Anitha Schulman

Ska du verkligen ha den där?

Jag och Calle hade ju barnvakt i fredags och hade för första parmiddag på tu man hand utan bebis i magen eller utanför den. Så det var ett tag sen. I taxin började jag gråta för att vi lämnade henne, det gjorde ont i hela kroppen och första timmen var jobbig. Men sen gick det bra och GUD VAD VI BEHÖVDE DET i efterhand.

Det var otroligt romantiskt och vi blev helt nykära. Vi pratade om vuxna saker, känsliga saker, ganska barnfria saker faktiskt. Jag tror det var obeskrivligt länge sedan vår dialog var ”Penny-befriad”. Det är ju inte så konstigt, hon är ju vårt allt och vår stora kärlek i livet. Men egentiden var oerhört värdefull och ett tag var vi bara Calle och Anitha igen.

Efter middagen gick vi vidare till en annan restaurang där flera vänner och bekanta satt och vi slog oss ner. Vi hade knappt två hela barnfria timmar kvar att bränna av de totalt fyra ursprungliga. Jag beställde in ett glas vin och en ytligt bekant barnfri ung man i sällskapet bredvid mig reagerar direkt vid första klunken. Ska du verkligen ha den där?

Jag tittade frågande på honom. Han tittade på mig och glaset och upprepade frågan och adderar denna gång. Ja du ammar väl?

Jag bet ihop och förklarade artigt att det det inte är någon fara för bebisen om man dricker ett till ett par glas vin och ammar. Dessutom har jag pumpat ut förklarade jag. Det som är farligt är om man är kraftigt berusad och inte kan hantera sig själv runt sitt barn och på så sätt blir en fara för barnet, fortsatte jag. Min kvinnliga bordsgranne som är läkare kunde intyga precis det jag sa.

(Dessutom har det ju varit lite ståhej redan om detta redan i media och Jenny Östergren har redan skrivit en uppmärksammad krönika om detta).

Men killen fortsatte. Ja då får vi ju verkligen hoppas att det går bra då…

Jag frågade vad han insinuerade. Han gjorde en urskuldande gest och sa ja du vet väl bäst.

Vad var egentligen målsättningen med hans ifrågasättande? Vad får honom att tro att han som barnlös yngre man veta mer om föräldraskap och barnkunskap än jag? Vad får honom att på ett ganska endimensionellt plan ifrågasätta mitt omdöme som mamma-kvinna? När jag mer eller mindre kan doktorera i ämnet vid det här laget. Vad får honom att tro att jag och Calle inte har moralen eller omdömet nog att veta vad vi kan hantera och vad som är bra för vårt barn? Tror han att vi skulle riskera Pennys välbefinnande för att vi vill dricka ett par glas vin?

Men det var ju just det, Calle blev aldrig ifrågasatt som pappa. Bara jag som mamma. Jag tycker det är så pass diskriminerande att det nästan borde anmälningsklassificeras. Jag försökte ignorera honom och drack upp mitt glas vin.

Men. Jag märkte att jag övertydligt drack vatten för att bevisa något för honom. Vadå, vad har jag att bevisa? Att jag är värdig nog som mor? Att jag har moral – om än tvivelaktig – i hans ögon?  Hur länge ska man som kvinna sitta i förtroendekarantän? När kan man ta ett glas vin eller två utan att man blir omyndigförklarad utav okunskapen?  Min kväll slutade betydligt tidigare än de där två sista barnfria timmarna men jag är glad att jag fick en fin romantisk middag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Elin

    Skriv din kommentar här

    Men Gud vad folk är hysteriska! Titta på ren fakta: du har samma promille i mjölken som i blodet, dvs.: har du druckit massor och har 1-2 promille i blodet så innehåller mjölken också 1-2 promille: ingenting(en lättöl har 2.8 PROCENT!!)
    Låt folk dricka några glas när de ammar, har småbarn, är ute med kompisar: vad är problemet? Så länge man inte är så berusad att man inte kan ta hand om sitt barn så måste man få bestämma själv hur man gör med sitt liv!!

