Tvillingmorsan

Vi är med i Vi Föräldrar

 

20140731-105513-39313740.jpg

Jag lovade att skriva ut hela duellen här när tidningen kommit i butik.

Hur många såg att vi va med i senaste VI FÖRÄLDRAR? ( Tänk att jag är med i Sveriges största föräldratidining! Känns sjukt ) Duellen handlar om det är okej att ta hål i öronen på små barn.

Så här skriver jag på NEJ sidan

”Jag säger nej i frågan på att ta hål i öronen på små barn. Tänk vilka infektioner eller komplikationer det kan bli. Infektionsrisken är så hög när man är sådär liten. Även om föräldern är noga med att tvätta/göra rent så tycker jag ändå inte att det är ett smart val. Det finns många faktorer som spelar in. Tänk om man fastnar i örhänget eller ringen & det blir ett sår& infekterat. Allergier är en annan faktor. Visst att man kan ta ur örhängena om det skulle uppstå. Men då kunde man lika gärna ha undvikit att det kunde hända.

Jag kan förstå att det är sött & gulligt, Det tycker jag med. Men jag skulle inte ta risken att barnen blir allergiska eller får en inflammation.  I andra kulturer är det vanligt att man tar hål i öronen redan på spädbarn. Varför det vet jag inte. Men lika som jag tycker att det inte är okej, så tycker dom att det är okej & helt självklart att små flickor ska ha hål i öronen när dom är små. Man kanske tycker att dom inte känner lika mycket när dom är spädbarn att dom gör det på en gång. Att alla andra gör det rör mig inte i ryggen. Det är sött, Men det är inget som jag vill göra.

När mina barn är gamla nog att första innebörden & kunna tala om att dom skulle vilja ta hål i öronen. Då kan jag fundera på det. Men när dom inte vet vad som kan hända, eller ens kan prata alls. Då kommer inte mina barn få ha hål i öronen.”

 

Duellen är mot en vän som jag visat förr här i bloggen, Nämligen fina Satu amp;som är mamma till hennes sex stycken baby dolls.

 

Satu står på JA sidan i denna duell & skriver såhär

”JA- jag tycker absolut att det är helt okej att ta hål på små barn. Bara man som förälder gör det på ett säkert ställe och tar hand om hålen efteråt.

Jag har själv 3 döttrar och de har alla fått hål i öronen när dem var ca. 2 månader.
Båda hålen togs samtidigt och det gick snabbt och smidigt, och de gav knappt ifrån sig ett knyst och fortsatte sova.
 
Folk har mycket fördomar om detta då det inte är så vanligt här i Sverige som i andra länder. Barnens pappa är från Sydamerika och där är det vanligt att dem tar hål i stort sett när dem lämnar BB.  Det är en tradition dom har, alla tjejer har hål i öronen.
Både jag och pappan ville att våra döttrar får hål i öronen för att vi tycker helt enkelt att det är fint! Och när dem är så små som nån månad så får det läka i lugn ro då dom inte är där och petar och pillar- vilket skulle öka risken för infektion eller att dom drar bort dem och får ont.
Vi har aldrig haft några konstigheter med läkningen.
 
Att prata om allergier kring det här så får man som förälder vara uppmärksam på vad dem använder för smycken. Och allergi kan man drabbas av senare när barnet är gammalt nog att välja själv också…
Jag tycker att antingen så gör man hål i öronen när dem är riktigt små eller så väntar man när dem är stora nog att bestämma själva, jag tror att det är större risk att ta hål när dem är i “sandlådeåldern”.
 
Om dom inte skulle vilja ha örhängen när dem blir äldre så får vi ta bort dom, men jag tror inte att det är något dom kommer att ångra. Tvärtom.

Hur ställer DU dig i frågan till att ta hål i öronen på små barn?
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mormor

    Hej håller fullständigt med dig Malin , hag tycker att barnen ska få avgöra detta nör de är stora och vet hur man ska sköta om det , jag tycker att du varit tuff med att gå ut med denna fråga och svarat på denna

  2. Skorpan och Loppan

    Jag håller med. Här på Sicilien är det vanligt att man tar hål i öronen direkt när barnen är nyfödda.
    Jag har inte gjort det med mina barn, bland annat av anledningarna som du nämner. Dom kan göra sig illa, det kan bli infekterat, dom kan lyckas pilla loss och stoppa i munnen…
    Vill dom själva ha hål när dom blir större så får dom det.