Anitha Schulman

Sommarstugan

Vi har ju som sagt bestämt oss för att ha kvar sommarstugan och satsa på den istället för att försöka sälja den. Beslutet känns mycket bra. Den ligger två timmars bilväg från Stockholm i natursköna Bergslagen. Strax ovanför Nora i en liten ort som benäms som Öskevik.

Vi drar igång med full kraft redan till helgen med interiören. Calle fixar basu ASAP och utomhusdusch. Vi ska fixa värme i vattenrören så det blir ett året runt boende. Elektrikern kommer redan i helgen. Vi kommer även lägga om elen och slå ner två väggar. Till nästa sommar kommer vi bygga ut trädäcket och bygga liten trätunna. Förhoppningsvis ska vi plocka ner fler träd ganska snart  så vi får full sjöutsikt.

Men nu till interiören. Jag köpte stugan av mina föräldrar och behöll delar av deras möblemang och lite temporära prylar, när jag köpte den för tre år sen. Sen la jag helt ner projektet. Nu ska allt bort förutom kistan i vardagsrummet. Köket ska demoleras ner, kaklet behålls. Toaletten och duschen håller hög standard så den behålls som det är. Nu är det två gästrum. Vi ska fixa nya sängar till dom. Samt göra om vårt sovrum helt. Likaså matplatsen ska göras om helt. Tänk kökssoffa gammalt och lantligt. Mycket loppis/auktioner och fixa i ordning. Jag går helt Ernst in!

Så här tänker jag:

Sovrummen får större sängar och en garderob plockas bort. Sovrummet i mitten är vårt sovrum. Vi ska riva väggarna mellan köket och hallen och köket och vardagsrummet så det blir mer öppen yta. Hela köket rivs och byggs om. Tills nästa sommar muras en utomhusgrill till baksidan av stugan. I vardagsrummet ska vi installera panoramafönster. Altanen får ett litet tak så man kan sitta ute när det regnar och byggs ut.

Altanen får ett litet tak så man kan sitta ute när det regnar och byggs ut. Jag kommer även måla om alla utemöbler i bleka kulörta toner. Se bildexempel.

Det här fixas redan nästa helg. Dörrar målas om i tonerna enligt ovan och lister i vitt. Vi kommer även tapetsera rummet i vitt. Nu är det en vävtapet på.

Sovrummen kommer få varsin färg. Som inspireras av dörrens. Det är tre sovrum. Alla kommer ha matchande tapet, överkast stoppad sänggavel och gardiner.

Här öppnar vi upp till förmån för panoramafönster och släpper in naturen. Balkongräcket utanför ska rivas och förhoppningsvis lite fler träd. Kanske lite bokhyllor ovanför som på inspirationsbilden från Pinterest.com (där kan ni se alla mina inspirationsbilder).

Jag vill att det ska vara brokigt och livfullt i vardagsrummet. Eventuellt ska golvplankorna betsas en gång till i asp eller målas i vitt. Likaså väggar.

Dom här väggarna rivs och det ska målas om och köpas nya möbler. Se inspirationsbilden.

Köket ska helt del monteras ner. Vi ska ljuta en betongskiva och ha zinken i den. Golvet i trä som inspirationsbilden ovan. Riva bänken där kaffebryggaren står och garderoben bredvid och göra ett skåp som påminner om det på bilden. Köpa gammalt fint porslin i olika färger och ha på en hylla on display så att det syns. Väggen ovanför kaklet i grå puts. Fint skynke under bänkskivan. och vid soporna under zinken. Två gamla fönster med spetsgardin mellan glasen.

