Anitha Schulman

Babyknark

Den här lilla ligisten håller oss vaken på nätterna sen vi slutade med ersättning för en vecka sen. Välling är inget annat än bebisknark. Hon ska helt plötsligt ha mat runt klockan 24.00, 03.00 och 05.00. Man är liksom inte stark nog att stå emot och argumentera. Det här håller på att knäcka oss. Jag somnar i soffan vid åtta på kvällen och Calle är på dåligt humör på jobbet hela dagen.

Har ni några tips på hur man kommer ur det här lilla helvetet. Är det en djupandning och uppesittning med gråt som gäller ett par nätter? Eller finns det andra alternativ? Blir galen snart.

Nu när lilla ligisten har somnat ska jag kolla på 30 grader i Februari och få mig en gnutta ångest.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Pia

    Hejsan! Börja ALDRIG ta ur barnet ur sin egen säng!!!!! DÅ får ni hålla på läääänge. De kommer upp på nätterna m.m. En barnsäng ska ALDRIG bli ”farlig”!!!!
    Ös på med MERA KÄK i stället, innan barnet ska sova.! Gröt o välling innan läggdax? Mätta barn sover gott. Prova det. Men ta ALDRIG UPP ETT Ledset barn ur sin säng. Ta en stol o sätt dig bredvid i stället! Eller lägg en madrass nedanför barnets säng och lägg dig där (om nu barnet vill att mamma/pappa ska vara hos de) Många föräldrar tar upp barnet från deras säng och bär in till mammas o pappas säng, om de är sjuka eller ledsna.. Men gör inte det!! Ni vinner på i längden. Jag lovar!!=))
    LYCKA TILL!!! / Pia

  2. TL

    Men börja med ersättningen igen då? För din dotter kanske tajmingen att sluta först om någon, ett par månader. Kan knappast vara skadligt i a f. Våran minsta har börjat vakna ( är typ 13 mån). Vi tar upp henne i vår sämg så somnar hon bums o sussar hela natten. Ibland kan det vara närheten, kroppsvärmen som de saknr snarare än käk. Har varit så för alla våra barn. Tar tills de är ungf 1,5 sen har det slutat. Så nu nuuter jag av nattmyset med det varma lilla trollet och vi sover gott hela familjen. Testa er fram! Å lycka till

  3. Anna

    Hej!
    Vår lille kille blir snart 9 månader gammal. När vi var på 8-månaderskontroll sa bvc-sköterskan att det var hög tid att sluta med ersättning och istället ge frukost (gröt), lunch (huvudmål enligt livsmedelsverkets rekommendation), middag (-”-) samt två rejäla mellanmål med frukt. Det har jag nu gjort i tre veckor och han äter med fin aptit och verkar sällan vara panikhungrig när det är dags för mat.

    När det gäller sömnen så har han sovit bra (20.00-06.30) sedan fyra månaders ålder. Runt denna tid fick han också eget rum. Vi har aldrig kört några metoder eller ens varit särskilt konsekventa med rutiner. Det enda vi håller benhårt på är att vi aldrig lägger honom förrän han verkar vara trött (gnuggar sig i ögonen, blir gnällig etc). Även om detta brukar inträffa vi klockan halv åtta, kan det variera mellan 19.00 och 20.30 ibland. Om han stretar emot och har svårt att komma till ro, låter vi honom vara uppe ytterligare en stund. Detta är ingenting som han lärt sig ”utnyttja”, utan händer bara nån gång varannan/var tredje vecka och säkerligen bara för att han inte varit tillräckligt trött. Om han någon enstaka gång har en ledsen natt tar vi in honom till vår däng och låter honom sova där.

    Alltså; det verkar vara väldigt olika hur man gör!

