Anitha Schulman

Penny och sömnen

Jag har fått lite frågor här om Penny och sömnen. Jag fick ett supertips av min kompis Anna precis innan semestern som har tre barn varav det äldsta är sju år. Hon har aldrig haft problem med att lägga någon av sina pojkar och de har haft en tolvtimmars sömn utan Anna Wahlgrens metod.

Jag har även sneglat på Gina Ford-metoden men hon är ju proffsnanny. Jag är ju mamma. Men kost och sömnschemat är bra, det handlar i princip om att omorganisera måltiderna. Att få i sig lika mycket näring på tolv timmar istället för tjugofyra.

Hur som helst min kompis Annas supertips som funkat hur bra som helst går helt enkelt ut på att ersätta sista målet mat med mjölkersättning. De blir ju lite dåsigare på det. Bröstmjölken tunnas ur ju senare det blir på dagen därför blir barnen oftast sugen på vickning mitt i natten. Det är ett par dagars avvänjning även för brösten men sen anpassar sig även dom efter det nya sömnschemat. Pumpa inte ur. Då fortsätter de ju bara producera i samma takt.

Målsättningen nu är att Penny ska börja sova 21.00-07.00. Det här är natt tre i ordningen hittills har hon vaknat 03.00 och 05.30. Men idag tror jag det bara bli en gång. Hon har ju mycket mera vakentid dagtid nu. Totalt sover hon ca en och en halv timme mellan 07.00 och 18.00. Som sagt alla barn är olika men det har funkat för oss.

Jag återkommer i ärendet hur det går. Om två veckor ska Penny förhoppningsvis få sitt första mål riktiga mat. Det ska bli spännande det ser vi fram emot.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. lovisa

    Men oj sover hon 1½ timme dagtid?? Har jobbat med barn i 6 år, och alla som varit under 1½ har sovit ca 4 timmar om dan, under 6 månader ca 5 timmar om dan, hon måste vara helt slut, det är en myt att barn sover bättre på nätterna om dom sover mindre på dagarna, hon är ju bara 4 månader och kroppen måste återhämta sig på dagarna, annars måste hon får väldigt lite stimulans om hon är pigg så mycket.. Jobbigt för en förälder med att en 4månaders bara sover 1½ timme då lär ju de gå bort när hon är 12 månader sen..

  2. Emma

    Öhh… Wahlgrenmetoden handlar ju just om att mata så mycket det går under dagtid och ge en flaska ersättning på kvällen…

    1. anitha

      Jo men det har ju med små amningsramsor och en himla massa mer att göra. Fem minutersmetoder etcetera…
      /Anitha

  3. Elin

    Hej. Vår dotter är lika gammal som penny. Hon somnar 18.30 och sover till 06.30. Hon vaknar dock vid 4-5 och känns helt klarvaken. Ibland skriker hon. Vad gör du nu när penny vaknar, hur tacklar du det??? Tacksam för tips.

    1. anitha

      Ammar en kortis då och flyttar henne till vår säng. Då somnar hon direkt. Funkar hur bra som helst.
      /Anitha

  4. anonym

    Att mata ordentligt innan sängående var vårt trick också. Gröt eller välling. Dom hamnar liksom i matkoma. 🙂

  5. Anna

    Din kompis Anna har helt rätt i tänket. Jag har fått många bra tips av Lin annars som också verkar vara en hejjare på det här med sömn. I vilket fall, är inte Penny snart 4 månader? Då skulle du kunna börja ge lite majsvälling istället för ersättning till natten. Det är lite stabbigare och de står sig längre på det. Fast kolla med Lin eller någon annan inom sjukvården först om det är ok för Penny då bebisen kan bli hård i magen av det.

    Lycka till!

    PS Alla kommer varna er för vällingträsket, men vet du vad? För oss funkade även det träsket skitbra. Huvudsaken är att barnet fortfarande äter mat, sen om det blir mycket välling en tid så får man ju trappa ner det senare.
    Ds

  6. Anna T2

    Oj vad olika det kan vara. Min femåring har just börjat sova hela natten och det tycker jag nästan kändes tidigt :-O fast såklart, hon har ju inte ätit på nätterna på flera år.

    Hur gör ni med kisset? Barn som slurpar i sig en hel flaska kan ju bli ganska blöta på natten? Då måste ni ändå gå upp kanske?

