Anitha Schulman

Stackars ensamma flickan

Jag sitter på ett tåg till Göteborg och läser ”Porträttet” i tidningen Kupé. Detta nummers porträtt är Isabella Löwengrip.

Jag skriver ytterst sällan något om andra bloggare eller berömdheter i den här bloggen. Det har hänt någon gång tidigare men aldrig här faktiskt. Men jag blir så oerhört berörd och bedrövad när jag läser det här. Att hon kanske inte är så insiktsfull jämt kan man köpa hon är trots allt bara tjugo år men det blir stundom ganska genant när den är i tryck. Men efter att läst och analyserat texten framkom en annan känsla också. En stackars ensam flicka.

Det jag märkt hos mina läsare är att det är väldigt många yngre sådana. Något som till en början förvånade mig. Men det är ju klart man alltid vill kika framåt i livet. När jag var tjugo-nånting så älskade jag vad +30 brudarna i Sex And The City höll på med.

Jag vet inte vem Blondinbellas blogg eller tidning riktar sig till. Vem mottagaren är eller vem hon egentligen kommunicerar med. Jag tror hon är jättebegåvad och genom bloggens volym pratar hon direkt till ledare inom näringslivet som kan ge henne mer jobb. Hon är ju onekligen oerhört driven och strategisk. Hon har alla skills som en bra go-get-it-person ska ha.

Men vad är det hon säljer? Självkänsla, nej. Självförakt, ja! Dvs. om hon utgår från sig själv som den perfekta varelsen i sammanhanget och försöker ”Blondinbellifiera” en hel generation.

Det är ju svårt att veta när saker och ting i livet hänt för den här lilla tösen. I och med att hon har bloggat och varit publik sedan hon var 14 år. Men hon verkar inte haft det så lätt hemma, döma av intervjun. Frånvarande föräldrar och ensam i tystnad i ett hem som alltid stod tomt när hon kom hem från skolan. Tidigt i hennes liv i känsliga år, blev bloggen hennes bästa kompis är uppenbart. Mobbing i skolan skapade fiktiva vänner på nätet och på den vägen var det. Genom sin blogg kunde hon visa sig duktig och kommunicera med sina föräldrar. Som istället för att se sin dotters rop på bekräftelse profiterade de på henne. Gjorde henne till Michael Jackson och helt plötsligt var HON affärskvinna. Dottern var en inkomst.

Isabella drömmer i framtiden om en riktig kärnfamilj. ”Jag kommer laga hemgjord mat och längtar redan nu till fredagsmys. Något jag själv aldrig fick uppleva som barn.” Men hon vill inte ha en relation med någon de närmsta 3-4 åren. (Dvs. en femtedel att hennes hittills levda livstid) har hon bestämt. Det känns som det finns en förtryckt ilska här mot föräldrarna. Med all rätt säger jag.

Att må dåligt är lika med att misslyckas framgår tydligt. Det är så hon fostrats. Isabella säger i intervjun att hon är känslosam gillar inte att se när hennes vänner mår dåligt. Jag vet inte om det betyder att hon blundar och stänger av eller måste peppa upp så dem blir så de blir så där äppelkäcka igen. Olycka är satan i Blondinbellas värld kanske inte i Isabellas, vad vet jag svårt att hålla isär alteregot med henne själv. De är snarlika, blev Isabella tillslut Blondinbella istället för tvärtom?

Isabella säger i intervjun att hennes dröm är att en dag är att bli riskkapitalist och bara ägna sig åt sitt investmentbolag. Hon vill bjuda in unga, hungriga entreprenörer och hjälpa dem att starta företag och samtidigt tjäna pengar på det. ”Som en slags idékonsulternas Dalai lama”.  Nu kanske inte det är exakt vad en lama sysslar med och det kanske var en ganska usel liknelse. Lite, jag-svänger-med-ord-jag-inte-behärskar-för-att-verka-äldre-än-vad-jag-är. Eller så är det en befängd självbild. Det är uppenbarligen farligt med för många ja-sägare runt omkring sig. Och hey, man blir inte mer livserfaren bara för man jobbar fort.

Allt som sägs i intervjun är godkänt av Isabella själv berättar hon för mig på Twitter. Hon är själv mycket nöjd med den. Men det vittnar tydligt om hur en onormal situation blivit oerhört normal och hon kan inte ens se det själv. Antingen maxa i 180 km eller ligga hemma på soffan och proppa ostbollar blank i sinnet. Mår man lite dåligt så äter man lyckopiller för att hålla samman.

”Jag biter ihop, håller skenet uppe och är trevlig den minut som krävs. Det är mitt levebröd”. Om ens levebröd runt tjugo års ålder är att vara trevlig då tycker jag man ska se sig om efter ett nytt sådant eller verkligen utvärdera sin situation om man inte vill riskera att få en riktig krasch någon gång i framtiden. För den där tiden kommer alltid ikapp vilket man vill det eller inte.

Stackars lilla flicka, våga bara vara tjugo du kommer hinna med allt ändå tro mig, du är ju begåvad som få. Tro mig hela världen är full av duktiga flickor, ni är bra utan att behöva få det bekräftat på alla sätt hela tiden. En kram från mamma är alltid bättre  än 500-du-é-bra-kommentarer.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dessi

    De som vet att det är ett bråk, de som klickade in på den här sidan länkad av devote, de håller nästan med innan dom ens läst inlägget. De får uppfattningen som devote gav dem. Visst, alla får ha sina egna åsikter. Men du som 33-åring, låt henne få uppleva sin 20-årstid liksom. Var en förebild istället då, ifall du nu tycker så synd om henne och hennes barndom. Det måste väl alla få göra. Känner hon att hon vill vänta 3-4 år med att ha ett förhållande, så låt henne? hon kan fortfarande skaffa barn när hon är 50! Herregud. Hur mycket pengar får du för att skriva detta inlägget? För att folk är nyfikna ”åh, bloggbråk”.. Du som inte tyckte om sådant nyss.

    Jag slår vad om att du bad din man att skriva också. För att du inte vågade stå ensam mot Bella 🙂 Men det vet jag såklart ingenting om.

  2. Sara

    Otroligt bra skrivet. Du satte ord på det jag tänkt på så länge. Det är något väldigt sorgset över Blondinbella/Isabella.