  4. Ida

    Hej, Jag har en son på 10 månader som sover väldigt dåligt på nätterna. vi har provat de flesta metoder och det har funkat ett tag, då han sovit bättre, men de sömnlösa nätterna återkommer, Vi har även provat att ha han i vår säng, men där vill han absolut inte sova haha
    På BVC säger de att det viktigaste är att de kan somna själva, och det gör han så snällt varje kväll, och då finns det inte så mkt man kan göra, vissa barn har problem med sömnen och så är det nog tyvärr med vår son.
    Vi väntar nu vårt andra barn så vi kommer snart få vaka på nätterna igen ändå 😉

  5. Fyrabarnsmorsa

    Dalle: Jag tycker också om Lars H Gustafsson, men här håller jag inte riktigt med honom. Alltså, jag tror precis som han att spädbarns hjärnor fungerar som våra, men så som han beskriver de olika ”metoderna” ser det faktiskt inte ut. Det är ingen som säger att man ska låta barnet ligga helt ensamt och skrika utan tröst – centralt i alla metoder är att barnet ska vara medvetet om att de inte är övergivna, att föräldrarna finns i närheten och med jämna mellanrum kommer och tröstar och som hela tiden hörs. Däremot går metoderna ut på att barnet ska läsa sig somna av egen kraft, dvs. utan att bli vyssjade eller ammade (eller matade med välling) till sömns – på så sätt kan de också lära sig att somna om själva.

  6. Dalle

    Hej, jag tycker mkt om barnläkaren Lars H Gustafsson, och såhär skriver han om SHN och andra ”skrikmetoder”
    ”– Så länge vi inte med säkerhet vet vad som händer i barns hjärnor, måste vår arbetshypotes vara att de är precis som vi. Det måste vara utgångspunkten. Och tar man de tankarna på allvar får det ju en hel del konsekvenser. Men detta är inget som förespråkare för en del metoder håller med om. Då jag och andra har påpekat att det måste vara hemskt för barn att ligga och skrika helt ensamma utan tröst när de är som mest ängsliga och rädda, så resonerar man: ”Nej, men barn känner inte på det viset, de glömmer”.
    http://www.skanskan.se/article/20100404/NYHETER/704049991/-/jag-vill-att-mina-barn-ska-bli-totalt-olydiga

  7. Karin

    Jag säger absolut inte att SHN fungerar på alla och det var inte det som var syftet med mitt inlägg. Jag blir bara så trött på att folk nästan klankar ner på ”oss” som väljer att kämpa för att få ett drägligt liv som familj och i vårat fall och många andras så innebär en god natts sömn för både föräldrar och barn att allt blir väldigt mycket roligare och lättare. Varför försvåra sin situation med sömnlösa nätter? Vi gjorde inte detta enbart för vår skull utan för vår sons skull! Han behövde helt enkelt lära sig hur man sov, själv i sin egen säng och skillnaden på hur han var innan och hur han blev efter var fantastisk! Äntligen åt han, lärde sig saker, skrattade mm. Man väljer helt själv hur man vill göra och hur man vill att småbarnsåren ska se ut men det sista man ska göra är att döma andra som försöker få ett bättre liv både för sig själv och för sitt barn. Malin, du vet uppenbarligen inte vad metoden går ut på när du skriver som du gör men det är egentligen skit samma. Du gjorde ditt val och jag gör mitt.

  8. Fyrabarnsmorsa

    Här känner jag att jag vill komma in Malins och Karins diskussion. Jag är också en erfaren förälder med två vuxna barn, en tonåring och ett småbarn. Min erfarenhet är att metoder funkar olika bra på olika barn. På mina numnra vuxna barn körde jag Anna Wahlgrens metod på den äldsta (som såg lite annorlunda ut på den tiden). På den andra behövde jag aldirg köra någon metod, eftersom jag i enlighet med AW:s råd lärt honom somna själv och inte vid bröstet från början. Det funkade jättebra på båda, och de har sovit utmärkt hela livet i egna rum sedan dess. På barn nummer tre funkade inte AW:s metod alls, så vi gav upp och lät honom sova hos oss. Han sov gott bara han fick göra det, och slutade komma in till oss i sjuårsåldern… Barn nr fyra var den som sov allra sämst. Han vaknade en gång i timmen (fast han fick sova hos oss) månad efter månad och när jag till slut var nära sammanbrott av trötthet övertalade BVC oss att prova med Dr Eckerbergs femminutersmetod. Det funkade ganska bra, sedan dess sover han hyfsat, men fortfarande inne hos oss. Slutsats: Olika metoder funkar olika bra på olika barn. Men min uppfattning är att om man tycker att det är fruktansvärt jobbigt att barnet inte sover blir man en bättre förälder om barnet lär sig sova, och då är man faktiskt skyldig barnet att försöka göra något åt problemet. Det är inte att plåga barnet. Men om man som Malin tycker att det är okej och orkar ändå kan man självklart låta bli och gilla läget, men det finns ingen anledning att se ner på andra som tycker annorlunda.