    Jag gillade iofs att vara upp på nätterna och jag har gärna sovit på dagen när barnen sovit. Det går bra om man inte är ute och går med dem i vagn medan de sover, bortkastad tid 🙂 Roligare också att vara ute med ett vaket barn.

    Har du läst något om Attachment parenting, på svenska kallat Nära föräldraskap?

  7. Ewa

    Hej Anitha! Jag minns när vi var i Bogotà för att adoptera vår då 3 veckor gamla bebis. Hon skulle ha mat var 3:e timma, sade de. Men jag var klok nog att låta henne äta sig mätt kl 12. Rapa litet, ta litet paus, och äta upp i lugn och ro. Mycket riktigt, den natten sov hon till kl 6 på morgonen, då hon vaknade glad och hungrig. Det är fortfarande tillåtet att prova sig fram i stället för att lyssna på alla beskäftiga råd hela tiden, som ändå oftast motsäger sig själva. Lycka till, Penny kommer att sova som en prinsessa. Söt är hon också.

  8. Pernilla

    Jag tror också att mat är nyckeln till god nattsömn fast inte allt. Jag har haft en av varje, den första åt på nätterna länge länge. Nr 2 är en dröm, är nu snart 4 månader och sover 20-07, äter lite och somnar om till 9-tiden. Vi har dock inte gett ersättning men däremot är det fri och tät amning på dagarna samt en flaska utpumpad bröstmjölk som sista mål. Det finns ju ett visst överflöd av bröstmjölk på morgonen när hon inte ätit på 11 timmar…
    Lycka till med er målsättning!! God nattsömn är guld värt.

  9. Jenny

    Läste i någon sömnbok att det tar 14 dagar innan nya sömneutiner sätter sig. Så ha det i baktankarna och ha tålamod. Sen kan det ju vara en ide att lägga henne ännu tidigare,det är mer deras naturliga rytm. Min son sov 19-07 med något uppvaknande. Gav ett mål flaska innan jag la mig,går ju att ge dom nästan i sömnen. Sista tipset 🙂 låt sista sovstunden vara senast 15 så hon är trött vid 19.

  10. Rebecca

    Ersättning på kvällen is the shit! Mitt tips är att inte gå helt efter tabellen på ersättningspaketet, min son har alltid ätit mycket mycket mer än vad som står på paketet. Låt henne äta tills hon inte vill ha mer.

    Hoppas ni fick sova bra inatt!

  11. Emelie

    Folk ska klaga på sådana småsaker. Vår son bestämde sig, när han var 3 månader, för att sova hela nätterna utan att vi behövde göra något alls. Men de flesta barn gör antagligen inte det och det är väl självklart att föräldrarna vill sova på natten de också. Man ska lära barnen allt annat, så varför ses det inte som naturligt att man också lär barnet sova? Precis som Anitha säger ska barnet bara få i sig samma mängd mat på ett mindre antal timmar. Det är inte farligt för bebisar att sova på natten, tvärtom behöver bebisar också sova för att hålla humöret uppe. Jag tycker att ni gör rätt Anitha! Det ger en så sjukt mkt att ens bebis sover så får man lite ensamtid på kvällen och en god natts sömn.

    Och det där med att hon ska få börja med riktig mat nu, det är så himla roligt (vi kunde inte hålla oss och började ngn vecka innan sonen blev 4 månader)! Men det kommer väl folk också protestera mot.

  12. Cissi

    Men snälla nån…Penny har inte ens fyllt fyra månader och ni håller redan på med sömnmetoder. Om man nu tvunget ska hålla på med sk sömnmetoder så ska man inte göra det före sex månaders ålder. Dessförrinnan är det naturligt för barnet att vakna på natten för att få mat. Kan ni inte bara gilla läget? Ni har ett spädbarn och då är det helt enkelt så att man inte sover lika bra som innan man fick barn. Så småningom kommer Penny också att sova hela natten, men håll inte på och stressa med det så himla mycket!

  13. Anna K

    Hej! Jag behöver väskinspiration. Köpte du någon av de väskorna du funderade på i våras? Kan du inte visa i så fall eller skriva lite tips om
    väskor.

    Nej den där jag ville ha, var inte så fin IRL, den fanns på MRs H. Kolla nu på rean istället men naturfärgat läder är alltid snyggt!
    Lycka till/A

Comments are closed.