Vid röda dörren ska utegrillen monteras på vänster sida. Huset ska vi även måla om…har inte bestämt färg än. Men pratar om silverbets. Naturfärg. Med vita knutar. Vi tar bort de stora granarna till höger och hela björkdungen framför stugan hoppas vi plockas ner redan nu i september.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Hej! Innan ni fäller alla träd, googla ”shakkei”, det är en urgammal japansk teknik, en basprincip i deras trädgårdskonst (som är mycket mycket mer än stenträdgårdar). Man ramar in utsikten med hjälp av träd och annat. Utsikten blir faktiskt mycket vackrare med ett träd eller två som ramar in den.
    Tråkigt att det är så känsligt att kommentera träden (riktat till andra kommentatorer). Det är ju bara i all välmening. Vi är många som inte gillar kalhyggen (det är faktiskt bland det fulaste jag vet), och många hugger ner allt utan att tänka efter ordentligt. Man kan ju ta några träd i taget! OCH få fin utsikt.
    Lycka till med renoveringen, håller på med mitt hemmakök nu, roligt men jobbigt.

  2. mariab

    Mycket bra bloggpost, så här ska det se ut, en liten dos nyfikenhet på ”hur det ser ut hemma hos bloggaren” stillad plus planritning (alla älskar väl planritningar) med tillhörande drömmar om förändring! Way to go. Sen håller jag personligen inte med om förslagen men jag tror jag är ensam om att vilja ha ett fritidshus som ser ut precis som ditt gör _nu_ 😉 ! Mycket furu ska det vara, väggfasta sängar, inga stoppade gavlar med fåniga Laura Ashley-mönster, inga spetsgardiner eller pärlspont och inga vita väggar (furu allra helst grovtimrad ska det va!).

  3. Sofia

    Men du, jag har full förståelse för att du väljer att sluta blogga, vad är det för fel på folk?

    Jag läser en del bloggar. Allt från Carl Bildt till Blondinbella. Det är så jag varvar ner istället för tv:n på kvällen.

    Nu såg jag att du skulle renovera, ett roligt projekt som ska ge en massa energi. Vad händer?? Jo, en massa bittra (avundsjuka) människor vill ge lite av sin ångest till dig. Ta det där med tallarna, herregud! Jag har också bett en granne ta ner tre tallar för min skull. Inga problem. Alla människor är inte baåtsträvande och bittra. Även om ganska många verkar ha fastnat här…

    Nej Anitha, jag förstår dig, tycker verkligen det är synd men jag förstår.

    Hoppas du får massor av energi på annat håll nu! 🙂

    Stor kram och lycka till med renoveringen!

  4. Krillan

    Vilket spännande projekt 😀 Ska kaklet i köket vara kvar? Tänkte det kunde ju passa bra med grått och zinken 🙂 Har läst några av kommentarerna du fått här. Och förstår att det tar bort mycket av glädjen man känner när man bloggar. Men jag hoppas ändå du ändrar dig och inte låter dom vinna. Du vet, dom har inte inte gott inuti sig själva. All lycka till med stugan och livet <3 Penny är bedårande!

  5. Ala

    Kommer med all säkerhet att bli jättefint! Mycket jobb bara. Synd att du bestämt dig för att inte blogga mera. Jag som ganska nyligen hittat hit!

  6. AnnaNym

    Hade också gärna velat följa projektet, synd. Och som sagt, trollen lär bara flytta sin galla till nästa blogg, sitta kvar med manisk blick och fuktig överläpp och vräka ur sig spydigheter ”i all välmening”.
    Trist.

  7. Suzanne

    Så tråkigt att inte få följa projektet. Jag såg verkligen fram emot det. Att dina inspirationsbilder är helt i min smak och definitivt något jag själv skulle kunna välja gör ju att det blir ännu mer intressant. Hoppas verkligen att jag får möjlighet att se hur det blir. Kanske att Calle vill visa något. Gladast vore jag ju förstås om du själv skulle vilja fortsätta i någon form.
    Sköt om dig och försök glömma alla troll därute.

