Anitha Schulman

Min frukosträddare

Här sitter min lilla in-risk-for-being-damaged-for-life-bebis, äter frukost och tittar glatt på sin iPad. Fruktansvärt jag vet. Men ordet iPad skulle lika gärna kunna ersättas med ordet VHS-bandsspelare dator och TV. Vi har alltid förfasats när ny teknik kommer. Jag har läst att man varnade för vad dansmusiken kunde göra med människan på 20-talet och man trodde fjärrkontrollen kunde bränna bort hornhinnorna om den riktades mot ögonen början av 80-talet. Vi sjuttiotalistbarn barn borde ju inte se ett smack idag med andra ord.

Jag föddes exempelvis med bilen som en del av familjens transportmedel. Jag funderade aldrig på att det var något märkligt eller extraordinärt med det. Det var bara ytterligare ett transportmedel, men jag kunde lika gärna gå eller cykla. Jag valde inte bara det ena för att jag hade fler alternativ. Precis som uppkoppling är det ytterligare bara är ett sätt att kommunicera. Men bara för man har det alternativet väljer man inte bort de andra.

Att följa Geseke Lundgren råd om att förbjuda sociala medier och internetaccess fram till man fyller nio är som att fördumma en hel generation. Hjärnan har miljontals synapser som bara suger i sig information och att ta bort en möjlighet är bara inlärningshämmande.

Det Hugo Lagercrantz hävdar i sin forskning är att surfplattor påverkar inlärningsförmågan hos små barn vid flera timmars strecktittande. Men vilka småbarn känner ni som har koncentrationsförmågan att sitta längre än 15 minuter och vilka föräldrar tillåter timmar av stillasittande?

Barnläkare Hugo vill i och för sig också att vi ska läsa sagor för våra små barn varje dag i två timmar. Jag tror min dotter hade legat på golvet och skrikit av frustration då. Skulle vi hårdra det så borde vi uppfostra våra barn som man gjorde förra seklet. Vem har sagt att precis någonting i våra liv är ”naturligt” i och med att allt är onaturligt. Klart vi borde leva nära naturen fritt från ALL typ av distraktion. Men vem klarar det, idag?
Ansvaret ligger hos oss som har vuxna som faktiskt har tillgång till backspegeln och rannsakar jag mig fick inte jag på teve 6 timmar per dag som barn och inte fick jag spela Game & Watch mer än någon timme åt gången. Men att springa och förbjuda så fort lite friska vinden blåser lite åt det ena eller andra hållet är ju inte annat än tossigt. Låt oss vara vuxna precis som vi låter barn vara barn med allt vad det innebär. Omfamna istället för att skrämmas. Tekniken idag är dessutom mycket säkrare än för 20-30-år sen. Jag tycker det är bra att inväga risker men att fokusera på det… nja.

Håhå är så nöjd. Har köpt mig en ny hjälpreda till hemmet då jag är trött på att svabba köksgolvet flera gånger varje dag. EnBaby Björn sittstol med avtagbar bricka som bara kan sköljas av. En räddare kan jag lugnt säga. Bästa köpet!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. claudia

    Men måste barnen alltid vara underhållna? Mina föräldrar trodde inte på att sätta mig framför en tv. Och idag är jag den enda av mina vänner som klarar av att vänta på att den röda gubben ska slå om till grönt, nej jag väntar såklart inte om det ej kommer någon trafik. Minns att det var skönt att det var lite tyst, speciellt vid måltider.

  2. Noni

    Jag undrar om folk här ens vet vad en iPad är och vad den har för användningsområden. Man kan ladda hem appar som exempelvis på ett mycket pedagogiskt vis lär små barn engelska. Jag fattar inte hur ni kan tycka att det skulle vara bättre att Penny grät och hängde i benen på sina föräldrar, när de plockar fram frukosten, istället för att sitta lugnt och stilla och blippa med ett pedagogiskt spel? Det luktar verkligen moralpanik här och jag ska därmed ge er något att suga på: JAG TOG MED MIG BÅDE SONEN OCH IPADEN PÅ AW EN GÅNG, SÅ ATT HAN KUNDE SITTA I GODAN RO OCH LATJA MEDAN JAG DRACK ETT GLAS ROSE!

  3. anithaschulman

    Lina: Fast nu är ju du inne på min blogg och det här är ju min åsikt precis som du slåss för din, här. Om du startar en blogg kan ju jag leka dig på din blogg. Alltså skicka motsvarande kommentarer på dina åsiktsinlägg…

  4. Lina

    Men du har har ju alltid rätt Anitha, och du uttrycker ganska klart att vi som kommenterar skulle vara mindre vetande och i princip dumma i huvudet… Svårt att tro att du själv tycker att det är så givande att lyssna på dina läsares åsikter. Din stil är att att vara arrogant och att provocera men är det ens någon idé att föra ett samtal här?

  5. anna

    ”Hjärnan har miljontals synapser som bara suger i sig information och att ta bort en möjlighet är bara inlärningshämmande”. På riktigt: vad vet du om detta? Inlärning sker i socialt samspel, inte framför en ipad.