  3. ME

    Jag har läst artikeln i Kupé för någon vecka sen och så halkade jag in här.
    Jag fick exakt samma känsla när jag läste artikeln- stackars tjej-känsla. Och om det är värt att poängtera så följer jag Blondinbellas blogg, men inte sällan så undviker jag att klicka in på hennes blogg……. Anledningen? Jag får prestationsångest av henne. Jag mår dåligt att hon skriver hur mycket hon gör om dagarna och är ständigt lika glad och ”lycklig”.

    Jag jobbar heltid och driver ett företag vid sidan om och pluggar… inte fan är jag glad slutet av da´n, men nu har jag förklaringen varför… jag äter inte ångestdämpande. Om man ska framstå som superkvinnansom Bella gör får man inte glömma att ta med sina svagheter…för alla har vi dem.

  4. Frida

    Okej, handuppräckning!
    Hur många hittade hit med hjälp av Devotes startsida?
    Jag kan inte ha varit den enda.
    Handuppräckning igen!
    Hur många började läsa det här inlägget utan en åsikt om det de skulle läsa? Jag verkar ha varit en av väldigt få!

    Jag skulle vilja påstå att Devotes inlägg inte var särskilt objektivt och det är tydligt att många läser det här inlägget med krigsyxan höjd! Anitha uttrycker sin generella åsikt med ödmjukhet i mina ögon.

    Hon berättar här hur hon har uppfattat situationen om Fröken Löwengrip efter en artikel hon har läst, det är kanske inte smickrande för Löwengrip men lägg märke till att Anitha långt ifrån ”sågar” bloggerskan, tvärt om! Hon berömmer Isabella och säger att hon är begåvad samtidigt som hon rådger denne att ”våga bara vara 20” på samma vis som jag om 20 år skulle uppmuntra mina barn att vara barn så länge de kan.

    Jag är kritisk till Blondinbella och jag är inte alls särskilt insatt. Jag kan ha tolkat Anitha fel, men i så fall kan jag ta det.

    Jag pratar inte till alla av er nu men jag yrkar de av er som behöver höra det att skapa er egna åsikter istället för att ”mindlessly” anamma någon annans. Tack för mig, god natt!

  5. Kristin

    Och du ska föreställa en vuxen, mogen person? Snälla nån, vad tjänar du på att skriva ett sånt här lågt inlägg?

  6. Sandra

    Fruktansvärt bra skrivet ! Jag har otroligt svårt att se hur människor kan se denna tjej som en förebild . Jag vill inte ens veta hur många människor som känner att deras liv är tråkiga och innehållslösa när Isabella skriver ut sin lön som är betydligt högre än ”vanliga” människors , och visar hur perfekt livet är , full rulle jämt och aldrig någonsin finns några problem . Jag undrar också hur det kommer sig att hon inte har en enda vän som hon känt i mer än 1-2 år ? Och som du skrev , vem talar hon till ? I varje inlägg övertygar hon någon om hur begåvad hon , hur perfekt hennes liv är och att inget någonsin går snett . Jag har tappat all respekt för denna tjej . För längesen !

  7. johanna

    Så otroligt bra skrivet, jag håller helt med dig och jag vet att många andra unga tjejer också gör det. Jag är själv 20 år och känner att hela konceptet kring Blondinbella känns fejkat. Tycker synd om de tjejer som inte är starka nog att stå emot.

  8. Lisan

    Lysande inlägg! Läste själv samma artikel i helgen på väg från Stockholm till Göteborg.
    Har aldrig riktigt förstått grejen kring Blondinbella.
    Några gånger har jag varit på föreläsningar där hon medverkat och varje gång funderat på hur hon kan kalla sig entreprenör?
    Ditt inlägg lyfte hela min dag.

    Keep up the good work, älskar din blogg!!

  9. by JODY

    Det här är första gången du skrivit ett djupt inlägg som berör mig. Och första gången någon fått mig att se på Blondinbella med andra ögon. Själv är jag 25 och har alltid tyckt att hon är en underbar förebild, men din text har verkligen slagit om någon switch i mig. Det är nog så som du säger, en ganska ensam tjej som fortfarande letar bekräftelsen hon inte fick när hon var liten. Tack 🙂

  10. Diana

    Om du stör dig så mycket på hennes blogg, varför läser du hennes blogg? Jag har följt den under lång tid och inte har jag påverkats negativt av hennes liv, snarare tvärtom! Hennes inlägg om att ””du-duger-som-är”, som du tycker är så fel och löjligt, har faktiskt hjälpt mig. Jag är ingen entreprenör, eller har ett jobb där jag gör tusen saker varje dag. jag har ett 9-5jobb och ett helt underbart liv- jag känner absolut inte att jag måste bli en entreprenör för att ”duga”.
    Sen måste jag fråga, mådde inte du dåligt förut av att du fick negtiva kommentarer i ditt kommentarsfält? Varför gör du då likadant mot en annan människa, det förstår inte jag. Lägg energi på annat istället.

  11. A

    Avundsjuka. Det tycket jag är ledordet här. Inlägget andas avundsjuka, och flera stinkande kommentarer också.
    Märkligt att både du, Anitha, och din man Calle verkar läsa Blondinbellas blogg. Om den nu stör er så mycket, menar jag. Märkligt att du kände så starka känslor när du läste en intervju med Isabella att du var tvungen att skriva detta inlägg. Märkligt att just du skrev detta inlägg när du så många gånger blivid kränkt och ledsen av att folk tyckt saker om dig.
    Allt är så märkligt. Hur hamnade du i den här situationen egentligen? Att framställa dig själv som avundsjuk och lite bitter förstå-sig-påare som är kapabel att ge goda råd med en nedlåtande klapp-på-huvudet attityd.
    Märkligt att du sedan inte kan vara stor nog och bemöta dina läsares åsikter på din blogg. Märkligt att din koleriske make känner att HAN också måste spy galla över Blondinbella. Jag menar, givet tidigare åsikter kring kvinnligt/manligt/könsnormer så förefaller ju Blondinbellas yppiga, blonda, kvinnliga, snygga uppenbarelse vara ert ideal för hur en kvinna skall vara.

    Märkligt.

  12. Olivia

    ojoj hur orkar du? Att du lägger energi på att skriva ett låååångt inlägg om bara blondinbella, avundsjuk? Bara för att hon är så otroligt duktig!Lägg ner…..

