som förlöst sina barn vaginalt fått problem, och att de borde få hjälp. Om det nu var det du menade borde du kanske ha skrivit det från början. jag tror nog att de flesta skriver under på det, att de som fått problem ska få hjälp. Däremot tycker jag att det är fel att skrämma upp folk. Kejsarsnitten ökar och det beror ju på att många fått för sig att det skulle vara bättre och säkrare (vilket inte är fallet). Självklart borde man få snitt om man nu verkligen lider av förlossningsskräck, men det är onödigt att bidra till att alltfler hör till den skaran som gör det. I de allra flesta fall går det bra, och gör det inte det finns det hjälp att få. Naturligtvis ska man få den hjälpen, om det inte alltid fungerat är det väl det som ska diskuteras, inte huruvida man ska föda vaginalt eller inte. Själv är jag livrädd för kejsarsnitt. Jag delade rum med en som gjort det och hon mådde pyton, kunde inte ta hand om sitt eget barn, medan jag var i toppform. Vid ett av barnen var det tal om kejsarsnitt för att jag fått en infektion och då var jag livrädd. Jag hade nämligen läst en artikel om kvinnor som råkat ut för att bedövningen inte tagit ordentligt, så att de kände smärta men inte kunde förmedla detta och alltså genomgick en bukoperation utan smärtlindring. Det är naturligtvis också ovanligt, men extrema fall kan man leta upp i alla sammanhang.

  5. Hippie

    Vad märkligt det är att vi som ifrågasätter Anithas ”expertis” i ämnet blir påhoppade och kallade för bittra mammor. Medan ni som håller med henne bara vill diskutera sakfrågan? Låg nivå. Riktigt låg nivå och sjukt obildad sådan. Hoppas att Anitha hädanefter håller sig till saker som faktiskt kan bidra till ett positivt diskussionsklimat, i stället för pajkastning mot oss mammor.
    Någon som ens hört talas om ”positiv smärta” som en förlossning faktiskt innebär? Det finns INGEN annan smärta som är finns till för att ge något gott och som faktiskt inte är farlig. Embrace it!

  6. Madde H

    Och nu har du fel igen…ja, bebisar blir större men det har vi kvinnor (och männen) också blivit i takt med att vi har fått bättre levnadsförhållanden än för 100 år sedan. Vi har blivit längre, väger mer och lever längre. Eller du kanske har en pålitlig källa som påstår att just MUSEN inte har hängt med i denna utveckling?

    Snälla, söta, fina! Fortsätt ägna dig åt dagens outfits och sluta sprid skrämselpropaganda. Du blir ju bara påhoppad och allt blir så fel…
    Hälsning, Madde (barnmorska sedan 14 år tillbaka)

  7. Elle

    Tycker du har rätt i allt du skriver. Och många människor VILL inte förstå, de vill klaga och vill vara bättre än någon annan.
    Dte är egentligen ganska fånigt att kvinnor somminte fött med kejsarsnitt eller vill föda vaginalt ska lägga sig i hur andra kvinnor vill föda. För inte är det ofta karlar bryr sig.
    Nej, kvinnor ska skrika om vad som är bäst, vad som är rätt osv och fungerar inte det då skrålar det om slöseri med deras skattepengar.
    Deras tyngsta argument brukar vara att det inte ska vara lätt att göra kejsarsnitt ( som att det är en enkel grej, det är för fan en stor jävla bukoperation) och att de som gör det gör det av fåfänga.
    Jag har inte träffat en endaste kvinna som gjort kejsarsnitt för att det ska vara ”enklare”, och som sagt, varför ska dessa kvinnor ens lägga sig i? Kan de inte sköta sig själva och sina egna liv oxh i stället stötta sina medsystrar i ett beslut som faktiskti inte är lätt att ta, oavsett snitt eller inte.

    Sen angående skattepengarna. Det är ofta flera av dessa som antingen röker och kommer ligga hostandes där hemma när de är 50 plus, eller så är de surkärringar som varken skänker en krona till cancerinsamlingat eller flaggar för att privat vård är sååå bra för då får man gå före i kön.