  6. Småbarnsmorsa

    Med tanke på att du alltid vill kommentera dina inlägg så starkt, får man nästan känslan av att du på något sätt inser att du har fel, har dåligt samvete. Eller så har jag fel nu. Ämnena du tar upp är ju viktiga, men man får i diskussioner inte bli så rabiat som du blir. Så arg och sårad.
    Aldrig äta framför TV/skärm som någon skrev nedan, det tycker jag är bra, barnen lär sig det sociala samspelet vid ett middagsbord.
    MEN Penny är er tös, ni gör som ni vill, men du gör bort dig genom att alltid på något sätt ”trycka ner” tyckare och försvara ditt eget. Var och en blir salig på sin tro.

  7. anithaschulman

    Tina, men du har säkert satt din ett och ett halvt åring framför teven någon gång?!

    Ni ska prata om källor som refererar till en annan mamma-bloggare, när ni dömer ut mina. Tro mig har läst på en del om det här. Men i och med att ni redan är negativt inställda till det jag framhåller och jag till era Krösa-Maja spekulationer så kommer vi inte mötas.

    Det Geseke så snyggt undanhöll är Leo Lagercrantz studier som baseras på att amerikanska smånbarn får titta på baby Einstein redan i vaggan som en del av babymobilerna. Det gör dem intryckshämmade och flera timmars sträcktittande påverkar moralens utveckling i framloben av hjärnan.

    Jag satt med Leo Lagercrantz sist hos Malou och vi pratade ingående om appar. Han berömde till och med app-tillverkarna för att vara så duktiga på att göra bra lekappar och han såg ingen fara som helst med att leka lite grann per dag. Så att en Waldorfpedagog förstärker sina teorier baserat på forskning som rör timmar av stillasittande och bildskärstittande är mer relevant än att använda sitt sunda förnuft? Gud vad ni gör det svårt att vara förälder idag. Så länge som jag bloggat har jag fått reda på att allt från ersättning till söta klänningar, förstör barn.

    Är det vår roll som föräldrar, att sakta bryta ner barn, bit för bit. Låter ju så om man får tro er. En stad är inte heller ”naturligt” inte kläder heller. Hur långt tillbaka ska vi gå för att hitta vad som är en naturlig miljö? jag menar nu är det ju naturligt att titta på teve och äta icke hembakt bröd. En gång i tiden ansågs det nog också farligt. Ni kommer hitta forskning som är för lika mycket som är emot, det beror på hur man vill tolka innehållet.

    Återigen inget väljs bort det är bara ytterligare ett element. Bland ALLT annat. Penny väljer inte bort att rita eller titta i böcker, springa eller dansa bara för hon lär sig lokalisera färgen gul i Färgmonster-appen ibland. JESUS. Har någon av er som kommenterat någonsin studerat innehållet i Toca Boca appar? http://tocaboca.com/
    Får jag fråga om det är någon av er som kommenterar som har småbarn?

    Förövrigt. Är ni helt från vettet? Tror ni ett spöke fotograferade Penny eller? Klart som fan att vi äter frukost ihop men som vanligt serverar vi Penny först så vi i lugn och ordning kan duka upp vår frukost. En win win ifall ni frågar mig.

    http://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning/omraden/it-i-skolan/reportage/fran-traditionellt-till-kreativt-nar-ettorna-fick-surfplattor-1.173636

    http://www.trelleborgsallehanda.se/opinion/gastkronikan/karinrebas/article1725583/Barnlek-och-framtid.html
    etc.

  8. nina

    Jo…men vilka faktakällor har du som stödjer DINA åsikter. Dina åsikter är ju bara rent tyck och man gör ju som man vill. Men det är ju inte att jämföra med vetenskapliga undersökningar. Går säkert att hitta forskning som stödjer ditt beteende också. Och det är väl ingen som tror att det är farligt att ett litet barn sitter och tittar på en skärm en stund vid frukosten. Det är väl inte den nivån debatten handlar om. Ska bli intressant att höra vad du säger om några år när Penny är typ 7. Du kommer få lite andra problem då än du har nu och jag kan sätta en miljard på att du inte kommer ha samma åsikter då som nu.

  9. tina

    …å vem satte en 1,5-åring framför tv/VHS som du sätter din dotter framför plattan? Ingen jämförelse. Bara taskig bortförklaring.

  10. Eva

    Hej, jag har inget emot surfplattor o.dyl. till små barn, som du säger så tröttnar dom rätt snabbt. Men INTE i samband med måltid. Tänk hur mycket man hinner stoppa i sig utan att känna efter när man sitter och stirrar på en skärm. Inget problem än kanske men det är nu vanor grundläggs som kommer följa henne genom livet. Lär henne vara närvarande i nuet 🙂 Kram

  11. Lina

    Penny kommer kanske att ha svårt/inte vilja, äta frukost utan sin iPad framöver. Såklart mycket roligare att se barnprogram än att samtala med sina föräldrar.

    Att jämföra bil med dator/tv är lite lustigt, men bilberoende kanske också förekommer.