  2. A

    Men vad irriterad jag blir på en del av kommentarerna. Jag är inte mamma men jag kan förstå att man vill ta ett glas vin när man är ute även fast man ammar. Jag kan också acceptera att vissa inte tycker att ammande kvinnor ska dricka vin. Det som inte är okej är att kommentera hur någon annan väljer att göra om den inte specifikt bett om det! Folk väljer själva vad de vill göra och vad som funkar bäst för dem. Men det verkar som att många tycker det är mer okej att ifrågasätta mammor än andra? Väldigt märkligt.

  3. anonym

    Mia som i en kommentar påstår att din väns barns inlärningssvårigheter beror på vinet hennes mamma drack under graviditeten och sedan undrar om det var värt det; På VAD baserar du att dotterns inlärningssvårigheter beror på vinet mamman drack?
    Det finns massor av barn här i samhället som lider av inlärningssvårigheter, dyslexi, damp, adhd och alla möjliga besvär. Menar du att alla dessa BARN har mammor som drack alkohol under graviditeten, eller KAN det vara så att det beror på någonting annat? Fult av dig att dra slutsatser och sitta och döma så för dig själv. Usch.

  4. Erika

    Jag ammade min son delvis i 17 mån och drack inte en droppe alkohol under den tiden.
    Innan han slutade blev jag gravid igen så det lär dröja 2 år till innan jag kan dricka igen, men vet ni?
    Det gör inget… Det är värt de!

  5. hejsan

    Christine:

    Varför just ett par månader? Varför inte ända upp till tonåren? Varför sätter du just gränsen vid ett par månader när det handlar om att riskera att vara berusad och hålla i sitt barn. Sen när ungen är 6 år kanske, och man är lite smålullig.. så ramlar ungen och behöver åka in till sjukhuset? Är det värt det?? Eller om ungen vill lyftas när den är 3 år, och man druckit lite vin. Herregud alltså, SKRÄCKEN

  6. Agnes

    Skriv din kommentar här !Blir så trött på folk som säger: ”Varför kan man inte avstå alkohol medan man ammar, det är ju så kort tid?” och blaaha blaha..

    1-2 glas vin är inte farligt när man ammar..kan ni inte läsa eller? Varför ska man avstå från något som inte är farligt?
    Som att jag skulle säga, nej ät inte potatis när du ammar, det är så kort tid du ammar ändå. PUCKON!

  7. Markus

    Outa denna småsinta människa nu. Han förtjänar ju att bombarderas av riktiga sanningar, så han kan säga rätt nästa gång det beger sig.

    Vidare blir man ju alldeles full i skratt när man läser alla dessa moraltanters propagerande. Att de orkar lägga ner tonvis med energi på alltsammans. Jag blir förbryllad. Det är ju dessutom bevisat på alla sätt och vis att ett par glas vin är bra för hälsan, och helt ofarligt vid amning. Varför då propsa på motsattsen?

    Lägg ner nu, moraltanterna.

  8. Eva

    Få bloggar har så mycket alkoholreklam som denna, både i inlägg och kommentarer. Och då är detta en mamma-blogg, som beskriver livet med och kring ett spädbarn. Det är ”Heja Anitha, drick ditt vin”, hit och dit, om och om igen. Systembolaget måtte jubla.

    Idag har jag läst en hisnande vidrig artikel om kvinnlig könsstympning i DN. DET är kränkning och diskriminering av kvinnor Anitha. Inte att människor undrar om amning och alkohol går ihop.
    Att så strida för sin rätt att dricka när man har ett spädbarn hemma och att likställa de så kallade påhoppen med rösträtt osv som du gjort tidigare, är i mina ögon helt absurt.

    Kan du inte i något inlägg, och ni som kommenterar, brinna för Pennys (och alla barns) rätt till helt opåverkade småbarnsföräldrar istället för din rätt att till varje pris få dricka (ifred)?
    Och Anna, 22:07 – är livet ”slut” för att man undviker alkohol när man fått barn?
    Vilken otroligt fattig bild av livet i så fall!

  9. Anna

    Hade det där hänt mig hade jag skällt ut vederbörande på ungefär samma sätt som du skällde ut Viasats kundtjänst 😉 Skämt å sido… Fortsätt leva ditt liv med vin och nanny, jag tänker göra precis likadant när jag får barn någon gång i framtiden. Du anar inte hur skönt det är att det finns mammor som visar att livet inte är slut bara för att man får barn!! Tack Anitha!