    Skaffa ett eget liv, och låt folk sätta liv till jorden så som det passar dem.
    Alla är vi individuella, ska vi inte få vara det i förlossningsrummet också??

  8. Jenny

    Ur ett rent teoretiskt perspektiv är det också märkligt att utgå från att alla strävar efter att föda så smärfritt som möjligt. Jag kan tänka mej betydligt värre saker än den smärta jag utsätter mej för under en förlossning. Och jag tror inte att den som föder (men själv inkl) gör detta helt ”oifrågasättande” som du skriver. Tror nog att många har funderat igenom detta med smärtan innan förlossningen och gjort ett aktivt val. Med detta vill jag ha sagt att jag inte tror att det är allas önskan att föda så absolut smärfritt som möjligt, utan så snabbt, tryggt och säkert som möjligt. Och för att ha både hängslen och bälte på vill jag tillägga att jag fattar att alla tycker olika och självklart får välja som de vill utan att bli kallade div genmälen fr olika håll.

  9. anithaschulman

    Jag kan fortfarande inte förstå att det är så provocerande att rent hypotetiskt diskutera förlossning och snitt? Kanske för att det just är ett ämne ALLA kan vara experter på.
    Hela vården i stort går ut på att göra saker och ting så skonsamt och smärtlindrande som möjligt för patienter.
    Men inte när det kommer till förlossning.
    Visst finns det massa bedövning etc. i ett förlossningssammanhang. Men ut ett teoretiskt perspektiv är det märkligt att vi på 10-talet fortfarande smärtar oss oifrågasättande igenom detta i 24 timmar, mer eller mindre.
    Är det exempelvis verkligen kostnadseffektivt med full personalstyrka som går i skift för att sedan avsluta med ett akut kejsarsnitt? Dvs. ett ingrepp med full bemanning och narkos. Borde man inte kunnat kalkylerat på det tidigare och gjort ett ingrepp tidigare för att både spara mamman, barnet och samhället energi? Detta är en frågeställning inget påstående. Någon som vet får gärna svara.
    Man skulle ju inte genomföra planerade snitt ifall det rent av var farligt för mamman och barnet.

  10. Enmammatilltvå

    Hmm…jag måste förvånas över hur okunnigt du skriver i det här ämnet. Eller både du och Calle kanske är rättare att skriva. Men detta är ju en blogg så det är bara din personliga åsikt, trist bara att den inte håller faktamässigt! Jag hade velat höra detta argumenteras av någon som faktiskt jobbar inom vården. Antar att dom har en aning mer nyanserad bild av läget.

    Sen det där med att cancer är naturligt Calle, jag har nämligen gått och trott att det var en mutation i cellerna som alltså är onaturlig för kroppen. Just därför blir man sjuk…

    Dessa inlägg not so good. Annars tummen upp!

  11. Klara

    Tänk att det alltid är fel på läsarna. Jag skulle åtminstone överväga möjligheten att det är mig det är fel på när jag regelbundet hamnar i den här typen av diskussioner med mina läsare.
    Det handlar inte om att du inte har rätt till din åsikt. Du saknar oftast underlag för din fakta och dina åsikter är mycket kontroversiella.
    Jag tycker ni verkar så arga. Du och Calle, så himla arga och ”det är fel på alla andra”.

  12. Ulrika

    Bra skrivet och där har du en poäng! (jag var en av de som precis ifrågasatte ditt förra inlägg). Jag tror att det sättet du skrev på gjorde det väldigt lätt att misstolka. Sen hade du faktiskt väldigt många faktafel och inga trovärdiga källor. Det låter verkligen som om du tror att kejsarsnitt och mjölkersättning är mycket bättre än att föda vaginalt och amma.
    Självklart ska vi ha tillgång till den eftervård vi behöver efter att vi fött våra barn (vaginalt eller med kejsarsnitt), nu när vi har möjlighet till hjälp. Jag tror dock inte det var färre vanställda vaginor för 50, 100 år sedan än nu, snarare tvärtom med tanke på att man då inte hade möjlighet till eftervård på samma sätt…
    Håller dock med dig om att det ibland är konstigt att sjukvården väntar så länge med kejsarsnitt när det gäller svårare förlossningar, men jag utgår från att de vet vad de gör 🙂
    Tycker det är kul att du tar upp ämnen som berör!

