Anitha Schulman

Pappaledighet

Jag är så otroligt glad över att ha en man som inte längtar till att springa tillbaka till jobbet och ser pappaledighet som ett nödvändigt ont. Det kanske inte är så många män som agerar så idag. Men äldre generationer gjorde det definitivt. Dels var det inte lika viktigt ansågs det, dels fanns inte lika mycket ersättning att få ut eller dagar för den delen heller. Så papporna valde nog oftare att hålla sig på jobbet för att familjen inte skulle duka under ur ekonomiskt hänseenden många gånger.

Den auran att pappaledighet  inte är ”lika viktigt” som mammaledighet hänger på något slags sätt kvar.  Att det är/var lite av ett spel för gallerierna, för att hårdra det. Kanske är det gamla generationens män och kvinnor som inte är luttrade nog i den nya tidens jämställdhet. De förstår rent professionellt vad det innebär men inte emotionellt. Inte så konstigt. Det var ju den tidens tand.

När jag gick på mammaledighet pang bom, betydligt tidigare än planerat. På grund av att hon föddes nästan en månad förtidigt behövde jag i princip inte avsluta/överlämna någonting. Jag jackades ur smidigt och ingen från jobbet  hörde av sig trots att vi var mitt i uppstart av produktion. Oerhört proffsigt agerat. Kändes som att det fanns bra rutiner för det där. Men från Calles jobb hörde man av sig betydligt oftare. Inte för att Calle gjorde något åt saken.

Jo förvisso är han partner och hon kom som sagt förtidigt, kanske inte så konstigt. Men det känns som att rent generellt när jag frågar runt bland väninnor. Att pappor  i allt högre utsträckning blir kontaktade från sina arbetsplatser under sin pappaledighet, i jämförelse med mammor. Som någon slags konsulter på distans.  Det finns ingen riktig ursäkt att man ringer och stör från jobbet. Det verkar vara helt okej och accepterat. Men papporna i det här skedet är ju precis lika nykläckta som mammorna och någonstans lite som på en kurs i föräldra och bebiskunskap.

Skulle man exempelvis ringa till någon på jobbet om diverse jobbrelaterade ärenden ifall den var iväg på en tvåveckors-utbildning i under tjänstledighet?

Jag undrar om det är just på grund av den gamla pappaledighets-statusen. Att det liksom inte ÄR riktigt lika viktigt? Eller om det har med något helt annat att göra? Är papporna för snälla när plikten kallar? Vad tror ni. Är jag snett på?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Det irriterar mig enormt att andra ska lägga sig i och bestämma hur andra människor ska ta ut och dela upp sin föräldraledighet. Kan inte varje par få göra det som passar dem?? Min man är chef på ett företag i utlandet och jobbar delvis hemifrån och delvis utomlands regelbundet. Han kommer aldrig kunna ta ut en pappaledighet längre än några veckor utan ger alla sina dagar till mig.Hade han tagit ut månader hade han blivit av med jobbet, thats it. Och det har vi inte råd med. Däremot jobbar han hemifrån i Sverige och är således hemma med oss varenda dag han jobbar från sverige. Låt var och en ta ut sina dagar hur de vill, allas situation ser olika ut.

  2. Therese

    jag tror inte det har med mamma och pappa ledighet att göra, utan vilka osynliga regler man satt upp tillsammans på sitt jobb. Jag är kvinna och blir ofta uppringd på semestern och absolut på tjänsteresor. En gång satt jag på en strand i peru och skrev ihop den årliga utvärderingen av dem i mitt team eftersom jag fick ett brådskande samtal om det. Jag har ju då tydligen accepterat att ta en viss del jobb även på fritiden, och kanske har Calle gjort samma sak medan du varit ”starkare” där.

  3. Hina

    Bra inlägg, Anitha!

    Om man generaliserar lite så kan man säga att kvinnor ofta planerar livet utifrån familjen medan män ofta planerar livet utifrån karriären. Så här ser det vanligtvis ut oavsett om mamman ammar eller inte och även om hon tjänar mer än honom. Jag vet att det finns undantag, men de är tyvärr just undantag. Till syvene och sist handlar det om prioriteringar och gamla invanda könsroller.

    Grattis till er dotter och fortsatt lycka till!

    Allt Gott Hina

  4. Klokegård - Designa ditt Liv!

    Väldigt intressant inlägg, det är ju faktiskt så att mammor och pappor behandlas olika och faktiskt har olika status. Saker som det är självklart att en mamma gör blir en pappa hjälte om han gör.
    Jag har ju sett hur olika min man och jag blev behandlade på dagis t ex.
    Jag hörde att man kommit med förslaget att båda föräldrarna ska vara föräldralediga den första månaden, men det sade försäkringskassan nej till.

    Ha en fantastisk dag!

