TinasTaste

Chokladtårta med salt kolasås, mashmellos smörkräm och ljus chokladsmörkräm

D28C4EF7-D675-4AB9-B46C-919045FD9D31Kan vara den godaste tårtan ever! Kombinationen av den salta kolan den fluffiga mashmellow smörkrämen och den craving goda chokladsmörkrämen är magisk! Åtminstone om jag får tro hela sällskapet som verkligen ÄLSKADE denna tårta och flera sa att det var den godaste de ätit! Älskar det betyget! Själv hade jag sååå opassande en sockerdetox 😩… men misstänker att jag kommer göra denna många gånger till.

Vi skulle överraska Erics föräldrar som hade 34- årig bröllopsdag och. Erics syster bad mig fixa tårtan så jag tog tillfället i akt att experimentera ihop en tårta jag haft i tankarna länge. Flera år faktiskt! Jag fick nämligen smaka på en tårta för några år sedan som var den godaste tårta jag någonsin smakat.. med hästlängder. Det jag mindes om tårtan var att det var en helt ljuvlig choklad ( inte mörk och tung utan mer marabou god! Och sedan var det en mashmellowfyllning och någon form av kola. I min version bestämde jag mig för tre fyllningar:

* Salt kola – det är bara så gott!

* Mashmellow smörkräm

* Ljus chokladsmörkräm

För enkelhetens skull och något av en tidsbrist så köpte jag 2 paket färdiga chokladbottnar. (Jag använde mig av fem bottnar så en blev över)

Salt kola
50 g glykos
1 1/2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
30 g smör
En nypa flingsalt

Använd en tjockbottnad kastrull. Ha först i glykosen ( finns bland baksakerna) och rör i sockret lite i taget. Låt det bubbla ihop under omrörning på medeltemperatur tills kolan får en gyllenbrun färg. Dra sedan från plattan och rör ner grädden. Låt det koka ihop en stund under omrörning tills den tjocknat något. Dra från plattan igen och rör i smöret och saltet. Rör ihop ordentligt så smöret går in.

Mashmellow smörkräm
250 g osaltat smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 burk färdig mashmellowfluff ( jag köpte på Ica. Finns det inte är det ganska lätt att göra sin egen).

Använd elvisp och vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt marshmallowfluffet och vispa ihop till en slät smet.

Choklad smörkräm

90 g mjukt smör

8 -10 dl florsocker

150 g Philadelfiaost

Strax under 1 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
3 msk kaffe

Vispa ihop med elvisp. Var noga med att vispa ut smöret ordentligt. Tillsätt florsocker tills krämen blir krämig och ganska tjock ( ska ej vara rinnig)

Jag monterade tårtan så här:

chokladbotten 1: smörj på mashmellowsmörkräm jämt, ringla över kola.

chokladbotten 2: upprepa 1:an.

Chokladbotten 3: upprepa 1:an

Chokladbotten 4: chokladsmörkräm

Chokladbotten 5: chokladsmörkräm på topp och sidor, ringla över salt kola.

Det är ju bara fantasin som sätter stopp för hur du dekorerar ( funkar utan dekoration oxå)

Jag valde att dekorera med vita ”chokladgodisbollar”. Till sidorna smälte jag ljuschoklad en påse (150g) med ljusa chokladknappar ( vanlig ljus bakchoklad funkar lika bra) och tog en sked (matsked) av den smälta chokladen på ett bakplåtspapper. Sedan drog jag genom chokladen med matskeden så den smälta chokladen blev lite längre. Lät det stelna i kyla innan jag monterade de runt tårtan. Vill de inte fastna så är det bra att ha lite smörkräm över att fästa de med.

Jag pudrade över ätbart guldglitter som jag köpt på Ica. För att undvika att det hamnade i klumpar använde en tesil och ”pudrade” över tårtan.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!
Kommentera (0)

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.