Anitha Schulman

En hemsk sak som nog är vanligare än vad man tror

Min kompis och till lika skådespelerska Ulrika Ellemark  (som är också med i Katinkas Kalas) var med om en jävligt hemsk grej i helgen. När hon berättade om det kom jag på att det där har jag också upplevt.

Men var full, ung, dum och trött. Förmodligen tyckte jag då, att det var mitt fel som inte hade bättre koll för att jag somnade. Men efteråt minns jag att jag upplevde ett obehag som jag snabbt lät passera och hastade vidare mot någon annan dumhet. Förmodligen borde man stannat upp och tänkt efter en gång till som Ulrika gjorde.

Jag känner på det finns fler därute, det här är nog vanligare än man tror. Det är verkligen allt annat än okej. Men varför händer det då igen och igen?

Läs Ulrikas text HÄR Berätta gärna om era egna upplevelser HÄR.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elinor

    Jag var på utbildning/konferens med jobbet. Som vanligt var det på kvällen en del vin inblandat, och det blev lite flirtigt med en snygging från ett annat företag i en annan stad. Han följde med mig upp på hotellrummet och påbörjade vad som skulle vara ett skönt ligg. Jag var dock så packad att jag i princip däckade och var stundom helt väck, stundom vaken. Under tiden hade han sex med mig. Vi de korta stunder jag ”vaknade” minns jag att jag undrade vad som hände, men hade inte vett eller kraft att göra något åt saken. Det tog lång tid innan jag insåg vad som egentligen hänt, först när jag berättade för en vän, ett par månader senare, insåg jag att det som hänt fan inte var okej.
    Jag var tjugo år, mannen ifråga förmodligen närmare 40. Gift och pappa, fick jag reda på i efterhand. Vidrigt, men jag tror och hoppas att jag idag, sex år senare, a l d r i g skulle låta något sådant passera obemärkt igen.
    Skön terapi att berätta om detta. Tack för en inspirerande och härlig blogg, jag älskar när du vågar tycka till om aktuella personer och fenomen. Skit i alla troll som ägnar sitt liv åt att bajsa ner andra människors bloggar!

  2. Åse

    Skriv din kommentar här!

    Det är ju en våldtäkt hon utsätts för förjävligt,hoppas hon går och kollar upp sig så hon inte drabbats av nån könssjukdom eller av nåt ännu värre,det var nog inte första gången den killen hade sex med en sovande kvinna utan kondom han gått med hem från krogen

    Vad jag inte förstår är hur hon kunde lämna en totalt främmande man ensam i lägenheten och åka till jobbet och lämna nycklarna så han kan låsa dörren,killen är ju ett okänt ONS från krogen hon dragit hem på fyllan hon vet ju inget om honom,han skulle blivit utslängd i samma stund hon kom på han gjort mot hennes vilja,det han gjort är ju så oacceptabelt att jag finner inte ord

    Jag har oxå tagit hem ONS på fyllan från krogen när jag var yngre,men slutade med det då jag själv hamnade i en situation som kunde slutat illa för min del,nu slutade det tack och lov inte illa,då jag fick ut killen från mitt hem med hjälp av en granne,det var en mycket obehaglig upplevelse,jag lärde mig av denna händelse att aldrig mer ta hem ONS från krogen,man vet ju inte vem man får med sig hem plus att båda är berusade,vad som helst kan hända eller gå snett om oturen är framme

    ONS lika med: one night stand

  3. MarikaA

    Jag förstår hur hon känner, det är en sak. (Jag har varit med om sånt själv). Men man måste ta ansvar för sitt eget beteende också, det är det andra. X kan inte skriva en fin lapp och lämna en person som X legat med i sin lägenhet och sedan må dåligt när man ”känner efter”. HUR ska personen veta att X tycker att det har begåtts ett övergrepp? HUR? Ska personen tolka det som att X mår dåligt eftersom X skrev en fin lapp? Eller att X lämnar nyckeln till sitt hem och går iväg? (Vem gör sånt? Trodde det var på film!) Ska personen förstå att hen har gjort fel genom att X lät hen sova kvar? I sin säng? HUR ska hen förstå? När vi kvinnor börjar ta ansvar för vad vi gör kommer allt att ordna sig, jämlikheten, respekten och hur vi relaterar till varandra. Som mänsklig varelse är man ansvarig för hur man gör saker, vad man säger och för sin egen tydlighet. Om du vill att någon ska förstå, förklara! Var ska du lägga skulden? Finns det någon skuld? Hur ser den ut? Vems är den? Är du ett offer? Är han en våldtäktsman? Enligt mig så finns ingen annan skuld än omständigheterna, spriten och ångern. Låt det inte hända helt enkelt. Var tydlig. Jag känner verkligen med alla som bär på råångest efter ett obehagligt ligg, missförstå mig inte, men låt det inte bli ett hjärnspöke.

  4. Ett nej är ett nej

    Men vänta nu! Att ”vårt samhälle uppfostrar män till att ta för sig på det här sättet” stämmer väl ändå inte? Merparten av sexuella förbindelser sker ju frivilligt från båda parter.

    Det som hänt Ullis, Anitha och andra är ju inte på något sätt norm! Det är inte någon bra utgångspunkt för debatten. Därmed inte sagt att den här typen av övergrepp inte förekommer (säkert också i många fall i det tysta) och att det inte är jätteviktigt att det diskuteras, men utgångspunkten måste vara att denna typ av beteende är avvikande, oacceptabelt och därtill olagligt.