  8. Lotta

    Det är väldigt roligt att tänka sig att era grannar surfar in här och ser ett stort kryss över sina tallar…

  9. Melissa

    Säkerställ att ni får ta ner träden. Står det på er tomt?
    En del grannar kan vara ganska kalla med sånt. Störs dom inte av det så ”är det så bra för vätan” (träd suger mycket fukt…)

    Kolla det först om några år av sjöutsiken helt borta.

  10. Maria

    Jag ser jättemycket fram emot att följa renoveringen! Kul! Du verkar vara en grym projektledare, berätta gärna så mycket du bara kan kring detta. Du inspirerar mig till att ta tag i mina skitrenoveringar, jag är en sådan som måste vända och vrida på alla alternativ i en evighet innan jag kan bestämma mig. Tex för en färg, eller för hur köket skall bli som jag pysslat med hela sommaren. Ångest…

  11. Ninis

    Hej, det verkar bli jättefint, här är mina funderingar/tips:
    haller med ett annat inlâgg om grillen – blir det inte mer socialt om du har den pa andra sidan sa att den som grillar inte blir ’utanför’?
    Sen angaende altanen – nu vet jag inte hur brant det är (syns inte pa bilden) men jag vet hur snabbt min dotter (2 ar) springer nerför backar och sluttningar och att räcken ibland kan kännas himla bra, även om de inte behöver skymma utsikten.
    Tror att bokhyllan ovanför panorama fönstret kan bli skitsnyggt.

  12. johanna

    Det ser jättefint ut. Ett tips bara. Vänta ev lite med att fälla för många träd på en gång. Vi fällde massa träd när vi flyttade in i vår villa, men sen ångrade vi ngr av träden. Det blev lite för kalt + att en del träd gav välbehövlig skugga. Det kanske är bra att boa in er lite med nya altaner och sånt innan ni fäller allt menar jag. Bara ett tips från en som ångrat sig.

  13. Annica

    Wow vilket projekt! Kommer säkert bli jättefint 🙂 Hugg ner träden bara, det är hur skönt som helst att ha möjligheten att få in sol i trädgården. Glöm inte att ni behöver kunna få skugga på något sätt också, vet inte om ni får det med taket? Det är bara ett tips.
    Vi fällde nämligen träd på vår tomt här, och det ärhur härligt som helst på kvällen, men inte lika härligt på dagen då solen når allt. Rätt jobbigt för såna som jag som får solsting 😛 Så glöm inte parasollet!

    Vill verkligen följa utvcklingen. Ta massa förebilder och efterbilder och låt oss se, det är så härligt att bli inspirerad!

  14. Katarina

    Åh, jag känner hur jag blir sååå avundsjuk när jag läser om detta! Vill också! 🙂 Jättespännande projekt och jättekul att få följa det! Men trist med alla otrevliga kommentarer om pengar, bygglov och annat – tror ni att Anitha är korkad som inte kollar upp det innan hon sätter igång?!

    Lycka till Anitha!

  15. Terese

    Ok! Nu blir jag avundsjuk!!
    jag längtar till den dagen jag kan skaffa sommarstuga och fixa och dona med. Tills dess får jag följa er renovering. Vad kul att ni ska ha kvar stället!

  16. Anna

    Herregud, jag hade inte velat vara bekant med hälften av er som kommenterar här. Så spydiga översittartoner… Lilla gumman och ojojoj. Tänk på hur ni skriver!

    Tycker man kan hålla samma ton som man gör i en verklig konversation.
    Anitha lägger ner stor tid på bloggen och delar med sig av sitt liv och vi borde vara tacksamma.

  17. Hjälp!

    Du låter helt manisk. Det är något i ditt sätt att beskriva detta projekt som inte låter sunt. Jag kan inte motivera det eller sätta fingret på det, men du låter galen.