  5. J

    Anitha, kan du inte lägga upp bilden på Penny när hon ser ut som Dr. Evil? Åh jag kunde inte sluta att gulla med den igår efter att ha sett den på Twitter. Alla måste få se.

  6. S:H

    Jag känner igen det så väl. Jag har blivit kontaktad av mitt jobb en gång på 2 månader, min man blir uppringd nästan dagligen för diverse, oftast oviktiga frågor, och då har ingen av oss ett jobb där vi inte kan lämna över till någon annan. I min mans fall skulle de precis lika gärna kunna ringa vem som helst av hans kollegor. Men att åka in till jobbet skulle han inte göra, han svarar oftast inte om det ringer från jobbet, är man ledig så är man…

    Angående ledighet så är det inte alltid det syns i statistiken att pappan är föräldraledig. Här gör vi tillexempel så att vi är lediga tillsammans i 3,5 månad nu i början, men vi kan ju inte ta föräldradagar samtidigt så den ena har semester/komp och den andra f-dagar. sen är jag ledig själv i ett år, sen tillsammans i 1-2 månader och sen är pappan hemma ca 9 månader. Ganska så likfördelat om jag får säga det själv, men i och med vilken typ av ledighet vi tar ut så kommer det inte synas i statistiken att mannen är ledig med barnet nästan lika länge som jag.

  7. Estetica

    En månads gemensam föräldraledighet efter förlossningen vore ju idealet!!!
    Men fortfarande så är det Mamma som fött barnet Mamma som ammar och biologiskt är livsnödvändig för den nyfödda!!!
    Den dan det råder biologisk enfald…ja vill vi då ha den!?!
    Nej..men med pappan som nanny kan Anitha och Penny njuta av anknytningen utan frusterande praktiska sysslor!!!
    Inför nästa val: vinner det parti som erbjuder en månads gemensam föräldraledighet !!!

  8. Newyorkmamman

    Jag skiter i pappaledigheten for vi har ingen sadan dar jag bor, ville bara skriva ah (med prick over a) vilken underbar liten flicka! Helt perfekt och sa fin. Nu vill jag ocksa ha. Njuuut av din ledighet sa lange du kan. Jag menar, passa pa att vara hemma sa lange du kan. Strunta i pressen fran omgivningen. Ni ar fina ihop, du och Penny.

  9. Susan

    Signaturen ”Anders” beskrivning stämmer helt överens med min. Kvinnorna har lagt upp en plan för att överlämna jobbet på ett bra sätt och de säger aldrig att någon kan ringa dem när de går på föräldraledigheten.

  10. emelie

    Borde vara självklart att pappor ska ta ut pappaledighet 2011 men de flesta pappor väljer konstigt nog inte att ta ut någon (förutom sina 10 dagar). Har hört att flera pappor blivit ifrågasatta på jobbet när de vill gå på föräldraledighet, helt stört! Hoppas verkligen att detta kommer ändra sig.

  11. Hanna

    Jag tror att det ligger en hel del i det du skriver, och tror även att många ser det som att det är kvinnan som har fått barn, och glömmer bort att mannen också har fått ett barn att ta hand om. Det gäller inte bara i arbetslivet, utan rent generellt förväntas män kunna ställa upp på andra saker trots att de är nyblivna föräldrar.

  12. Anna

    Min kusin hade jättesvåra problem när han skulle vara pappaledig. Han ville egentligen vara pappaledig helt i några månader, men de blev jättesura på hans jobb. Han fick igenom att vara ledig 2 dagar i veckan under 4 månaders tid, men fick ständigt telefonsamtal ifrån jobbet, och sura kommentarer om att han var hemma. Att han var en mes och sådant! Jag blev så ledsen när jag hörde detta. Men det var även tjejer som hade varit mammalediga från samma företag, och de hade blivit väldigt respekterade för detta och ingen hade blivit sur eller ringt och stört dem.

  13. Ginger

    Haller med Carina, dina inlägg efter att du fött din söta dotter, har helt ändrat karaktär; du har blivit vuxen verkar det som. Missförsta mig rätt, det är bara positivt. Jag blev mormor för 2:a gangen samma dag din dotter föddes, skojigt att jämföra 2 söta tjejer (men sa olika) med samma födelsedag.

  14. Lisa

    Jag tycker Anders analys är klockren. Man förbereder inte en 2 veckors pappaledighet lika mycket som en 8-månaders mammaledighet.

  15. louise

    Att följa era första veckor som föräldrar och samtidigt läsa Ebba von Sydows blogg (som blev mamma i samma veva) är som natt och dag. Ebba jobbar 4 dgr efter födseln, bla. Jag som älskar kontraster roas av detta : ) Kram på er!

  16. Ems

    Du har som vanligt rätt. Du har ett sätt att sätta fingret på det som man ser, men ändå inte ser. Förstår du vad jag menar?