  10. Annelipanneli

    Sluta skuldbelägga mammorna! Nej, det är inte farligt att dricka lite alkohol när man ammar. Läs på!

    Och ja det är precis lika farligt med en alkoholpåverkad pappa som en alkoholpåverkad mamma. Eller ni som tycker att det är okej med småfulla pappor, har ni män som INTE alls tar hand om era barn? Isåfall är det dom som borde skämmas. Hallå! 2011.

    Stå på dig Anitha! Den unga killen borde fått sig en fet snyting

  11. Sofie

    Jag kommer ihåg för några år sedan så hamnade vi bredvid ett gäng kvinnor som var ute på ett sushi-ställe där det är lite lounge-känsla på kvällarna. Sällskapet hade roligt och skrattade gott. En kvinna i sällskapet var gravid, jag vet inte vad hon drack men jag förutsatte att det var vatten.

    Fram till sällskapet kommer en man och nu minns jag inte riktigt vad han sa till den gravida kvinnan men det var något med att gravida kvinnor ska inte vara ute och roa sig, dom ska stanna hemma.

    Sällskapet blev tyst. En reste sig upp och gick och skällde ut mannen. Men allt var förstört. Den där gravida kvinnans kväll var förstörd. Jag blev så jävla förbannad… Men sa ingenting.

    Jävla as som ska lägga sig i. Man får väl lita på att alla vet bäst själva vad de ska och inte ska göra.

    Jag såg en gravid kvinna röka en gång… Ingen sa till.

  12. Mia

    Anitha,

    Mitt inlägg är ingen kritik till dig. Egentligen. Utan en del i denna debatt som uppstått i din blogg. Det jag tänkte på när jag skrev var en vän till mig som, som hon sade – ”Bara tog något liiitet glas ibland under sin graviditet”, Dottern lider idag av inlärningssvåprigheter pg a dessa F Å glas vin. Vad jag aldrig frågade henne var. Var det värt det?

  13. lisen

    Tyvärr är det människors okunnighet som gör detta beteende.
    Fram tills för bara några år sedan var det inte bra att amma och dricka. Man trodde alkoholen gick ut i mjölken. Så tyvärr lever det kvar än.

  14. Anne

    Folks om är förvånade över att Calle skulle ifrågasättas eftersom han inte ammar när man tydligt förklarat att det är hanteringen av barnet vid en eventuell berusning som kan vara risken, inte bröstmjölken känns ofattbar. Vad är det i diskussionen ni inte fattar folk?

    Och i belysning av ovanstående så faller ju allt trams från Anna mfl att ”avstå några få månader”. Då ska ni väl avstå tills ni inte lyfter barnen alls – eller riskerar att behöva åka till akuten – eller bli för trött – osv. Det vill säga tills barnet är… ja vad? Femton?

    Det rör sig om ett – max två glas vin någon gång. Fulla föräldrar ska inga barn ha. Vid någon ålder.

  15. Cissi

    Men åh vad folk är överspända..! Räcker det inte med att man måste avstå från alkohol under hela graviditeten, ska man nu också missunnas att ta ett glas vin eller två till maten när man ammar bara för att det kan sticka folk i ögonen..?! Jag ammade min tjej i 1 år och 3 månader, tror ni att jag avstod från alkohol i 2 år? Nää, just det, dels kan man pumpa ut bröstmjölk och dels kan man dela på ansvaret så antingen mamma eller pappa festar till och den andra tar det lugnt. Det var aldrig nån som ifrågasatte mig när jag drack vin då jag ammade men hade nån gjort, vilken föreläsning den personen skulle fått.

  16. asa

    Skriv din kommentar här!

    Jag tror kanske inte heller att ett glas vin vid enstaka tillfällen ska medföra skador för ammande barn. Vad jag däremot ser fran mig själv är att man ju under graviditeten INTE druckit alkohol under längre tid. När jag da, kanske lite trött som man är da man har spädbarn, dricker alkohol reagerar man direkt annorlunda än ”förut”. Ett till tva glas vin skulle da göra att jag DEFINITIVT inte skulle vilja ha ett spädbarn pa armen nagra timmar senare. Det skulle snarare vara argumentet för mig att avsta fran att dricka. Pappan är ju där, men för honom gäller ju inte detta med abstinensen under graviditeten…. Att en yngre barnlös kille kommer med pekpinnar tycker jag är trakigt, men jag skulle nog inte bry mig sa mycket.

