Anitha Schulman

Debatt 22.00 SVT1 ikväll

Ikväll ska vi prata om att småbarn surfar på surfplatta och andra sociala barnmedia plattformar. Jag tycker det är toppen och har en massa argument som ni kommer få höra i kvällens program. Men vad tycker ni? Här är en länk till en artikel om ämnet i DN. Ni som missade programmet KOLLA HÄR!

Ska vi prata lite grundläggande kriterier vad som är skillnaden mellan debatter och diskussionsprogram? Nej tänkte väl det. Det är väldigt lätt att gissa vissa av kommentatrisernas ålder här. Ni behöver inte vara oroliga jag och anti-tantera är vänner IRL även om vi inte delar samma åsikt så delar taxi imorgon bitti till flyget. Lite Grrr är ju för föreställningen också. Glöm inte det. Puss

HÄR  är länk till Eftersnacket, så fort det kommer upp där diskussionen fortsätter.

HÄR är länk till debattartikel om ämnet i fråga. Gesekes text ligger där nu min (publiceras snart.)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jasmine

    Är man inte mer intresserad än så av att lära sitt barn ”gul”, ”boll” eller vad som så ska man nog ta sig en ordentlig funderare över sitt föräldrarskap. Alldeles för mycket attityd som du nog lär tona ned en hel del nästa gång du uppträder offentligt, man blir ju bara irriterad. Inkompetenta argument + attityd = Dålig kombination.

  2. ewa

    Du kanske menar att äldre har med sin erfarenhet lärt sig att hålla en hyfsad ton i en diskussion och låta andra tala till punkt? Bra där! Sedan säger sunda förnuftet att barn skall vara ute och springa och leka och utveckla sin fantasi. Sitter barn för mycket framför datorn och blir korvstoppade med spel och appar (självklart tycker de att det är roligt) förlorar de förmågan att hitta på saker själva. 17 eller 70, människan fungerar likadant som för 100 år sedan.

  3. Isabella

    Usch vilka underbara kommentarer du har fått… Du framförde dina åsikter på ett mycket bra sätt. Kan bara instämma med Johanna W, Linus och Simon. Nu har jag börjat följa din blogg då kommentarerna är så roliga, du förstår vad jag menar. Ha en fortsatt trevlig kväll!

  4. Alba

    Tro inte att alla som kommenterat din insats i debatt negativt är från den ”äldre generationen”. Jag är 27 år och ingen av mina jämnåriga vänner som jag pratat med håller med dig, eller tycker att din insats i Debatt var något annat än otrevlig.

  5. Jenny

    Tittade igår och känslan som slog mig var att du tog i allt vad du kunde för att TV-folk ska tycka du är ”bra” att ha med i debattprogram. Blev lite väl krystat.

  6. belle

    Håller med om att du har en väldigt fientlig uppsyn. De gånger jag ser dig i tv-sammanhang diskuterar du alltid saker och är upprörd på andra människor. Det är något i ditt kroppsspråk, nedlåtande blick och himla-i-ögon-miner som inte känns särskilt varmhjärtat. Sedan adderar man den attityden till ditt sätt att alltid tjafsa med dina läsare och då förstår man plötsligt varför 95% av dina kommentarer är negativa.

  7. Christoffer

    Du gjorde dig själv en björntjänst genom att ställa upp i Debatt. Du framstod som korkad och verkade mest sugen på att kaxa emot med fattiga argument.

    Du vill bli den nya Katrin Zytomierska men når inte ens halvvägs.

    Varför åka till Göteborg för att vara med i tv i 10 minuter utan att ha några hållbara argument? Du svamlade ju bara och betedde dig som en osäker liten terrier.

  8. solveig

    Man blir imponerad av dig, Anitha. Tänk att helt plötsligt, efter att blivit mamma, blivit expert på barn och barns utveckling. Att veta bäst och vara stolt att en 1,5 åring kan hantera läsplatta m.m. Det enda du tydligen ínte lärt dig själv är att låta andra prata färdigt och inte avbryta. Men är man expert så är man.

  9. Pech

    Måste bara säga detta oxå alla ni som förordar att barn behöver sitta vid datorn från 3 år för att klara sig i skolan. Har ni tänkt på att era barn kommer aldrig att kunna skriva ett handskrivet brev till er, för det har ju dom aldrig behövt lära sig, dom har ju datorn..Och det är skit snack att dom måste för att hänga med i sklan vi har alltid haft datorer hemma men mina barn satt dock inte vid datorer vid den åldern och dom är jätte duktiga på data idag,.Tack för mig

  10. Pech

    Vet inte om jag är så mycket äldre än dej Anitha. Och jag anser mig va en mycket modern mamma med en frisk syn på nya grejer och influenser vilket man tvingas till som förälder. Det jag ställer mig frågande till nu är di nya kommentar på första sidan, Där du säjer att lite av dina åsikter är ju för showens skull. Där har du verkligen befäst min tro på er bloggerskor. Fattar inte ni vilket otroligt ansvar ni ha gentemot era läsare…för sjutton stå för va du tycker och håll inte på men nån j–la fasad, för att göra ett bra program, Trodde faktiskt att ni va lite seriösa.

