Anitha Schulman

Vilka fina bröst hen har

Vi hade goda vänner över på middag och pratade om föräldrarevolt. Exempelvis så är min kompis barn till ett par Gröna Vågare som hängt i Almarna och demonstrerat mot det mesta som man borde som proletär. Flyttat till landet och bodde i kollektiv. Odlat sin mat själv aktivt diskuterade genusfrågor.

Sen blev ju alla Gröna Vågare superliberalister på ålderns höst och lite skrattar åt hur tokig man var på sjuttiotalet. Det var ju inte många som liksom gjorde resan fullt ut liksom. Till och med Wiehe som undrade om vem man i hela världen kunde lita på, när Lennon och Dylan svek sina ideal. Gjorde precis detsamma själv.

Som barn till en fyrtiotalister och hippies hatade man färger som grönt och brunt. Ordet fallfrukt får en att äcklas. Man vill ha neonchockrosa och det hårdaste Granny Smith du kan hitta på ICA. Så jäkla besprutat att det ser perfekt ut även som ruttet. Du vill åka till St:Tropez och dricka skumpa tjäna pengar och shoppa dyra materiella ting i din 20-års ålder. Sen ska du börja jobba med media eller något annat ballt och rösta blått.

För det är den enda värdiga föräldrarevolten man kan göra mot någon som pratade om solidaritet och jämställdhet. Mitt, mitt mitt. Sen blir du lite äldre och börjar bry dig lite om din omvärld. Du förfäras men inte mer än lagom. Det måste vara minsta motstånd fortfarande. Det bästa som hänt oss är väl att skänka biståndspengar via sms eller autogiro en gång i månaden. Filantrop i fiber. Perfekt. Sen byter vi St:Tropez mot Gotland på sommaren och häpnads över det pittoreska och enkla med landsbygden. (Trots att 90% av Gotland på sommaren är andra Stockholmare). Som sagt vi vill aldrig vara som våra föräldrar men någonstans i livet möts vi. Kanske när hippien blivit liberallist eller när liberallisten blivit socialist. Inte vet jag.

Men man pratar ju om  att olika decennier fyller jag/vi-funktioner. Exempelvis var 00-talet en jag-era och nu pratar vi genus, andlighet och solidaritet som aldrig förr på 10-talet, det vill säga en VI-era. Så vad kommer då med historien som facit vara ”henbarns-generationens” revolution mot oss som föräldrar? Förmodligen precis det man gjorde på 80 och 00-talet. Man gör tvärtom mot vad man lärt sig. Jag föreställer mig en sägning på Ibiza om 20 år. Vilka fina bröst, var har hen gjort dom?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jos

    Alltså jag VET att det är oskönt att märka ord, men jag undrar verkligen vad du menar med ”liberallist”? Menar du att det är en liberal person? Rent allmänt eller i politisk mening? Enlight me!

  2. Karin

    Men är det ingen som reagerarmot att Anitha säger emot sig själv här? Borde inte hengenerationen, om man ska följa resonemanget, göra uppror mot hen och konsekvent använda han och hon? Eller har jag missuppfattat? För övrigt har allt redan sagts ang hen som pronomen ( en femåring har hajat vid det här laget) men Anitha vill inte ta in verkar det som så varför ödsla energi på att förklara om och om igen?

  3. Lisa

    Nej, jag förstår inte heller vad problemet är. Som nytt pronomen är det ju jättebra! Hur jobbigt är det inte att skriva ”han eller henne, pojk- eller flickvännen” osv. Att det skulle vara så genusförknippat känns feltänkt. Hur många tänker så? Ärligt! Knappt ens Lady Dahmer

  4. Sara

    Kan inte förstå vad det är som är så svårt med ordet hen, jag använder det inte alls personligen men förstår väl tanken med det, vet man inte vilket kön en person har, ex läkare så kan man i brist på vetskap säga hen. Mer avancerat än så är det inte.

  5. Smilla

    Är det bara jag som reagerar på att Anitha, som om det vore den mest självklara sak, antar att man utgår ifrån att de fina brösten är gjorda? Fast vi kanske redan är där, vad vet jag.

  6. Tove

    Precis, ”Också hen-skeptiker”! Skrev ett inlägg nedan och istället för att behöva skriva ”pojk- eller flickvänner” kunde jag plötsligt skriva ”henvänner” Snabbt, smidigt och ingen värdering i det. Otroligt smart ord om man använder det på det sättet!

  7. Sara

    Du menar alltså att personen på Ibiza är nån slags mix av en tjej och en kille? Eller att man av någon anledning inte kan se könet och inte heller med hjälp av fejkbrösten kan gissa sig till det?

    Är absolut inte själv nån ”genusanhängare” men följer gärna debatten, och det är så otroligt tröttsamt när folk (ofta du) lägger sig i debatten inte ens vet vad den handlar om.

  8. Också hen-skeptiker

    Anitha! Jag är också skeptisk till att införandet av hen ska fungera vidare bra, men det blir så pinsamt när du inte lär dig vad det är. Därför måste även jag kommentera detta, trots att det inte är särskilt charmigt av mig.

