10 tips på hur man tar tag i en skenande katastrof – Anitha Schulman
anithaschulman78

Anitha Schulman

10 tips på hur man tar tag i en skenande katastrof

Precis när jag och Calle träffades satt vi båda i ganska svår ekonomisk knipa. Vi var två skenande katastrofer på hjul utan bromsar. Vi var tvungna att göra en ordentlig inventering och börja från början. Varenda skuld skulle betalas och vi kom båda in i relationen med minus på kontot. Jag fick städa upp för mitt ex och mitt gamla liv, (tips 1) Ta aldrig ut kreditkort, lån, telefon etc. åt en person med betalningsanmärkningar hur “fin” denna person än är under relationen. Den får låna från någon annan. När det tar slut och denna försvinner ur bilden är skulderna i ditt namn. Visst kan man processa men det tar lång tid och kostar pengar det med. Vi hade bråkat så mycket så tillslut så orkade jag inte mer när betaldatumen tickade närmare på fakturorna. Jag tog ett extrajobb och slet riktigt hårt i tre månader. Ja som sagt man blir visare av dumheter så är det bara.

Calle gjorde motsatsen och betalat lite mer än vad han kanske behövt när hans gamla relation tog slut och hans ekonomi var en stor katastrof i största allmänhet. Hur som helst var vi lika panka båda två och Calles  gamla jobb 1000 Apor hade precis gått i konkurs när vi träffades. Vi hade lärt oss den lätta vägen och nu var vi tvungna att sluta leva det låtsasliv vi så gärna gjorde för att glömma den gapande avgrunden bakom oss. Vi la alla räkningar i en hög och ringde vissa av bolagen och fick ett senare återbetalningsdatum. (tips 2) Sen jobbade vi arslet av oss, levde på en (tips 3) veckobudget på 1000 kr och varannan vecka 1500 så vi kunde roa oss lite på helgen så vi inte helt skulle gå under. I slutet av månaden gick vi till ICA och pantade burkar. Vi gjorde garderobsrens och rensade i lägenheten och (tips 4) och sålde avBlocket och Second Hand butiker. Vi levde så jävulskt snålt under tre månader, så vi tyckte det var fest när vi köpte pizza. Men man anpassar sig fort och när det kändes tungt motiverade vi oss själva med att vi gjorde läxan och det gjorde vi.

Idag köper vi inget på kredit. (Tips 5) Vi klippte korten. Lite som ett manifest över att begrava en gammal tid i vårt liv fyllt med flamboyanta livsval vi hade för lite täckning för. Det är jävligt bra för själen att betala för det man handlar och aldrig vara i skuld till sig själv och framför allt ALDRIG leva över sina tillgångar. Det finns väl något uttryck som säger att “obetalda skor knarrar”, det stämmer! Vi har till och med ett (tips 6) sparkonto nu för tiden som inte står tomt utan där vi månadssparar. Man behöver inte spara samma summa varje månad bara att man sätter in ibland, så att det faktiskt händer något där. Rekommendationen är väl att ha minst två månadslöner var på sparkontot. Vi försöker väl fortfarande leva efter någon slags veckobudget. Speciellt de månader då det är lite tuffare på räkningsfronten. Då måste man hålla igen. Visst är det precis då man vill handla ihjäl sig men man får tygla sig hur tråkigt det än är. När man väl har pengar blir man lite snål och mindre köpsugen. Dessutom (tips 7) köp inte märkeskläder som sänker en hel månadsekonomi. När det kommer till möbler etc. (tips 8) Kolla in nätauktionerna. Njut av det som är billigare, men kul. Dessutom har man råd med fler grejer för mycket mindre utan att gå på knäna. Alla vet ju att materiella ting bara är ett state of mind. Det som är inne idag är ute snart och det är (tips 9) DU som bestämmer det när snart är ingen annan. Idag har vi inga andra lån än bolån och studieskulder. (Tips 10) ta alltid in offerter  från flera olika, vid varje upphandling stor som liten och pressa sedan ner priset från den som ger bäst bud, när du ställt dom mot varandra.

Jag säger inte att vi är helt problemfria bara för vi tog tag i vår ekonomi, men vi kanske har några färre än innan och det gör det mycket lättare att andas.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
anithaschulman78
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anja

  1000 kr / vecka. vad räknade ni in i det då? Hyra, telefon, el? Eller var det efter att räkningarna var betalda, alltså kläder, mat, cigg och biobesök?

 2. Susanne

  tummen upp för ditt inlägg, bra att du “vågar” dela med dig. Känns som varje blogg bara berättar om – Titta nu kom min order från Gucci och Prada. Inte ett ord om pengar. tror att det är lite därför det ploppar upp Stureplans bloggtjejer för de tror att allt är guld och man tjänar en massa pengar.