  9. Malin

    @ Karin

    …och du stämmer precis in på min bild av människor som plågar sina barn med olika ”sovametoder” som alla går ut på att få barnet att ge upp och resignera för en kort tid. Du kallar medmänniskor för ”sådan som du” och problem LÖSER man. I det här fallet sitt barns behov av närhet och trygghet…..

  10. Karin

    Malin: Jag blir på riktigt irriterad på ” sådana som du”. Det känns ibland som att folk som inte orkar ta tag i sina sömnlösa nätter tar ut det över andra och för sig själv försvarar sig precis som du gör. Det är inte bara jag i min bekantskapskrets som kört SHN(vilket så klart inte är den enda metod som fungerar) och samtliga får sova hela nätterna, inget ljug och inte ngt som enbart har pågått i en månad. Självklart finns det också undantagsnätter när barnet är sjukt tex men det är extremt sällan han inte sover en hel natt. PÅ RIKTIGT! Alla har vi olika inställning till hur vi vill leva våra liv och hur vi orkar ta tag i ”problemen” som i detta fall är sömnen. Hoppas du inte har den inställnngen till allt, måste vara jäkligt trist i längden.

  11. Hanna

    Varför inte bara börja med ersättning igen? Vår son är 10 månader och vägrar äta välling så vi kör på med ersättning så länge han vill.

  12. Joanna

    Stå ut i några nätter. Det har funkat för oss. Vi har från start gett oss fan på att har han somnat i sängen för natten så tar vi ALRDRIG upp honom (om han inte är sjuk). Vaknar han går vi in bäddar om sjunger lite Gonatt och så ut igen och sen är det bara att fortsätta så tills han somnat. Ibland har det tagit ett par timmar i ett par nätter men tillslut så har han förstått och så har han sovit hela nätter efter det. Efter några månader kommer det kanske en period igen men då får man ta det i några nätter. Men ett annat råd är att vänja henne att somna själv på kvällen alltså inte stå där inne tills hon somnat. Men detta är som sagt vad som funkat för oss. Hoppas det blir bättre. Kom ihåg att ingenting varar för evigt 🙂

  13. Mia Staake

    Hej,
    Jag har avvänt min 2 åring skonsamt från nattvälling genom att blanda mindre och mindre i flaskan. Jag gick ner från 3 dl, till 2 dl i ett par nätter sedan 1 dl ett par ich efter ett tag var det inget mera gnäll om nätterna. Jag tror inte på att sluta tvärt.

  14. kajsa

    Det är ju så olika va som funkar p olika barn. Men för oss funkade det att vi bara bestämde oss för att det blir ingen mat på natten. Alls. Ingenting. Då var han väl ca 7 mån. Han fick nappen istället och det funkade bra. Han vaknade en del till en början, men efter ca 1 mån sov han hela natten. Men som sagt det beror ju på hur man vill ha det. lycka till och håll ut.

  15. Malin

    De har kört ”sova metoder” på Penny, och se hur länge det funkade….. Det är liksom ingen idé. Som erfaren mamma med halvvuxna barn så vet jag vad jag talar om. Ställ in er på att det kommer att bli några tuffa år så är det lättare att acceptera sömnlösa nätter och sjuka barn med vaknätter. Ha dem med er i sängen så de får trygghet och stå ut! De som säger att de körde Wahlgren metoden på sin bebis och att barnet har sovit som en stock om nätterna sedan dess har antingen bara någon månads erfarenhet eller så ljuger de.

  16. Fyrabarnsmorsa

    Om man är så trött att man inte orkar stå emot sitt barn på natten måste man utarbeta en strategi. Man pratar igenom det hela noga med sin partner, och delar upp natten i två pass där man tar huvudansvaret varsitt pass. Så bestämmer man att vad som än händer ger man inte välling (man har självklart sett till att dagen innehållit massor av mat, massor av mys, massor av utevistelse) Man hjälper och stöttar varandra att stå emot. På ett par tre nätter kommer hon att inse att det inte är någon idé. Tänk på att mat på natten stimulerar matsmältningen, vilket gör att man sover oroligt. På natten ska magen vila. Skulle du själv kunna sova gott om du gick upp och åt flera gånger på en natt?