    Du har ju inte förstått hur det är meningen att användas. Ditt exempel är felaktigt. Vet man att det är en kvinna, säger man HON, vet man att det är en man säger man HAN, vet man inte säger man, om det skulle införas, HEN. Ett sådant pronomen används för att slippa upprepa sig hela tiden.

    Någon gav dig ett exempel sist du skrev om detta att någon säger ”Jag gick till doktorn” Och då kanske samtalspartnern undrar ”Och vad sa HEN?” innan hen (samtalspartnern) vet om doktorn var en man eller en kvinna.

    Då tyckte du att man i stället skulle undra ”och vad sa doktorn?” Och det kan man ju säga men det är att ha missat poängen!!! Då upprepar man ju sig och använder inte ett pronomen öht!!

    ”Jag läste Anithas blogg idag” ”Jaså och vad skrev Antiha?” kan man undra, eller hur? Men kanske hellre ”och vad skrev HON?” !!! Du kan ju inte vara emot användandet av pronomen i sig (som t.ex han och hon).

    Man kan alltså vara anti-genus men ändå tycka att ett neutralt pronomen fattas i svenska språket. Som finns i många andra språk finska etc. men även i spanskan t.ex kan man helt utelämna könet tills man vet. vilket är smidigt! ”fui al medico” ”Ah, y ¿qué dijo?” -utelämnar pronomen ”él” eller ”ella”.

    Fler exempel:

    ”När en beundrare läser Anithas blogg kan hen ibland bli lite perplex ”.

    HEN därför att man inte vet om beundraren är en man eller en kvinna. Andra lösningar för samma mening är ”han eller hon” eller att upprepa ”beundraren” . – det sistnämnda skulle förmodligen rättas av en svensklärares som upprepning.

    Skriver man i stället ”Om en kvinna läser Anithas blogg…” skulle man alltså referera tillbaka till henne med ett HON inte ett HEN.

    Kvinnor och flickor blir HON (och fortsätter därmed att få ”ha ett kön”)
    Män och pojkar blir HAN
    Bloggläsare, samtalspartner, medborgare och andra könsneutrala subjekt blir HEN.

    Ditt exempel ”Vilka fina bröst hen har” blir felaktigt i det här sammanhanget, om det inte är så att man inte vet om hen är en man eller en kvinna.

    Sen om man är hen-extremist och dessutom vill ta bort han och hon så har du rätt. Men finns det såna hen-extremister? Du måste veta vem det är du argumenterar emot och sätta dig in LITE i vad det faktiskt rör sig om . Eller bara skita i det.

    Men du, f.ö får jag tacka för en bra blogg och grattis till din fina familj och till att du är så himla vacker och stark!

    Det här inlägget var jätteintressant innan missen med hen drogs in, tyckte jag. Genus-generationen är ett faktum och en backlash kommer garanterat. Men jag tror att varje sån här ”våg” leder till framsteg.

    Kram

  9. Bjassen

    Du ser val konet dessutom pa den som har brosten? ordet hen anvands inte istallet for hon/han utan som KOMPLIMENT nar man ej vet konet. Stirrar du pa nans brost vet du antagligen konet och anvander darfor ej ordet hen.

  10. Bjassen

    Män gor sallan brost sa varfor skulle man saga ”hen” om nagon som man vet ar en hon? du har fortfarande totalt missuppfattat ordet hen? fascinerande.

  11. Anne

    En henbarns-generation? Nej, men knappast. Det är väl inte det hen står för. Hur kan du undgå att ha förstått det ordet vid det här laget. Jätteintressant inlägg som bara blev konstigt på slutet. Genus-generationen – det kan jag däremot köpa.

  12. Tove

    Var precis på konferens med ungdomsforskare som beskrev just detta – motreaktioner mot föräldragenerationen. Fick en förklaring till att ungdomarna nu är så oväntat skötsamma. De förhåller sig den sk Schyffertgenerationen. 40+, ungdomliga, coola, snygga, populära & aktiva. Ute mycket. Hur gör man då? Jo, man blir mer Svensson. Är hemma med kompisar, dricker inte så mycket, ser på TV, pluggar, funderar på utbildning och henvänner (sparade bokstäver här:)

    Hur barnen som föds nu kommer att förhålla sig är svårt att sia om. Det du beskriver som att ni föräldrar nu är mer för andlighet och solidaritet känner jag inte igen mig i. Mycket yta fortfarande. Kanske t.o.m mer. Och cyklerna är enligt forskarna längre än vad man själv ser när man lever i det.
    Det blir nog många små bohemer framöver:) Intressant är det iallafall! Kram

  13. Frida

    Går det verkligen att kalla en person man vet könet på hen? Nu utgår jag från att personen som har opererat brösten är en kvinna eller vill bli sedd som kvinna. (Vet helt ärligt inte om jag har förolämpat någon med den formuleringen.)

Comments are closed.