  12. Asa

    Platta till sma barn är nog en sak som tal att diskuteras. Att förbjuda helt; naja, men att en 1,5-aring ”loggar in själv” är väl kanske inte helt ok….. Att inte inta maltider tillsammans med sitt barn, framför allt ett barn i den aldern, vad finns det för förklaringar till det? Om man applicerar pa 70- eller 80-talet sa tror jag inte att det var sa att de flesta 1,5-aringar satt ensamma framför en VHS-video eller en tv-apparat. Därför är det definintivt ingen jämförelse.
    Att som Lagerkrantz föresla tva timmars sagoläsning per dag är väl överkurs (har definitivt inte hittat källa här). Men, att din dotter da skulle legat pa golvet och skrikit av frustration; det är väl ett tecken pa att hon inte kan sitta själv eller med er och bara koppla av, utan redan hela tiden behöver nagon ”media-input”.

  13. Ingela

    Allt är bra med måtta och här får vi lägga tillgänglighetsansvaret på de vuxna.
    När det kommer till att jämföras med tv och video
    så blir det ändå en skillnad för de var/är stationerade
    till en fast plats och med ett utbud som kanske inte
    tilltalade de yngre en längre tid.
    I skolan tycker jag att det är ett fantastiskt alternativ att
    få fram information, vi minns väl alla debatterna om gamla
    ”felaktiga” läroböcker. När det kommer till sagor så är väl
    det den underbaraste varianten där man kan lägga in ett
    samtal/förtydligande om det man läser och ge en vidare förståelse och svar på frågor som dyker upp.
    Vet någon om det finns forskning kring om barn uppfattar
    skillnader i det vardagliga ”bruset” (tex i affärer) och det de får till sig från iPad/tv?

  14. Jasmine

    Du fattar ju inte! Att jämföra med VHS, TV eller dansbandmusik är ju bara så snedvridet, det skapar inte samma beroende! Hur många ungdomar (t om barn) finns det inte som missbrukar datorer, internet för att underhålla sig med spel och diverse istället för att vara ute i det friska och umgås med sina kompisar, de tappar det sociala! Jag tycker att det är skrämmande hur man kan sätta detta i knäet på sitt lilla barn. Och det är inte riktigt bra att sitta framför tv:n heller, är det ngn som har sagt att det är bra att sitta framför tv:n men inte surfplattan? Du är bra snurrig du.

  15. svenskläraren

    Skriv din kommentar här!
    Du är så otroligt besatt av att visa att du har rätt hela tiden, och vägrar att ens ta in motsidans argument och överväga om det ligger något i vad de säger. Det är som att du redan bestämt dig för att inte lyssna! Men din vilja att få visa att du har rätt har ett stort pris, och det måste din lilla dotter betala. Att dagens generation är smartare och mer begåvade än nånsinn rimmar ju verkligen med de senaste larmrapporterna om att våra högstadiebarn idag har lika dålig läsförståelse som på 1920-talet. Det är tydligen bara du som inte förstår sambandet, eller väljer du att förbli ignorant och obildad? Vänta en 10-12 år och se hur hur Penny har utvecklats med all underbar skärmtid i bagaget, och fråga dig om det var värt att få ha rätt i alla lägen, på hennes bekostnad!

  16. kerstin

    Varför inte ta er en stund att äta frukost tillsammans? Jag vet hur stressiga morgnarna kan vara, men skaffar man barn får man ta sig tiden. Knalla upp en halvtimme tidigare på morgonen är pest, men ger så mycket i längden.

  17. Malin

    Samtidigt ska vi komma ihåg att barn och ungdomar aldrig har haft större problem än nu. Skolklasser där 2/3-delar är utredda och har en diagnos hör numera till vanligheterna. Köerna till BUP är katastrofala. För första gången börjar BUP se psykoser bland barn. Vad beror sådant på? Vakna ur bubblan föräldrar!

  18. Tove

    Jag håller absolut med dig. Tror inte att så små barn sitter stilla mer än vad som är nyttigt. Och varför skulle en iPad vara mer ”skadlig” än andra media?

    Men det blir svårare med gränser när de blir äldre och mest umgås med vänner på nätet, tycker jagt. Chatt, Facebook och framför allt olika onlinespel där de träffas, spelar och pratar med varandra. Man vill så gärna att de mer ska träffas i verkligheten. Samtidigt måste man inse att det är så här det är nu. Stänger jag av internet så stänger jag av kompisarna.

    När jag tycker att jag inte fattar så brukar jag tänka på en släkting som doktorerade på 50-talet. Avhandlingen hette ”Film och synd”. Då får jag lite perspektiv:)

  19. Jenny

    Men jag är i samma ålder som du Anitha och inser att när surfplattan läggs till hela TV-utbudet som finns nu så blir det för mycket. Barn sitter för mycket stilla vid en skärm numera. Du kan inte alls jämföra med när VHS:en kom när vi växte upp. Vi rörde oss mycket mer. Sen tycker jag Penny är för ung för att sitta med surfplattor överhuvudtaget och begränsa TV-tittandet också!

Comments are closed.