  13. Annika

    Det lyser klassisk svensk jantelag genom hela din kommentar. Isabella ar 20 ar och varfor ska hon vara mer ”mogen” an andra 20-aringar pa grund av vad hon har lyckats att skapa professionellt? Att du dessutom tycker att du har ratt att kommentera hennes relation till hennes foraldrar baserat pa en artikel i Kupe ar val en aning befangt? Haller med om att det tyvarr bara reflekterar valdigt negativt pa dig sjalv och jag ar nog en av manga som inte kommer att fortsattningsvis lasa din blogg.

  14. Nathalie

    Håller med dig till 110 % otroligt bra inlägg, keep up the good work! Du har fina och sunda värderingar 🙂 KRAM

  15. Lovisa

    Jag tycker att det är intressant att så många har en åsikt. Hur många har egentligen läst Blondinbellas blogg regelbundet?
    Om ni har gjort det så borde ni veta att det hon vill är att man som människa ska vara nöjd över sig själv, hon försäker peppa att man duger som man är, att vi tjejer borde stötta varandra och inte tvärtom som är så vanligt tyvärr. Självklart uppmanar hon människor att följa sin magkänsla i karriärsval osv. Det betyder inte att hon vill att hela världen ska bli entreprenörer? En sjuksköterska kan nog också finna inspiration hos Blondinbella, inte behöver man bli entreprenör för att kunna ta åt sig.
    Jag förstår inte heller dem som skriver att hon målar upp en värld som skapar prestationsångest hos tjejer? Va? Hon är väl snarare en förebild? Alla förstår väl att bara för att hon har lyckats och är miljonär vid 20 års ålder så betyder inte det att Jag är misslyckad som inte är det?
    Sen att hon bara är 20 och det är så synd om henne som går miste om barndom och år av nöje och dagdrivning, det är väl upp till varje människa? Det ska väl vi skita i? Hon lever hennes liv som hon vill och jag mitt som jag vill.

    Jag tror människor är avundsjuka eller rent av bara är så formade av normer och av hur allting SKA gå till.
    Blondinbella sticker ut, och det sticker i ögonen på folk.

  16. Sabina

    Vad bra skrivet. Vart tog- ”Du duger som du är” vägen? Man kan inte alltid bli värderad på hur man ser ut eller vad man har presterat.

  17. Penny

    Bloggworld is a bitch. Obviously opinions are not allowed… -.-

    Btw, det här med att det är bra att Blondinbella inspirerar unga flickor… Ehm, det beror väl ändå på vad hon inspirerar till och vad hon sänder för budskap? Hittils inget vettigt enligt mig.

  18. alexandra

    trodde du bara skulle skriva om heminredning och liknande för att slippa personliga påhopp? när du skriver så här om dina personliga åsikter så riskerar du ju att bloggen blir som förut när du inte orkade med alla negativa kommentarer………….

  19. Sofia T

    Hur kommer det sig att du tycker det är ok för dig att komma med såna här påhopp medan du själv bara vill få snälla kommentarer, annars slutar du blogga?
    Trodde du skulle starta en snällare blogg här på mama. Har totalt tappat respekten för dig.

  20. fia

    du verkar ju ha helt knepiga åsikter… usch vad tråkigt. klanka ner på en 20-årig…herregud. det går ju jättebra för henne.

  21. Karin

    Varför skriver du det här öht? Du har säkert i viss mån rätt, men skulle du själv vilja bli uthängd på det här viset, om din bakgrund, familj mm? Elakt.

  22. Lisa

    Förlåt, men nu blir jag lite irriterad. Ok Blondinbella får ta mycket skit men det viss även en del konstruktiv kritik också. Så istället för att kanske förklara henne ståndpunkt skriver hon något sånt här:
    http://blondinbella.se/slit-lonar-sig/#Kommentera
    snacka om att ge barn/ungdomar en skev världsbild.
    Jag vet inte, men jag sliter som fan med studier och jobb men nog måste jag ha väldigt jävla goda argument innan jag får ett lönehöjning. Alltså jag är inte avundsjuk eller bitter, jag är jätte glad över ”min väg”…. men att om vi bara sliter så kan vi göra allt möjligt. nja. kanske inte.

  23. Emma

    Oj! Vilket konstigt inlägg! Kändes som en ensidigt vinklad skvallerartikel. Typ: idag vinklar vi allt negativt 🙂 Ja vilken bra ide! Nästa vecka kan vi ju göra tvärtom 🙂

  24. Sandra Eriksson

    ”Att må dåligt är lika med att misslyckas framgår tydligt. Det är så hon fostrats. Isabella säger i intervjun att hon är känslosam gillar inte att se när hennes vänner mår dåligt. ”

    Vem gillar att se sina vänner på dåligt egentligen? Det gör ont i hjärtat att se sina vänner må dåligt! Känner inte du så själv?

    Jag tycker du ska sluta bry dig om vad alla andra gör och fokusera på dig själv istället. Jag är inget fan av Blonddinbella, men jag blir arg när människor trackar ner på varandra!

    Alla får ha sina egna åsikter. Om blondinbella inspirerar unga tjejer så är väll det jätte bra, eller? Om du förstör blondinbella så förstör du för så många fler också. Snälla gör inte det, fokusera på dig själv istället.

    Och jaa, du får ha dina åsikter och du inspirerar säkert också många flickor. Så fortsätt med det, men att nedvärdera andra människor är INTE okej. Håll dom tankarna för dig själv!

    Tack för mig.

  25. Lisa

    Läste ditt inlägg igår och blev sugen på att kommentera men lät bli. Läste Cissi Wallins inlägg idag och kunde inte låta bli.. så här har du min kommentar som jag även skrivit hos Cissi Wallin:
    (http://cissiwallinlooks.wordpress.com/2011/11/21/ah-lat-bruden-va-vafan/#comment-149)

    Visst har du rätt i mycket men,,,,, Blondinbella har valt att ha en roll som förebild och då måste hon kunna ta kritik! Sen är det en stor skillnad på kritik och påhopp!
    I Sverige har vi jobbat länge för att vi ska kunna prata öppet om att må psykiskt dåligt och att det inte är skam över det. Blondinbella har även hon dragit sitt strå till stacken, Men senaste tiden vänder hon den processen. Sverige är verkligt ett öppet land om man jämför med många andra. Jag bor sen 4 år i Tyskland och när min chef blev sjukskriver för burn-out rynkades det på näsan och menade att det ”överdrivs”,, Själv lider jag till och från av ångest och jag kan inte prata med någon här om det för det är något fult och man ska skämmas.Vad som leder till att jag känner mig ännu mer ensam och ledsen och att det är något fel på mig.

