Anitha Schulman

Första natten då allt funkade

Åh i natt funkade allt för första gången. Vi har hållit på och trixat och fixat med två olika Snuggle Nests. I barnsängen och i vår säng. Men inget verkar funka. Snuggle Nesten trixar hon sig ur och verkar inte tycka är så bekväma hur mycket bollster vi än adderar för att göra dem komfortablare. Nu har vi äntligen tagit bort ena gaveln på IKEA-sängen så hon sover bredvid mig med fast  i egen säng. Då kan jag lättare flytta henne fram och tillbaka på natten när det är amningsdags, (jag är ju fortfarande lite stel efter stygnen).

Hon sover som bäst när hon sover på dagen på en kudde i vår säng. Vi köpte en ledbelysning igår som vi fäst på sänggaveln till barnsängen så jag kan byta på henne nattetid i sängen. Problemet är ju att hon blir så pigg när man går upp med henne. Så i regel har hon hållit låda mellan 01.00-04.00.

Vi har bestämt att jag tar nätterna då Calle går tillbaka till jobbet i nästa vecka så vi fort får in den rutinen. Då tar han första morgonpasset och gör frukost, sen somnar vi om, jag och Penny.

Så här är planen och i natt funkade  det för första gången fullt ut.

Jag går och lägger mig vid 22.00, då har jag ammat vid 20.00 sista gången. Klockan 23.30 går Calle och hon och lägger sig. Då har Penny fått lite mjölkersättning innan och varit vaken ca en timme totalt. Det blir hon ganska punchig av och somnar in gott. Hon vaknar i regel runt 01.30, då får hon amma i ca 30 minuter. Sen somnade hon om och vaknade vid 04.00. Samma sak då, det är det även dags att byta på henne.

Hon vaknar igen vid 06.30 och Calle går upp med henne och ger henne utpumpat i flaska och gör frukost till oss. Vi äter frukost tillsammans, sen somnar jag och Penny om. Då ska Calle i praktiken gå till jobbet.

Nästa amningstillfälle sker vid 10.30. Idag funkade det! Fast hela familjen somnade om efter frukost istället för att han gick till jobbet.

Vi var för första gången på elva dagar helt utsövda. Så stort.

Idag åkte vi och hälsade på vännerna Johanna och Mårten. Satt på deras terass och njöt i solen. Sen åkte vi på Picknick i Humlan. Jag gjorde min första publika amning. Det gick bra om än lite nervöst.

Förorts stylie?

När Alex fick syn på mig på mig kallade han mig för ”Farstaglitter” Jag tittade på mig själv och insåg att jag såg ut precis vad han menade.

Dagens outfit var någon sorts kris att vägra gravidkläderna men inte få plats i ordinarie storlek. Direkt efter parken gick jag in på Zara och gjorde en räd. Kom hem med en helt ny garderob. Förstår ni knäcken när bara två plagg passade i storlek. Fy fan vad jag hatar den här kroppen just nu och stora bröst… Vilket jävla skämt! Passar ju inte i något.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. l

    @Sarah. ”typiskt vissa mammatyper…” Jag antar att du är en människa som behöver känna att du är- och gör saker bättre än andra för att må bra. Det är ok så länge du håller dina mindrevärdskopmplexförtäckta åsikter/tankar inom dig och inte spyr ut dem över andra. Du kan såra andra, förstår du det? Eller kanske är det det du vill? Då är du riktigt sorglig

  2. Madelene

    Jag tycker att alla ska få göra som de vill och som passar deras barn bäst. Alla barn vill ju inte ha det likadant som vissa verkar tro här. Och även om jag tycker såhär så låter det onaturligt att stoppa tutten i munnen på ungen jämt för att man ”inte kan amma för mycket”. Om ni vill ha ungar som lär sig att amma på natten för att ni promt måste låta dem göra det så får ni skylla er själva om ni inte får sova..! Barn fungerar väl i regel som vuxna och äter var 3-4 timme oberoende av vad några gubbar sa för hundra år sen.