  17. milla

    Hade inte killen en iphone så att han snabbt kunde kolla upp att det du sa stämde? Han verkar vara typen som behöver fakta svart på vitt.

    Jag är själv mamma till en liten flicka på snart fem månader och har inte druckit en droppe varesig under graviditeten eller amningen. Därmed inte sagt att det är fel att göra det, bara att i mitt fall skulle jag inte få något ut av det pga dåligt samvete och oro. Sån är helt enkelt jag.

    Nu ska vi snart lägga ner det här med amningen helt här hemma och om någon månad har vi en finare middag inbokad på restaurang. Vin är ju en stor del av upplevelsen av riktigt god mat så jag tänker ta vinpaketet. Däremot smuttar jag nog bara, eftersom jag oroar mig för att handskas med min lilla älskling om jag fått för mycket vin.
    Dessutom vet jag att jag själv som barn fick en olustkänsla i kroppen när vuxna var påverkade. Barn är experter på kroppsspråk, så det behövs nog inte mer än en salongsberusning förrän dom förstår att någonting är annorlunda.

  18. anonym

    Gud, jag skulle ha blivit helt iskall av ilska. Om man bortser från det faktum att det inte är farligt för barnet att mamman dricker några glas vin kan man faktiskt pumpa ur eller ge mjölkersättning. Vilket alternativ man väljer ska man inte behöva sitta och förklara. Äckligt att han ansåg det. Så förminskande. Hela min kväll skulle ha blivit förstörd.

  19. Ankeborg

    Vilken konstig människa! Trist om han förstörde för dig.
    Jag bor utomlands, och följde rivaldebatten på avstånd via nättidningarna. Jag trodde i min enfald att majoriteten skulle vara på kvinnans sida i ’frisläppta’ Sverige, men döm om min förvåning när nätdebatterna och omröstningarna var full av MÄN som dunkade bartendern i ryggen.
    Vilken moralism! Håller på dig, men du får nog tyvärr leva med att det sticker i ögonen på folk. Men som med alla åsiktsförändringar måste någon vara en företrädare, och det är nu du! Troratt en del är avundsjuka också, många skulle nog vilja hänga på Sture men är fast i blöjträsket helt och hållet i stället. Ja, inte den unge herrn i fråga då men, men…

    Kom på en parallell: alkoholism är ju en mycket vanlig, om än dock ofta dold sjukdom. Men vi har nog nästan alla någon i bekantskapskretsen som dricker lite väl mycket, blir lite för full. Är det någon som ens andas ett ord om detta till denne? Nej då, men en kvinna är så mycket lättare att ge sig på. Stå på dig, folket kommer att vänja sig.

  20. Burgschki

    Herregud, vad är det med vissa latenta alkoholister som utgår ifrån att alkohol enbart kan missbrukas och enbart dricks för berusningens skull??

    Hur vore det om vi istället sket i att lägga oss i hur andra lever sina liv, inse att behovet vi har att sätta oss till doms över andra enbart är ett uttryck för en vilja att känna sig lite, lite bättre än alla andra och istället acceptera att de flesta har ett okej omdöme och istället gå hem och sopa rent framför vår egen dörr istället.

    Eller vad vet jag, jag bor i alkoholist-Tyskland där ett glas Prosecco till lunchen på fredagen är kutym och alkohol är ett naturligt inslag i vardagen man knappt reflekterar över.

  21. Anna

    Jag tycker det är tråkigt och förstår verkligen att det är jobbigt att folk håller på att ifrågasätta och kommentera dig i egenskap som mamma. Men samtidigt – orka bry sig? På riktigt. Jag läser många bloggar för tillfället med nyblivna mammor som skriver om alla påhopp och åsikter de blir bemötta av från framför allt andra mammor. Jag förstår att det är störande, men jag förstår inte varför ni tar åt er så mycket? Lägger en massa energi på att bli ledsna, skriva blogginlägg om det, säkert diskutera det en massa med vänner och familj. Skit i det istället. Det är väl helt självklart att DU vet vad som är bäst för DIN bebis. Det tror jag alla förstår egentligen. Och framför allt – du vet väl det? Då behöver du väl inte bry dig om alla åsiktsmaskiner? Var storsint och bestäm dig istället för att stå över det här tjafset och strunta i alla besserwissrar som tror de vet bäst. För jag tror verkligen inte att det blir någon skillnad av att du och en massa andra mammor skriver ledsna blogginlägg om hur påhoppade ni känner er från höger och vänster, tyvärr. Tror du?