    För mig är det stor skillnad på en som motiverar tjejer till att förverkliga sig själv och en som ”inspirerar” till karriär.. Det finns liksom inget utrymme för ”svensson” i Blondinbellas målade värld. Tjejer/killar som inte vill göra karriär men jätte gärna vill jobba inom vården. Ett arbeta som måste fyllas för Sveriges existens men som inte ger en möjlighet att resa runt jorden, gå ut och äta jämt osv.

    Jag tycker det känns så riskabelt allt, det är inte bara Blondinbellas fel, men det känns som vill få våra barn att växa upp så snabbt. Inte alla vet med 17, 18 eller 20 vad de vill göra eller bli. De måste få tid för sökandet och man kan inte förvänta sig att det redan då gör ”karriär”. I alla fall inte alla. VI är ju så olika. Hade jag varit 15 år och läst Blondinbellas blogg hade jag kanske mått piss. Varje gång jag inte fått bästa betyg eller gett 100% hade jag fått ångest och mått dåligt. ”men för fan jag måste le utan att visa något.”. Man måste få vara barn och man måste få vara en tonåring med alla problem och känslor som hör till. Vi får inte lägga lock på det. Och vi får inte göra det till en norm att alla barn/ungdomar ska tänka på framtiden för tidigt.. Och ja där tycker jag att Blondinbella sätter en vis press på just barn. Och då har tycker jag också att vuxna har all rätt att kritisera henne. Men på en nivå som man kritiserar en vuxen.

    Isabellas argument känns så tunna. Jag har sett vissa grejer men henne och så. och hon levererar argument, lyssnar inte på motargument och kör helt enkelt på men nästa argument. Utan att det blir en djup diskussion som fler sidor av ett problem. Visst hon är bara 20 år och alla kan inte argumentera. Men hon tar denna plats frivilligt, hon vill säga vad hon tycker. Då måste hon kunna behärska det till en vis grad också.

    Jag tycker ditt inlägg är jätte bra. För hon ska inte få ta en massa skit, men hon måste kunna ta kritik. För som jag skrivit hon har valt denna roll. Hon vill påverka andra.

    Det ligger absolut ingen avundsjuka bakom mina ord, men jag vill att det ska startas en debatt..

    Tack för ordet.

  26. Nathalie

    Håller med dig till fullo! Många gånger har jag läst hennes blogg och undrat hur hon tror att resten av livet blir om livet är stressigt nu. Själv är jag mer av arbetarklassen, jobbar på kontor 07.30-17.00, men oftast längre, tog min magister i företagsekonomi parallellt med jobbet, vilket innebar sena kvällar vid datorn när jag väl var hemma, har barn, + 2 stödbarn, hus och sambo. Då är livet stressigt och min entreprenör anda har liksom inte plats till att falla på så ofta. Jag kan bara drömma om att ha ett liv där stress är att skynda mellan morgonspa:t och min tidningsredaktion. Men det är fine, jag känner mig lyckad och nöjd med vad jag uppnått och åstadkommit vid 23 års ålder, men i blondinbella poäng så har jag noll. Det är där det är skevt, att ge tillbaka till människor, vilket jag tror att hon tror att hon gör är inte att ge dem en mall med saker de bör göra, och att alla kan lyckas med det hon gör, det är att få människor att vilja lyckas med sina egna drömmar. Och sedan ska man inte förglömma det som faktiskt ger mest, vilket hon verkar ha glömt – kärlek till sin omgivning.

  27. konan

    Jag förstår verkligen inte varför du känner ett sånt behov av att lägga an den här nedsättande tonen? Som du själv säger är hon bara 20 år gammal och du själv en bit över 30. Borde du då inte (med all den livserfarenhet hon uppenbarligen saknar) veta bättre än att ägna dig åt den här typen av översitteri och kränkningar?

    Har du själv tagit dig en funderare kring ditt uppsåt och syfte med den här texten, på riktigt?

    ps. Lider du av dyslexi eller är det så att dina läsare inte förtjänar en snabb korrekturläsning?

  28. Lina

    Det här kändes så trist att läsa, påhopp som jag kan tycka egentligen inte har en grund. Jag menar tjejen är ju inte elak, hon gör bara något annorlunda och försöker peppa unga tjejer att ta tag i sina drömmar de med. Hon har lyckats, även om det är annorlunda och även om allt det hon gör inte är ”riktiga” jobb (fr Calles blogg). Hon har gjort något annorlunda men bra, varför ska hon inte få berätta om det? För att hon inte är en 30+ -årig akademiker? Om hon inte kan få det eller om folk ska känna sig som dåliga människor för att man inte är som henne är det väl mer samhället det är fel på än henne.

    Dessvärre framstår du, drygt 30 år, med det här inlägget som mer omogen än drygt 20-åriga Isabella som fine, ibland släpper kanske fötterna från marken och som har år av livserfarenheter framför sig att stoppa i ryggsäcken, men herregud, ge henne det. Tjejen är 20! Hon är 20.

    Tjejer ska stå på varandras sida och vi ska hjälpa varandra upp, inte putta ner.

  29. J

    Jag är inte på någons sida, men om ni tänker efter lite så hoppar blondinbella aldrig på någon offentligt på samma sätt som omgivningen gör mot henne. En form av förfinad nätmobbning. vi tjejer ska stötta varann.

  30. sara

    Självklart tjejer är det alltid synd om. Jag vill ha en kram av mamma! Buuuuuhu.

    Om man arbetar mycket och är driven så är man FÖR driven och måste lugna ner sig. För man kan inte ta hand om sig själv, nej, nej. Man behöver skyddas från samhället och all stress och man måste inse att det inte är bra att ha bråttom, att vara ivrig. Bromsa dig själv kvinna, liksom!

