Anitha Schulman

Moderskänslor

Finns det inte något otroligt coolt med att det funkar? Att det inte är något du behöver träna upp. Att de sitter där, moderskänslorna redan från början. Rent biologiskt sen vi klottrade på väggarna i grottor. Jag trodde hela tiden som barnlös att det skulle kunna jämställas med att ha gjort en nobel handling. Lite mästrande och tyckasyndomande. Lite fromt så där. Tills min kompis Julia som då hade en tremånaders sa att det var precis tvärtom. Det var som att  som att vara kär. Riktigt jävla dumförälskad. Lite idoldyrkande, onyanserat favoriserande och partisk som fan. Inte alls tyckasyndomande.

Ja, Julia hade rätt. Moderskänslor är en dumförälskelse deluxe med alla ingredienserna ovanför. Lite ”äsch inte har väl du tid för mig” . Man känner sig så bekräftad vid ett leende. Så missförstådd vid ett skrik. Förutsätter att allt man gör är fel och klandrar sig själv för allt oavsätt. Ger, ger, ger. Får lite. Men lite gör det. Liiite räcker.

För det är ju bara JAG som kan göra den här individen glad. Det är bara MIN famn som har den rätta trösten det är bara JAG  som i hela världen kan trygga och göra mänska av den här. Det är bara JAG som bevisligen är den som ger rätt kärlek för hos MIG blir barnet lugn. Ganska narcissistiskt trasigt javisst. Men det funkar ju mamma bebis emellan. Det är så det SKA vara.Fram till en viss ålder dvs…

Men man skulle kunna lätt kunna översätta resonemangen till en vuxen kärlek. Då kan man översätta det till en långsam psykisk misshandel för att vara krass. Allt är förlåtet. Mot mig får du göra allt du vill bara du ger mig lite bekräftelse att jag är den enda som är rätt för dig.

Har då kvinnor som faller för fel-farliga män och går igång på fångar etc. felriktade moderskänslor? Att naturen spelat dem ett spratt. Att de förväxlat kärlek med instinkt. Visst är det en massa kärlek i instinkten men inte den typen av kärlek det ska vara mellan två förälskade. Kan det stämma?

Likaså åt andra hållet. Kan den ena parten fått lite för mycket moderskärlek av sin mamma i lite för hög ålder. Så den också förväxlat kärlekskänslan? Vågar inte spekulera för långt i det där. Men det borde finnas en logik där någonstans.

Så tragiskt någonstans. Hur som helst att något så rent och fint kan bli så otroligt fult och kladdigt i fel sammanhang. Undra hur många friarbrev Anders Behring Breivik kommer få i fängelset baserat på felriktade moderskänslor?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Intressant – fast du förutsätter du att det bara är mamman som känner denna förälskelse och att pappan inte har samma instinkt ? Missförstår jag ?

Comments are closed.