Julens första godis är klart! Det blev en ljuvligt mjuk och len choklad- & lakridskola.
Choklad & Lakritskola
2 dl ljus sirap
1 dl rörsocker
1 dl mörkt muskovadosocker
100 g smör
2 dl grädde
2 msk kakao
2 msk lakritspulver
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning. Vrid sedan ned värmen och låt småputtra mellan 15-25 minuter tills smeten uppnår en temperatur av 120 grader. Gör kulprovet för säkerhets skull för att se att kolan fått önskad konsistens. Jag gillar att den är ganska mjuk, så att den inte fastnar i tänderna.
Häll upp kolasmeten i en form ca 20*30 cm klädd med bakplåtspapper. Låt stelna över natten.
Skär upp i lagom stora kolabitar – jag fick ut 45 st fina och en del fula kanter som hamnade direkt i magen :).
Slå in varje kola i smörpapper och tejpa runt med en bit wahitejp – lite pyssligt och tidskrävande, men det blir fint och håller ihop bra.
LAKRITS
Ha, ha! Jag använde ett lakridspulver från Danmark 🙂 och då blev det på danska.