    Blondinbella måste komma ner på jorden, för när JAAAG var 20 år minsann så njöt jag av att bara vara.

    På allvar, vilket raljerande inlägg. TYCKER du verkligen så här?

  31. Tilde

    Jag håller med Karin här nedan. Är det inte lite onödigt med påhopp av enskilda personer? Du som tagit så illa vid dig i din förra blogg borde veta bättre…trodde jag.

  32. Mia

    Läste samma artikel i torsdags. BB verkar berusad av sin egen framgång. Helt ok. Trist att läsa att hon måste hoppa av Efter tio pga av påhopp. BB är en produkt av vår samtid, då det går att bygga luftslott på nonsens.

  33. Fia

    Åh Anitha. Det här inlägget var inte bara välskrivet, det var ett lyckorus i ord. Tack för en mångsidig och intelligent infallsvinkel på något som jag så ofta fått ont i magen av. För herre gud, inte vill vi väl att alla tjejer ska behöva eftersträva att bli helhispiga tok-entreprenörer? Får jag någonsin en dotter ska hon hållas långt, långt borta från denna vansinniga hets om att behöva vara flitig och företagssam tills ögonen blöder.

  34. Malin.. (Med en gnutta ironi och en nypa salt skapar vi nåt så härligt som självdistans!)

    Det Lady Dahmer känns som mest rätt tycker jag! Låt oss faktiskt ta i hänsyn (säger man så?) att flickebarnet faktisk bara är, herregud hjärnsläpp!!.. Är hon 20 eller 25???? Spelar ju egentligen ingen roll med tanke på min åsikt. Tjejen har ingen reell koll på livet, (förutom businesslivet då för det har hon pluggat rätt hårt!) Men resten? Jag vill få henne att stanna upp och njuta av den ålder som hon faktiskt befinner sig i! Resten kommer med rask fart ändå!!!

  35. Karin

    Hej fina du! Och tack för en inspirerande blogg. Jag tänkte först inte kommentera men kan inte låta bli, det har liksom ”gnagt” lite i mig hela dagen- så fort jag gått in på twitter eller surfat runt. Tycker du inte att hon kan få vara som hon är? Att det egentligen inte finns någon mening med att skriva sånt här – som vem som helst skulle bli ledsen av? Vad tjänar man på det? Det är ju så långt bort från en kram man kan komma. Som jag tror hon säkert mkt mer behöver… Kram!

  36. Karin

    Förstår vad du menar, särskilt det där att krascha om man kör på för hårt och inte tillåter sig att bara vara (vet inte om Isabella är så)

    Men jag tycker inte att det är snällt att skriva – Stackars ensamma flickan och Stackars flickan…om Isabella. Tycker det känns kränkande.

  37. Lisa

    Men herregud… Har du inget bättre för dig än att mobba en ung tjej? Säg att hon kanske mår urdåligt och har en taskig relation till sin mamma, och nu ska hon dessutom mobbas av tant Anitha. Ge dig!

  38. Mia

    Klockrent!!! Äntligen någon som ser sanningen:) Älskar din blogg, du är rak och ärlig och vågar säga vad du tycker… Nya Katrin Zytomierska 🙂

  39. fanny

    Usch vilket fruktansvärt tråkigt inlägg. Så fyllt av bitterhet och självgodhet.

    Varför ska det inte vara okej för en ung tjej att enbart peppa karriärsmässigt? Du skulle aldrig drömma om att kritisera en man som jobbar likadant på samma sätt som du gör med Isabella. Hon slipper liksom inte undan kraven att gång på gång påpeka att ”det är okej att inte vilja göra karriär”, även fast det är så självklart. Hon är en otroligt framgångsrik människa, karriärsstyrd och ambitiös – låt henne vara det.

    Det gör mig så ledsen när kvinnor hela tiden ska klanka ner på andra kvinnor. Du gnäller för att du tror att Isabella tycker att alla ska vara som hon, ”perfekta”, och därigenom ger tjejer dåligt självförtroende. Vad är då skillnaden mellan det och det du precis gör? Du sitter mer eller mindre och skriver att Isabella är en vidrig människa, driven och ambitiös – absolut! Men ändå rätt vidrig…

    Och sist men inte minst… Vill du att trollen ska hålla sig borta – sluta då att själv vara det största!

  40. kicki

    Ditt amatörmässiga och nedlåtande psykologiserande kring en ung person utifrån en tidningsartikel är pinsamt och föraktfullt och säger mer om dig än om Blondinbella.

  41. M

    Om du har någon stil och fason, så ber du Isabella om offentlig ursäkt nu när du hängt ut henne på ett mycket kränkande sätt..Lämnar denna bloggen nu, då det var du Anitha som bad alla som kritisera dig fara och flyga, när det är du själv som mobbar och hänger ut,,,AJJÖ

  42. Carola

    Läste Malin J:s kommentar och hon skriver det mesta av det jag tänkte!

    Blir lite äcklad av ditt inlägg och tycker du är riktigt pinsam. Vill du få fler läsare eller? Det är enda orsaken jag kan komma på till anledning till detta fåniga inlägg. Usch!

  43. Malin J

    När du ska framföra dina åsikter har du ibland ett väldigt raljerande sätt som är extremt ocharmigt. Om ditt mål är att ha en trevlig och mysig blogg, sluta då upp med att hänga ut andra. Om vi ska hålla god ton bland kommentarerna tycker jag faktiskt att du borde göra detsamma. Blondinbella saknar ibland självinsikt, vilket många 20åringar gör och även en hel del 30åringar. Vad var poängen med ditt inlägg? Vad ville du uppnå? Ville du skapa en diskussion kring lillgamla tjejer, överambitiösa tjejer? Eller ville du bara hänga ut en person du stör dig på? Jag har inte läst intervjun, men jag tycker utifrån citaten jag läst här och på twitter att du övertolkar. Att du från ”jag gillar inte att se mina vänner må dåligt” läser in att hon antingen stänger av eller tvingar dom att bli äppelkäcka låter bara bittert från din sida. De flesta skulle väl försöka göra vad som helst för att få sina vänner lyckliga, oavsett om det är genom att lyssna, bli fulla och tillfälligt glömma sina bekymmer, eller köpa en present som visar att man bryr sig. Nä, sluta ha dubbelmoral när det kommer till otrevliga kommentarer. Ska vi hålla trollen borta, får även du sluta med personliga påhopp.