  17. carina

    Jag tror det är för att papporna inte är lika ”livsviktiga” för spädbarnet i början, i alla fall inte om man helammar. Jag har helammat i 6 månader och det är först nu som pappan till mitt barn kan känna att han kan ta hand om vår dotter mer. Sen har väl inte vi jobbat på det så mycket, som vi borde ha gjort med husrenovering och annat, men det är förbaskat svårt. Tycker jag i alla fall. Nu är min tös så hårt bunden till mig, så det känns alldeles omöjligt att behöva vara ifrån henne när pappan ska vara föräldraledig snart..

    Måste säga att du skriver väldigt fina inlägg nu sedan du fick barn.

  18. Anders

    Det här har jag sett på nära håll som chef och tror mig veta lite vad det beror på eftersom jag verkligen har rannsakat mig själv hur det kommer sig att jag ibland, som chef, måste ringa föräldralediga pappor, men sällan (t.o.m. aldrig) mammor.

    När en kvinna blir gravid och när det är utkommunicerat på arbetsplatsen så märker man ganska snabbt att kvinnorna lägger upp en plan. De lämnar inget åt slumpen och ser till att fråga ”vem ska ta hand om det här när jag lämnar”, ”vem kan jag lämna över till”, ”vi kanske ska göra det här tillsammans eftersom….” osv. Eftersom det också finns en mental plan så dokumenteras och informerar kvinnorna mer till sin kollegor.

    Så om det inträffar att den blivande mamman försvinner tidigare än planerat så är det sällan man stöter på problem. Gör man det så går det alltid att pussla och fråga runt utifrån den information man fått och till slut har man nystat ut det.

    Män tänker ofta ”jag ska bara vara borta 10 dagar” och säger dessutom väldigt ofta ”ring mig om det är något”.

    Det är ofta som en kvinnas frånvaro i ett år är enklare än när män är borta de första dagarna och det har bara männen själva att skylla.

    Oftast brukar detta fungera bättre när de senare går iväg på planerad föräldraledighet och är borta en längre tid. Då har männen tänkt till och gjord det som kvinnorna gjorde redan när de blev gravida.

    Väldigt kategoriskt, men det slår sällan fel och jag har nu varit med om detta oräkneliga gånger!

    Ibland funderat jag på om det är någon rädsla hos män för att bli bortglömda på arbetsplatsen. Det är viktigt för män att bli tillfrågade för då har man inte glömt bort dem och deras arbete. Detta är jag inte lika säker på men funderat lite kring.

    En annan ”rolig” upptäckt jag har gjort är när föräldralediga föräldrar besöker sin arbetsplats med nykomlingen.

    Kvinnan pratar om viktkurvor, utveckling, vad man gör, frågar hur det är med kollegor (på ett privat plan) och berättar allmänt om sin vardag.

    Män frågar hur det går med affärer, kunder, utveckling (och då inte barnets utan företaget) samt att man berättar om alla ombyggnadsprojekt man håller på med hemma.

    Sen är det som alltid grader av detta, men mönstret är skärmande tydligt.

    Jag har faktiskt sagt till ett par pappor att vi kommer överleva utan dem…

    Njut och ha det trevligt. Se till att Calle gör en ok överlämning- han låtsas att han slutat och aldrig mer kommer komma till jobbet- kanske hjälper 🙂

  19. Begga

    Min make blev kontaktad via telefon under första veckan av sin 6 månaders föräldraledighet. Detta för att informera han om att han skulle bli befordrad inklusive en rejäl lönehöjning ! Hur schysst som helst 😉

  20. Anna

    Jag tror inte alls att det har med pappaledighet att göra utan hur män agerar generellt. Tror att det är betydligt vanligare at de blir uppringda på semester och andra ledigheter. Kan också bero på att det ofta har andra typer av tjänster (rent generellt – och tyvärr…). Calle är partner i företaget och ag tror inte att de hade ringt en ”vanig” medarbetare lika ofta.

  21. Johanna

    Håller med dig enormt, när i gick på ledighet, hade planerat snitt så min mans arbetsplats var väl förberedd så ringde chefen ändå efter vi varit hemma 1 vecka och undrade om Erik kunde komma in.
    Som tur är har jag en man som kunde säga nej…
    På semestern en månad senare var det samma sak, där ar han inte lika duktig dock på att säga nej så han gick in några dagar.
    Då stod chefen inte högt i status i mina ögon. Ibland önskar jag att min man inte var så värdefull på sitt jobb eller att dom kunde lösa sina problem utan honom ibland.

    För övrigt vill jag Gratulera till fina lilla Penny, fick själv barn för 11 månader sedan. Å jag kan säga att den kärlek du känner redan u kommer bara fyllas på.
    Det är helt fantastiskt att bli förälder…

    Njut, för tyvärr går tiden så ruskigt fort…

Comments are closed.