Jag är verkligen novis vad gäller att koka sylt. Det har på sin höjd blivit några burkar rårörd lingonsylt genom åren. Nu har jag gett mig på att göra blåbärssylt och jag gjorde det enkelt för mig.
Hemligheten heter ”syltsocker”.
Syltsocker är ett färdigblandat socker med rätt mängd pektin, citronsyra och konserveringsmedel (kaliumsorbat).
Jag valde att göra den lättsockrade syltvarianten och blandade 2 kg blåbär med 1 kg syltsocker i en kastrull och lät det koka under omrörning i fem minuter.
Under tiden värmde jag väl rengjorda burkar i ugnen på 100 grader, för att de inte skall gå sönder när den varma sylten hälls i.
Direkt när burkarna var fyllda satte jag på locket.
Sylten förvaras svalt och helst mörkt för att färg och smak ska bevaras.
Då var min första blåbärssylt klar.
Det var superenkelt och sylten blev jättegod!
Blåbärssylt
Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.