  44. M

    Snarare du som skulle behöva mer värme och extra kramar i ditt liv, då du framstår som ängslig och olycklig och projicerar detta på en ung framgångsrik kvinna. Du tålde ju inte själv att alla amatör psykologer analyserade dig tidigare, då tog det hus i helvete,,Nu gör du bort dig själv på samma sätt…LÅGT

  45. Hells

    Varfor maste hela Schuleman klanen hacka pa samma person, ni ma tycka lika men kan ni inte valja offer. Alex var pa o hackade pa Blondinbella for nagra veckor sedan och nu maste Calle hanga pa dig. Tycker det verkar lite mycket *SUCK*

  46. Marie

    Hej Anitha! Jag är väldigt nyfiken på vad du tycker om hela den här debatten om skönhetsideal i allmänhet, och skönhetsingrepp efter graviditet och amning i synnerhet. /Marie

  47. S

    Jag tål inte BB av den enkla anledningen att jag känner mig så jävla usel när jag läser hennes blogg. Hon fluffar till sin vardag och får oss arbetare/studenter att känna oss små och lata. Jag har jobbat sen jag var 16 och började plugga i år (nu 22). Har känt mig värdelös för att jag inte sökt till universitetet tidigare. Har känt mig usel som inte pallat kombinera jobb och studier. Känner mig handikappad för att jag inte klarar av att ta allt med ett leende. Ja, BBs blogg ger mig bara ångest. Ditt sätt att skriva och dela med dig på får mig däremot att känna att jag har gott om tid för de jag vill göra och uppnå. Sluta aldrig blogga, vi 20-nånting behöver dig. Du är en bra förebild och jag tycker att det är tråkigt att folk inte inser att blondinbella får folk att må dåligt.

  48. Lisa

    Jag håller med dig Anitha!

    Blondinbella tror på riktigt att alla unga tjejer vill göra som hon. Dvs bli en entreprenör och företagare. Sitta bredvid Malou i förmiddagsteve och snacka.

    Om ungdomar inte är som hon så tror hon att de behöver pushas till att bli som hon.

    Vad hon inte begriper är att det finns massor med ungdomar som hellre skjuter skallen av sig än blir som henne.

    Inget fel i Blondinbellas yrkesval, om det verkligen är det HON vill och inte pappa. Men hon måste bli medveten om att hon inte lever alla undomars dröm.

  49. Kikki

    Jag tycker du är beskäftig och kvasipsykologisk när du skriver så. Hur kan du bry dig så mycket? Låt henne få vara överdrivet driven, det är väl hennes ensak om hon mår bra av det. Man kan inte förutsätta att hon mår dåligt – en kram från mamma, give me a break.
    Och att det påverkar unga kvinnor negativt tycker jag inte håller som argument. Sex and the City har i så fall gjort 100 ggr så mycket skada med sin sex and shopping-livssstil i ett fiktivt New York.

  50. Monica

    Vissa saker skulle jag säkert kunna hålla med om, men du skriver med en så nedsättande ton att jag inte kan annat än att tycka du är direkt elak. Inget illa menad, bara helt ärligt.

  51. A-C.O

    Ensam tror jag inte alls att hon är, har nog ett ovanligt priviligierat socialt liv för att vara bara 21 och när man är i hennes ålder så tänker man inte som en 35-åring så självklart är inte hennes världsbild likadan idag som den kommer att vara om 15 år. För min del så tycker jag att hon är ett mycket bra föredöme och då har jag själv tonåringar, underskatta inte andra tonåringar och tro att de inte kan analysera och kritisera Blondinbella vid behov, men de kan även peppas och inspereras av henne utan att vilja bli klonade kopior. Kom igen och analysera Isabella när du själv sitter med tonåringar hemma så kan jag med säkerhet säga att även du har förändrats och ”mognat” precis som Isabella kommer att göra när hon nått din ålder.

  52. LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

    Anna, Isabella är väl inte ansvarig för hur dina vänner mår? Hon får ju minst lika många att bli peppade. Du tolkar henne på ett sätt, nån annan på ett annat. Jag upplever inte att hon uppmanar alla att göra karriär och skapa företag. Jag upplever henne att hon peppar alla att göra det de brinner för, oavsett om det är karriär, hemmafruliv, odla eget, åka och jobba som voluntär eller bara ligga på sofflocket. Din tolkning är ju inte mer rätt än min, men däremot så äger vi dem själva. Inte Isabella.

    Och vad vet jag? (och nej man är inte medelålders när man är 30+ lol) Jag har också varit 20. Jag minns det som igår. Jag minns hur det är att vara osäker och att man alltid jämför sig med andra. Jag minns hur man gärna skuldbela de som var mer lyckade, hur man gärna såg andra som grunden till sin egen olycka. Vi behöver syndabockar, nån att skylla på. Isabella är en lätt måltavla.

    Jag vet dessutom att man som 20åring gör så gott man kan. Varför lägger du och flera med dig sånt enormt ansvar på Isabellas axlar? Varför ska hon vara mognare, vuxnare, mer genomtänkt och förståndig än sina jämåriga? Varför ska hon skuldbeläggas och hackas på för att hon brinner för en karriär? Varför ska hon hållas ansvarig för andras välmående? Varför finns ingen plats för henne?

  53. Melissa

    Anitha, älskar din blogg och blir glad när du stöttar oss unga ”vanliga” tjejer. Vi som pluggat, skaffat oss en egen utbildning, skaffat oss ett egetjobb och som trivs med att vars helt vanlig, utan hets! Mammas kram är tusen gånger bättre än en alla pengar och uppmärksamhet i världen.

    Nu till dina ögonbryn. De är skitsnygga! Har själv samma hårtyp som du och just nu är de crazy! Var fixar du dem eller fixar du dem själv? Kan du annars rekommendera någon salong i Sthlm?

    Tack igen för en supernice blogg!