    Grattis till fina lilla Penny och jag ni är fantastiska föräldrar till henne. Kom ihåg att det är ni som känner ert barn bäst. Inte några tjuriga mammor som tror de vet bäst.

  3. Sarah

    Varför ersättning? Har ni redan märkt att hon behöver det? Äter hon onormalt mkt från dig? Växer hon inte som hon ska eller?

    Typiskt vissa mammatyper att ta till ersättning bara för att de under ett par månader inte orkar ge sin tid till amning. Vi talar ett par månader, inte år!

    Jesus!

  4. em

    Tycker mest det var välmenade tips att läsa här, men trollkommentarerna kanske inte godkänns? (Helt okej, man bestämmer själv vad man vill ha pa sin blogg) Lycka till med bebben, hon är vacker!

    PS: Lotta 21:05 Varför sa bitter, alla gör väl som de vill, vill man hänga i stan far man val ända göra det, till och med om man kommer fran UTLANDET!

  5. Gunilla

    Utan att ha någon som helst aning kring vad som utmärker en äkta Stockholmare tycker jag din blogg är super 🙂 Jag skrattade högt åt tvångstankarna, tack för att du delade med dig. Att våga stå för det man tycker och den man är, det är riktig ”klass” för mig!

  6. Lina

    Åhhhh herregud vilka präktiga know-it-all mammor det fanns här. Va fan hon kanske ha ett barn som inte vill käka dygnet runt. Sluta ge era vidriga tips som egentligen bara är nedsättande kommentarer. Anitha och Calle fixar ju det här med sin lilla tjej galant! Det är ju förresten guld att Calle tar Penny två gånger så du får sova lite och bli lite mer pigg i knoppen och verkligen kan njuta av din dagar med Penny! Hon är jättefin och ni är så fina med henne. Älskade inlägget om oro och tvångstankarna. Precis så kände jag med!!!!

  7. E

    Jag förstår ingenting av att ha ett schema för en nyfödd. Som Nadja skriver kan du mycket väl paja amningen på det sättet. Men, om det inte är så viktigt för dig och du gör ett genomtänkt val så är det väl bara att köra på.

  8. E

    Jag förstår inte nånting av att ha ett schema för en nyfödd, och som Nadja påpekar kan du mycket väl paja amningen på det sättet. Men om den biten inte är så viktig för dig så är det ju bara att köra på, huvudsaken är väl att det är ett genomtänkt val.

  9. Ellae

    Förbered dig på att din kropp inte kommer se utsim förr på ett bra tag. Att din garderob kommer begränsas till” amningsvänligt”. Trist, men sant.

    Förbered dig på att alla rutiner kommer ändras. Det blir inte som man tänkt sig precis. Det är liksom inte du som bestämmer längre. I alla fall nu ett tag.

    Men det blir bättre om ett par månader!
    Håll ut!

    Hur känns det att Calle ska börja jobba?

  10. milla

    Är själv mamma till en liten tjej och mitt tips till er är; gör det så enkelt för er som möjligt! Precis som någon säger här innan, byt inte blöja på natten och håll på.

    Och jag håller med om det där med fri amning som någon annan här påpekar. Min lilla tjej bodde vid bröstet hela första veckan och sen var det mååååånga ”rutiner” som infann sig innan vi insåg att det inte ens kunde kallas rutiner eftersom de bara funkade i någon dag.

    Det var egentligen först när hon var någon månad som det började bli att hon själv valde att äta var tredje-fjärde timme. Innan dess åt hon ungefär varannan timme och mer ofta på kvällen (då hon den första tiden nästan alltid låg vid bröstet).
    Nu har vi precis tagit oss förbi tredje månaden och det har just varit en period då vi fått amma oftare än var tredje timme, för att öka produktionen igen (hon växer ju och blir stora tjejen!).