  11. Linus

    Anitha, tack för en välbehövlig röst i Debatt! Såg precis inslaget och måste säga att det är så otroligt absurt att se hur den (ofta) äldre generationen vägrar lita på föräldrarnas förmåga att styra över sina egna barns aktiviteter. Det är som du tog upp precis samma debatt som ägde rum vid införandet av TV och VHS.
    Jag läser kommentarerna nedan och blir så trött på att folk uttrycker irrelevanta åsikter (Nina 23:26 och co.) samt att motsidan måste dra argumentationen till sin spets. Nu kan jag, som 27-årig Stockholmskille utan barn, visserligen inte relatera på ett personligt plan men vad är det som säger att du som mamma måste ERSÄTTA ”gammeldags kommunikation, att själv lära barnet vad som är gult och vad boll heter” med modern teknik, jag ser det hellre som ett utmärkt komplement. Ska vi förbjuda barn att själva läsa böcker senare i livet också? Sen har väl de flesta som kommenterar här vuxit upp med video eller TV som ”barnvakt” emellanåt. Det har i varje fall inte för mig resulterat i att jag har en dålig relation till mina föräldrar eller är missanpassad till samhället. Ett förbud av ny teknik för yngre barn tror jag å andra sidan gör att de växer upp i en atmosfär som missgynnar deras framtidsutsikter i vår alltmer teknikintensiva samtid.

  12. Simon hermansson

    Skriv din kommentar här!måste bara säga att din medverkan i debatt verkligen var nödvändig! Surfplattan för barn är otroligt pedagogisk även i låga åldrar. Jag har 3 st barn 7,5,3 år och det lör sig oootroligt mkt genom att sitta vid en dator med div. Pedagogiska läromedel. Det ör inget snack om att röra sig på fritiden heller för det gör som sannerligen, alla tre älskar tex att dansa och går även på jazzdans och vill aktivera sig än mer med div. Aktiviteter men jag kan nästan säga att de lör sig mer av appar och program ön i skolan och har en grym kunskap när de väl ska börja skolan! Min äldsta dotter Tyra är enorm duktig i skolan och ligger långt före de andra eleverna i skolan och detta pga en tekniktokig far som introducerade web och app tekniken i tidig ålder!
    Sen kan jag bara avsluta med att säga att jag och Calle nästan bodde grannar, jag köpte hans moped en gång i tiden! Stå på dig du har så rätt och skötte dig på rätt sätt!

  13. nina

    Så ett grundläggande kriterium i en debatt är att göra miner och avbryta så fort ngn annan har ordet? Debatt betyder ”formell diskussion” men det visste du säkert eftersom du är eh…journalist..nu helt plötsligt eller. Jobbade du inte som skådis förut?

  14. Pech

    Johanna W
    Hur leker dina barn? Klarar dom att leka med saker som inte går på 220w. Vänta och se om barn kan använda sin egen fantasi och hitta på låtsas lekar och göra egna leksake av ingenting, det är det som är kreativt skapande. Men nä nu så är alla barn som är rastlösa eller oroliga bokstavsbarn. Detta fanns inte i den utsträckningen förr som det gör nu. Nä ut med ungarna och bug trä kojor va med djur så dom blir empatiska och inte känslolösa individer.
    Håller helt med dig JOHANNA P

  15. Ninette Nilsson

    Skriv din kommentar här! Skrämmande att TV1 släpper fram dig och dina åsikter. Korkad var ordet. Bevare mig om dom generna går i arv.

  16. Karin

    Oerhört osympatisk och arrogant är mitt intryck. Ungefär som det intryck jag fått här. Dags att lämna den här bloggen.

  17. Johanna W

    Hej! Såg dig för första gången i Debatt alldeles nu. Jag är 27 år med en 2-åring så jag är helt på din linje och det känns som att pedagogerna som var på ”emot sidan” lever i ett helt annat paradigm. ”Barn klarar det utan surfplatta” sa tanten, ja men jisses barn klarar sig utan leksaker också! Debatten har ju förr varit att barn ska inte ha leksaker för att de själva ska fantisera ihop leksaker med kottar och pinnar – ändå står det i barnböcker att leksaker som är framtagna för barn är otroligt viktiga för deras utbildning. Varför kan då inte en surfplatta vara ett redskap i utbildningen inför framtidens teknik? Ser ju bara vad som hänt sedan jag första gången fick använda internet 1995 när jag var 10 år. Eller vad som har hänt de senaste 10 åren! Inte hade jag ens trott att jag skulle se alla tv-program på mobilen, sådant skämtade vi om skulle hända ”en vacker dag”. Jaja Well done, nu ska jag läsa din blogg! 😀 Kan tillägga att min son börjat prata engelska helt spontant tack vare appar (fisher price), jag har aldrig sagt något på engelska till honom! :O 😀

  18. Alba

    Du gör verkligen inget sympatiskt intryck, och det skadar nog dig själv i längden. Att göra miner och avbryta gör inte att folk lyssnar på vad du säger. Empati är viktigt! För mycket surfplattor? 🙂

  19. Johanna Persson

    Skriv din kommentar här!
    Ang.debatten kl.22:00
    Schulman, du är en oförsämd pratkvarn, som knappt släpper in andra diskuterande. Dessutom pratar du mycket bullshit !!!
    JP

  20. Pech

    Hej Anitha
    Du har en 1½ åring klart att det är bekvämt att sätta barnen framför datan. Det är inte nu det är farligt. Vänta tills du har en 17 åring som ber dig fara och flyga när du säger att det är nog med data det är det som blir det stora problemet. Vad är det för fel på gameldags kommunikation, att sitta och själv lära barnet vad som är gult och vad boll heter. Då kanske barnet lär sig att fungera socialt i samhället, och jag är inte GAMMAL. Tycker detta är absurt inte konstigt att samhället ser ut som det gör,

  21. katja rajalin

    jag tycker go 4 it min syster har klagat på vhs och mina barn och förordnar hen jag tror på utveckling men att föräldrar är närvarande trots heltidsarbeten vilket är nödvändigt idagriv din kommentar här!

Comments are closed.