    Kram
    Melissa

  54. Anna

    Jag tycker personligen Isabella är varken mogen, ansvarsfull, genomtänkt eller förståndig. Jag tycker hon verkar både omogen, ogenomtänkt och ganska oförståndig. Problemet är att hon själv tycker att hon är så bra, duktig, smart, bäst. I hennes ögon är hon perfekt, och hon förmedlar det väldigt tydligt. Jag ”skuldbelägger” henne inte för att hon mår bra och gör karriär, det handlar absolut inte om någon slags avundsjuka. Men i hennes bok är det hon gör det enda rätta, det enda sanna, och passar man inte in i hennes mall så är man fel.
    Jag är själv vad jag antar att man skulle klassa som lyckad, jag har jobb, plugg, egen lägenhet i centrala Stockholm, pojkvän, bra och kärleksfull familj. Vad som stöttar mig och gör mig trygg är dock inte Blondinbella, utan att veta att det finns något som skyddar mig, både privat och ett socialt skyddsnät, om jag skulle falla. I Blondinbellas moderatvärld finns inget sådant skyddsnät, för där är man sin egen lyckas smed minsann, och mår man dåligt eller allt skiter sig får man ta och skylla sig själv.
    Och anledningen till att hon bör hållas ansvarig är för att hon tjänar miljoner på att prata om självkänsla, unga tjejers mående. Då är det inte mer än rätt att hon blir ifrågasatt, eller? Ska vi bara sitta och käka hennes självkänslaskitsnack och tro att vi alla kommer bli lyckliga och lyckliga av det? Nej tack.

  55. Caroline - wwwaddell.com

    Tycker det är ganska fascinerande att en 20-åring lyckats sätta ambitiösa mål och nå dit. Jag är snart 30 och håller fortfarande på lär mig hur detta funkar. Sen är det kanske olika vilka mål man har – men beundransvärt är det att hon lyckas med det hon förutsätter sig!

    Finns så många vilsna, förvirrade ångestfyllda 20-åringar som inte är beredda att jobba för någonting utan tror att samhället är skyldiga dem något som Anna här nere till exempel.

    Jag tycker Blondinbella är inspirerande på många sätt även om jag inte personligen håller med om hennes värderingar. Men resonemanget hon fört under den tid jag läst hennes blogg är ett vinnande concept för vem som helst (och på inget sätt uppfunnet av Blondinbella med det tror jag inte hon försökt copyrighta heller). Genom att se dig själv som den person du vill vara (perfekt att skriva en blogg och bygga upp den karaktären för sig själv och andra) så blir man det också! Tankens makt!

  56. Anna

    Ni som undrar vad man vet som 20-åring: inte mycket, långt ifrån allt som många i min ålder verkar tro. Inklusive Blondinbella, den självutnämnde självkänslaexperten och Sveriges bästa förebild.
    Jag är långt ifrån vuxen, vet inte så mycket som jag skulle vilja, men några saker har inte gått mig förbi. Några av de sakerna är att pengar, karriär, framgång, att vara en bra entreprenör och ”sin egen chef” inte är allt i livet, vilket är just det Blondinbella förmedlar. Allt snack om självkänsla och pepp är bara skitsnack och ett karriärsdrag, hon vill inte att tjejer ska må bra – hon vill tjäna storkovan (vilket hon också gör). Det finns mycket som är viktigare, som solidaritet, kärlek, omtanke, empati. Att det finns andra vägar till lycka än den väg Blondinbella går.
    Ni medelålders personer som sitter och älskar Blondinbella och allt hon står för – vad vet ni egentligen? Vem är hennes målgrupp, jag, tjej, 19 år, eller ni? Jag vet att Blondinbella gör mer skada än nytta. Hon vill ”inspirera”, men det enda hon gör är skryter och ger ångest. Vet ni hur många av mina vänner som gråter för att de är så osäkra på framtiden och hur man ska klara sig? Alla. För den bilden som förmedlas idag, av Blondinbella m.fl. är att om man inte jobbar stenhårt, har femtio företag och omsätter miljoner varje år vid 25-årsåldern, då jävlar är det kört. Vi som inte ”vill göra karriär” då? Som kanske prioriterar annat i livet, familj, barn, och kanske tror att det gör en lycklig snarare än att bli entreprenör à la Blondinbella?
    Blondinbella är en djupt osympatisk, oärlig, egocentrisk, uppblåst och förljugen karaktär. Jag tycker det är synd att hon får så mycket uppmärksamhet i media och att ingen sticker hål på hennes förljugna bubbla.

  57. Emma

    Den här texten var riktigt usel skriven. Grammatiska fel i princip i varje mening. Syftningsfel och stavfel fullkomligt vimlar det av. Texten var tom svår att förstå stundtals.

    Du kanske bör läsa igenom dina inlägg innan du publicerar dem.

  58. Sussi

    Jag vill minnas att du blev helt vansinnig nar lasare av din forra blogg forsokte analysera dig och ditt liv utan att kanna dig. Nar manniskor hade alla mojliga synpunkter om ditt psykologiska valmaende baserat pa det dom tog del av pa din blogg. Nu gor ju du precis det mot en annan manniska. Eller kanske ar det bara ett satt att plockar billiga bloggtrafikpoang pa nan annans bekostnad? I sann Schulman-anda. Skammes.

  59. siri

    själv tycker jag att det här var väldigt bra sagt och skrivet.utförligt och bra,du prickar in henne väldigt bra,och det där sista med att isabbella blev blondinbella tror jag absolut stämmer.dock lite skrämmande.förstår inte hur hon kan säga att man ska bita ihop när man mår dåligt och ta lite piller så blir allt bra,sen skriver hon på sin blogg att hon är hyperaktiv men alltstå,hon kna ju aldrig sitta still för att om hon stannar kommer hennes problem ifatt,det är enda hon gör är ju att fly.blondinbella skrämmer mig.

  60. mia

    Som 20 åring testar man saker och ibland lyckas man, ibland inte. Isabella gör offentliga uttalanden vilket går i led med saker hon tar sig för och allt speglar den ålder hon har och den fas hon är i livet. Jag tycker att det är skandal att du går på hennes person på det där sätt.

    Det finns något oerhört bittert mellan raderna och det känns som att bara för delar i din familj uttryckt sig negativt om Isabella så var det dags för dig att dra ditt strå till stacken. Det är anmärkningsvärt att någon i din ålder kan vara så omotiverat oförskämd mot en 20 åring. En driftig 20 åring, precis som du var när du var i hennes ålder.

