Anitha Schulman

Barn och restauranger

En grej som är slående olika mellan USA och Sverige är det här med barn på restauranger. I Sverige efter klockan 18.00 går man med barnen på McDonalds, få restauranger tar ens emot barn efter den tiden om man skulle komma obokad. Jag skulle nog aldrig komma på tanken att be om en barnstol på Operakällaren exempelvis, det känns som ett ställe man verkligen inte tar med sig barn på. Varför är det så?

Härom veckan var jag och min kompis Malin på stan och skulle äta senlunch. Vi kom till en bättre krog klockan 13.00. Personalen gjorde konstiga miner och höll ett bevakande öga på oss och våra minstingar. Så fort någon av dem höjde rösten eller tappade en brödbit på golvet så höjdes det på ögonbryn och snörptes på munnen. Restaurangen kanske hade tio gäster förutom oss. Dessutom satt vi avskiljda i en separat del och kände oss jättedumma.

I USA är det inget konstigt att hela familjen går på restaurang tillsammans, bättre som sämre sådana. Där är okej att man faktiskt gillar att göra saker tillsammans, med sina barn. Det finns ett offentligt spelrum för familjen då USA:s uteätarkultur är mer utbredd än vår. På Zink Grill är man endast välkommen på sommaren då det finns uteservering så är det ganska ofta. De har inte ens barnstolar. Riche är den enda restaurangen av finkrogarna i Stockholm som har barnstolar och personalen är så oerhört hjälpsam och inbjudande till barnfamiljer allt ifrån brunch till middag. Bra Riche.

Dessutom så är det ju inte så att vi tror att barn klarar av att sitta still i en dryg timme. Men det går visst bra om personalen hjälper till och underlättar. In med läsken eller saften fort sen med barnens mat först, och desserten direkt efter och kanske ett ritblock eller en treat. Då har barnen att göra hela tiden och rastlösheten infinner sig inte. Dessutom är barn skitduktiga till att anpassa sig i större utsträckning än vi tror. Bara vi gör det lätt för dem. Är vi redan stressade över att ha med oss barn på restaurang när vi går ut och äter är det klart att barnen känner av det, likaså om personalen är tillknäppt och objussig. Det gör ju inte saker bättre.

Det borde vara en win win för restauranger att ta emot barnfamiljer. Tidiga och korta sittningar. Billig mat till barnen med bra vinstmarginal, i mindre portioner. Vi som tror att vi är lilla Amerika och är så amerikaniserade i mångt och mycket varför gillar restauranger inte barn i så fall?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    Jag har själv bott i USA en tid och i Italien. Det utav länderna som ändå utmärker sig när det gäller att äta ute med familjen är nog Italien, där går alla ut och äter med hela familjen! Man behöver aldrig att oroa sig för att barnen ska ha det långtråkigt då servitörerna alltid tillförser barnen med saker att göra….ballonger, britblock m.m….önskar att det var lite mer den kulturen i Sverige också!

  2. Nathalie

    Därför att dom stör andra gäster som fan, kanske? Ditt barn kanske kan hållas med saft och om hon får in sin mat snabbare, eller ett ritblock, men majoriteten av barn springer runt som vildingar, kommer fram till andra bord och kollar på en, vill stoppa sina smutsiga händer i andra personers mat osv.. Jag blir jätteirriterad om det finns barnfamiljer på en bättre restaurang och tycker det är asbra att vi har den attityden i Sthlm (vet inte hur det är i andra städer).
    Du lever förmodligen i någon slags bebisbubbla och tycker det är jättejobbigt när folk snekollar på dig på caféer/restauranger, men försök att tänka tillbaks hur du själv resonerade för ett par år sedan när du INTE hade barn, så får du se.
    Sen är det ju även så att väldigt få föräldrar säger till sina skrikiga barn, utan föredrar när dom springer runt till andra bord, för då får ju dom sitta ostörda.
    Så NEJ, ingen acceptans till småbarn på bättre, finare restauranger tycker jag. Det finns ju massor av restauranger som är speciellt anpassade till barn (nej, jag tänker inte på Donken), så gå dit med era barn istället för att störa oss andra som vill fika/äta gott ostört i en lugn och tyst miljö.

  3. MF

    Välkommen till Södermalm, här finns barnstolar på nästan alla krogar och jag och min son känner oss välkomna fast vi bara är vanlia svenssons.

  4. bella

    När jag går ut och äter för dyra pengar vill jag inte riskera störas av barn som tjoar eller springer omkring. Så är det bara. Sorry.