  18. Mia

    Det kommer bli helt fantastiskt!!!!! Jag älskar när man gör om ett hus som är härligt (eller katastofalt oxå för den delen) och sen gör det till sitt eget. Och då blir det ett eget paradis. Jag hade nästan själv ett eget paradis men min sambo backade ur i sista sekund. Så nu gläds jag över andras paradis i stället. Och det känns oxå fantastiskt!!!
    Och du…. När renoveringskaoset är som värst… Glöm inte bort hur härligt ni kommer få det.
    Och så vill jag passa på att säga… Tack!! För att du är så öppen med dina missfall. Med er fantastiska Penny. Med allt bra och även det som inte är superhärligt som småbarnsmamma. Jag kämpar själv med att bli gravid så jag vet vad ägglossnings-schemat innebär. Och TACK för att du är helt fantastisk!!

  19. lena

    Vad driftig du är! Så många ideér som sprutar ur dig. Fantastiskt!! Ska bli kul att följa planerna. Grattis till ”nya” sommarstugan. Du inspirerar nu 🙂

  20. Birdien

    Ooops .. ooops .. det var tydligen en öm punkt :

    Citat:

    Tack för allt stöd med sommarstugan. Men jag kan inte låta bli att fråga er som kommer med pekpinnar beträffande trädfällning.
    Ni menar att jag alltså inte kan ta en yxa gå ut här i Hammarby Sjöstad och fälla ett träd? Tror ni jag är lite dum i huvudet? Må så vara. Tror ni jag inte vet ett och annat efter att ha varit sommarstugeägare i 2,5 år. Men för hugade intressenter så kan jag avslöja att vi har en del mark som tillhör stugan. Övriga träd på eventuellt övriga tomter pratar vi med grannarna om i vägföreningen. Nästa helg ska vi med blått band märka ut de trän vi vill få fällda på vår mark sen. Kommer en firma och tar ner alla träd som ska fällas. De får veden som ersättning.

    Slut Citat

    Nej Anitha jag tror inte att du är LITE dum i huvudet …

    Å andra sidan så har jag bott i villa och hus under 40 år .. och JAG är medveten om att JAG inte vet allt.
    Jag ger inga pekpinnar, trist att du tar det hela på det sättet.
    Jag tror inte att du vet allt efter 2.5 år som sommarstugeägare heller Anitha.
    Men jag är glad att det finns oerhörd/tillräcklig kunskap i ämnet och ser fram emot hur projektet fortskrider. Önskar er lycka till och tror det blir ett kanonställe. Förståndigt att inte sälja bort det hela!

    Mvh/Birdien

  21. Josefin

    Hej Anitha!

    Vad roligt att läsa att ni också håller till i trakterna kring Nora! När jag såg i Calles blogg att ni letade sommarställe tänkte jag faktiskt tipsa om landet kring Fåsjön och Usken. Jag och min pojkvän hänger mycket på hans lantställe i Fåsjöhyttan. Hans släkt kommer ursprungligen från skogarna däromkring, och flera släktingar bor i faktiskt Öskevik. Ni har säkert sett en stor, gjuten kräfta på en gård när ni har varit där? Där bor en av släktingarna 🙂

    Vi åker också ner nu i helgen, så om ni är sugna på bastubad innan ni fått i ordning eran så har vi en vedeldad vid sjön, släng iväg ett mejl bara 🙂

    kram och lycka till med renoveringen!

  22. Eva

    Värst vad stingslig du blev om träden!
    Ta det ändå lite lugnt med dem skulle jag säga… känns lite typiskt ”stockholmst” att börja vräka ner träd direkt. Ni har ju en fantastisk utsikt som det är i mitt tycke. Träd skyddar, gör levande och ger liv, tänk på det. Och det är ett landställe, inte en Viking Line-båt.
    Har mött många som ångrat sig när det gäller träd, inte minst hamnat i grannproblem senare, trots tillfrågade grannar innan.
    Håller med kommentaren ovan om köket. MÅnga ångrar idag sina utslagna väggar och all öppenhet man skapade i början av 2000-talet, när den stora slå-ut-väggarna-eran började. Ljud och lukter stannar inte i köket utan hamnar i hela huset.
    Men lycka till, det blir säkert spännande!

