Eftersom vi hade väldigt mycket grädde med kort datum och sommarens jordgubbar i frysen kom jag att tänka på glass. Det kändes lite spännande för jag har aldrig provat att göra glass själv tidigare. Så här blev min variant utan glassmaskin:
-
3 dl grädde
1/2 vaniljstång
3 ägg
1/2 dl florsocker
300 gram jordgubbar
1/2 dl jordgubbssylt
Låt jordgubbarna tina om de är frysta. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstång. Låt svalna och ställ in i kylskåpen så att den blir kylskåpskall. Kör jordgubbarna lite hastigt i en mixer – de får gärna vara små bitar kvar. Vispa ägg och florsocker fluffigt. Rör ner jordgubbsmix och jordgubbssylt i äggsmeten. Ta bort vaniljstången ur grädden och vispa den till hårt skum. Rör ihop grädde och ägg/jordgubbssmet. Sätt på ett lock på bunken och ställ i frysen. Efter 30 minuter – rör om smeten med en gaffel och ställ i frysen igen. Upprepa efter 30 minuter och igen efter ytterligare 15. Sista gången 15 minuter efter det. Låt vila i frysen minst ytterligare 2 timmar.
Innan servering – ta fram glassen 10 minuter så att den får tina lite.
Glassen fick toppbetyg av familjen och kändes ganska nära Hägendaz. Fast den blev lite isigare, eftersom det är svårt vad jag har förstått att få glassen helt perfekt utan maskin. Glassen gjorde sig riktigt bra som milkshake med mjölk, färska jordgubbar och jordgubbssylt.