Anitha Schulman

Man kan inte stoppa det

Här i veckan så rakade jag bikinilinjen och benen i duschen, Penny var med. När jag torkade mig efter duschen så tog Penny min mascara och låtsades att det var hennes rakhyvel och gjorde samma sak. Hon speglar sig som mig när jag provar kläder med ett plagg mellan händerna sträckt över överkroppen. Hon vet att man använder rougeborsten till kinderna och läppstiftet till munnen. Hon har sett när jag sminkat mig. Hon vet att pappa stoppar de vita stickorna i det lilla paketet i munnen även om han röker utomhus. Hon härmar hans kroppsspråk hur han gnuggar hårvax mellan händerna och stryker det i håret. Hon vet att man säger mmm om något är gott och skakar på huvudet om hon vet att hon gör något hon inte får, men gör det ändå. Hon vet att brev öppnas och att lock försluter olika typer av burkar och askar.

Ja barn plockar upp det mesta helt enkelt. Det är omöjligt att skydda dem från verkligheten hur mycket man än försöker. De läser av sammanhang och förstår kontexten även om de inte FÖRSTÅR. De imiterar oss vuxna och vad kan man göra åt det? Inte mycket antar jag. Visst kan man låsa badrumsdörren när man rakar bikinilinjen och ha ett storgråtande barn på utsidan för att skydda henne från det intrycket. Men orkar man ta alla strider och ska man ta dom? Är allt SÅ skadligt? Visst kan man smussla med cigaretterna. Men de förstår ändå och förr eller senare så är verkligheten ikapp och vi kan bara titta på.

20120716-100755.jpg

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Min mamma rökte, och själv har jag aldrig prövat och har inte planerat att göra heller. Min mamma rakade såvitt jag vet inga ben, något jag började med när jag var typ 10 år. Men något jag däremot har tagit efter är mammas kroppskomplex som dessvärre har fått gå ut över mig(flera av mina vänner säger samma sak). Så där har du något att vara försiktig med.

  2. Eva

    Nej hu, inte härma rakning. Varför inte göra sånt på kvällarna? Jag har jobbat med vikten efter förlossningarna men väger mig aldrig inför mina flickor. Jag pratar aldrig någonsin vikt (min eller andras) med dem heller, urviktigt för mig.

  3. Anna

    Själv toksmusslar jag med rakningen för det känns bäst för mig! 🙂 Jag klara inte av tanken på att det skulle vara nått jag lär min dotter.

  4. Daniel

    En crazy tanke är ju att sluta göra de saker som man inte vill att en barn skall lära sig göra. Min son ville inte att jag skulle dricka öl till maten så jag slutade med det. Han mår bättre och antagligen jag med, dessutom lärde han sig att man kan sluta göra saker om de inte känns ok längre.

  5. Hanna

    Haha, shit! Nä, man kan inte stoppa sina barn från något, det skulle ju behöva innebära att man själv föregår med gott exempel. Och varför skulle man det, det viktigaste är väl ändå att man är FRI och gör precis som man VILL, för så funkar det ju t ex med rakning och nikotinberoende, det är ju verkligen ens fria vilja som står i centrum där. Hahaha.

  6. Billan

    MIna föräldrar röker och har rökt hela mitt liv, jag röker inte… Mamma rakar benen och under armarna, det gör jag också… Min mamma blir sur för ingenting, det blir inte jag… Min mamma kan inte köra bil, det kan jag… Min mamma kliar sig alltid i nacken när hon ljuger, det gör jag också…

    Allvarligt, man formas av annat än sina föräldrar. Jag har aldrig tänkt på att raka mig för att jag inte duger annars, eller inte passar in. Mina föräldrar har inte uppfostrat mig så. Jag är perfekt som jag är. MEN, jag tycker att det är finare att raka benen, plus att det är skönt nu på sommaren.
    Slappna av nu människor, det här börjar bli oerhört tjatigt. Det enda den här debatten resulterar i är att fler blir osäkra på saker som tidigare kanske varit självklart för dem.