 3. Maria

  Tack för ett jättebra inlägg och för att du vågar skriva om sånt här! Det verkar ibland som att det mest skamliga som finns är att prata om ekonomi och framförallt om att man kan ha problem med att få den att gå ihop. Precis som med allt annat i livet handlar det om att ta ansvar, äga sitt problem, skaffa sig rätt kunskap/information och ta hjälp av proffs om det behövs. Det är en enormt skön känsla när man vågar ta tag i det och det finns änglar överallt om man bara vågar vara ärlig och be om hjälp! 🙂

 4. Cissi

  Jättebra tips Anita! Jag vill lägga till att man behöver inte klippa kreditkorten men använd betalkort alt kreditkort med vald kreditgräns 0 kr. Dels slipper du lockas att handla på kredit med dyra räntor som kostnad och dels så kan inte mer pengar på kortet tas ut än det som finns om det skulle hamna i orätta händer.

 5. Marie

  Bra inlägg och tips! Gissar utan att veta att ni förmodligen under denna tid hade högre inkomst än medel, men att man ändå inte får det att räcka till i slutändan pga livsstil och felval.

 6. Anna

  När finanskrisen kom 2009 sänktes som bekant bolåneräntan, vilket betydde mer pengar över. Jag spenderade inte dessa, utan sparade mig ur krisen. Väldigt bra taktik. Idag har jag nio månadslöner på sparkontot och det är en väldigt bra trygghet.

 7. Everlasting

  Det är bra att du tar upp det här och ger enkla tips som man kan följa i vardagen. Att det finns de som har problem en mycket längre tid har ju inte med saken att göra. En sådan här svacka kan vem som helst hamna i (som min man och jag mot slutet av studietiden) och att då veta hur man ska bryta den nedåtgående spiralen är guld värt. Bokstavligt talat.

  Så tack igen!

 8. bella

  Bra inlägg! Jag tror många unga lever efter devisen ALLT GENAST och tänker inte så mycket på framtiden. Men när man är ung är det normalt att leva fattigt och sen får man jobba sig upp till bättre standard så småningom. Bara bolån och studielån är OK, inget annat, ja kanske billån då – om man har råd.

 9. Ann

  Bra inlägg! 🙂

  (Det här inlägget skrev du, vad jag förstår, för att dela med dig av hur ni löste situationen, och ge tips till oss hur vi antingen kan ta oss ur det eller som bäst aldrig hamna i situationen alls. Asbra! Tycker det är synd då att det ska komma folk och säga “tänk att det finns folk som har det så jämt”. Du ville ju bara väl med detta inlägg!)

 10. Isa

  Vilket bra inlägg! Tack! Du, vad tog du för extra jobb? Jag ska precis börja på ett nytt jobb i Sthlm inom Marknad. Tyvärr inte alls den lön jag hade hoppats på… Nu funderar jag på att frilansa för att dela tjäna mer, men oxå få mer erfarenhet och få större nätverk. Har du tips på hur jag ska göra? Tacksam för svar 🙂

 11. Jossan

  Du vet att de finns människor som kallar det där vardag, va? De har det inte så i tre månader utan jämt, varje månad, varje dag, hela året.

 12. Dalle

  Så bra! Det här med krediter och köp på avbetalning (och ett jäkla elände) är nog vanligare än vad man tror! Det här att anpassa sitt liv efter sina inkomster verkar vara svårt för många att acceptera. Jag tror dessutom att människor i vissa kretsar (t.ex. min, jag kommer från en medelklassmiljö) har vant sig vid en livsstil hemifrån (när de växte upp) och sen när de börjat jobba som lärare, trainee, sjuksyrra, kommunal tjänstemän, inser att den levnadsstandard de hade inte riktigt gäller längre. De har inte råd med en våning i stan, eller en lång semesterresa – i synnerhet under småbarnsåren. Men det vill man inte riktigt acceptera, utan löser det med krediter! Men våra föräldrar hade inte allt vid 30! Utan de kom på fötter när vi växte upp vid 40-45 – man får jobba upp sig lite – om man har möjlighet att få det jobb man vill ha vill säga! (Nu generaliserar jag – men pratar om en VISS grupp i samhället, sen finns det personer som har såväl högre som lägre levnadsstandard en oss medelklass-tjänstemän!)

 13. E

  Tack för ett sånt här inlägg. Kommer från en 19-åring med hela livets alla problem framför mig och som redan nu bränner av lönen lite för snabbt!

 14. Emilia

  Tack för det här inlägget! Det gav mig hopp. Jag har precis börjat fixa rätsida på ekonomin efter att ha slösat bort VANSINNIGT mycket (skrämmande) under ett mindre bra år… i sommar ska jag extrajobba röven av mig för att dra ihop en massa pengar och fylla sparkontot igen.

 15. Sara

  Skitbra att du tog upp det här! Tror att det är supervanligt att folk handlar på kredit för att ha råd med det som de tror att ALLA andra har råd med! Jag lever på skitlite pengar just nu, men varje gång jag inte har råd med något så påminner jag mig om att jag tog mig ifrån ett jobb som fick mig att må skitdåligt och då är det värt att ha dåligt med pengar under en kortare tid 🙂

Comments are closed.