Nu är rosbuskarna sprängfyllda med härligt röda nypon som i sin tur är härligt sprängfyllda med vitamin C och andra nyttigheter. Att plocka en liter går jättesnabbt, och någon timme senare har nyponen förvandlats till nyponsoppa.
Nyponsoppa på färska nypon
Puré av 1 liter nypon1 dl socker
1 liter vatten
1 msk potatismjöl.
Skär bort ändarna på nyponen. Lägg i en kastrull fyll på rikligt med vatten. Koka i 30 minuter. Häll av vattnet, men spara det (ca 1/2 liter blev det kvar för mig). Mosa nyponen med en potatisstöt och filtrera sedan genom en finmaskig sil så att kärnor och skal sållas bort och puré återstår. Rör ut purén i lite av kokvattnet så att det löser upp sig. Späd på med mer vatten till 1 liter. Rör ut potatismjöl i lite vatten och häll i soppan under omrörning. Häll i socker och koka upp.
Servera med glass, grädde, mandel eller drick som den är varm eller kall.
Den här nyponsoppan blev riktigt god. Mycket godare än den som man köper färdig på tetra. Prova!