Det ljuva 40+ livet

Miniburgare med lax eller kyckling

Mat i miniformat är konstigt nog mycket godare än mat i normalstorlek om man frågar barnen. Här kommer två alternativ som är uppskattade av hela familjen.

miniburgare med lax

Hamburgerbröd

(50 st)
250 g smör
1/2 l vatten
2 frp jäst
0,5 dl socker
1,2 kg mjöl
uppvispat ägg
sesamfrön
Värm smör och vatten till 37 grader. Smält jästen med lite av sockret i en bakbunke. Häll i degvätskan, mjöl och resten av sockret och arbeta degen smidig i maskin 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Arbeta degen på bakbord och dela den i 50 delar. Rulla varje del till en liten boll. Lägg på bakplåt och platta till den något. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägg och strössla över sesamfrön. Grädda på 200 grader i ca 5 minuter.

Remouladsås

2 dl rapsolja
1 tsk salt
1 ägg
1 finhackat äpple
1/2 rödlök
1/2 dl hackad smörgåsgurka
1 tsk dragon
1/2 msk curry
hackad persilja
peppar
Blanda olja, ägg och salt med en stavmixer till majonäsliknande koncistens. Rör i övriga ingredienser. Ställ svalt.

Laxburgare

(10st)
400 g laxfile
salt och peppar
3 dl panko ströbröd
rapsolja
10 salladsblad
10 skivor gurka
Blanda lax, salt och peppar i en matberedare till grov hackad koncistens. Forma burgare. Doppa i panko på båda sidor. Låt vila ett par minuter. Värm olja i stekpanna och stek på båda sidor till de har fått fin färg.

Servera med bröd, remoulad, sallad, gurka och klyftpotatis eller pommes.

miniburgare med kycklingI alternativ två med kyckling har jag inspirerats av ett recept från Elle mat & vin.

Aioli

2 dl rapsolja
1 ägg
salt
3 pressade vitlöksklyftor
hackad persilja
Blanda olja, ägg och salt med en stavmixer till majonäsliknande koncistens. Blanda i pressad vitlök och hackad persilja. Låt stå kallt några timmar och gosa till sig.

Kycklingburgare

12 st
3 st kycklingfiléer
1/2 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1/2 dl hackad basilika
rivet citronskal
2 msk saft från citron
salt och peppar
12 salladsblad
6 körsbärstomater
västerbottenost
Dela varje kycklingfilé i fyra delar. (jag använde tvådelad kycklingfilé). Blanda marinaden: olja, persilja finhackad vitlök, basilika, citronskal, citronsaft salt och peppar. Låt kycklingfiléerna marinera kallt i minst en timme. Stek i smör eller olja.

Servera med bröd, aioli, sallad, tomat, västerbottenost och klyftpotatis.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.