  13. Malin

    Jättebra text, jag har själv diskuterar detta.. Tänker att utvecklingen borde gå framåt på någons sätt kvar och funderar samtidigt på hur det hade vart om det var männen som födde barn.. Hade man kommit på en smärtfriare lösning redan då?

  14. Hippie

    Ja, det är klart. Det är ”alla andra” som har fel – inte du?
    Du anger Babycenter som forskningskälla? Babycenter är, om du inte visste det, ägt av Johnson & Johnson (som bland annat producerar bebisprodukter m.m.). Det är ett kommersiellt företag som många gånger visat sig publicera felaktiga uppgifter, men dessa använder du som källa?
    Källkritik, anyone?

  15. Maria

    Calle och Anitha borde googla perineotomi också! DET är lösningen på att undvika fula bristningar, inte kejsarsnitt. En skicklig barnmorska ska se när det behövs. Men ni överdriver problemet med trasiga underliv. De allra flesta klarar en förlossning finfint.

  16. Briscilla

    Calle och Anitha- så till bredden fyllda av ilska att ni måste gå in och försvara varandra i bloggar. Som om världen var ond och elak och gick till massivt angrepp mot er genom att ha annan åsikt. Och vadå, tror du Calle, att hela västvärlden går runt med trasiga underliv nu? Proportioner! Ja, det ligger i hetluften åter ( iallafall hos er som går i barnafödarbubblan) , men chill out. Och NEJ Calle, vi är INTE gjorda för att få cancer, så jävla idiotisk parallell. Men JA, så jävla stenålders det än må vara. Vi kvinnor BLIR gravida och på något sätt ska barnet ut. Personligen har jag ingen åsikt, märkväl åsikt, om hur barnet kommer ut. Det viktiga är väl att det kommer ut! Vad som är viktigt att komma ihåg- hålla isär tycka och tänka och sakfrågor och fakta. Men alla måste ju inte hålla med Anitha, Calle. Hälsar föderska med intakt underliv 😉

  17. Mary

    Jag ifrågasätter intelligensen på dina läsare… Det diskuteras sällan det du är ute efter, det pajkastas och skriks om något helt anna. Mammor, mammor…. Är glad att jag inte är en av er än! Blir man som ni när man blir mamma?

  18. Malin

    Anitha:

    Så du är villig att bortse från riskerna med multiresistenta bakterier och sjukhusinfektioner? Det är vanligt att ett snitt behöver antibiotikabehandlas. Googla lite på vilket internationellt megaproblem det är med antibiotika resistens. I många länder i Europa krävs det inneliggande sjukhusvård för en enkel urinvägsinfektion nu så varför uppmana till ÖKAD antibiotikaförskrivning som fler snitt garanterat leder till? Zooma ut!

  19. anithaschulman

    Hej Fundersam.
    Uppenbarligen ett ämne som folk tycker olika om och kanske värt att ta tag i då det definitivt verkar vara laddat. Det är snarare det som är så intressant varför så många agerar i affekt.

    Lisen. Kunnig i? Jag tror inte man måste vara legitimerad barnmorska för att få diskutera snitt eller vaginal förlossning så mycket litteratur som vi sätter i oss under en graviditet är det ju som att tenta i ämnet. Jag tycker det är ett högst relevant ämne på en sk. mammablogg. Hela nätet är ju fyllt med information, det är bara att googla om man vill.
    http://www.barnsidan.se/nyheter/nyfodda-blir-allt-storre.htm
    http://se.babycenter.com/pregnancy/antenatalhealth/ageandpregnancy/#14

    4 barnsmorsan: Säger inte att det är jättevanlig. Men det är inte jätteovanligt heller. Det är väl bara att gratulera att allt gått så bra för dig.