  5. Minou

    Oh vad jag älskar när bloggare kommer hem från en utlandssemester och berättar om hur det minsann är i USA. DÄR gör man si, faktiskt. Well tack för info, vi hade ingen aning.

  6. Bellami

    Riche. Finkrogen. Jo men de e klart att man svassar lite extra för Schulman å Rimer å Läckberg å allt vad de nu heter med sina hårt förvärvade media- och ” författar”- löner. Undrar hur det blir när busschaufför Al Ahmed och hans kusiner från Rinkeby drar in med sina familjer och vill beställa en lördagsbrunch. Finns det barnstolar då? Kommer Anders Timell springande som ett fån och slickar Al Ahmeds röv då?

  7. Minna

    Jag tycker absolut att man skall vara välkommen med små barn, men Inte på alla restauranger.
    Jag vill ändå ha någonslags ”fristad” för mig själv ibalnd, det blir så jävla mycket kladd skrik lekland bajs och gnäll och skit och ibland vill jag bort från det.
    Både folk med och utan barn skall kunna gå ut och äta utan småbarn kring sig, om de vill.

  8. kajsa

    jag har varit på operakällaren emd min ena son när han var 6 mån. det gick utmärkt och de var mkt proffisga och tillmötesgående. Jag fick barnstol och tillochmed ta med vagnen in. Iofs var jag där med stort sällskap från min mans företag…men ändå.

  9. Islandgirl

    Annaconda; Jag ber om ursäkt, helt galet hur gammal jag med ens känner mig som inte hänger med. Detta trots över 10 år i IT-branschen.

    Viktoria; tack för uppdateringen.
    Snacka om att man(jag) har taggarna utåt. Är så himla van vid att bli attackerad så fort man tar ställning för barnen. Sitter och flinar åt mig själv.

  10. Råttan

    Jag jobbar på förskola, men störs inte det minsta av att andras barn tjoar och röjer på restaurang. Tvärtom, jag njuter av att slippa ta hand om dom. Lite som den pensionerade stinsen, som ser tågen komma och gå och njuter av att skita i det….

  11. Viktoria

    Islandgirl: Tror Annaconda menar att det du skrev var bra. Man säger så då – Word. Typ mitt i prick. Bra sagt liksom. Inte att du ska använda dig av programmet Word för att du skrev slarvigt. Du skrev bra, hade bra poäng och jag håller med:)

  12. kerstin

    Åh vad jag håller med. Man kan fan inte ens ta en snabb fika med minstingen mitt på dagen utan att det ska suckas och stönas från alla håll. Jag vill se fler barn ute i alla miljöer, inte behöva vara förpassad till Öppna förskolan, lekland och liknande. Skulle jättegärna ta med familjen ut på krogen och titta på nån fotbollsmatch och ta en öl (vuxna) och ha det trevligt men det vågar jag faktiskt inte för jag är rädd att bli anmäld till soc. Helt allvarligt. Sen vill jag även se fler pensionärer ute på krogen! Vår krogkultur är så tråkig och homogen och diskriminerande, bara snygga, unga människor får ta plats. Sorgligt!

  13. Islandgirl

    Annaconda:
    Your point being…?

    Om du syftar till den slarvigt skrivna texten så har du absolut en poäng. Orkade inte läsa igenom varken meningsbyggnad eller stavning. Stör det dig så må det vara hänt.

  14. Islandgirl

    Sorgligt med alla er som föddes som vuxna och blir så provocerade av barn! Finns nog en del att reda upp i ert inre om det stör så enormt! Det finns alltid en orsak till att barn skriker. Då brukar ändå vettiga föräldrar åtgärda eller lämna restaurangen så ni kan inte ha lidit så enormt. Likaså alla som blir så provocerade av att barn visar sig på stan framförda i barnvagn. Skärp er för fan, ett samhälle där vi segregerar mer och mer är inget samhälle jag vill leva i. Tänk på denna, ni som föddes som vuxna. Ni blir gamla en dag och då hoppas jag att ni håller er på hemmet! För fy fan för gamla på restauranger och i stan…

  15. my

    Ja men visst är det konstigt. Mer tips på familjevänliga restauranger tack! Så kan surmupparna sitta och ruttna på sina barnfria restauranger. Så slipper vi dem också. Win-win liksom.