    //Anna

  5. moa

    Jag har också varit med om detta en gång.
    Hade precis lämnat ett långt förhållande bakom mig, kände mig fri, förväntansfull men också ledsen, ensam och förvirrad.
    Var på en stor fest, hade roligt, blev rätt berusad. Dansar och skrattar med en av männen på festen, vi har det kul och kyssar leder till hångel, leder till taxi hem till mig.
    Hamnar i sängen, har sex, med kondom så klart. Det var lite spännande att ha sex med en ny man efter att ha varit monogam i flera år. Han är lite fräck i munnen men det känns sexigt. Vi somnar utmattade i varandras armar.

    Vaknar av att det ljusnat utanför och att han har sex med mig i skedställning. Jag blir helt chockad och förvånad. Säger vad gör du? Har du kondom? Han säger förlåt, nej och ber om ursäkt och drar sig ur mig. Jag känner mig förvirrad, vet inte vad jag ska tänka om det som precis hänt.
    Det är som om hjärnan säger ”Detta är absolut inte ok. Han får inte göra så här mot mig” men samtidigt tycker kroppen att det var spännande och skönt.
    Han börjar tala om för mig hur vacker jag är, hur sexig jag är. Jag suger åt mig all uppmärksamhet och bekräftelse och vi har sex igen, med kondom.

    Har tänkt på den natten mycket. Det är snart två år sedan. Har svårt att acceptera att jag inte bara sa ifrån ordentligt och ännu mer svårt att fatta varför jag hade sex med honom efter det. Hoppas jag aldrig behöver uppleva något liknade igen i mitt liv.

  6. Sara

    Försökte maila detta till Ullis, men lyckades inte få upp det på bland hennes kommentarer:

    ——-
    Det har hänt mig också! Tack för att du tar upp detta. Jag skulle anmäla om det var idag. Det är de där gråzonerna som gör att man inte vet om man blivit utsatt för ett övergrepp eller inte.

  7. LADY DAHMER | postpatriarkal feministfitta

    Det händer om och om igen för att vi envisas med att uppfostra pojkar och flickor så fundamentalt olika. Flickor ska passa upp, vara till lags, vara tillgängliga, vara väna, kyska, oskuldsfulla, snälla och duktiga medans pojkar ska ta för sig, vara sexuellt aggressiva, ragga, inte ta nej. Vi uppfostrar offer och förövare. Inte medvetet, men genom bemötande, förväntningar och genom de normer vårt samhälle dikterar.

    När småpojkar bråkar, slåss eller tafsas så skrattas det bort. Boys will be boys. Man förklarar för flickorna att det är så pojkar visar kärlek (”han tycker ju om dig! Kärlek börjar med bråk. Han vet inte bättre!”) och att det bara är att bita ihop och ta emot. För flickor som försvarar sig ses snabbt som ett problem. (”hon är så bråkig”)

    Nu tycker du säkert att jag är rabiat och att jag överdriver, Anitha. Förlåt att jag antar, men jag är van att dessa påståenden bemöts med total oförståelse och skepticism. Men snacka med väninnorna, prata om hur det var när de gick i skolan. en av fyra flickor utsätts för sexuella kränkningar.

    Se filmen hipp hipp hora och tusen gånger starkare. Läs ”en riktig våldtäktsman” och ”flickan och skulden”. Fundera över den kvinnosyn som matas ut i media, i tv’n och litteraturen. Horor och madonnor, fina flickor och dåliga flickor och män som tar sig rätten att avgöra vem som är vem och att det är ok att kränka kvinnor som inte är fina nog.

    Det finns en uppfattning om män att de inte klarar av att kontrollera sig när de blir arga och kåta och att vi kvinnor bör vara medvetna om detta och inte försätta oss i situationer där vi provocerar män.

    Män är inte förövare av naturen. Men hur kommer det sig då att det är män som står för 98% av alla sexualbrott? (och drygt 80% av våldbrotten).

  8. Jenny

    Det är en våldtäkt. Så himla synd att det finns så många tjejer som går runt med skam och tycker att de gjort något fel när det faktiskt är killen som gjort så fruktansvärt himla fel! Du borde vara stolt över din vän som berättar det så öppet! Det är bra att det inte tystas ner och att man visar att detta är något otroligt fel som man aldrig ska tillåta!!
    Det spelar ingen roll om man redan haft sex eller dragit med killen hem. Det ska väl för sjutton vara en självklarthet att ingen annan människa får röra mig om jag inte är med på det? Det är tragiskt att vårt samhälle uppfostrar män till att ta för sig på det här viset. Så jäkla tragiskt!! 🙁

  9. Jumjum

    Jag har också varit med om samma sak. Jag var 16 år, han var 21 år.

    Jag hade däckat och killen experimenterade med mig på alla sätt som går. Han hade olika former av sex med mig under flera timmar.

    Han tog fram en kamera och tog en massa bilder på när han stoppade in olika saker i min snippa.

    Han tog bilder på när han hade sin kuk i mig och i min mun.

    Mina kläder hämtade jag i grannens buskar dagen efter. Jag hade rivmärken och blåmärken över hela kroppen.

    Varför jag vet att han gjorde det här är för att min kompis såg allting. Men hon gjorde inte ett skit för att stoppa det:(

    Än idag förstår jag inte hur jag kunde bli så väck. Jag var medvetslös, totalt däckad.

  10. Frodolin

    Ja. Det där har hänt mig med. Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera på plats. Men det är inte ok. Inte alls ok.

Comments are closed.