TinasTaste

Gigantisk twixkaka

Denna Twixkaka blev väldigt omtyckt på Kewins överraskningsfest! Jag tänkte mest att det var en ”kul grej” men flera sa att DET VAR BLAND DET GODASTE de ätit. Å då blir man så glad! Receptet hittade jag på fixasjälv. En riktigt rolig sida.
Denna kaka görs i olika lager. Det kanske verkar komplicerat men den är faktiskt ganska okomplicerad.
Recept:
KLADDKAKA
100 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1/5 tsk salt
KOLAKEXFYLLNING
250 gram Digestivekex
75 gram smör
1/2 burk (ca 2 dl) karamelliserad mjölk (obs ej kondenserad mjölk)
KOLALAGER
1 burk (397 gram) karamelliserad mjölk (obs ej kondenserad mjölk)
CHOKLADTÄCKE
250 gram ljus blockchoklad
1 msk rapsolja

Gör så här:
KLADDKAKA
Sätt ugnen på 175°
Smält smöret och låt svalna (annars kan äggen skära sig)
Rör ner socker och ägg, blanda väl
Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
Häll smeten i en smord avlång form (ca 30 x 11 cm) med bakplåtspapper som sticker upp över långsidorna
Grädda mitt i ugnen 12- 14 minuter
Håll koll- den ska vara lite kladdig
Låt kallna helt (det går bra att förvara den i frysen)

KOLAKEXFYLLNING
Smula sönder Digestivekexen genom att lägga dem i en påse och krossa dem med något hårt, exempelvis en kavel eller i matberedaren.
Smält smöret och rör ner i de smulade kexen
Rör slutligen ner den karamelliserade mjölken och blanda.
Häll kolakexfyllningen på kladdkakan och platta ut.

KOLALAGER
Häll på den karamelliserade mjölken och platta ut
Ställ svalt (15 minuter i kylskåp eller 30 minuter i frys) så att kakan sätter sig

CHOKLADTÄCKE?
Smält bakchokladen i mikron eller i vattenbad
Häll i lite vegetabilisk olja så blir chokladen mjukare och det går lättare att skära
Ta ur kakan ur formen och lägg den på ett bakgaller med ett bakplåtspapper under.
Häll på chokladen och sprid ut med en slickepott
Gör gärna lite ränder på i slutet med en sked för att efterlikna en riktig Twixchoklad.

Ställ svalt för att stelna – jag förvarade den i frysen och tog fram en liten stund innan servering.
För bästa effekt, dekorera med ett gigantiskt Twix-papper (ett papper av guld och skriv ut twixtrycket från datorn, klipp ut och limma fast på guldpapperet. Svep pappret och Chokladbiten. Jag tyckte att det var lättast när den varit i frysen för att det inte skulle börja kladda.

NJUT!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.