  23. a

    En sak bara – har ni mkt tid o pengar över eller? Stugan ser ju helt OK ut, ni ska väl ändå inte vara där särskilt ofta. Själv har jag börjat tröttna på att allt ska vara så tipp topp nytt o fräscht hela tiden. Konsumtionssamhället blir lite vulgo liksom. Nej, sätt in pengarna till Läkare utan gränser istället. Iallafall en del….

  24. chr

    Haha jag förväntade mig fler trädkramare under det här inlägget faktiskt!
    I övrigt så kräks jag bara på kommentarer som Emmas. ”Har ni vunnit på triss eller?”. Vem fasiken säger så? Vem reagerar med att först och främst påpeka att det tar tid och är dyrt när någon planerar att rusta upp en sommarstuga?
    Jag tycker Fotbollsfrun uttryckte sig bra där, ”Jag känner igen elak när jag ser det”. Du är inte bara elak om du säger att någon är ful eller en dålig förälder. Missunsamhet är bland de värsta egenskaper att besitta.

    Jag är övertygad om att ni har koll på trädfällarbiten. Är det någon mer än jag som minns artikeln i Aftonbladet om den där kvinnan som fällde två träd på grannens tomt och fick böta runt en miljon? I samband med det drog hennes snubbe (fick panik). Så där satt hon, ensam med skadestånd och rättegångskostnader.

    HUJEDAMEJ! Jag vågar knappt bryta en kvist efter det.

  25. a

    Hoppas träden ni tänkte ta ner står på er egen mark. Annars kan det blir dyra böter, ni har väl läst om snubben i Bromma som fällde tallar som stod på kommunens mark?!

    En sak bara – har ni mkt tid o pengar över eller? Stugan ser ju helt OK ut, ni ska väl ändå inte vara där särskilt ofta. Själv har jag börjat tröttna på att allt ska vara så tipp topp nytt o fräscht hela tiden. Konsumtionssamhället blir lite vulgo liksom. Nej, sätt in pengarna till Läkare utan gränser istället. Iallafall en del….

  26. Karin

    Hej Anitha:)

    (Ska förtydliga hur jag menar angående träden)

    Visst förstår jag att ni har en tomt runt stugan och att det är där du menar att ni ska ta ner träden.

    Men om det står ngt träd som skymmer sol och utsikt för er, på grannens tomt också så kan man ju bara fälla om grannen vill, (vilket jag förstår att du vet) Det var inget negativt mot dig att jag skrev så:)

  27. Camilla

    Det är ju toppen att ni bestämde att behålla stugan och renoverar. Vi är många som kommer att följa bloggen. Ni kan ta bilder till helgen så man kan se bilder före renoveringen och efter till sommaren 2012.

    Ernst bor inte så långt ifrån, har för mig att han bor i närheten av Nora??!! Han kanske kan komma med tips. 🙂

    Jag älskar betong,lantligt kök, zink och trä!!!!

    Jag skulle rensa framför huset, bredvid altanen redan till helgen. Det är lättare att rensa undan redan i år och då kan man se hur man vill ha. Ta bort små träden (björk) och rensa rötterna. Det är bra att ni vill ta ner några träden på tomten. Jag vet inte om det går att flytta på tunga stenen bakom huset, så det kan bli en liten gräsmatta till Penny ? 🙂

  28. Johanna

    Å vad jag gillar din blogg och ditt tänk i allmänhet men ibland är det synd att du verkar så osäker och ”hugger” direkt när folk kommer med goda råd. Trädfällningskommentarerna är bara i största välmening! Så uppfattar jag det när jag läser igenom kommentarerna. Frågan är varför du inte uppfattar det så? Jätteintressant tycker jag.