  22. Christine

    Har inte det här diskuterats väldigt mycket på senaste tiden? Den stackars Jenny som inte blev serverad vin medan hon satt och ammade debatterades ju till leda av bland annat Alex. Men okej, du vill också tycka samma sak. Personligen kommer jag dock aldrig att förstå varför man inte bara kan avstå alkohol de få månader i livet när man faktiskt ammar. Vem bryr sig om läkare säger att det inte skadar, vem vill ens riskera att vara smålullig när man lyfter sin bebis? Gäller förstås även män! Låt bli alkoholen i ett par månader, hur jäkla svårt kan det vara!

  23. Pina Colada

    Men att folk reagerar är väl inte så konstigt egentligen? För om vi bortser från rival-debatten som var häromveckan. Hur konstigt är det egentligen att människor som ännu i sitt liv inte varit i kontakt med mödravården inte känner till att det vi fått inpräntat sedan barnsben, att vin och amning inte går ihop, att de rekomendationerna har ändrats? Att de reagerar är inte konstigare än att vem som helst skulle reagera om en gravid kvinna snortade heroin. Och varför reta sig på sånt. Nånstans måste man väl ändå ha förståelse för att människor som ännu inte blivit gravida och fått barn inte vet vad barnmorskorna upplyser gravida om.
    Och är det inte bra att människor reagerar. Även om de har fel. Om de tror att de har rätt och om de tror att någonting är farligt för ett barn? Ska vi inte säga till? Ska vi stänga dörren och dra för gardinerna?
    Om vi tänker på alla barn där ute som faktiskt far illa. Alla potentiella kalla fakta fall där Janne frågar ”varför reagerade ingen”. Vill vi verkligen att folk ska hålla tyst hellre än att fråga en gång för mycket?

    Men för att ta ett exempel: Säger DU så till en ytligt bekant till på en tillställning som du vet är nybliven mamma ifall hon sitter och dricker ett glas vin i goda vänners lag? Hon är inte berusad, hon dricker bara ett glas vin. Vem exakt gör du en tjänst och vems kväll räddar du?
    Allmän kutym och artighet gäller alltså inte ifall du är nybliven mamma?! Det kan alltså finnas en risk att det finns misär i hemmet? Som att det inte lika gärna kan göra det om barnet är 17 år.

    /Anitha

  24. Therese

    En del undrar om inte killen bara undrade av omtanke…i så fall borde han ju ha gett sig efter ditt första svar. Men han fortsatte ju kommentera och på ett ganska drygt sätt tycker jag. Personligen avstod jag från att dricka något alls när jag ammade, men för mig finns det inte på kartan att döma någon som gör annorlunda. Så länge man håller sig inom gränsen för vad som är ok för barnet, då finns det ingen anledning att säga nåt om det…

    Vad härligt att ni fick en romantisk kväll, det behöver man då och då..

  25. Mia

    Frågan är ju – varför är det så svårt att avstå alkohol? O M alkoholen gick ut i bröstmjölken. Var det värt det? I USA avråds man från att dricka kaffe när man är gravid. Inte i Sverige. I Frankrike är det under graviditet ok att dricka något gllas vin under graviditet. Inte i Sverige. Vem tror du på?

    Jag tror att Socialstyrelsens utredning och rekommendationer baserar sig på vetenskapligt och humanitär fakta och inte godtyckliga spekulationer. Läs gärna länken i inlägget. Sen tror jag egentligen små mängder av ämnena inte är farligt. Annars skulle ju inte rekommendationerna skiljas så från land till land. Känns som det är ganska behovsstyrt. Den generella rekommendationen är ju dock att inte missbruka något av ämnena oavsett land.
    Barn föds ju hela tiden och under otroligt undermåliga omständigheter i ganska många länder. Det blir ju människor av dom flesta.