    Man kan vara konstruktiv och insiktsfull tyvärr finns det inget sånt i ditt inlägg. Så tråkigt att få en sån här bild av dig. Men du kommer skapa en debatt och hoppas det är värt det på bekostnad av någon annan. Att få lite trafik och att någon omnämner dig på Twitter. Tragisk.

  61. Dea

    ”Om ens levebröd runt tjugo års ålder är att vara trevlig”
    Jag tror att så gott som allas levebröd, vid 20 eller när som helst, kräver ett visst mått av trevlighet. Kanske speciellt instegsjobben.

    Jag delar inte BlondinBellas politiska uppfattning. Men jag vill inte förminska henne heller.

  62. Mum2Be

    Kära Anitha!

    Jag blev ju också sugen på att testa den där snöresgrejen. Men först efter att julskinkan slunkit ner och bebbeb tittat ut någongång i januari nästa år. Nu till min fråga…

    Vad är det för snöre du använder? Knappast ett colasnöre eller hur? Sytråd? Eller vanligt jäkla garn? Det måste ju hålla dusch efter dusch antar jag.. Och en massa svettiga timmar på gymmet.

  63. Karin

    Att du inte skäms. Stackars ditt barn den dagen det växer upp o förstår att ”min mamma klankade ner på en lyckad 20-åring öppet på nätet”. Det är så genomskinligt att du inte har lyckats lika bra som Blondinbella o därför klankar ner på henne i alla avseende du kan. Kom igen, du skriver på en mama-portal. Och du klankar ner på en 20-åring. Och du ska vara en mamma-förbild?

  64. Caroline

    Nej jag håller inte med. Varför har du rätt att kritisera hennes val och livsstil. Jag tror det sticker i dig i ögonen att hon har lyckats så ung. Annars ser jag inte skälet till att vara så nedlåtande. Låt henne köra på, kraschar hon så kan hon nog resa sig igen, en erfarenhet rikare.

  65. LADY DAHMER | en fantastisk blogg som alla borde läsa!

    men vem fan är inte rädd för att misslyckas egentligen?! Speciellt när man granskas så in i minsta söm. Det borde ju du kunna relatera till Anitha! Det kan jag iallafall. Svagheter och misslyckanden används som vapen av mostståndarna och minsta lilla blottning av strupen och folk hugger direkt. När man blir offentlig så blir det extra viktigt att upprätthålla en fasad för annars krossas man.

    Jag är trettiofem bast och livrädd för att göra fel och framstå som en idiot. Isabella är 20 och blir ifrågasatt och kränkt varje dag av hatiska och avundsjuka människor bara för att hon är hon.

    Att kritisera och bemöta hennes ståndpunkter och åsikter är en sak och givetvis helt i sin ordning när hon sticker ut hakan, (shit jag är ju vänsterpartisympatisör/socialist och hon moderat liksom) men att hacka på hennes person verkar det gå trend i just nu och det gör mig lite ledsen. Inte för att man inte får tycka att offentliga människor är dumma i huvudet, utan för att man förväntar sig att en tjej på 20 ska vara så jävla vuxen och mogen och ansvarsfull precis varje minut av dagen samt lägger den enormt tunga bördan på henne.

  66. annamari

    Jag läste intervjun med Blondinbella på tåget förra veckan. Och reagerade inte alls som du. Jag tycker Blondinbella är en utmärkt förebild för unga tjejer. Alltför få som hon vågar starta företag och samtidigt utbilda sig! Jag såg att Elin Kling jobbar för SEB som förebild för unga tjejer som vill starta företag. Blondinbella bör vara än mer eftersökt eftersom hon även utbildar sig själv.

  67. emma-pettersson

    Ja som LadyDahmer säger, vad visste man som 20 åring egentligen. Visst jag var redan mamma då och var snabbt tvungen att hitta mig själv och stå på egna ben. Men det var jag väldigt ensam om bland mina 20 åriga vänner. Dom levde på toppen av berget och där skulle dom alltid stanna.

    Isabella är en driftig och extremt duktig ung kvinna. Men nånstans får det ju vara nog tycker jag.

    Men tyvärr verkar inte misslyckande vara en del på kartan. Varken för henne eller andra. Och som du säger – misslyckande är något dåligt.

    Jag anser att det är när man är 20 år (eller ung överlag) man ska passa på att misslyckas. Om och om och om igen.

    Jag vill inte på något sätt nedvärdera Isabella. Men ibland vill jag (i roll som en mamma) krama om henne och säga åt henne att lugna ner sig. HOn är bara 21 år och har hela livet framför sig att misslyckas, hitta nya roliga vägar att testa sig fram på.

  68. Hanna

    Haha så rätt! (men mitt hat mot henne har nog mer med att göra att hon är moderat och tror att ALLA i världen har kapacitet till att bli något bra…och såklart hennes ständiga tjat om ”ååh jag älskar mitt jobb” ”vi samarbetar så bra på redaktionen” ”tidningen är så framgångsrik” ”jag jobbar alltid i 110” usch, blää, fy!)

  69. Mimmi

    Men ärligt! Visst tusan känns Isabella naiv ibland. Och äppelkäck. Men jäklar vad mycket driv och positiva saker hon också kommer med!

    Tycker det känns pinsamt att det verkar vara ”inne” att nedvärdera henne en efter en. Verkar vara än mer tillåtet efter Isabellas kommentar på twitter om Yourlife. Som antagligen bara var en spontan reaktion.

  70. Freja

    Har aldrig tänkt i dom linjerna angående Blondinbella-ämnet.. Men vad rätt du har! Du är duktig på att skriva! Följer din blogg dagligen! Kram

  71. LADY DAHMER | postpatriarkal feministfitta

    äh fan, Anitha! Du minns väl hur det var att vara 20? Själv visste jag fan inte om jag var kåt eller kissnödig eller vem jag var, jag trodde jag visste allt och att jag var klar som människa. Man var arrogant, självupptagen men med en sån iver att bli vuxen. Rädd för att vara genuin utåt och rädd för att visa svagheter. Den isabella vi ser i intervjuer är ju bara det hon vågar/vill visa upp. Inte ett sant jag.

    Jag är dessutom innerligt tacksam för att jag varken hade blogg eller ställde upp i intervjuer för jag hade antagligen varit hundra gånger mer genant och pinsam än Isabella nånsin kan vara! *asg* 😉

Comments are closed.