Anitha Schulman

Har vi ingen källkritik längre?

Är oerhört brydd över att det inte finns någon som helst källgranskning längre. Men idag blir en sägning lätt en sanning. Jag trodde detta var ett internetfenomen en sorts Wikipediafiering av källan. Den här  Mille Markovic som numera debuterat som författare en sorts skandalbok med tunt innehåll och han själv som enda källa?! Räcker det för att få uppslag i kvällstidningar och halvsidor i morgontidningar samt ett fönster i någon nyhetssänding. Räcker det för att få ge ut en bok nu för tiden? Det finns liksom ingen granskning längre, ingen trovärdighetsefterfrågan. Bara löpsedels/upplage-intresse. Jag skulle i princip kunna påstå att jag har haft en affär med Statsministern och det skulle bli en rubrik innan sanningshalten ens har granskats. Jag kan titulera mig själv VD och entreprenör, ingen absolut ingen skulle ifrågasätta det. Har det stått på ex antal mediautrymmen under en viss tid så blir det oifrågasatt sanning, fast ingen vet vad jag gör.

Att TV4 Nyheterna gör nyheter på sina egna program och på så sätt gör en sorts, (i tevespråk) crosspromotion av redaktionellt samhällsklassat innehåll det borde ifrågasättas. I och med att TV4Nyheterna säger att f o r s k a r e (i plural) dömer ut Silvias granskning av sin far. Så blir även det en sanning trots att det är deras egna kollegor som kontaktat en brasiliansk forskare för att få en second opinion på hennes rapport. Med syftet att stärka sanningshalten i sitt egen. Inget ifrågasätts. Det enda TV4 gör är att stärka trovärdigheten i sitt eget material och bygga sitt varumärke.

Funderar på om jag ska göra ett socialt experiment på detta. Från och med nu ska jag kalla mig VD i de mediala sammanhang jag gör under ett halvår så får vi se vad det tar mig. Vilka uttalanden jag får göra, vilka typer av förfrågningar jag får och jag ska genomföra dem. Baserat på luft hur långt kan jag gå. Är ni med mig, spännande tanke?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. lia

    Instammer helt, tycker till viss del att nyheter (las kvallspressen) har blivit patetisk. Och tv4 gor bara bort sig. Lagg ner och agna er at det ni ska, nyheter MED kallkritik.
    Bra Anitha!

  2. Sara

    håller fullständigt med! det som tv4 håller på med är helt absurt! blev så irriterad i morse att jag stängde av ljudet och spelade WF istället.

  3. Christel

    Men det här med TV4 och hurvuda Silvias pappa varit nazist eller inte, jag håller med om att de försöker stärka sitt eget varumärke, men det blir ju helt fel. Blev gräsligt irriterad på att de inte bara släpper ämnet, det är ju ändå inte så att Silvia ska behöva stå till svars för vad hennes pappa har eller inte har gjort.
    Nä. Bättre att bara släppa ämnet.

  4. isterband

    Ha, ha, jag gillar Schulmans skarpt och det slog mig en dag förra veckan när jag läste Anithas blogg att jag blev glad av den. Vet ni vad – jag tycker att Anitha förmedlar en känsla av någon som verkligen lever livet, som är levande, och det sagt av mig som verkligen inte är moderat (snarare miljöpartist). Och så älskar jag den ”banbrytande” tonen, fullt ut lever dessa personer och kommer inte dö oförverkligade. Vidare blev jag så förvånad när Anitha skrev att hon var dyslektiker för bland det första jag tänkte när hennes blogg var ny var ”märks att mänskan är högutbildad för hon kan stava och skriver bra förstås” (och då menar jag inget ont om dyslektiker, jag kan däremot bli lite rädd för de som har detta som jag träffat har ett jävulskt minne och skriver alla rätt på prov för de har liksom lärt sig att komma ihåg utan att läsa…samt ett skarpt seende osv..) ciao

  5. Nina Dahl

    Så hör promotar de kvällens program: ”Kalla fakta fortsätter granska drottning Silvias fars nazistiska förflutna. Frågan är om det verkligen stämmer, som drottningen nu påstår, att hennes far hjälpt en jude att fly från Nazityskland. Med hjälp av världens främsta forskare på nazismen synar man nu drottningens egen utredning om sin far.”
    De låtsas att de gjort en djupgående undersökning fast de bara tuggar om sin skåpmat och gör allt för att ta ära och redlighet av drottningen. Hennes far är död och hon var två år när kriget slutade. I vilket universum kan detta vara intressant?

  6. Sandra

    Anitha, det här är bland det klokaste jag har hört och jag är glad att du tog upp det här ämnet. Håller med dig till hundra procent angående ”Kalla Fakta”, det är pinsamt dålig journalistik och varken det programmet eller ”Uppdrag Granskning” ifrågasätts tillräckligt.

  7. Maria SR

    Så klart att du ska titulera did VD! varför bara ett halvår?

    För övrigt är jag ofantligt trött på att de drar upp en död mans eventuella nazianknytning. Herregud! Har vi inga nya nyheter och forskning att debattera?

Comments are closed.