  16. Victoria

    Min dotter är snart två och hon har varit med och ätit ute sedan dess både i Sverige och utomlands. Det har känts mer naturligt när vi var Frankrike för där är det inte konstigt alls att ta med barnen ut sent på kvällen. Här hemma har jag själv varit tveksam ibland mest för att det är lite osvenskt att äta ute sent med barn. Jag bor i Norrland och min stad är det absolut inga problem att ta med barnen ut och äta. Men varit ute och ätit med min dotter många städer runt om i Sverige och vi har alltid var välkomna. Det är mer jag som känt ibland att det kanske inte är så bra att ta med vår dotter för hon river allt, stökar ner och blir rastlös och tänkt att andra gäster kanske inte tycker det är lämpligt. Men tänkt att jag skiter i det och vi har kört på och gått ut och ätit ändå. Och vi har alltid var väldigt välkomna när vi är ute och äter. Personalen har varit fantastiska lek och ”flörtat” med min dotter, kommit och gett henne saker. Jag kanske har haft tur men jag alltid när vi är ute och äter har människor varit positiva. Sedan tycker jag att det börjar vara allt vanligare att folk har med sig barnen även när jag inte har med mig min dotter så är det nästan alltid någon annan som har med barnen.

  17. Sara i Barcelona

    Det är bara i Sverige som resturangerna har dessa normer. I alla andra länder som jag besökt är barn jättevälkomna på restauranger och barn ses generellt som en fullkomligt naturlig del av det sociala livet. Sverige är ganska pinsamt i det här avseendet faktiskt.

  18. lisen

    Det värsta jag vet är småungar på en restaurang. Varför skulle personalen på en restaurgan hjälpa till att få barnen att sitta still.. Lunch en vardag ute, då vill man inte se småungar på en restaurang. Barn på restaurang andra tider = helt ok.
    Annie nedan uttrycker sig kraftfullt och bra.

  19. eulalia

    jag håller inte med något i det här resonemanget och då har jag bott i både sverige och usa. det är ganska grova generaliseringar som används. usa är ett väldigt stort land dessutom, det varierar. är man på en ort med mycket turister är det klart restaurangpersonalen är måna om att behandla turisterna väl, med eller utan barn. kan däremot hålla med om att det i sverige är annorlunda utanför stockholm. att likställa stockholm med sverige och miami med hela usa är inte direkt grogrund för någon nyanserad eller konstruktiv diskussion, eller?

  20. Sara

    Jag och min väninna åt middag på Pontus på Brunnsgatan, för ett par månader sedan. Vi hann knappt sätta oss innan personalen glidit upp med kritor och ritböcker åt min väns 2,5 åring. Ljuvligt! Testa att gå dit.

    KRAM

  21. Anna

    Men ärligt talat.. självklart har jag like stor rätt att ta med mina barn på restaurang som singlar har rätt att va där.. Jag tänker absolut inte hålla mig till mcdonalds eller sånt skit i flera år `bara för att jag har barn….`bla bla… Så länge man är en BETALANDE KUND så är man välkommen… Dom allra flesta har ju barn som är normaluppfostrade…
    SUCK…!

  22. Anna

    Till signaturen Annie: Jag förutsätter att du själv är en sådan som går på Mc Donalds. Jag kan nämligen inte förstå hur du annars kan vara välkommen någon annanstans. Du måste själv vara ett barn med tanke på ditt oerhört omogna, ouppfostrade och otrevliga sätt att uttrycka din åsikt på.

  23. Michaela

    Oj det här var tydligen ett hett ämne! Igen…..
    Jag tänkte skriva att äta bör man annars dör man och det gäller ju även barnen. Vi började tidigt ta med barnen på restaurang för att äta middag ihop bara vi eller med vänner. Oftast äter man under första sittningen rätt så tidigt och man blir inte långvarig men med litet ritblock och om barnens mat kommer in så fort det bara går så brukar det funka fint! Det finns ju dagar när man märker på barnen att det inte är läge för restaurangbesök och då är det ju bara att gå hem, för det är inte kul för någon, eller äta hemma. Naturligtvis går man på de restauranger dit man känner sig välkommen och de snorkiga servitörerna kan se sig om efter någon annans pengar! Idag är våra barn restaurang- vana och är sociala och trevliga på restaurangen och det är också nåt man bör kunna tycker jag!

  24. Annie

    När jag går på en finare restaurang och betalar mer än vanligt då vill jag fan inte höra en ungdjävul skrika, kasta runt, smälla, lukta skit och snora så man tappar aptiten. Håll satungen hemma, skaffa barnvakt eller dra till McDonalds.

  25. Misan

    Sofie: barn hör naturligtvis inte hemma på alla slags restauranger vid alla tidpunkter, men kanske kan det vara så att en del krögare tycker att det är mödan värt att välkomna även barn och deras föräldrar. Barn blir nämligen större och om man lärt sig att uppskatta restauranglivet som barn (samt hur man beter sig såklart) så kanske man fortsätter att gå som större. Det kan vara en investering för framtiden för en krögare att välkomna även familjer (utesluts de blir ju kundkretsen mindre och återväxten tryggas inte). Obs nu att jag talar om typen familjerestaturangen.

