Nu ska jag dela med mig av ett recept som har varit ett speciellt recept för Erics familj. I Chile äter man inte middag utan man är istället proffs på att göra ruskigt goda mackor och PIROGER. Det är mycket tävling och prestige i vem som har det ultimata receptet. Tro mig det här är på allvar! Efter varje pirogbak delar familjemedlemmarna ut poäng. Här bedöms konsistens på degen och saftighet och smak på fyllni gen. Erics bror har ex en strategi att aldrig ge 10 poäng för han vill inte att Erics mamma ska sluta anstränga sig.. Ha ha.
Jag tycker inte man behöver hålla på alla göttiga recept utan det är bättre fler får njuta.Så håll till godo här kommer en väl bevarad familjehemlighet! (Med risk för att bli utesluten ur familjen ?).
Chilenska piroger – familjehemligheter!
Ca 21 St
Degen:
200g smör
Två teskedar salt
Två koppar kokat varmt vatten
5 koppar vetemjöl special
Fyllning:
Gör helst köttfärsen 1 dag innan då den tar åt sig smak:
500 g köttfärs
Två lök (ett måste om de ska bli saftiga)
1 pressad vitlök
3 msk köttfond
Krydda med efter smak: (det finns inga exakta mått)
Spiskummin
Sal
Oregano
Paprika pulver
Lite vatten
Till fyllningen behövs även:
4 kokta ägg
Svarta oliver
Pensla med ett uppvispat ägg
Gör så här:
Gör köttfärsen dagen innan eller åt åtminstone några timmar innan.
Så här gör du degen: Smöret ska läggas i det kokande vattnet. Även saltet ska röras ut i vattnet. Lägg vetemjölet i en bunke och rör ner vattnet lite taget. Degen ska inte vara klibbig. Å
Dela äggen i delar. Kavla ut degen rund och platt ca 10 cm i diameter.
Lägg köttfärs i mitten. En äggbit och en oliv. Innan du viker över kanten så pensla lite med vatten på kanten så fastnar det bättre. Nagga lite hål med en gaffel.
220 grader (ungen ska vara varm innan du sätter in dem). Ca 20 min i ugn (tills de är gyllenbruna).
Man kan ta en skål i lagom storlek och använda som mall.