  17. Åsa

    Men hur gör ni med NAPPEN? Jag har lyckats vänja av min bebis med amning på natten, men han vaknar lika ofta ändå. Vill då bara ha nappen och somnar om relativt snabbt, men ändå – hade varit skönt att få sova en hel natt nån gång…. Nu vaknar han varannan timme natten igenom:(

  18. Karin

    Vad tröttsamt det är med föräldrar som skriver att man ska stå ut, att det är så här i några år. Bullshit säger jag! Det gäller bara att bestämma sig och så kör man. Vi gjorde Anna Wahlgrens SHN, det var några överjävliga nätter men sedan kom belöningen; En bebis som sover HELA natten! Vi har fått livet tillbaka känns det som. Utan sömn fungerar ingenting, sömn är verkligen nyckeln till allt. Glada föräldrar och ett glatt barn! Lycka till!

  19. Angelica

    Vi har en son som är en månad äldre än Penny och han har sovit – utan mat – på natten sen han var nio månader, då han slutade ammas. Tycker det låter skumt att hon vill ha sååå mycket mat på natten, ger ni henne ordentligt med mat på dagen?

  20. En annan Emma

    Hade inte ni kört in SHN på Penny? Hade för mig att du gjort reklam för AW här? Jaja, jag hade tagit bort ett mål i taget, per natt. Det blir några nätter när det är jobbigt men det ger sig ganska snabbt. Bestäm er för vad ni vill och håll fast vid det. Lycka till!

  21. a

    Mer mat under hela dagen! Se till att hon får i sig flera mål per dag och så mkt som möjligt, frukost, lunch, middag + 2 små mellisar. O sen en flaska välling till nattningen. Säger som en annan härinne, mätta barn sover bra. Men kan oxå vara att ni måste ta ngr tuffa nätter då ni nekar välling, kanske bara ger en flaska m lite vatten o sen fasar ut flaskorna helt. Men inte innan hon verkligen äter bra på dagen.

  22. Pernilla

    Detta har funkat med mina barn. Gröt på kvällen, sedan en stor flaska välling. När de vaknat på natten har de fått vatten istället att dricka för det handlar nästan aldrig om hunger på natten. Prova med att lägga senare, och stå ut ett par nätter med gråt för i den här åldern testar dom också otroligt mycket. Finns bara i närheten och prata lugnt.Till våra rvå äldsta hade vi alltid samma ”godnatt musik”på och om de vaknade på natten satte vi på musiken igen. Framför allt hitta er egen metod och testa även det som inte står skrivet. Man vet ju oftast som föräldrar vad som funkar för ens eget barn. Kram lycka till.

  23. Rebecca

    ”Det är såhär att ha barn” ska du INTE lyssna på. Det blir vad man gör det till, jag skulle aldrig acceptera att mina barn sov i min säng efter de första månaderna. De föräldrar som säger att ”det är såhär att ha barn” har kanske inte samma krav på sin sömn och vuxentid som jag har (och som jag tror att du och Calle också har). Lösningen till ditt problem är att ge Penny massor med mat under dagen (har alltid gett mer välling än vad som står på paketet men där får man väl testa sig fram), tydliga rutiner med mat och sömn och absolut inte ge mat på natten (så länge hon fått i sig det hon ska under dagen och är frisk). Barn vill också kunna sova hela nätterna, inget barn kan må bra av att vakna tre gånger per natt och äta när de snart är ett år! Lycka till fina ni!