  26. Louise Pettersson

    Jag håller faktiskt med de tjejerna som trycker på om att livet innan och efter barn är ngt som många borde inse är olika.

    Jag håller oxå med om att majoriteten svenska barn är fruktansvärt ouppfostrade. De skriker, gapar, slåss, slänger mat, käftar mot sina föräldrar och andra vuxna. Flera ggr har jag varit på restuarang och haft små barn springandes fram och tillbaka i salongen som stört och skrikit.

    Dessutom så är ju vuxentillhåll som finmatställen inte de ultimata att ta med små barn. Kan det inte bara få vara lugnt och skönt någonstans. Det finns ju så mkt annat att göra med barnen, öppna förskola, lekland och miljoner lekparker. Kan de inte bara får vara barnfritt någonstans så man kan få lugn och ro?

  27. Sofie

    Det är ju faktiskt sjukt störande för dem andra i rummet om ungar håller på och skriker, kladdar och håller på. Ska (en ofta) redan stressad personal behöva dalta med ungarna så att servicen för andra gäster blir åsidosatt. Och för vad? En barnportion mat för reducerat pris och missnöjda gäster i resten av restaurangen. Knappast lönsamt för restaurangen. Kanske ska vissa föräldrar bara inse att livet innan och efter barn inte är detsamma och att man kanske får nöja sig med mc donalds några år, säkert roligare för barnen också. Annars skaffa barnvakt, få en lugn stund och respektera det faktum att det finns andra människor i världen som gärna njuter av ett restaurangbesök utan massa barn runtomkring. Föräldrar äger inte allt offentligt utrymme och allt behöver inte vara anpassat efter dem och deras barn.

  28. C

    Skillnaden är att ungarna i Sverige är så satans ouoppfostrade och merparten av svenska föräldrar skiter i att deras barn stör andra genom gap och skrik. Tycker därför att det är helt ok att förbjuda barn på restauranger. Det är illa nog att man behöver höra dem gala på tunnelbana och andra offentliga inrättningar.

  29. Leila

    Att ge sitt barn smisk för att han eller hon ska sitta still vid matbordet är helt fel. Fostrar man barnen rätt så vet de till slut HUR man beter sig vid ett matbord oavsett om man är hemma, hos någon annan eller på restaurang.

  30. Helena

    Har varit mycket i USA (västkust, östkust, storstad, by, öken osv) & Sverige har massor att hämta därifrån. Aldrig problem att komma m barn, alltid barnmeny & tidsfördriv till barnen. Har aldrig kännt mig ovälkommen eller ivägen i USA dock flertalet ggr i Sverige.

  31. Helena

    I sydligare länder lär man barnen sitta still och äta,sitter inte ungen still får den en smäll…det har jag sett massor av gånger…inte politiskt korrekt men ungarna sitter still och äter och håller sig lugna.Jag har aldrig någonsin sett barnfamiljer med leksaker,I-pad små datorer vid matborden som man ser här.

  32. Frida

    Jag håller med.

    Restaurang tips!
    Capri Due på Tomtebogatan/Norrbackagatan i Birkastan.

    Underbar italienskt resturang, super trevliga ägare (italienare såklart) Mkt barnkära. Snackar med barnen och genuint uppskattar dom. Rekommenderas varmt!!
    barnstolar finns ivarjefall 2.
    Enda minus. lite trångt för vagnen, kan låsas fast utanför.

    Våran lilla 5 åring fick tom följa med ut till köket och välja glass och strössel själv!! När fick man det senast som barn?. (händer mest utomlands) !

  33. cattis

    I Barcelona var man alltid välkommen med barn, och personalen fattade på de flesta ställen att det gällde att få in barnens mat snabbt. Det var superenkelt, och inga sneda blickar från andra sällskap.
    Kanske inte skulle ta med mig treåringen till Operakällaren ändå, men att få gå och äta lite extra god lunch eller ta en tidig sittning på iaf halvfin restaurang någon helg tror jag många köpstarka innerstadsföräldrar gärna gör.

  34. Sara

    Jag håller absolut inte med. Jag vet massor med bra restauranger, både i Stockholm och i övriga landet, som välkomnar barn. Sen är det ju självklart föräldrarnas ansvar att se till att det rullar. Personalen ska inte behöva ”underhålla” ditt barn.

