TinasTaste

Porterstek på älg

Förra helgen var vi i Söderhamn och när vi var och hälsade på min kusin Peter som är jägare började jag att prata med honom att det var så många år sedan som jag åt älgkött och skulle så gärna vilja få tag på lite.. det dröjde inte många sekunder sen landade en älgstek i mitt knä!

Med detta skickade han ett helt magiskt recept på porterstek! Så spännande… jag har aldrig lagat älgkött själv innan. NU doftar det så ljuvligt i hela köket och jag kan inte låta bli att lyfta på grytlocket då och då för att lukta lite extra.

Självklart så går det att göra porterstek på fransyska eller oxstek om man inte har älgkött och då kan jag verkligen rekommendera detta recept.

Recept:

Köttet:

ca 1,25-1,5 kg benfritt ex älg, oxe, fransyska. Stek köttet i en stekgryta så det får en stekyta.

Spad:

Häll sedan på ett spad gjort av:

33 cl Porter öl

1 dl svartvinberssaft

3 köttbuljong

7 enbär

Svartpeppar

timjan

1 stor lök (i skivor)

0,75 dl soja

Låt köttet sjuda på låg värme i ca 1,5 timme under lock. Köttet ska ha 75 grader när det är färdigt.

Tag köttet från spisen och låt det ligga kvar i spadet 20 minuter innan du skär upp det i tunna skivor. Under tiden kan du göra såsen.

Såsen:

Sila spadet som är över och gör sås på det. Vispa med grädde i valfri fetthalt, soja och lite majzena.

Ät och njut! Serveras gärna med potatisgratäng eller pressad potatis och gärna en klick svartvinbärsgele!

Detta inlägg skrev jag igår och jag kan lova att det smakade lika gott som det luktade…

Eric fick fler fina Itala glas i födelsedagspresent av mina föräldrar… De kan du hitta här: Itala rödvins glas (metapic inlägg).

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.