    /Anitha

  26. Petra

    @Anna: Det är nog inte besvärligt för någon, så vidare man inte har alkoholproblem. Men man kan faktiskt längta efter smaken, tycka om vin som en dryck och inte vara ute efter en berusande känsla. Ja, man kan rent ut av älska vin utan att ha någon form av alkoholproblem, men vill man ta sig ett glas under tiden man ammar så tror folk genast att man har problem som inte kan låta bli. Eftersom barnet inte skadas av att en ammande mamma dricker ett glas vin och då det rent ut av är tillåtet, tycker jag att man kan ta och knippa käft om man själv väljer att inte göra det.

  27. Åsa

    Jag håller på dig Anitha! Jag trodde ingen hade missat debatten ang. amming. Min svägerska är både mamma och läkare och hon kunde njuta av vin när hon ammade. Jag förstår inte kommenterar såsom Annas här i kommentarsfältet. Det är ju inte så att man MÅSTE ha vin, att man är alkoholist, men många är vi som faktiskt njuter av vin och tycker att det är en stor del av matupplevelsen och om det nu är okey (ur forskningssynpunkt), så varför inte??? Tidigare rekommendationer har varit skrämselpropaganda, men säkert varit bra också.

    Jag är gravid nu och jag hoppas att jag inte kommer falla offer för en massa dumma kommentarer sen, men jag kommer nog inte komma undan. Jag önskar att jag och du, Anitha, så småningom kan lära oss att totalt ignorera sånna här kommentarer eller våga ge lite svar på tal. Ge tillbaka en vass kommentar, det kanske kan lära dem att inte alltid säga vad de tycker. Vem har bett om deras åsikt? Lycka till!

  28. Estetica

    Enligt Livsmedelsverket så har : 1-2 glas vin 1-2 ggr i veckan ingen varken positiv eller negativ effekt på bröstmjölken och bebisen!!!
    Så njut du Anitha med gott samvete..!

  29. Anna

    Fast vad är så besvärligt med att avstå från alkohol den korta tid i livet man ammar sitt barn? Det går att äta god mat och ha det väldigt trevligt ändå. Det var väl det han ifrågasatte, just att du drack vin och ammade och så så vitt jag förstår så ammar inte Calle, eller hur? Lite tramsigt att bli upprörd över det kan jag nog tycka.
    /Från en mamma till en annan.

  30. Sophia

    Jag hade också undrat om min vän druckit vin när hon ammade av den anledningen att jag inte vet vad Livsmedelsverket anser vara okej och av omtanke. Är du säker att han ifrågasatte och inte bara undrade?

  31. Sofia

    Om det är något jag har svårt för, förutom alla dessa sjuka, elaka (kvinnliga) troll som förföljer dig i din blogg, så är det MÄN som ska kommentera en ammandes kvinna förehavanden. Unga, barnlösa män som har åsikter om hur en kvinna lever sitt liv. FY FAN! Du skulle ha frågat efter hans emailadress och skickat länken från Livsmedelsverket, där det klart och tydligt står att ett par glas i veckan (när man ammar) inte är någon fara.
    Jag är SÅ glad att jag inte längre bor i Sverige! Och jag ser så fram emot när min bebis är född och jag kan äntligen dricka ett eller två glas vin. Även om jag ammar!

  32. Maria

    först! närå haha. men till saken, han hade absolut ingen rätt. tror jag haft tur som aldrig har råkat ut för nån sån där person. alltså jag kan inte fatta att han sa det egentligen, helt sjukt ju.

    kram

  33. Mrs.M

    Hej Anitha,
    Målsättningen med hans ifrågasättande är enkel. Vi har sedan vi varit små (jag är 47 år) fått det inpräntat att det inte ska vara någon alkohol under tiden man ammar. Det är bara så. Under senare tid har det då visat sig att det är ok att dricka ett glas vin men somliga människor tycker och tror fortfarande inte att det är passande. Att han frågade dig tycker inte jag är diskriminerande. Han blev säkert bara förvånad eftersom, i hans värld, får inte en ammande kvinna ta sig ett glas. Varför skulle Calle bli ifrågasatt? Han ammar ju inte. Jag tycker att du tar i lite väl hårt mot killen och dig själv. Vi tycker alla olika. Ha en bra dag. Kram på dig.

Comments are closed.