    Therése: Ja men det är ju det man kan fundera över om du ska prioritera 36 timmars förlossning, med all personal som det innefattar som går i skift och sen avsluta med ett akut kejsarsnitt alltså en operation som är dyr on top of it. Varför inte snitta direkt? Det borde både vara kostnadseffektivare och mindre traumatiskt för föräldrar och barn.

    ,adeleine: Vet inte varför du reagerar i sån affekt men det vet säkert du. Ledsen att göra dig upprörd.

    I: Förlåt kanske skulle benämnt specifik kroppsdel men den häger ju oftast ihop med att hela barnet är större.

    Malin: Ja jag har flera vänner som kissat på sig på jobbet, när dom nyser, knappt kunna gå för brusten svanskota etc. Fått ”interns” som hängt ut etc. Nej det har inte varit så kul såklart. Det påverkar både relationen och man blir socialt hämmad. Dessutom rädd för att ”göra om” det igen. Nej jag kunde föda om jag ville men hon satt i säte och jag valde bort den risken att hon inte skulle gå tillräckligt med syretillförsel. Dessutom när hon kom fyra veckor för tidigt så ville jag ”liksom inte riktigt gambla” med resten av hennes liv för att bevisa något för mig själv det vore bara dumt.

    Hippie: Vad bra att du känner så och inte lider. Toppen för dig. Jag vet många som gör det. Det finns en massa vaginalfödda barn som också har sjukdomarna du syftade på.

    Åsa: Allt går inte att lösa med knipningar…nusse

    Louise: Ja du har helt rätt går i funderingar om en tvåa. Där du har fel är att jag hade en traumatisk förlossning hon kom i vecka 36 +1 och jag var öppen 4 cm på tre timmar när jag kom till BB. Jag valde ”ett planerat akutsnitt” då hon låg i säte. jag fick alltså vara vaken och uppleva hela förlossningen. Tyckte det var toppen. Jag hade ju en riktig räkmacka, slapp sista skitveckorna och fick snitt. Sen hade jag ont som fan i sju dagar men har ett fint litet snitt strax nedanför troskanten. Om nästa bebis ligger rätt kommer jag definitivt föda.
    Du har helt rätt i att det är vår kost som är boven i dramat och att vi kanske inte skaffar barn med vår tonårskärlek. Men båda två är ju faktorer idag an inte riktigt kan påverka. Utan snarare eftervården för de som får komplikationer.

    Malin: Ja ska man resonera så så borde vi ju avlida i medeltidssjukdomar. Det är fler förlossningar som går snett än de som dör i sjukhussjukan etc.

    Nina: Det enda jag säger är ju att när nästan allt i vårt samhälle är så smärtfritt varför ska förlossningar vara så smärtsamma. Rent teoretiskt är det märkligt.

    Filippa: Grattis och intressant det där med ligga eller sitta. Har hört det förr. Pratade en del om det på profylaxen.

    Podcastlyssnaren: Ja vi kan inte annat än beklaga ljudet. jag och Gynning jobbar inte ihop som Hannah & Amanda, Sigge & Alex. Så vi spelar in ett gäng podcasts vid ett och samma tillfälle. Med hjälp av Sigge Eklund. När vi spelade in så lät det perfekt men när Sigge skulle börja klippa det visade det sig att inget ljud gått in i min mick och vi spelade in fem podcasts. Dessvärre får vi inte tiden att gå ihop för att spela in någon ny. Kontraktsmässigt måste vi lägga ut 🙁 det är synd.
    Jag vet inte riktigt vad du fått arbetsskygg ifrån Gynning ar en filmlansering, nya hemliga projekt och en ny utställning att förbereda samt vara mammaledig. Jag Castar ett nytt teveprogram, parallellt med det så håller jag på med en webbshop jag ska lansera, håller föredrag för pr-byråer och ska åka till England och presentera en produkt för ett av världens största takeawayföretag. Men bara för att jag inte ständigt berättar vad jag jobbar med är ju inte det lika med att jag är arbetskygg…Dessutom så svarar jag dig och bloggar. Bara en sån sak.