    Tänk också på att den första mjölken som kommer är törstsläckande och full av laktos. Mjölken som kommer sen är fet och mättande. För mycket laktos = ont i magen. Så försök att amma ur ett bröst (låt henne ligga tills hon släpper själv). Rapa, kanske byt en blöja och erbjud sen det andra bröstet. Snuttar hon bara så ge napp (du hör om hon sväljer).
    Får hon bara den törstsläckande mjölken så kommer hon att vilja äta jätteofta och sen bli mätt fort. Då kan hon inte sova långa stunder och blir därmed övertrött.

    Vår dotter sov bara första natten hemma med oss i sängen, sen insåg vi att det var vi som störde och väckte henne och att det funkade bäst för oss alla om hon sov i sin säng (vilken hon älskar!). Vi har en Stokke med minikorg där vi lagt i en Doomoo-amningskudde (large). Hur mysigt som helst!

  11. Anni

    Härligt att det funkar bättre. Ett tips som jag fick av en Barnmorska är att strunta i att byta blöja på natten om bebisen blir pigg. Avföringen är ändå så mild för huden när barnet ammas så det är ingen fara. Barnet lider inte på nåt sätt av det. Man kan använda en lite större blöja på natten om det behövs. Förstår helt klädångesten. Kände precis likadant. Håll ut bara. För de flesta börjar allt återgå till det normala efter ett par månader. Grattis till er fina flicka!

  12. Nadja

    Åh grattis till världens finaste dotter!
    Om du vill att amningen ska fungera i ett längre perspektiv, så kan jag rekommendera att amma fritt och inte på givna klockslag, med andra ord – det är er ljuvliga lilla flicka som när hon pickar med huvudet, smackar med munnen etc. som får amma när och hur mycket hon vill. Det där med att ge spädbarn mat var 4:e timme var något som bestämdes av en grupp män på en internationell konferens år 1907 att alla västerländska barn skulle amma på klockslagen 06, 10, 14, 18 och 22.

    Det går liksom inte att amma för mycket. Varför ammar du så sällan? Det är normalt att amma spädbarn 12, 16, 18, 20 ggr per dygn.

    Menar att inte hacka på dig, ni gör ett fantastiskt jobb! Och grattis till första natten då allt funkade! Men jag tycker att det är så tråkigt med historier om amning som slutar att fungera på grund av okunskap. Hoppas denna natt blir lika bra!

  13. Malin

    Äh, vadå glöm det där med rutiner? Det är väl olika för alla. Min dotter har sovit hela nätter från att hon var ca 2 månader och jag har kört med rutiner. Visst får man ändra dom lite efter att dom blir större men ändå… för oss har det funkat att ha en plan!

  14. Lotta

    Ps. Det där med rutiner… Glöm det, det kommer ändras många gånger om och det är så det är helt enkelt. Ett tips: ”Det bästa sättet att göra barn snälla är att göra dem lyckliga.” Oscar Wilde

  15. Lotta

    Jag förstår inte? Har ni förortskomplex allihopa? Du kommer från landet, till och med från utlandet, Alex från Farsta och så tror ni att ni helt plötsligt har klass och stil för att ni umgås i stan istället för i Hammarby Sjöstad? Det gumman går inte hem i denna stuga. En riktig Stockholmare, en storstadsbo behöver inte hävda sig och panikhandla kläder för att passa in i en snäv bild för hur en Stockholmare från innerstan skall se ut. Lite skrattretande och väldigt oklassigt beteende.

  16. Malin

    Ett litet tips bara, det blir inga rutiner när de är så små för de ändras hela tiden. Ju större de blir desto längre håller de på sina rutiner, och när man precis landat och tycker allt fungerar så himla bra, vad händer? Jo, rutinerna ändras igen.

    Er dotter är verkligen helt ljuvlig! Grattis! Har själv en son som fyller två i sommar.

Comments are closed.