Förra året planterade vi fläderbuskar. En vanlig och en blodfläder. Det blev inte någon överdriven blomning så här första säsongen. Jag fick helt enkelt anpassa flädersaftreceptet efter blomtillgång.
Så om du liksom jag inte har så många blommor är här ett recept anpassat för oss :).
Rosa flädersaft
1 liter, vilket ger ca 9 liter färdig saft-
0,6 l vatten
0,6 kg socker
20 klasar fläderblom (10 rosa & 10 vita)
3 citroner
Pressa två citroner och skiva en. Rensa bort grova stjälkar från blommorna. Blanda vatten, citronsaft och socker i en kastrull, koka upp under omrörning till sockret löst sig. Ta av från värmen blanda i blommor och citronskivor. Svalna till rumstemperatur. Låt sedan gosa till sig under lock i kylskåp. Efter fyra dagar silas blommor och citronskivor bort och saften tappas upp i en ren 1-litersflaska eller frysburk. Späd saften ca 1+8. Njut iskall!
I kylskåp är hållbarheten kort, men i frys desto längre.
Följ gärna min nya blogg för pyssel, recept, foton och min vardag www.womsa.se/40plus . Välkommen!