  7. dixie

    Klart barn gör som vuxna, och därför känns det sjukt viktigt att man som förebild till sina barn kan stå för sina åsikter och handlingar och när barnet frågar, kunna förklara. Så att den dagen dom frågar ”varför rakar du benen/muffen” du har ett svar du kan stå för. Personligen får jag ont i magen av att tänka på att min perfekta lilla unge en dag kommer vilja ändra något på sig själv – som håriga ben. Det kommer hon säkert vilja men det ska inte komma från mig. Precis som så mycket annat – jag kan inte skydda henne från allt men det jag kan skydda henne ifrån (som att utsidan spelat någon roll, att man inte ska röka etc) är det min skyldighet att inte bidra till att hon genom att se mig göra det tycker det är ok, eller ens att det finns.
    Penny kommer växa upp och bli en fantastisk människa för du verkar vara en underbar mor. Hon ser alldeles strålande go ut.

  8. dibs

    Det här fattar jag inte riktigt. Mina pojkar har sett både sminkning och rökning hos sina föräldrar men har aldrig försökt härma det. Och härmade de något jag inte gillade, sa man att nej, det är bara för stora, eller för mamma och pappa. Man får inte vara hjälplös som förälder.

  9. Lina

    Medvetenhet om att barn tar efter vuxnas beteende är ett första steg. Varje förälder ta ju ställning till, och har ansvar för, hur just deras barn ska uppfostras.

  10. Leena

    Barn gör som vuxna gör inte som vuxna säger… kallas beteendeinlärning. Och alla ni som kritiserar, har ni inget liv?? Är ni så himla perfekta… herre GUUD!!

  11. Excessive

    Tack Frida! Det här inlägget säger ju sååå emot sig själv. Anitha det är ju PRECIS det genus säger att man kan inte stoppa att barnen härmas o tar efter. Men VAD vill vi att de ska lära sig, vad är det vi visar i våra handlingar ,hahahaha! Förlåt jag måste bara skratta.

  12. Maria

    Noni:

    Det är väl bättre att föräldrarna reagerar och säger nej till en pojke som pudrar ansiktet än att andra mobbar honom sen?

  13. Noni

    Min son gör precis det samma som Penny, han plockar upp min puderborste och gnor den i ansiktet, samt vill måla på sig läppglans. Frågan är om pappa Calle och Mamma Anitha hade tyckt att det var lika ”naturligt” om Penny var kille. Om ni hade stått och fnissat och uppmuntrat och på så vis gett honom beröm. Nej jag är helt övertygad om att ni hade drabbats av P.A.N.I.K. och han hade kunnat läsa av obekvämheten i era nyllen.

    Självklart härmar barn det vi gör, men de förstår inte innebörden av sina handlingar och handlingen i sig betyder inte ett skit för dem. Vilka handlingar och beteenden som är ok och inte, lär de sig av hur deras spegelbilder (vi vuxna) reagerar på dessa handlingar och beteenden.

  14. S

    burkar inte kommentera men jag tror att Penny kommer bli en otroligt bra människa hur du än gör. hon lär väl upptäcka cigg och rakhyvlar för eller senare. gillar dig Anitha!

  15. Marie

    Tkr det är bra att du är naturlig och gör som du vill, varför smussla liksom! Klart tjejen ska lära sig att håriga ben, armhålor osv inte är ok! Är barnet tillräckligt självständigt kommer det ändå gå sin egen väg oavsett vad du som förälder delar och visar! Nej, låt barnen vara med från början och lära sig att det är ok att göra som man vill när man är vuxen!

  16. Malin

    Du ska naturligtvis låsa in Penny med enbart pojkleksaker under resten av uppväxten…. Klart du kan stoppa det, det handlar ju om prioriteringar… 😉

  17. Frida

    Löjligt. Klart du kan stoppa det, handlar ju om prioriteringar. Dessvärre är du inte ett dugg intresserad av att förkovra dig i debatten eller förstå vilken inverkan du har på barn.
    Om min ettåriga dotter skulle stå och låtsasraka muttan med min mascara hade jag faktiskt tänkt efter lite. Vilka signaler sänder jag ut? Hur påverkar jag henne? Vad kan jag göra annorlunda?

Comments are closed.