TinasTaste

Krämkaka

Krämkaka har ni hört talas om det? inte… det kanske inte så konstigt för jag tror att den är mest känd och rent av en tradition i Söderhamn. Krämkaka gör mig verkligen barnsligt förtjust. Ni förstår detta är en riktig barndomsfavorit. Även min pappas! Varje gång vi gick på café under min uppväxt så beställde vi in denna. Den smakar som en ljuvlig luftig kanelbulle med en riktigt god hemmagjord vaniljkräm i. Sedan blir det ju inte sämre av att det är glasyr på toppen.. hi hi.

1947 var det en bagare från Söderala som exprimenterade fram originalreceptet till tre fikasugna ungdomar. Det blev succé! och har blivit tradition i många hem sedan dess. 

Till min stora glädje så delade hela Sverige bakar vinnaren Linus Larsson med sig av orginalreceptet i sin bakbok. Jippi nu ska det bakas!

Lilla C fyller faktiskt 3 år snart. Det är världens roligaste ålder minus den tok intensiva tidiga 3-års 3 trotsen som kom i sommras. Den är dock nu som bortblåst och lilla C är fantastiskt rolig att vara med nu. Så mycket tokigt och klokt kommer ur den där lilla munnen.

Inför 3-års dagen så bestämde vi oss för att vi skulle bjuda in till barnkalas.

Lilla C är så glasstokig så vi bestämde oss för att det skulle vara roligt med lite glasstema på kalaset. Här om kvällen satt vi och pysslade ihop inbjudningar som såg ut som glassar. Sedan gick vi och postade de till hennes små vänner. Äntligen är hon i åldern då man faktiskt kan sitta och pyssla tillsammans.

Själva bakningen delar jag upp till lite olika dagar och mest helger för jag kan inte stå så himla länge med min värk. Så det lär komma lite bakbilder de närmsta helgerna. Det är ju så himla roligt att få vara lite kreativ som inför ett barnkalas. Om man vill kan man ju vara exakt hur lekfull som helst. Vi har i alla fall bestämt… eller ..hm jag har i alla fall bestämt att allt ska gå i pastellfärger. Jag och C har pysslat ihop glassgirlanger, pompoms och lite andra dekorationer i vackra pastelliga färger. Hur kul som helst!

Förutom krämkaka till kalaset så kommer det att bli en hög glasstårta, en glassbar med cookies där man kan skapa sin egen ”kakglass”, cupcakes, chokladbollar och en smaskig jordgubbstårta. Recept och bilder kommer komma 🙂

Prova gärna en krämkaka! Så roligt om ni taggar mig i era bilder om ni provar något recept så jag får se era mästervärk.

Nu ska jag gå och snörvla vidare, jag har verkligen blivit tok förkyld och hostar som en crazy person. Näsan är så där lagomt Rudolf röd och de vattniga ögonen matchar bra. Jag har säkert vaknat en gång i halvtimmen inatt och hostat. Så trist med tanke på att jag verkligen skulle vilja komma som ny när jag börjar min nya tjänst på måndag. Men det är ju verkligen tur att det inte är en MANs förkylning. Då vore det kört.

Kram på er

Recept: 2st

Botten:

25 gram jäst

2 1/2 dl 3% mjölk

7 1/2 dl vetemjöl

1 tsk stött kardemumma

3/4 strösocker

1/4 tsk salt

1 ägg

75 g rumsvarmt smör

Vaniljkräm:

2 vaniljstänger

6 dl 3% mjölk

1 dl maizena

6 äggulor

40 g smör

Till ganering:

1 l florsocker

1 dl vatten

karamellströssel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk i en kastrull tills den är fingervarm (37 grader). Häll mjölken över jästen och rör tills den löser sig. Rör ner hälften av mjölet. Sedan rör du i kardemumma, socker, salt och ägg. Dela smöret i delar och arbeta in det i degen. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg som släpper från kanten. Låt degen jäsa under bakduk. Dela degen i delar om ca 400g per del. Arbeta ut varje deg till en cirkel som är ca 1-1 1/2 cm tjock och ca 20 cm i diameter. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper. Nagga dem med en gaffel och jäs en andra gång i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt dem svalna innan du har på fyllningen. Det går även att frysa ner bröden och göra fyllningen och garneringen samma dag som man vill servera dem.

Fyllning:

Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna. Blanda både frön och stänger (mycket av smaken sitter i stängerna). Sjud med mjölk och socker på svag värme. I en bunke så vispar du ihop äggulor och maizena. ta ur stängerna och häll den uppvärmda mjölken över äggblandningen. Blanda försiktigt. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud på svag värme medan du rör om. Rör tills krämen har tjocknat. Rör i smöret. Låt fyllningen svalna och dela bottnarna i två delar. Bred på fyllningen.

Glasyr

Använd en elvisp och rör ner lite vatten i taget. Glasyren ska vara tjock och trögflytande. Glasera och strössla… färdig att avnjutas!!!


Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.