Det ljuva 40+ livet

Midsommartårta

midsommartårtaEn av de mest kyliga midsommaraftnar jag kan minnas. Minimalt med sol, nordanvind, som mest 12 grader och lite regnstänk. Det var höstjackan som gällde under dans kring midsommarstången och all mat intogs inomhus.

Så här gjorde jag årets midsommartårta – en man tager vad man haver variant på Arlas midsommartårta.
Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i äggfluffet. Häll smeten i en bröad och smörad form 24 cm i diameter. Grädda ca 30 min på 175 grader. Svalna. Dela botten i tre delar.
Jordgubbsmousse
500 g jordgubbar
2 dl socker
3 gelatinblad
4 dl vispad grädde
Mixa jordgubbarna till en slät puré. Lägg gelatinblad i kallt vatten under 5 minuter. Koka upp puré tillsammans med socker. Ta bort från plattan. Krama ur vattnet från gelatinen och smält ner dem under omrörning i jordgubbssmeten. Låt svalna. Blanda försiktigt i den vispade grädden. Lägg en tillbaka en bottendel i formen. Bred på hälften av moussen. Lägg på nästa bottendel och bred ut resten av moussen. Låt stelna i kylskåp.
Citronspackel
Skal från en citron
2,5 dl mild kvarg
2 dl florsocker
3 dl vispgrädde
Blanda kvarg, florsocker och rivet citronskal. Vispa grädden hårt och blanda försiktigt ihop alltihop. Bred på rikligt med citrontopping. Dekorera med färska jordgubbar.

146 av 365: Midsommartårta; tema 183 i utmaningen 365 foton 2014.

Min nya blogg hittar du på www.womsa.se/40plus och jag kan utlova mer frekventa inlägg.

Följ gärna med mig dit för pyssel, recept, foton och min vardag.
Följ även gärna min blogg med Bloglovin’ så missar du inte några inlägg.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ina

    Ja det var verkligen supersvalt, det är bog detsamma för mig att det var den kallaste midsommaraftonen jag upplevt. Tårtan ser jättesmarrig ut.