TinasTaste

SLÄNG VÅGEN TJEJER!

Från och med nyår och en månad framåt kommer vi matas av media om olika super dieter. Hur vi kan gå ner fem kilo snabbt, få slimmad mage på tre veckor, gå sig i form osv. Vi presenteras kortsiktiga lösningar med snabba resultat som sällan är hållbara i ett längre perspektiv. Men vi är ju faktiskt här i livet for long time (hoppas jag) och är i behov av life long health.

Så låt oss tala om hälsa i ett annat ljus.

Hälsa definieras inte av att vara smalast, ha den mest putande rumpan, mest muskulösa benen, plattaste magen eller vad idealet nu må vara. Inte för mig i alla fall. Hälsa är frihet i själen, glädje i hjärtat och styrka i kroppen. Balansera dessa saker och du bemästrar konsten att stråla inifrån och ut.

Så många gånger är det vi själva som sätter käppar i hjulet för oss själva. Med krav flåsande i nacken som viskar att vi inte är ”Good enough” pressar vi in oss i för trånga skor och vår inre frihet och aprit på livet begränsas.

Vad säger en våg

Berättar den vilken fantastisk mamma du är, vilken bra fru, otrolig bästa vän du är eller hur underbar och speciell just DU är eller berättar den bara din relation till jordens gravitation.

Tro mig att en låg siffra på vågen kommer inte göra att du älskar dig själv mer. Faktum är att ju mer du fixerar vid den där siffran ju mer begränsat och kravfyllt blir ditt liv. Vackra underbara du släpp dig själv fri.

Jag har aldrig någonsin hört en kvinna berömma sin egen kropp (förutom när det gäller ex barnafödande då man inte kan undgå att bli djup imponerad av vad kroppen klarar). Faktum är att Alla Kvinnor jag träffar strävar efter att se ut som någon annan kvinna. (Någon ouppnåelig super kvinna). Detta är ju bara otroligt sorgligt när man tänker närmare på det.

Att kliva i fällan

Nu låter det kanske som jag inte berörs av dessa saker men åh så många gånger jag tampas med dessa känslor. Med en gammal ätstörning i botten så är detta en ständig balansgång. Utan att jag märker det kan på någotvis ”not good enough känslan” nästla sig in i mitt liv. Om det så är från media, omgivning eller mina egna dumma krav och jag faller pladask in i fällan. Men när jag tittar på min lilla 3-åring och ser hur mycket hon ser upp till mig och älskar mig ser jag det som min skyldighet att för henne och alla andra unga tjejer vara bättre än så.

Min största önskan är att min dotter ska älska sig själv och vara stark, fri och lycklig och det betyder att jag även behöver visa att jag kan älska mig själv och vara stark, fri och lycklig. Så jag måste hitta en väg. Flytta fokus från utsida till insida och bli mitt allra bästa jag. Så vad är det då man ska sträva efter? För mig är det att känna mig stark, rörlig, smidig och i bra kondition. Att jag kan och vågar ta för mig av livet och leva det fullt ut utan rädslor. Det är en helhet av kropp, sinne och själ.

Den som söker skall finna

Jakten på slimmade kroppar, putande rumpor och läppar driver oss till en hetsjakt där vi aldrig går i mål. Vi strävar efter perfektion men når aldrig någonsin fram för har man fokus inställt på att leta fel på våra kroppar istället för att leta efter rätt så hittar man det man söker.

Våga slänga vågen

Flera gånger i år har jag fått frågan ”hur mycket väger du? ”Vad tränar du!? Hur ofta? Om sanningen ska fram.. jag äger inte ens en våg och jag uppmanar er också att slänga ut den. Låt inte en siffra styra dig eller ditt liv. Släpp kontrollen. Ge dig själv frihet att vara den det är meningen att du ska vara.

Utan tvång

Jag tvingar inte mig själv till gymmet fyra gånger i veckan för att döva mitt självhat. Utan jag går till en träning jag älskar för jag har en sån djup respekt och tacksamhet till min kropp. Hemligheten till att min träning har blivit hållbar är att jag har hittat den träning som jag tycker är fantastisk rolig. Det är inget tvång utan något jag ser fram emot och längtar efter. Det får mig att se på min kropp i nytt ljus. I hur mycket mer jag kan orka, lära mig och hur mycket starkare jag kan bli. Det stärker verkligen både min kropp och mitt psyke. Men jag tar inte heller det för givet. Jag har varit med från ena dagen till den andra hur hälsa kan försämras dramatiskt. Jag har bestående skador i min kropp som jag får leva med. Jag har vandrat från att varit i riktigt dålig skick till att bygga upp något nytt. Från att inte ena klara av att lyfta ett ben från en pilates boll, eller att ens lyckas gå i sandaler för tårna var förlamade av diskbråck i ryggen. Jag har yrat av smärta som jag aldrig kunnat föreställa mig. Så jag har försökt göra så att varje träningspass räknas för att ge mig själv de bästa förutsättningarna att hålla ihop för en lång tid. Jag kör hårt och utmanar mig själv och en annan viktig lärdom är att jag vilar när kroppen säger åt mig att vila. Försöker lyssna in.

Hur skulle det vara om vårt fokus var på att vara ditt alla bästa DU. Ett original. Det finns bara en av dig med just de förutsättningar som DU har. Du kanske är fyllig, spinkig, eller vad vet jag. Men just du är helt fantastisk.

Jag har spenderat för många år för andras godkännande och gillande. Så många år av att se ner på min kropp. I år är mitt nyårslöfte att sträva efter det hälsosammaste förhållandet mellan kropp, sinne och själ för ingen annan än MIG.

Imperfekt = perfekt .

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.