    Ami: Jo det kunde jag. Men ville inte hon låg åt fel håll och kom i vecka 36+1.

    Weran: Det ligger nog snarare i hur du väljar att läsa texten snarare än att jag har en hård approach. Du kanske redan är färgad av fördomar eller så har du redan eldat upp dig innan du läser, det blir sällan nyanserad. Det finns en hel del lättillgänglig forskning på ämnet det är bara att läsa.

  20. Fundersam

    Jag funderar lite på vad bloggerskan A vill uppnå. Vad händer om bloggen får noll kommentarer från oss läsare vid olika mer eller mindre intressanta ämnen. Jag fascineras av alla dessa kommentarer som läggs in till de två senaste inläggen från A. Är det så att A faktiskt är den som är taktisk och smart, genom att ta upp ett ämne som engagerar oss andra så oerhört att vi skriver detaljer kring våra egna förlossningar. Är A istället ute efter göra bloggen framgångsrik genom att ha många engagerade läsare? Så om man nu tycker att A är okunnig, obildad osv, varför tar vi oss tid att gynna bloggen genom våra svar? Vad skulle hända om bloggen fick noll kommentarer?

  21. Lisen

    Ett sånt här ämne går inte att skriva om. Som du märker så missförstår alla det du skriver om. Eller? Du kanske inte skaskriva om ämnen som kan missförstås. Eller kan det var så att det du tycker är det inte många som håller med om. Lägg ner Anita du är inte kunnig inom detta område.

  22. Calle Schulman

    Haha. ”Vi är gjorda för det här”. Vilket dumt argument ändå. Vi är gjorda för att få cancer också. Vi är gjorda för all möjlig skit. Men man måste väl få göra det så bra för sig som möjligt?

    Luktar – återigen! – bittra mammor här. Bittra mammor som vill skylla sina trasiga underliv på något större syfte.

    Kom igen. Det är väl bra att man kan få kejsarsnitt om det behövs?

  23. fyrabarnsmorsa

    Låt er inte skrämmas. Att man skadas i underlivet hör ändå till undantagen (och man kan skadas svårt av kejsarsnitt också). Själv har jag fött fyra barn på ”medeltidsvis”, med lustgas som enda bedövning. Alla förlossningarna var långdragna (men det är nasrast en fördel eftgersom kroppen ”hnner med”) och ett av barnen vägde 4,5 kg. Men jag sprack bara första gången (då vägde barnet under 3 kilo). I de allra flesta fall läker sådana bristiningar fint. Själv har jag efter fyra förlossningar ett värdigt och välfungerande underliv. Inget urinläckage heller (det gäller att kniiiipa).

  24. Therése

    Det är ju det som är häftigt tycker jag, att vissa saker inte förändras. Visserligen kan vi genomföra kejsarsnitt nu för tiden till skillnad mot förr, men varför! Varför ersätta biologin mot vetenskap när det inte behövs. Kejsarsnitt kostar mångdubbelt mer än en vagnmakare förlossning. Om kejsarsnitt används utan medicinsk bakgrund vem ska stå för den extra notan?

