Anitha Schulman

Analist ja visst

Jag är en ganska organiserad person. En av mina fem styrkor enligt enligt Macus Buckinghams, Discover Your Strengt är att jag är en sk. achiever. En ”achievers” dag startar på noll. Det är ett bra karaktärsdrag i jobb. Men kan vara en ren Fatwa privat.

Man vaknar upp med en mental do it lista där alla punkterna ska bockas av innan man går och lägger sig. Man får aldrig njuta av ”gårdagens triumfer” dagen efter. Nya punkter på listan i huvudet ska bockas av. Det är generellt svårt för mig att koppla av. I hemmet har jag outtalade ytor där man inte får leka duktig och flitig. Där får jag bara koppla av. Det funkar.

Men då kommer vi till det här med hemmet. Jag märker att jag kan bli omotiverat småkinkig ifall det inte är ordning hemma. Det tog en lång tid innan jag kopplade ihop detta.

Hatar ”plock”. Hellre smuts än massa plock. Jag kan inte ens koppla av  på de där fridlysta ytorna ifall det finns massa plock att ta itu med. Nu med småbarn är det ju ett enda stort plockande.

Hurdana är ni och hur löser ni ”plocket”?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Petra

    Exakt likadan! En extrem achiever…kan inte jobba förrän jag har ordning, listor osv., kan inte leka med barnen förrän det är damsugat, plockat… Det jag har gjort är en massa smarta förvaringslösningar där jag kan ”hiva” ner plocket, så det går snabbare. Kan inte ta bort karaktärsdraget helt tyvärr. Alla min mans grejer som ligger runt om hemmet hamnar i en låda, och det blir aldrig bråk eftersom han vet exakt var han ska hitta det sedan. Samma sak vad gäller barnen. Så har vi löst det…:)

  2. Pernilla

    Åh, vad jag känner igen mig! Och jobbigt är det. Som att allt ska organiseras och effektiviseras. Jag har listor av alla de slag. Kom ihåg, att göra, inköp, mål, drömmar, ALLT! Det är ju trist men det underlättar! Och allt plock i ett skåp som sorteras då och då!
    Och.
    Penny är ju ljuvligt söt!

  3. Anne

    Ha små ”clutter collectors” här och där i lägenheten. En fin korg med lock för leksaker, små fina skålar på strategiska ställen där smågrejer lätt hamnar och en snygg kort/låda/vägghängdförvaring för all post och räkningar som inte slängs direkt.

    Då behöver man bara tömma dem med jämna mellanrum och hindrar att plocket sprider sig. Leksakskorgen gör att det går supersnabbt att samla ihop bäbisleksaker som bitringar, skallror, tomma burkar och toarullar (sådant lekte mina ungar gärna med – inte så snyggt att ha ständigt spritt överallt).

  4. Maria

    Jag löser det genom att skälla på man och barn. Inte så pedagogiskt och trevligt kanske men det funkar ibland….

  5. Mormor

    Kan man få be om en förklaring/översättning till rubriken?
    Hur får Du ihop anal +rapist till något som är bra?
    Betyder det att man är totalt okänslig och stenhård, kliver över lik i affärer eller?

  6. Liza

    Är precis likadan. Det måste vara ordning på ”plocket” men i övrigt kan dammråttorna frodas utan att jag bryr mig nämnvärt. Är också lite orolig för hur det där ska gå ihop med barnen som förhoppningsvis är på väg…

  7. Anna

    Å jag känner igen mig så mycket i allt det där.

    Min lösning på plockproblemet är att plocka, plocka, plocka. Jag är så illa däran att jag inte ens önskar att jag kunde koppla bort stöket – jag önskar bara att jag fick lite lugn och ro så jag kunde plocka ifred.

  8. Cecilia Beckroth Simmerud

    Med tre barn i åldrarna 16, 10 och 8 år så är det konstant städande och plockande. Jag har släppt allt tjat om att städa och plocka och faktiskt anlitat en städfirma som kommer och stor städar ordentligt varannan vecka och mellantiden så har vi delat upp ytorna mellan mig, min man och barnen så varje person har sin yta att hålla rent och ordning på. Jag kan rekommendera städfirmor för det gör att man slipper vara en tjatig morsa och hustru och använda humöret och tiden till att vara tjatfri och glad med barnen och maken.
    För att förekomma eventuella kritiker så jag anlitar såklart riktiga städfirmor och betalar vita löner med moms och skatt. Med avdragen som man får från skatteverket så blir det inte så dyrt att betala vitt. Hela huset blir skurat från topp till tå och en gång i månaden tar dom fönstrena t o m gör dom rent bakom spisen och skurar kylskåp och köksskåp, badrum mm.
    Ångrar att jag inte anlitade städfirma när barnen var små, vad mycket slit man hade sluppit då.

  9. karin

    oj, du får gå i lite kbt-terapi innan Penny når ett-årsåldern, för sen pågår plockbehovet av strösslade leksaker, hårspännen, kottar, stenar, kläder etc fram till .. tja de flyttar hemifrån! jag känner igen mig i dig, vill ha ordning, men tyvärr med tre barn 0-7 år är det i praktiken MYCKET sällan det 🙂

  10. Josefin

    Jag och min sambo har varsin låda. När det är för mycket plock framme delar vi upp vems är vad, kastar det i lådorna och tar itu med det när vi inte får igen lådorna längre. Undrar jag var mina nycklar är kollar jag i lådan och tadaa! osv. Tipset är att inte ha FÖR stor låda 😉
    Tack för en toppen blogg!

  11. Amanda

    Jag har en låda, som går att stänga, som jag slänger allt plock i och som jag rensar en gång i veckan. Orkar inte lägga sakerna på sin plats, så det är lättast att slänga allt i lådan och veta att jag ändå kommer flytta det om några dagar.

Comments are closed.