Mat i miniformat är konstigt nog mycket godare än mat i normalstorlek om man frågar barnen. Här kommer två alternativ som är uppskattade av hela familjen.
Hamburgerbröd
(50 st)250 g smör
1/2 l vatten
2 frp jäst
0,5 dl socker
1,2 kg mjöl
uppvispat ägg
sesamfrön
Värm smör och vatten till 37 grader. Smält jästen med lite av sockret i en bakbunke. Häll i degvätskan, mjöl och resten av sockret och arbeta degen smidig i maskin 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Arbeta degen på bakbord och dela den i 50 delar. Rulla varje del till en liten boll. Lägg på bakplåt och platta till den något. Jäs i 30 minuter. Pensla med ägg och strössla över sesamfrön. Grädda på 200 grader i ca 5 minuter.
Remouladsås
2 dl rapsolja1 tsk salt
1 ägg
1 finhackat äpple
1/2 rödlök
1/2 dl hackad smörgåsgurka
1 tsk dragon
1/2 msk curry
hackad persilja
peppar
Blanda olja, ägg och salt med en stavmixer till majonäsliknande koncistens. Rör i övriga ingredienser. Ställ svalt.
Laxburgare
(10st)400 g laxfile
salt och peppar
3 dl panko ströbröd
rapsolja
10 salladsblad
10 skivor gurka
Blanda lax, salt och peppar i en matberedare till grov hackad koncistens. Forma burgare. Doppa i panko på båda sidor. Låt vila ett par minuter. Värm olja i stekpanna och stek på båda sidor till de har fått fin färg.
Servera med bröd, remoulad, sallad, gurka och klyftpotatis eller pommes.
I alternativ två med kyckling har jag inspirerats av ett recept från Elle mat & vin.
Aioli
2 dl rapsolja1 ägg
salt
3 pressade vitlöksklyftor
hackad persilja
Blanda olja, ägg och salt med en stavmixer till majonäsliknande koncistens. Blanda i pressad vitlök och hackad persilja. Låt stå kallt några timmar och gosa till sig.
Kycklingburgare
12 st3 st kycklingfiléer
1/2 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1/2 dl hackad basilika
rivet citronskal
2 msk saft från citron
salt och peppar
12 salladsblad
6 körsbärstomater
västerbottenost
Dela varje kycklingfilé i fyra delar. (jag använde tvådelad kycklingfilé). Blanda marinaden: olja, persilja finhackad vitlök, basilika, citronskal, citronsaft salt och peppar. Låt kycklingfiléerna marinera kallt i minst en timme. Stek i smör eller olja.
Servera med bröd, aioli, sallad, tomat, västerbottenost och klyftpotatis.
Håller fullständigt med dina barn. All sorts minimat är mycket godare 🙂