  25. ,adeleine

    Jag brukar aldrig kommentera och jag har Tyckt att det du sagt alltid varit bra men nu är jag väldigt besviken på de senaste inläggen. Jag tycker naturligtvis att kejsarsnitt är jätte bra när det behövs men jag vill inte bli idiotförkarad för att jag födde min son vaginalt. Jag kan villigt erkänna att det var en helvetesflrlossning och jag har inte glömt hur ont det gjorde (han är född maj 2011) men efteråt slapp jag gå med ett fult ärr på magen och mitt barn mådde toppen direkt. Jag hoppas du tar dig samman och tänker efter, nu tappade du iallafall en trogen följare

  26. I

    Varför använda benämningen ”stora barn”?
    Huvudomfånget spelar en större roll än barnets vikt enligt min mening. Mitt första vägde över 4,1kg och var 55cm långt men huvudomfånget var endast 32cm. Sen när det kommer till snitten så är ju väldigt många gjorda för mammans kroppsideal/-fixering, det kan du väl hålla med om?

  27. Malin

    Jag tror nog du överdriver det där med förstörda underliv lite va?… Börjar också undra om inte det här står för en personlig grej att du inte kunde föda vaginalt… Du använder dig av cirkellogik (har redan från början bestämt dig för slutsats) och googlar halvsanningar som stämmer ditt resonemang,

  28. Asa

    Jag har inte sett denna dokumentär angaende förlossningsskador. Men, faktum est att denna enorma andel kvinnor inte ”kissar och bajsar pa sig” resten av livet bara pga vaginal förlossning. Det har ju ocksa med de föregaende nio manaderna som barnet ”trycker pa” uppifran att göra. Därför ska vi ju kniiiiiipa efterat, och pa de flesta kvinnor har detta ett bra resultat.
    Jag hoppas att du med dina hopsnickrade teser inte skrämt för manga fran en ”naturlig” förlossning!

  29. Christin

    Snygg kovändning där! I förra inlägget hade svensk mödravård i princip stått stilla sedan medeltiden. Nu är vi plötsligt i toppskiktet för världens bästa mödravård. Att vända kappan efter vinden ger verkligen tyngd åt dina åsikter.

  30. Hippie

    ”Alla har rätt till ett värdigt underliv”. Fyndigt.
    Jag tyckte min son hade rätt att komma ut den naturliga vägen, eftersom det ger honom större chanser att inte utveckla t.ex. glutenintolerans, diabetes och allergi/astma. DET är bevisat. En förenklad version av forskningen kan man läsa här: http://www.vardguiden.se/Documents/Gravid/Sidor%20från%20Indikation%20för%20kejsarsnitt%20på%20moderns%20önskan%5B1%5D.pdf

    Om man inte har något val (d.v.s om man är sjuk, måste få akut kejsarsnitt m.m.), så är det en annan sak. Men att VILJA ha kejsarsnitt, för att det är mer ”modernt” är ju fan sjukt.
    Vi är gjorda för att föda barn, vi är gjorda för att bajsa ur rumpan och vi är gjorda för att andas med lungorna. Om du inte kan ta till dig det ligger det nog en enorm oro och osäkerhet hos dig, men den kan du få hjälp med.

    jag födde ett 4,6 kilos barn för tre år sedan och syddes efteråt, jag sprack rejält. Hade 6 månader efter förlossningen ett vanligt underliv igen. Jag har också bristningar på magen som jag aldrig blir av med och en degmage som är min sons ”snuttefilt” när han är ledsen. Fine. Mitt liv går inte ut på att se perfekt ut. Den dagen det gör det, tänker jag gå i terapi och jobba med min självkänsla.

  31. louise

    Men vi är inte gjorda varken för att föda barn när vi är 45 eller att föda barn som väger 5 kilo. Det är inte evolutionen som har gjort det möjligt för människan att frysa ägg för att kunna bli gravida vid 43 års ålder. Det är inte evolutionen som ändrat vår kost så att våra barn helt plötsligt väger 5 kilo. Är det inte snarare dom sakerna som borde ändras då? Vi går mot naturen och då tycker du att vi ska gå steget ut och snitta alla – det borde vara det självklara valet att föda på. Att föda vaginalt är ”onaturligt”. Så klart att alla får bestämma själv och det finns ju i många fall solklara skäl till varför ett snitt är bättre. Men snälla du, i de flesta fall är en bukoperation INTE bättre än en vaginal förlossning.
    Det är uppenbart att du går i tankar att skaffa barn nr 2 och bearbetar dina trauman från förra gången. Men vem har sagt till dig att man är en sämre mamma/människa om man blir snittad? Är inte det där en inre bild som man får deala med själv. Jag har fött både vaginalt och blivit snittad och jag har helt ärligt aldrig mött ngr fördomar mot snitt, att det skulle vara ”sämre”. Men att, som du, föröska få det till att det är det som borde vara det naturliga nu år 2012, det är ju rent löjligt och faktiskt ganska korkat om jag ska vara ärlig.