    Och självklart ska man inte ta med sig småbarn på Operakällan.

  35. Ulrika

    Jag tror som sagt var att det är ett Stockholmsfenomen. Här där jag bor (Norrköping) är det inga problem att ta med sig barnen på restaurang och det finns alltid barnstolar. Sen kan man ju inte förvänta sig att personalen ska ”underhålla” barnen så de håller sig lugna. Visst kan de servera dricka och mat till barnen först (vilket de faktiskt oftast gör), men sen kan ju faktiskt föräldrarna ta med lite kritor och något block eller annan sysselsättning om de vet med sig att barnen har lätt att bli uttråkade. Hittills har jag bara blivit bra bemött de (dock få) gånger jag varit ute och ätit med mina fyra barn och barnen har klarat av det bra de med. 🙂

  36. Cissi

    Det beror väl litet på vilken restaurang du går på, det finns ju en radda restauranger i spektrat mellan McDonalds och Operakällaren. I lördags var vi på Helenes krog och åt middag med ett gäng vänner. Eftersom vi inte fick tag på barnvakt tog vi med 3-åriga dottern. Det gick rätt ok, hon hade förstås svårt att sitta still och de medhavda leksakerna räckte bara en stund. I sådana situationer är det förstås toppen om rstaurangen ifråga har nåt ritpapper el pyssel att komma med men det kan man ju inte räkna med. Jag kände aldrig från personalens sida att vi var ovälkomna men de var inte särskilt anpassade efter barn (t ex fanns ingen barnmeny) vilket förstås vårt eget ansvar att kolla upp innan och vårt eget val att ta; äta ute eller stanna hemma. Så vi åt varmrätten ihop med våra vänner och sedan gick min man hem med vår dotter så fick jag stanna kvar själv.

    På finare restauranger skulle jag inte vilja ta med henne (oavsett hur välkommen hon är) för att betalar jag dyrt för fin mat och en särskild atmosfär så vill jag kunna slappna av och njuta av det. Det kan man man inte med småbarn.

    Men visst håller jag med om att de flesta sydligare länder har ett betydligt mer avslappnad hållning till barn på restaurang. I Thaialnd vill de ju gärna ta barnet och bära omkring på det medans man äter vilket är toppen, särskilt om det är en pigg & vaken bebis som måste sitta i nåns knä.

  37. Caroline

    En fredagskväll skulle jag och några polare gå ut och äta, två av dem hade med sina ettåringar. Vi fick ett bord intill ett par. Paret va i ”hålla handen över bordet”- fasen.
    Efter ett tag tröttnade det ena barnet. Hon blev ”galen”, inget hjälpte.
    Mamman insåg att det va kört så hon började packa ihop men den andra mamman tyckte absolut att de skulle stanna.
    Paret intill oss va mycket besvärade, jag kan inte påstå att jag direkt njöt av min mat heller.

    Man går på restaurang för att lyxa till det lite och man betalar hyfsat stora slantar för det.
    Borde man inte få äta i någorlunda skön miljö?

    Jobbigt ämne. Klart att barn oxå måste få gå på restaurang. Sen kan ju jag tycka att det är upp till föräldrarna att underhålla sina barn och inte förvänta sig att personalen ska ta hand om det. Som förälder lär du ju veta vad som funkar bäst när tålamodet börjar tryta.

  38. Todde

    Sverige är inget var vänligt land, bara massor av bittra sura jävlar som ska glo och göra miner så fort ett barn låter minsta lilla ute på allmänna områden. USA är mkt mkt bättre, har varit i NY och vilken skillnad.

  39. Sara

    Tror det där är en Stockholmsgrej bara. De flesta restauranger runt om i landet har faktiskt barnstolar och är hyfsat barnvänliga.

  40. Kristina

    Har i centrala London skulle det inte komma pa tanke att ta med barn till fina restauranger. Pa McDonalds visst, eller en pizzeria eller en pub, men varfor skulle fina restauranger tillata barn, visst de gor familjer glada, men de stor precis alla ovriga i restaurangen. For det ar faktum. Barn ar generellt sett inte tysta.

    Sa jag haller med Anna. I Miami visst, men jag har inte sett barn pa fina restauranger i NY, och jag tror knappast att de skulle tillata det.

  41. Anna

    Tycker du inte att det är annorlunda utanför Stockholm då? Och så kanske det är svårare i NY än i Miami?
    Jag bor i Nacka och tycker att det finns barnvänliga restauranger (dock skulle jag aldrig ta med min 14månaders för att äta middag, det skulle bara kännas jobbigt).

Comments are closed.