  24. Alexandra

    Håller med trebarnsmorsan,varför slutade ni med ersättningen redan?? min 3åring gillade aldrig välling så han fick ersättning tills han var 2 år, om han vaknade mitt i natten så fick han gråta en liten stund,jag gav honom vatten eftersom det oftast handlar om törst och då somnade han om.
    lycka till med Penny

  25. Jennie

    Hejhej! Tack för din trevliga blogg!
    Vi har en jämngammal med penny här hemma. VET ju inte hur man SKA göra men vi gör så här: gröt till kvällsmat då när vi käkar, sen välling innan hon somnar. Vaknar hon på natten får hon lite ljummet vatten o så är hon nöjd. För M har det mest varit att få snutta lite (inte napp) o kanske lite törstig. Hoppas detta kanske kan funka för er också! Håller tummarna! 🙂

  26. Eva

    Vår dotter är två mån yngre och vi ger gröt som sista mål två timmar innan sömn och sen välling precis innan läggdags. Hon äter gröt bättre än mat och blir således mättare. På det sover hon tio tim utan uppvak. 2115-0715. Vi körde femminmetoden vid 5,5 mån. Nu är vår utmaning att få henne att äta riktig mat istället för gröt som middag samt att lägga henne tidigare och ändå sova till 07. Passar på att fråga här. Hon sover två ggr per dag 11-1230/13 och 17-18 och då natt 2115-0715. Drömmen skulle vara att hon sov 19-07, men 1930-07 är oxå ok. Hur skall då dagsömnen se ut? Ngn som vill hjälpa?

  27. Malin

    Förstagångsföräldrar får panik och trixar med mattider och Wahlgrenmetoder och hittan och dittan för att få barnen att sova. Hjälper nada! Acceptans är mitt råd. Ha dem med i sängen och stå ut några år. Det är så här att ha barn. Några år i skolåldern får man sova sen börjar tonårstiden och så ligger man vaken igen och oroar sig för vad barnen är ute och gör.

  28. J

    Fullmata precis innan hon ska somna, sen absolut ingen matning nattetid. Hon kommer skrika i ca 3 nätter, sen är det över 🙂

  29. Lotta Behrndtz

    Men ge henne mat innan ni lägger henne, ersättning , om det funkade bra innan. Uppenbarligen behöver hon det och det går över..hon är fortfarande liten. Hon kommer inte att fortsätta med det när hon är äldre. Låt henne vara den lilla bebis hon är så länge hon behöver. Sunt förnuft. Varför jaga på det hela och göra hela familjen missnöjd ?

  30. Ally

    Anna Wahlgren har verkligen hjälpt oss. Det tog tre nätter sen var det inte tal om mat på natten. Nu sover hon som en stock 19.30 – 07.30. Lycka till!

  31. trebarnsmorsan

    Varför sluta med ersättning redan? Låter tidigt.. Men så bor vi utomlands med ingen tillgång till svensk välling, Men hade vi det, skulle jag aldrig ge det ändå, flytande mjöl.. hmm. Snacka om att sockershocka barnet.

  32. Maria SR

    Våra barn var lite äldre när vi slutade. Men vi gav dem kall välling på natten, då slapp man i alla fall gå upp och värma.

  33. alexskogis

    Vi slutade ge mat på natten vid 8 månader och tog två jobbiga nätter när vi bestämde att det var dags för vår dotter att sova hela nätter. Vi gick o lade henne vid 19 och om hon grät så gick vi in efter c2-3 minuter o tröstade o klappade på henne tills hon somnade in. Det var jobbigt men gick ändå jättebra o hon har sen dess sovit hela nätter igenom. Mitt tips är att du läser på så mkt du kan om vad du vill välja för ”metod” men sen när ni bestämmer er för att köra så är ni konsekventa. Det kommer löna sig. NI blir som nya människor o Penny kommer också må bättre o bli gladare. Hon behöver ju er hjälp med att få ro o känna sig trygg att sova. Lycka till!!

  34. FrökenEllinor

    Rätt eller fel, men detta fungerar för oss. Ge en ökad mängd innan läggdags, skit i instruktionerna och gör vällingen tjockare och vill dottern har mer så får hon det. Hon sover 19-07.00 och vaknar inte en gång.

    Vi hade också ett helvete vid övergången, jag kunde aldrig amma och hon var verkligen uppfödd på ersättning. Men detta har fungerat för oss. Mätt å glad unge.

  35. loppan

    Satt upp rutiner for barnet och se till att lagga barnet lite senare. Ha i mer valling i mixen sa att den blir lite tjockare. Matta barn sover langre..

Comments are closed.