    Grattis till sötaste dottern:-)

  29. anitha

    Tack för allt stöd med sommarstugan. Men jag kan inte låta bli att fråga er som kommer med pekpinnar beträffande trädfällning.
    Ni menar att jag alltså inte kan ta en yxa gå ut här i Hammarby Sjöstad och fälla ett träd? Tror ni jag är lite dum i huvudet? Må så vara. Tror ni jag inte vet ett och annat efter att ha varit sommarstugeägare i 2,5 år. Men för hugade intressenter så kan jag avslöja att vi har en del mark som tillhör stugan. Övriga träd på eventuellt övriga tomter pratar vi med grannarna om i vägföreningen. Nästa helg ska vi med blått band märka ut de trän vi vill få fällda på vår mark sen. Kommer en firma och tar ner alla träd som ska fällas. De får veden som ersättning.

    För övriga funderingar: Bygglov jag vet. Altanen ska byggas om nästa sommar.

    Vi har vatten och avlopp draget.

    Vi har funderat på att behålla stommen till köket men riva luckorna.

    Nej vi har inte vunnit på triss men tar man lite i taget så blir det inte så dyrt. har en möbelbudget på 6000 kr tänker jag.
    Ska försöka ropa hem det mesta på auktion.
    Hepp!
    /Anitha

  30. Karin

    Fint ställe!
    Hur kan ett sånt fint ställe vara till salu i över två år utan att ngn vill köpa??

    Ske bli kul att följa renorveringen, härligt med ett sommarställe när man har barn:)

    Hoppas inte ngt av träden står på grannens tomt, då kan det bli svårt att fälla om grannen inte vill..

  31. Birdien

    Först .. jag är glad att ni behåller huset och inte säljer.
    Det är ju såå vackert där .. och säljer ni Volvon så finns det säkert penningar till kraftig utbyggnad och renovering .. (OBS försök till skämt).

    Se upp med trädfällning att det är OK och det är svårt att ångra fällda träd ..

    Dock låter det vettigt att rensa i björkslyt framför huset och en bit ner för att inte få ev (?) rådjur och fästingar inpå huset .. personligen gillar jag INTE fästingar och de finns ofta i hundratal på rådjur.

    Skall bli spännande att följa utvecklingen Anitha .. det blir nog ett kanonställe (som det redan är) att vara på året runt. Förresten, missade jag hur ni gör med avlopp och toalett mm ? Hmmm ..

    Lycka till med allt och kolla med ev bygglov mm mm mm så att ni slipper riva all utbyggnad .. finns det grannar som kan opponera sig?

    Lycka till som sagt.

    Mvh/Birdien

  32. kristina

    toppen
    det kommer att bli helt underbart
    kul med olika färger på dörrarna, och låta samma färg genomsyra rummet
    en riktigt bra idé som jag ska försöka förankra här hemma
    tar ni ner några träd så ser det ut som om ni får en vidunderlig utsikt
    ser fram mot fler bilder när allt börjar falla på plats

  33. Emma

    Har du vunnit på triss eller?

    Det låter som om ni ska göra mkt själva, men verkar inte riktigt insett att det då kommer att ta jättelång tid och att det är ett jättejobb allt det där!

    Men om ni ska ha hantverkare som fixar går det ju undan.

    Du vet om att ni inte bara kan ta ned alla träd hur ni vill va?

    Kommer kosta väldigt mycket men har man pengar, så varför inte. Bara att köra på då. Lycka till!

  34. Carolin

    Det låter som ett fantastiskt roligt projekt! jag funderar bara på logistiken med utomhusgrillen på baksidan, vill man inte sitta med en kall öl och njuta av utsikten när man grillar? Och vara social om man är fler. Sen funderar jag på vad vinner ni på att riva hela köket, kan ni inte bara byta skivan och göra ändringar utanpå? Jag tänker att det är onödigt jobb att riva ner stommarna om ni ändå ska sätta upp nya på samma sätt? Hoppas att vi får se efterbilder sen 🙂

Comments are closed.