TinasTaste

Hemmakockarnas kamp! Först ut: JAG! Wiii

I helgen har vi bestämt att vi ska ha en mattävling. Utmaningen är så att man ska laga en ny rätt som man aldrig gjort förut. Vi bestämde en budget på ca 300 kr.

Man bedöms efter smak, upplägg och uppfinningsrikedom/nytänkande . Med skalan 1-10.

Nu hade vi ett missnöje då vi blev av med Kevin som skulle tävla för han flydde hemmet när lilla C drabbades av den vidriga magsjukan i torsdags natt. (Uff avskyr verkligen! Håller tummarna att vi andra håller oss friska). Idag har C varit pigg som vanligt och vi andra har inte märkt av nått men det blir bara jag och Eric som tävlar eftersom Kevin som sagt flydde fältet.

Men vi går all in! Först ut är jag. Här kan ni se mitt tävlingsbidrag!

Here we go..,

Vad sägs om en Sashimi laxburgare med smak av lime och koriander. Toppad med picklad lök och lyxig yffelmajonäs. Omsluten av avokadohalvor med rostade sesamfrön.

Recept:

* Sashimi lax (sån raw lax som man kan använda direkt utan att den behöver frysas ner innan eftersom den redan varit nedfryst. Det är en typen av lax som man kan använda till sushi. Be om hjälp i delikatessdisken om du är osäker. De som redan är paketerade innehåller 180 gram och jag köpte två sån paket. Lagom till 3 burgare.

Marinad: (marinera i minst 1 th):

* saften från 4 lime

* 1 kruka hackad korrander

* 1/2 citron

* Lite chili

* Salt

* 1 msk rostad seam olja

____________

Under tiden som laxen marineras förbered resterande:

* Sesamfrön: Rosta 1-2 msk i en torr stekpanna

* 2 avokado. skär avokado i två halvor och skär så att den som ska ligga underst får en platt botten. Lägg sedan botten av avokadon i sesamfröna så att du får lite sesamfrön längst ner på avokadon i botten.

* Romansallad (välj ut 2 fina blad (funkar med vilken sallad som du föredrar

* pickla rödlök (1 tunt skivad rödlök i 0.5 dl ättika, 1 dl socker, 1, 5 dl vatten). Du kan med fördel göra mer och spara i kylen till andra tillfällen.

* Tryffelmajonäs – (använd dig av en stavmixer). 1 rumstempererat helt ägg, häll sakta ner rapsolja i en smal tor plastbunke medan du stavmixar den. När den har tjocknat så pressar du i 1/2 citron, hackar i 1 vitlök och smaka av med salt. Mixa igen och ha i lite mer rappsolja eftersom majonäsen blir lite lösare efter att du har haft i citron. I slutet vispar du ner 2- 3 tsk tryffelolja.

______________

Bygg din raw burger – Lägg avokadohalvan med platt botten först. Lägg på ett salladsblad, forma bollar av laxen som du plattar ut lite på avokadon. Ha på picklad lök och tryffelmajonäs. Lägg på avokadolocket och strö över lite rostade sesamfrön.

Ät – Njut!!

Så hur gick det då…

Eric är ju en riktig finsmakare med grymma smaklökar. Dessutom brukar han vara en riktigt fuskis.. så det var ju lite nervöst men faktiskt gav han:

Smak: 10 av 10

Upplägg: 10 av 10

Uppfinningsrikedom/nytänkande: 10 av 10

Hm… jag vet inte om det är lite fjäsk.. men jag lovar det var helt sjuuuukt gott! Smakkombinationerna var helt grymma!!! Jag brukar vara självkritisk men denna Raw laxburgare med lyxig vuxensmak är jag ruskigt nöjd med. Tryffelmajonäsen var helt gudomlig! Vi konstaterade att man skulle kunna göra samma smaker med hälften av mängden om man vill göra en riktigt lyxig och super god förrätt… den imponerar man med… jag lovar!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.