  32. Malin

    Men å andra sidan ökar antalet sjukhusinfektioner orsakade av multiresistenta bakterier. Varför utsätta sig för öppen bukkirurgi (hög infektionsrisk) om man absolut inte är tvungen?.

  33. Alexandra

    Åh herregud vad vissa människor är löjliga,man får väl föda hur fasen man själv vill eller hur?? mitt första barn födde jag med akut snitt efter 36 tim kämpande,nu ska jag snart föda mitt 2a och jag får helt enkelt se hur det slutar,jag tycker så här,snitt eller vaginalt..barnet måste iaf ut så det spelar ingen roll egentligen hur man föder,min mamma födde oss 3 barn med snitt och ingen av oss har några bestående men,så sluta alla som tror föda vaginalt är det bästa sättet att föda,det är BULLSHIT!!!
    Alexandra

  34. Nina

    Här är en ide: Varför anlitar inte alla som vill ha barn surrogatmammor från Indien för att bära och föda våra barn. Tekniken finns ju, känns såååå himla ”medeltida” att vi i västvärden ska behöva va gravida när det är så jobbigt och finns risker med det…..

  35. Filippa

    Hej! Jag har fött fyra barn vaginalt, den fjärde var 4.2 kg. Den enda förlossningen där jag fick några skador var den första, då de tog sugklocka. Alla andra har gått bra, inga sprickningar eller sår eller nånting. Uppe och åkt hem nästa dag. Jag är liten och smal, ca 165 lång, 54 kg, mycket smala höfter. Jag var 28, 30, 38, 40 när jag födde. Alla naturligt utom en epidural, igångsatt. Ville bara säga detta för att lugna dig och alla. Det verkar faktiskt som om kroppen klarar det bra. OBS alla utom första (då jag inte fick ) har jag varit upprätt, stående eller knästående och absolut vägrat ligga på rygg. Intressant att bara första då jag låg på rygg fick jag sys.

  36. E

    Jag håller med dig Anitha! Låt oss bestämma själva. Det som är emot det fria valet är troligtvis de som själva inte fått välja. Dagens mödravård är undermålig och handlar bara om att lugna ner och tysta ner möjligheten till kejsarsnitt. Låt mig bestämma själv om min snippa!

  37. Poddlyssnare

    Hur tänker du kring att lägga ut en podcast som gång på gång har undermåligt ljud? Om du VET att det är ohörbart pga trasig mikrofon är det bara en sak som gäller: gör om, gör rätt! Du ger ett sjukt slappt intryck, eller också har du extremt låga krav på kvalitet, vilket säger en del om din arbetsmoral o kapacitet. Pinsamt.

  38. Ami

    Det kanske handlar i grund och botten om att du själv inte kunde föda vaginalt. Därav denna attack på dom som kan det. Du är väldigt snäv i dina omvärldsanalyser. Utgår mets från dig själv.

  39. Weran

    Det du gör fel Anitha, är inte valet av ämne utan att du svänger dig med ”fakta” som om du vore värsta forskaren. Det finns ingen ödmjukhet i din approach utan du presenterar framgooglade halvsanningar utan källa som den absoluta sanningen och bygger dina arroganta teser på detta och förväntar dig att vi ska svälja det helt kritiklöst. Jag funderar ofta varför det skär sig så hemskt för dig ibland då du verkar så smart och välformulerad i t ex tv hos malou?

Comments are closed.